Vluchtelingen die door Italianen zijn geweigerd komen aan in Spaans Valencia: verdeeldheid neemt toe

Geen categoriejun 17 2018, 11:00
De Europese eenheid zal de komende jaren alleen maar verder onder druk komen te staan. Van de week werd al duidelijk dat de Italianen en de Fransen niet op één lijn zitten, want de Franse president Macron werd boos toen de Italianen een boot met meer dan zeshonderd vluchtelingen afweerden. De kersverse anti-immigratie regering van Italië heeft van zich laten horen, maar nu zijn de vluchtelingen aangekomen in Valencia, in Spanje.

In Valencia zijn de eerste migranten aangekomen van het Aquarius-schip, dat vorige week werd geweigerd door Italië en Malta. De migranten zaten bij binnenkomst in de Spaanse stad op een schip van de Italiaanse kustwacht, dat een deel van de opvarenden deze week had overgenomen.

Aan boord van het Italiaanse schip waren 274 mensen. De andere ruim 350 oorspronkelijke opvarenden van de Aquarius worden later vanochtend in Valencia verwacht. Zij komen met de Aquarius zelf en met een schip van de Italiaanse marine.

Dit scenario laat zien dat immigratie de komende jaren een grote splijtzwam zal zijn binnen de Europese Unie. D66'er Sophie in 't Veld heeft dan wel gezorgd voor Europese minimale eisen aangaande immigratie en integratie, maar dat zal niet gaan helpen. Het is een compromis tussen verschillende landen en politieke partijen, dus dan komt er iets uit waar niemand blij mee is.
In een gemeenschappelijke unie waar andere visies op beleidsonderwerpen bestaan zorgen voor grote spanningen en het wijzen met vingertjes. De Fransen en Spanjaarden doen nu al alsof ze moreel hoger staan dan de Italianen en dat zorgt voor zichtbare spanning en aantasting van de diplomatieke relatie.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten