Eurofiele engnek Guy Verhofstadt wil “het internet en social media opschonen”

Europese censuur in aantocht! Tenminste, als het aan ALDE-fractieleider Guy Verhofstadt ligt. Hij wil dat het internet en social media worden “opgeschoond”. Dat moet dan gebeuren door een soort man als Mueller in de Verenigde Staten. Right

Vanaf Sint-Lambrechts-Woluwe bij onze zonnige zuiderburen werd een nieuwe Europese oekaze de wereld ingeslingerd. Door niemand minder dan EU-hopman Guy Verhofstadt, die – zo vond hij althans zelf – weer eens een briljant idee had. Met dank aan de Amerikanen, Facebook en natuurlijk zijn eigen onnavolgbare hersenpan. Op Twitter tekende Verhofstadt namelijk op:

“Europa heeft haar eigen Mueller nodig. Om de omvang van de Russische desinformatiecampagne en andere aanvallen op onze democratieën te onderzoeken. In september zal ik in het Europese Parlement aandringen op maatregelen om ons internet en onze social media op te schonen. Het is tijd om terug te vechten!”

Als die teksten je bekend voorkomen, dan kan dat kloppen. Het is namelijk het soort ronkende retoriek dat door hele en halve dictators wordt gebruikt om de vrijheid van meningsuiting van politieke tegenstanders aan te pakken. Het is hoe Iran het internet voor de oppositie gesloten houdt, en hoe Erdogan echte en imaginaire Gülen-aanhangers vervolgt. Het is hoe China voorstanders van meer openheid hindert en hoe Indonesië homoseksualiteit en atheïsme vervolgt.

Is dit in een rijtje waar de EU en Guy Verhofstadt graag tussen willen staan? Het enige antwoord op die vraag luidt momenteel: kennelijk wel…


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

37 reacties

 1. HierBenIk

  Inmenging in (sociale) media door de overheid dient te allen tijde worden voorkomen. Punt. 🙂

   1. TotDeSchijtOnsDood

    kwaadaardig 🙂

  1. Dubbele Komma

   Juist hierbenik,geen concessies.

   Deze vrijheid is het onderscheid tussen het vrije westen en de rest!

   Zelfs de islam-poepers en de Rusland vrezers zouden hier pal voor moeten staan!

   Als we onze eigen mening niet mogen vormen,En zelf het onderscheid niet mogen ontdekken wat voorgekauwd nieuws is of de waarheid,zouden we te dom om te poepen zijn!

   Ieder vrij mens heeft het recht om zijn mening te vormen.

   Met nog meer staatspropaganda en fake nieuws creëerden we alleen maar meer WlMMETJES die ECHT alleen maar in de propaganda bubbel leven en zelfs keiharde geschiedenis ontkennen!

   Ze willen zelfs onze historie wegliegen!

   Dit is de dictatuur waar ik al jaren mijn omgeving voor waarschuw!

   Kim il yung zou er zelfs het schaamrood van op zn kaken krijgen!

   Gewoon alle nieuws loslaten op de westerling! Wij zijn goed genoeg geschoold!

   Toch?…..

   Wel door linkse indoctrinatie, maar er zijn genoeg mensen wakker merk ik om me heen. Nu nog meer!

   Stop de geschiedvervalsing en de leugens!

   Laat ons westerlingen vrij,behoud onze vrijheid!

   1. HierBenIk

    Goed benoemd!

 2. DolleDries

  Laat die eerst maar zijn eigen bek opschonen man wat een warboel.

 3. Ni28

  Als Verhofstad zijn mond open doet denk je aan de afspraak bij de tandarts die je nog moet maken of een andere enge gelegenheid. Er komt in ieder geval niets goeds uit dat is bij die man uitgesloten. Een heksenjacht op niet MSM media onder de mom van de Russische spook. Alles wat afwijkt van de NPO-achtigen moet gecensureerd worden. Tegelijkertijd spuwt hij zijn haat tegen Polen en Hongarije omdat deze niet democratisch genoeg zijn. Laten wij dan goed naar Brussel kijken of die zo deugd. Brussel wordt steeds autocratischer maar het verweer wordt ook telkens groter. Figuren als Verhofstad maken de unie zelf kapot, daar hebben wij de Russen niet bij nodig.

