Uit de grabbelton 'Oh ja joh?': Syrische vluchtelingen blijken veel lager opgeleid dan gedacht

Geen categoriejun 01 2018, 16:00
In Rotterdam, waar ik vandaan kom, zouden we zeggen 'oh ja joh?'. Een passief-agressieve relativering van een gemeende en ernstige uitspraak. Soms kan je ook niet anders, zeker als je het al heb zien aankomen van verre. Velen deden dat ook als het gaat om het opleidingsniveau van Syrische vluchtelingen. ''Het zijn hoogopgeleide vluchtelingen'', werd er gezegd. Steeds maar weer. Een vorm van 'elitemigratie' die de integratie zou versnellen. Nee dus, stelt onderzoek van het Sociaal-Cultureel Planbureau (SCP).

‘Het beeld dat integratie snel zou gaan omdat het elitemigratie zou zijn, klopt inderdaad niet,’ zegt onderzoeker Jaco Dagevos in het AD. ‘Er zijn wel hoogopgeleiden onder deze groep, maar het gaat toch vooral om geschoolde arbeidersklasse.’ Het beeld dat het zou gaan om de ‘apothekers uit Aleppo’, waar het vorige kabinet over sprak klopt volgens hem niet: eenderde van de Syriërs in ons land heeft alleen het basisonderwijs afgerond. Nog bijna niemand heeft een Nederlands onderwijsdiploma gehaald. De afhankelijkheid van overheidssteun onder de Syriërs is dan ook groot: 90 procent zit in de bijstand. Bijna de helft geeft aan dat het niet rond kan komen.

Kijk, het maakt niet uit an sich of die mensen wel of niet hoogopgeleid zijn, maar de politiek moet niet gaan liegen van tevoren en suggereren dat we allemaal apothekers, academici en doktoren binnen krijgen. Dat is gewoonweg niet waar. Er worden keuzes gemaakt, neen, erdoorheen gedrukt, met valse informatie en gebrek aan inzicht. Nu kunnen we natuurlijk moeilijk zeggen ''allemaal nu het land uit'', want dat zou weer onethisch zijn. Toch is het weer een schok in het vertrouwen die men heeft in de politiek en de informatie die politici verschaffen om keuzes goed te praten.
Van mij maakt het niet uit of iemand hoogopgeleid is of laagopgeleid, maar voor de integratie is dat zeer problematisch. Want meer dan de helft wil niet meer terug naar Syrië, acceptatie van homo's is in het geding en een aanzienlijk deel is 'verward'. Hoe kan je de burgers van Nederland dan uitleggen dat het een goed idee is om ze en masse naar binnen te halen? Ik heb het niet over tsunami's aan migranten, maar de aantallen die nu binnen komen over de hele wereld is ook al problematisch. Percentueel niet, maar voor de menselijke ervaring is het zeker problematisch.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten