Bij 10 procent van de studies meer internationale studenten dan Nederlandse studenten: mag allemaal

Maastricht_University_logo_&_Minderbroedersberg
Foto: Logo van Universiteit Maastricht, ook al verengelst. Bron: Wikimedia Commons/Kleon3

Er was een kort geding aangespannen tegen twee universiteiten vanwege de verengelsing van het onderwijs. De vereniging Beter Onderwijs Nederland had die zaak aangespannen, maar volgens de rechter mogen universiteiten dit aanbieden en gaan ze niet tegen de wet in. Beter Onderwijs Nederland wil het probleem aankaarten van de drastische internationalisering van universiteiten. Het aantal internationale studenten is in een relatief korte tijd verdubbeld

Op dit moment is 23 procent van de bacheloropleidingen op Nederlandse universiteiten volledig Engelstalig. In het masteronderwijs is dat zelfs 74 procent.

Nederlandse studenten zijn ook steeds vaker in de minderheid in de collegezaal. Dit studiejaar telt ruim 75.000 internationale studenten. Dat aantal is in tien jaar tijd verdubbeld. Uit cijfers van Nuffic, de organisatie voor internationalisering van het onderwijs, blijkt dat bij 210 studies (bijna 10 procent van het totaal) meer buitenlandse dan Nederlandse studenten staan ingeschreven.

Als je belangrijke en complexe concepten wil overbrengen in de studies, dan zou je ook de mogelijkheid moeten krijgen om die goed over te brengen. Op het moment dat je veel studenten bij elkaar stopt waarbij de Engelse taal niet hun moedertaal is, dan wordt het overbrengen van informatie en de achterliggende concepten erg moeilijk. Je blijft dan op de oppervlak en gaat niet de verdieping in.

Naar mijn idee zijn universiteiten vooral aan het reiken naar internationale lijstjes en zo veel mogelijk studenten en kapitaal. Dat zou niet de primaire bestaansreden van een universiteit moeten zijn. Zeker niet als het ook voor een groot deel publiekelijk gefinancierd wordt. Dan gaat het al helemaal om de kwaliteit die je aanbiedt. Als de stijging van het aantal internationale studenten zo doorgaat, dan gaat op een gegeven moment de kwaliteit echt naar beneden.

 


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reageer

7 reacties

 1.   

  En dan zijn er nog studies waarbij er, vanwege beperkt aantal studieplaatsen, geloot moet worden. Hoe toevallig zijn er wel standaard plaatsen beschikbaar voor buitenlandse studenten maar worden voornamelijk Nederlandse studenten uitgeloot… hoe maak je een land van binnenuit steeds dommer? Door Nederlandse studenten uit te sluiten… wat is de volgende stap? Dat Nederlandse studenten gele sterren moet gaan dragen en verplicht helemaal achter in de studieruimte moeten plaatsnemen?

  1.   

   Zeker nooit boven de lagere school uitgekomen gezien je domme reactie?

   1.   

    @jantje
    In tegenstelling tot die van jou, is de reactie van chauvinist goed en inhoudelijk. De manier waarop hij ingaat op de discriminatie van Nederlandse studenten is wellicht wat emotioneel, maar dat zij hem vergeven. Gelet op jouw dronkemanspraat en je overige reacties op dit forum is het maar zeer de vraag of jouw eigen opleidingsniveau boven het nivo van de lagere school uitkomt. Waarschijnlijk scoor je zelfs nog lager dan fritsie!

    Ik heb nog nooit kritiek geleverd op iemands opleidingsniveau, maar jij bent zelf begonnen!

  2.   

   Als het aan de pvv ligt moeten alleen islamitische studenten gele sterren op hun shirt dragen ;-P

 2.   

  Er moeten meer moslim studenten komen. Ook moet islam verplichte onderdeel worden van het curriculum

 3.   

  Universiteiten die een hoog percentage buitenlandse studenten willen aantrekken, moeten dit zelf weten! Maar niet van mijn belastingcenten! Dus zelf opdraaien voor alle kosten, inclusief die van het onroerend goed, geen subsidies, en btw-plicht. De meeste universiteitsbesturen zullen dan afhaken, want met uitzondering van de technische universiteiten kunnen de meesten hun eigen broek niet ophouden.

 4.   

  Het is al zestig jaar zo, dat buitenlanders worden voorgetrokken bij universitaire studies. Dat heeft heel wat Nederlandse jongeren uitgeschakeld voor een universitaire opleiding en het ging bepaald in vroege jaren om de topintelligente jongeren van het land. Omdat het euvel al zo lang duurt, is er niet anders dan sprake van schurkachtige grofheid, die tot veroordeling van de verantwoordelijke horken uitvoerders zou moeten komen. In Nederland wordt nooit veel bestraft als het om de belangen van buitenlanders gaat. Ik zou willen zien dat de doodstraf juist voor het soort landverraders wordt ingevoerd. Dus om te beginnen voor de tegenwoordige generatie van beslissers. Laat ons wreken! Hang ze op.

Like nu onze nieuwe pagina voor nieuws en opinie!