  1. DolleDries

   Het is gewoon een vreselijke laffe vent ,durft niet aan de tandarts maar wel andere opnaaien in de Oekraïne tot een burgenoorlog

 4. Svetlana

  Deze man is LIEF en ook ERG KNAP! LEKKER DING !!!!!

  1. Capo

   Hihihi 😛

  2. DolleDries

   Met andere woorden hij glijd er bij jou net makkelijk in.

  3. Elu Thingol

   🙂

  4. Dubbele Komma

   Ben jij niet te oud voor dat soort types,sletlana?

   Je bent al 8!

   😀

  5. AS210854

   Sletvana, na dement ook nog blind. Langzaam komen we er erachter dat je lichaam het aan het begeven is. Sterkte.

   1. fockingworst

    Waarom reageren op de huistrol swetlana is ernst is eu cock etc. Precies wat hij wil hier de boel ontwrichten zodat het minder aantrekkelijk word voor eventuele nieuwkomers op dds.. Ofterwijl om te weren.. Trap er niet in..

    1. Capo

     @Worst: Inderdaad, gewoon even de schouders ophalen. 😉

 5. Vit

  Ik geloofde niet dat ze bestonden maar dit is een echte kobold.

 6. struisvogelpolitiek

  Guy Verhofstadt: Erelid van de deuginrichting van Bij1
  🙂

 7. Gerlos

  Deze enge man met een uiterlijk van een zwerver nemen we toch niet meer serieus.

 8. roodkapjelusttaart

  Net als de !azi’s,maar die verbranden dan boeken,doe Guy het op een digitale manier.

 9. Elu Thingol

  Mueller was aangesteld na het ontslag van Comey en niet direct na de Russische inmenging. De vergelijking van Verhofstadt gaat mank.

  Niettemin pleit er niets tegen een commissie om de breedte van de Russische trollen eens goed in kaart te brengen. Vooral de Oost-Europeanen schijnen deze intimidatie helemaal zat te zijn.

  1. Original NL

   Elu stinkhol aka quispel ,dopper, code eva spuit weer blubber!

   1. Elu Thingol

    @ Original NL

    Ik ben Quispel niet.

    1. Original NL

     Dan ben je zijn ook zwakbegaafde broer!

 10. Bloem

  Grappig voor de val van het communisme bediende de USSR zich van dezelfde technieken. Maar goed met het motto beter goed gejat dan slecht bedacht komt de oorlogshitser weer eens weinig positief in het nieuws

 11. Two Ravens Black Kettle

  1984 met een vet islamistisch sausje

  De kletsnatte droom van de Deugmens en hun NPO

 12. Ben Zine

  De man heeft al een kwaadaardige rotkop, nu nog twee hoorntjes erop en voilà: De duivel in eigen persoon. Wat is die Verhofstadt toch een ongelooflijke griezel.

  1. Capo

   Heb jij op hem gestemd?

 13. Willem Bever

  mag het ook zo:
  Europe needs it’s own Mueller, to investigate the extent of Guy Verhofstadt disinformation campaigns & other attacks on our democracies.

 14. Frits Jansen

  De oplossing voor het probleem van desinformatie is niet de aantasting van de vrijheid van meningsuiting, maar dat de overheid het voor een democratie essentiële grondrecht op betrouwbare informatie serieus neemt. Dan hangt het verwijt van een “Reichspropagandaministerium” in de lucht, maar de oplossing is simpeler: er moet voor gezorgd worden dat althans sommige journalisten onafhankelijk hun werk kunnen doen, en zich niet hoeven bekommeren over het aantal clicks dat ze genereren. Oorzaak van de huidige wantoestanden is “marktwerking in de media”. Waar op andere gebieden marktwerking wordt verfoeid is dat gek genoeg niet het geval in de media, waar journalisten alle zeilen bij moeten zetten in de concurrentie met internet, en het daarbij niet zo nauw nemen met de zorgvuldigheid.

  Kortom, nepnieuws moet niet bestreden worden door het te verbieden, maar door het weg te drukken met wel betrouwbaar nieuws.

 15. Pindas

  Laat die MALLOOT zichzelf nu eens voorgoed OPSCHONEN en het liefst in een VULKAANUITBARSTING!

 16. lIN-T

  Compleet gestoorde en gevaarlijke man.

