Sylvana hernieuwt aanval op Johan Derksen nadat Amerikaanse zender Roseanne wegstuurde om ‘aap’: “Zo is het!”

Opnieuw neemt Sylvana Simons de Voetbal Inside-presentator Johan Derksen onder vuur, nadat in Amerika een bekende tv-persoonlijkheid de laan werd uitgestuurd vanwege een als racistisch ervaren tweet.

Eerder deze week ontsloeg de Amerikaanse tv-zender ABC komiek Roseanne Barr omdat zij een voormalige medewerker van President Obama had weggezet als een kruising tussen de Moslimbroederschap en een apenplaneet. Dat kon natuurlijk niet, en dus moest zij het veld ruimen.

Maar als het aan BIJ1-oprichter Sylvana Simons ligt, gaat de rel nog een Nederlands staartje krijgen. Op haar Facebook-pagina schrijft ze namelijk gedecideerdEn zo is het ook nog ‘ns een keer!” bij een oproep van ondernemer Arno Peperkoorn om de discussie rondom Johan Derksen te heropenen. Derksen had in oktober 2016 namelijk gezegd dat Sylvana “zo trots als een aapje” is dat RTL destijds stopte met Zwarte Piet. Dat schoot in het verkeerde keelgat bij de BIJ1-diva, die dagenlang stennis geschopt heeft richting de Voetbal Inside-presentator.

Bijna anderhalf jaar later moet die ophef dus weer worden opgegraven, vinden kennelijk Peperkoorn en Simons:

“En bedenk ik me hoe bijzonder vreemd het eigenlijk is dat Johan Derksen op nationale televisie gewoon Sylvana Simons kan vergelijken met een aap. Hij zegt dan “het is satire” en daarmee is de kous af. Vervolgens krijg je dan als beloning een Televizier ring en verdien je een transfer naar een andere omroep. Sylvana moet niet zo zeuren en verliest de ene na de andere klus.

Ik vind dat dubbel bijzonder omdat Johan een voetbal commentator en journalist is die zich achter satire verschuilt.

Is Johan Derksen een racist? Ik weet het niet. Is zijn opmerking racistisch? Dat lijkt mij evident. Waarom benoemen wij dat niet? Waarom wordt dit maar gedoogd. En prima gevonden. Waarom hangt er geen consequentie aan? En wat voor signaal geef je daar nu mee af?

Waar ligt de verantwoordelijkheid van landelijke media? Is er een grens? Kent men die verantwoordelijkheid?”

Het gedoe rondom Johan Derksen is nogal een discussie met een baard. Maar omdat kritiek op oude witte mannen die in hun schijtlolligheid wel eens uit de bocht zijn gevlogen nu eenmaal in een bepaalde hoek kan worden afgeschilderd als de basishouding van het ‘establishment‘ (wie dat ook mogen zijn), blijft de RTL-presentator gebukt gaan onder aanklachten, oproepen om “consequenties” en Facebook-berichten van Sylvana Simons. Zelfs anderhalf jaar later nog.

En trouwens ook bij Tofik Dibi (‘Johan Derksen is een grote rat, een fossiel, een vogelverschrikker en een homofoob!’), maar dat is een verhaal voor een andere keer.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

40 reacties

 1. swetsnek

  Hahahahahaha wat een aapje je bent een domme meid hoor hahahahaha

 2. ayreonaut

  “Maar ze lijkt helemaal niet op een Pauw”

 3. Gosselaar333

  De hysterische Sylvana doet er nauwelijks toe .

 4. Ernst Quispel

  Schijtlolligheid van oude witte mannen lijkt me een goede kenschets van dit troebele gezelschap.

  Sylvana zou er beter boven kunnen staan dan ze serieus nemen.

  1. Holland

   Ernst, die smoorverliefd is op Sylvana en haar een prachtige vrouw vindt, springt natuurlijk meteen al schuimbekkend in de bres voor Syllie. Goed gedaan hoor jochie.

   1. lugar

    @Holland: Ernst is moslim, de waarheid is zijn grootste vijand.

   2. Ernst Quispel

    Met stropoppen maak je geen sterke indruk, Holland.

    1. Top

     Blablabla! Blaaskaak/pisvlek en eenzame lafaard.

   3. Bloem

    Q heeft wel ernstigere zaken over Joden geroepen, dan “zo trots als een aapje”.

  2. Stanly2000

   Ernst, domme jongen toch!

 5. Gosselaar333

  Ouwe witte mannen! Om in ernst jargon te spreken . Het staat er echt .

 6. Gosselaar333

  Kan Derksen pas echt waarderen als hij over zijn echte passie praat. The Blues.

 7. Paul

  De Parijse balkon-klauteraar doet toch wel sterk vermoeden dat de mens van de aap afstamt.

 8. Bulletje Bloedworst

  Silly syl, te dom om de kapperschool af te maken. Te dom om te doorzien dat denk haar misbruikte. Te dom om een zinnig antwoord te produceren op kritisch vragen. Te dom om in te zien dat juist zij discriminatie in de hand werkt. En te dom om te begrijpen dat ze een fittie met derksen altijd verliest.
  Te dom om in te zien dat zij uiteindelijk de grootste racist van nederland is.
  Als dommigheid pijn deed, schreeuwde ze het dag en nacht uit.

  1. Paaldanseres

   En…. nog te dom om te schijten. De aapjes laten het meestal gewoon vallen en zoeken er nog niet eena een speciaal plekje voor.

 9. DolleDries

  Vreemd ik weet dat mijn buurvrouw mijn vroeger een nare aap vond het is gewoon een uitdrukking die algemeen is.

  1. Top

   En ik ben een ‘rotaap’ volgens mijn leraar vroeger. Ik ga hem opgraven en aangeven.

 10. lvdv

  Geachte Mevrouw Simons,
  Uit welingelichte kringen had ik vernomen dat U in het verleden bepaalde niet zo florissante uitspraken heeft gedaan over mannen met een donkere huidskleur.
  Nooit en te nimmer hebt U daarvoor Uw verontschuldiging aangeboden.
  Daarom haal ik een bekend spreekwoord aan:
  De pot verwijt de ketel dat die zwart ziet.

 11. DolleDries

  Aap, wat heb je mooie jongen
  Al draagt een aap een gouden ring, het is en blijft een lelijk ding
  Daar komt de aap uit de mouw
  De aap niet op je schouder laten springen
  Een broodje aap verhaal
  Iemand voor aap zetten
  In de aap gelogeerd zijn
  Voor aap staan
  Aapjes kijken
  Er schuilt een addertje onder het gras
  Apetrots zijn
  Op apegapen liggen
  Na-apen
  Apekool
  Apenliefde
  Als apen hoger klimmen willen, dan ziet men juist hun naakte billen
  Hij werkt zich het apenzuur

  1. Adriaan

   @DD, prachtige opsomming. Ik mis nog er nog een: lelijke aap dat je er bent.

   1. ZwartePiet

    snotaap…

  2. sjun

   Ik kan me voorstellen dat mevrouw Simons zich met wat zelfanalyse persoonlijk aangesproken voelt door enkele haar toch raak typerende spreekwoorden.

 12. lalaliloh

  zo trots als een aap met 7 lullen

  1. Top

   Ik dacht dat het ‘hond’ was?

 13. DolleDries

  De ontiegelijke hypocrisie van de politiek correcten
  Ze tweette en verwijderde vervolgen vrij snel de tekst met betrekking tot Obama’s helper Valerie Jarrett, een persoon met de politiek correct geprefereerde pigmentatie, lichtgetint.
  Ze schreef: “muslim brotherhood & planet of the apes had a baby=vj”
  Natuurlijk werd haar populaire show meteen geannuleerd en is haar carrière voorbij.
  Ooit kwam ze weg met het publiekelijk belachelijk maken van het volkslied, maar tegenwoordig ontglip je niet uit een domme grap over mensen die het voorrecht hebben zichzelf onderdrukt te noemen.
  Maar Roseanne Barr is niet de eerste entertainer die grapjes maakt over overeenkomsten tussen een politiek figuur en een aap.
  Hieronder is een video waarin Bill Maher Donald J. Trump vergelijkt met een orang-oetan. Met een splitbox met Donald Trump aan de ene kant en een aap aan de andere kant, zegt Maher tegen zijn publiek:
  “Donald Trump moet onmiddellijk een DNA-test ondergaan om te bepalen of hij in feite een liefdeskind is van een vrouw en een orang-oetan van Brooklyn Zoo. Natuurlijk, Donald, ik zeg niet dat je moeder in de jaren veertig seks had met een orang-oetan. Ik weet niet of dat waar is. Ik hoop dat het niet waar is. Maar je gezicht, je lichaamsbouw, je intelligentieniveau en natuurlijk je haar, geeft het Amerikaanse volk het recht op een echt bewijs dat je moeder niet de meeste van haar nachten in 1945 – met haar lichaam in bananenolie bedekt – in een apenkooi sloop en een oranje aap wipte.”

  In vergelijking met Maher’s ongelooflijke smaakloosheid, was Barr’s korte tweet – die ze snel verwijderde en zich voor verontschuldigde – bijna beschaafd. Maar Bill Maher werd niet tot staatsvijand nummer 1 uitgeroepen en zijn show werd niet geannuleerd.
  Links vergeleek George W. Bush vaak met een aap. Het werd als normaal beschouwd.
  Het verschil is dat Valerie Jarretts Afrikaanse voorouders heeft. Het is bijna alsof het verontwaardigde links denkt dat negers op apen lijken. Dat is misschien de reden waarom dergelijke vergelijkingen de ergste gedachtemisdaden zijn, maar het vergelijken van blanken met apen wordt niet serieus genomen. Links draagt een masker, en hun gezicht groeit om het te passen.

  1. Bloem

   Het spreekwoord “zo trots als een aap met zeven lullen” of “zo trots als een hond met zeven lullen” is een gebruikelijk spreekwoord. De enige reden dat dit tot ophef kon leiden is de ongeletterdheid van Silly Sil. Misschien had ze vroeger bij Nederlandse les beter op moeten letten, of kreeg ze die niet op haar kappersopleiding?

 14. Peter Selie

  Hans Teeuwen doet Sylvana Simons

  https://youtu.be/IeD_JeuXb58

  1. Bloem

   Die man is briljant

 15. NoDoubt

  Als het haar hier niet bevalt, kan ze altijd nog verhuizen.

 16. Ritter

  Typisch hypocriet.

  Want Trump is meermalen uitgemaakt door Hollywood sterren als een kruising tussen een Orang oetang en nog wat.

  Maar dat werd niet als racistisch ervaren en de media vond het natuurlijk leuk.

  Dus Roseanne Barr is niet de eerste entertainer die grapjes maakt over overeenkomsten tussen een politiek figuur en een aap.

  Hieronder is de tekst waarin Bill Maher Donald J. Trump vergelijkt met een orang-oetan. Met een splitbox met Donald Trump aan de ene kant en een aap aan de andere kant, zegt Maher tegen zijn publiek:

  “Donald Trump moet onmiddellijk een DNA-test ondergaan om te bepalen of hij in feite een liefdeskind is van een vrouw en een orang-oetan van Brooklyn Zoo. Natuurlijk, Donald, ik zeg niet dat je moeder in de jaren veertig seks had met een orang-oetan. Ik weet niet of dat waar is. Ik hoop dat het niet waar is. Maar je gezicht, je lichaamsbouw, je intelligentieniveau en natuurlijk je haar, geeft het Amerikaanse volk het recht op een echt bewijs dat je moeder niet de meeste van haar nachten in 1945 – met haar lichaam in bananenolie bedekt – in een apenkooi sloop en een oranje aap wipte.”

  In vergelijking met Maher’s ongelooflijke smaakloosheid, was Barr’s korte tweet – die ze snel verwijderde en zich voor verontschuldigde – bijna beschaafd. Maar Bill Maher werd niet tot staatsvijand nummer 1 uitgeroepen en zijn show werd niet geannuleerd.

  Links vergeleek George W. Bush vaak met een aap. Het werd als normaal beschouwd.

 17. Tguard

  Simons hou op met je gezeik en wen er maar aan dat we in Nederland een oude witte mannen cultuur hebben waar af en toe een grapje maken.
  Satire is je blijkbaar vreemd en tja wie ze kop boven het maaiveld uitsteekt hahaha doordekken zou ik zeggen tegen onze prachtige klaag mevrouw, die het zo goed voor heeft met ons allen. Ga heen vrouw ga klagen en zielig doen schreeuw het vanuit je prachtige strot zo hard je kan. Hebben wij ook iets om ons aan te ergeren.

 18. Frank Jansen

  Arno Peperkoorn. De man die iedereen de maat neemt en zichzelf moreel verheven voelt. Dit is dezelfde man die gewoon vreemd gaat zodra zijn vriendin hoogzwanger is. Want dan geldt moraliteit ineens niet meer.

 19. cuoretx

  Ach laat van witte mannersyndroom

 20. JubbeFeenstra

  Mensen die bekend zijn met Surinaams woordgebruik, graag wat voorbeelden hoe daar wordt gesproken over blanken?

 21. Gerlos

  Er is nog plaats in Artis voor haar.

 22. sjun

  Daar zal Johan Derksen vast wakker van liggen. Misschien kan Sylvana Simons gewoon eens aan het werk, iets zèlf produceren in plaats van de beroepsallochtoon in de slachtofferrol uit te hangen en daarmee een deel van de Surinaamse Nederlanders het schaamrood op de kaken te jagen.

 23. Willem Alexander

  Derksen blijft zichzelf en gelijk heeft ie.
  Simons is een vervelend, naargeestig wijf dat probeert een slaatje te slaan uit haar huidskleur, want geestelijk is het een zero.
  Johan, houdt vol en ga door. gewoon Nederland staat achter je.
  Ik ben apentrots op je!

  1. sjun

   Ook mevrouw Simons blijft zichzelf. Holle vaten klinken het hardst.

 24. liefkleinhertje

  Als giel Beelen met zijn kleuterradio apengeluiden laat horen gaar er zeer snel zand over omdat beiden ook in het programma de roast zitten (en er voor betaald krijgen)
  Als je racisme bestrijd maar geld speelt een doorslaggevende rol ben je gewoon de pooier van je eigen huidskleur

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.