 17. Bes Tolen

  Nederlandse media hebben journalisten, die propaganda en misleiding verspreiden. Daar is in ieder geval ene voorzitter van de GPD (Gemeenschappelijke Pers Dienst eerder Grote Provinciale dagbladen geheten) mee begonnen. Begin jaren tachtig zijn alle dagbladen onder censuur gesteld toen Terlouw minister was. Er werd gesproken van een gentlemen’s agreement. Maar de praktijk is er altijd één van verplichtingen geweest. Het gaat hier om wenselijke politieke uitingen te bevorderen en onwenselijke tegen te gaan en heeft alles te maken met de massa immigratie, die toen grote vormen had aangenomen.
  Het zit in de hele westerse wereld fout. Momenteel zijn er een aantal onderwerpen, die er bovenuit springen. Velen zullen begrijpen welke ik bedoel.

 18. Pescador

  Verhofstad is niet goed wijs ik snap werkelijk niet dat er zo veel van dat soort eikels bij elkaar gezocht worden om europa naar de klooten te helpen.
  Het begon als een goed idee, en het ging meteen al fout bij het invoeren van de euro, grenzen open voor transport perfect, alleen ging het al weer meteen fout toen alle bedrijven zo nodig naar de oostblok landen moesten omdat daar alles goedkoper was, zo goed koop zelfs dat ald er elke week een vrachtwagen wordt plat gereden met de nodige doden kan het nog goed uit en het is ook weer goed voor de verkoop van auto´s . Ze moesten zich harstikke dood schamen in brussel met hun dronken dropje

 19. Original NL

  ….Wat is het verschil tussen een Belg en een foto? Een foto is wel ontwikkeld!…

 20. Troelstra

  Hoe Europa z’n zelfvertrouwen verloor
  Door Frits Bolkestein op donderdag 24 december 2009

  In het christendom liggen zelfkritiek, zelfrelativering en schuld besloten. Misschien ligt daar de oorzaak van ons gebrek aan zelfvertrouwen, en is dat de reden dat we niet voor de onzen elders opkomen, denkt Frits Bolkestein….

  De moeizame integratie van moslims in de westerse cultuur wordt gekenmerkt door tal van incidenten die vaak potsierlijk zijn maar er ook steeds blijk van geven hoe gering het zelfvertrouwen van het Westen in de eigen cultuur is.

  In Amsterdam schorste het GVB onlangs een trambestuurder omdat hij een christelijk kruis droeg op zijn uniform. Het dragen van een islamitisch hoofddoekje boven datzelfde uniform is wel toegestaan. De tramconducteur werd door de rechter in het ongelijk gesteld.

  Een Nederlandse advocaat weigert op te staan als de rechter binnenkomt omdat hem dat door zijn godsdienst, de islam, verboden wordt. De desbetreffende rechter, Peter Ingelse, zei dat de advocaat mocht blijven zitten, omdat hij, Ingelse, zich niet beledigd voelde. De rechter vergat daarbij dat advocaten niet moeten opstaan uit respect voor de rechter, maar uit respect voor de wet.

  De Haagse Hogeschool heeft een kerstboom laten verwijderen uit angst dat moslimstudenten dit christelijke symbool (sic) aanstootgevend zouden vinden.
  Engeland laat zien dat het nog erger kan. Daar heeft de gemeente Oxford besloten Kerst af te schaffen en te vervangen door het ‘Winterlichtfestival’.

  In Neukölln, een stadswijk van Berlijn waar veel moslims wonen, zou een tentoonstelling worden gehouden over ‘De Derde Wereld in de Tweede Wereldoorlog’. Een klein deel van de tentoonstelling ging over de medeplichtigheid van Arabieren aan misdaden van de nazi’s. Na protesten van moslims werd de tentoonstelling gesloten. De Berlijnse wethouder van integratie Günter Piening zei: ‘In een gemeenschap als Neukölln hebben we een gedifferentieerde voorstelling nodig van de betrokkenheid van de Arabische wereld bij de Tweede Wereldoorlog.’

  Het Europees waarnemingscentrum tegen racisme en vreemdelingenhaat, gevestigd in Wenen, hield in 2003 een onderzoek naar antisemitisme geheim omdat daaruit bleek dat het antisemitisme in Europa voornamelijk werd gevoed door moslims en pro-Palestijnse groeperingen.

  Dit was zelfcensuur, maar er heeft ook intimidatie plaats. Toen de Utrechtse theoloog Pieter van der Horst zijn afscheidsrede wilde wijden aan ‘De islamisering van het Europese antisemitisme’ werd dat door de universiteit verboden. Deze censuur kwam voort uit de angst voor ongenoegen uit de hoek van de moslims.

  Zo worden moslims in het Westen beschermd door westerse overheden en bestuurders die zich in allerlei bochten wringen om te voorkomen dat zij zich gekwetst zouden kunnen voelen. Er zijn vele voorbeelden van westerse zelfverloochening, en er zullen er nog veel meer volgen. Het is typerend voor het Westen dat het zichzelf wegcijfert en andere culturen laat voorgaan. In confrontatie met de islamitische cultuur, die zichzelf juist verabsoluteert en uitsluitend kritiek heeft op anderen, neemt dit soms zelfdestructieve vormen aan.

  Zo zei de progressieve essayiste Susan Sontag vlak na de islamistische terreuraanslagen van 11 september 2001 dat deze ‘een aanval [waren] op de zelfverklaarde supermacht van de wereld, die werd ondernomen als gevolg van Amerikaanse bondgenootschappen en daden’. Bedenk wel dat de oorlogen in Afghanistan en Irak toen nog niet waren begonnen. Weliswaar heeft Sontag deze opmerking later teruggenomen, maar zij verwoordde voortreffelijk de westerse neiging de wandaden van anderen uitsluitend te zien als reacties op eigen wandaden.

  Het Westen heeft altijd ongelijk.
  Westerse leiders die zich wel zelfverzekerd opstellen tegen de islam worden verketterd, niet alleen vanuit de moslimwereld maar ook vanuit hun eigen westerse cultuur. Op 12 september 2006 hield paus Benedictus XVI een rede aan de Universiteit van Regensburg. Zijn toespraak ging over Rede en Geloof: een oer-christelijk thema. Hij citeerde daarin de Byzantijnse keizer Manuel II Paleologos, die aan het einde van de 14de eeuw beweerde dat de leer van Mohamed onmenselijk was, omdat deze beval zijn geloof met het zwaard te verspreiden. Waarom nam niemand het voor de paus op toen groot misbaar in de islamitische wereld klonk? Had Manuel Paleologos niet gelijk? Wat wilde Abd-er-Rahman, gouverneur van Spanje, toen hij in 732 bij Poitiers door Karel Martel werd verslagen? Toch op zijn minst de islam verspreiden?

  Silvio Berlusconi zei tijdens een bezoek aan Berlijn in september 2001: ‘De westerse beschaving is superieur aan die van de islamitische wereld.’ Interessant waren de reacties hierop. Guy Verhofstadt (destijds premier van België) noemde zijn opmerking ‘gevaarlijk’. Romano Prodi (destijds voorzitter van de Europese Commissie) zei: ‘Wij zijn allen gelijk.’ Louis Michel, de Belgische minister van buitenlandse zaken, noemde de opmerking ‘onacceptabel en in strijd met Europese waarden’.

  Het is geenszins mijn bedoeling de Italiaanse premier te verdedigen, maar had hij in feite niet gelijk, evenals de paus? De enige maatstaf om beschavingen te vergelijken is de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens. Bij hantering van die maatstaf staat buiten kijf dat de Europese beschaving, na vele eeuwen van gruwelijke daden, nu ver voor ligt op de islamitische. Het was een politiek wetenschapper uit Koeweit, Ahmed Al-Baghadi, die openlijk zijn instemming met Berlusconi uitsprak: ‘De islamitische samenleving kent geen vrijheid van meningsuiting of burgerrechten. (…) Hoeveel Arabische schrijvers zijn er vermoord of gevangen gezet? (…) Op welke islamitische universiteit kun je vergelijkende theologie studeren?’

  Hoe kan worden verklaard dat Europa aan zo’n gebrek aan zelfvertrouwen lijdt dat deze zaken niet gezegd mogen worden?
  Wij lijken te zijn vergeten dat Europa sterk is getekend door het christendom en dat het daarmee fundamenteel anders is dan beschavingen die voortkomen uit de islam. De islamitische beschaving kent een schaamtecultuur, het christendom is een schuldcultuur. Wij zijn allen doordrongen van schuldgevoelens, vooral in protestantse landen. Luister naar de Matthäus Passion van Bach. Het koor, dat wil zeggen het volk, zingt: ‘Ik zal worden gestraft voor wat U (d.w.z. Christus) geleden hebt’ en: ‘U bent geen zondaar, zoals wij en onze kinderen.’ Zoals de Ierse dichter Yeats schreef: ‘Kom vestig op mij dat beschuldigende oog, ik dorst naar beschuldiging.’

  Het kolonialisme is bij uitstek een thema waarin het westers schuldgevoel tot grote bloei is gekomen. Zo is een van de rechtvaardigingen voor het geven van ontwikkelingshulp aan landen in de Derde Wereld de gedachte dat het Westen schuldig is aan de onderontwikkeling van Afrika. Maar Europa is net zo min verantwoordelijk voor de onderontwikkeling van Afrika als Rome verantwoordelijk was voor de onderontwikkeling van Gallië.

  De juiste vraag is niet: waarom zijn arme landen arm? De juiste vraag is: waarom zijn rijke landen rijk? Want in het begin waren we allemaal arm. Wie een verklaring zoekt voor de bloei van het Westen, moet teruggaan naar de Renaissance of zelfs naar de klassieke Oudheid. Kolonialisme heeft niets te maken met die bloei.
  Parallel aan die zelfbeschuldiging liggen in het christendom zelfkritiek en zelfrelativering besloten. Laten we twee passages bekijken uit het Evangelie volgens Mattheüs. De eerste is: ‘Oordeel niet, opdat er niet over u geoordeeld wordt’ (7:1). De tweede is: ‘Wie zichzelf verhoogt zal worden vernederd, en wie zichzelf vernedert zal worden verhoogd’ (23:12). Volgens Nietzsche kenschetst dit een slavenmentaliteit. Maar ook zonder zover te gaan, is duidelijk dat deze uitspraken – samen met andere als ‘de andere wang toekeren’ en ‘de tweede mijl gaan’, beide afkomstig uit de Bergrede – er niet bepaald toe aanzetten voor zichzelf op te komen.

  Misschien is daar een oorzaak te vinden van het hedendaagse gebrek aan zelfvertrouwen dat tot gevolg heeft dat wij ook niet opkomen voor de onzen en alleen vreemde geloven en culturen als onze naasten lijken te beschouwen. Wie trekt zich het lot aan van christenen in het Midden-Oosten? 10 procent van de bevolking van Egypte is christen (koptisch). Zij worden onderdrukt en leiden een slecht bestaan. De christelijke minderheden in Syrië, Irak en Pakistan worden gediscrimineerd. In Somalië maken islamisten jacht op iedereen die een Bijbel bezit. In Turkije worden christenen belaagd. Geen mens lijkt zich over deze misdaden op te winden. Is dat omdat we het te druk hebben met onszelf? Het christendom lijkt in Europa, op Polen en Ierland na, te zijn uitgebloeid. Maar voor anderen is het niet de lusteloze godsdienst die het nu voor ons is. Zij voelen zich terecht door Europa in de steek gelaten.

  De christelijke cultuur van schuld en zelfrelativering leidde 150 jaar geleden niet tot een gebrek aan zelfvertrouwen. Sterker nog: Europa barstte van het zelfvertrouwen zoals blijkt uit het imperialisme. Maar de secularisatie begon in de 19de eeuw, toen Nietzsche zei: ‘God is dood.’ Hierdoor werd het metafysische en dogmatische deel van het christelijk geloof uitgehold.

  Als een vorm van compensatie werd het sociale en psychologische deel daardoor versterkt. Volgens anderen werd het onmatige voorschrift van het Nieuwe Testament, waar niemand aan kan voldoen, door de Kerk beheerst zolang zij gezag had. Toen dat gezag verviel, hernamen de geboden van Christus hun oorspronkelijke intensiteit.
  Deze ontwikkelingen werden versterkt door de Eerste Wereldoorlog, de opkomst van collectivistische seculier-religieuze dictaturen tijdens het interbellum, de Holocaust, de dekolonisatie, de culturele verwarring van 1968 en de jaren daarna met het uitroepen van het failliet van de grote verhalen. Alle zekerheden boetten aan kracht in. Het multiculturalisme dat ons op het hart drukt ‘niet te oordelen’, zoals de Bijbel zegt, maar geen recht doet aan onze christelijke cultuur omdat die als groot verhaal is verworpen, zette de verdere vernietiging van ons zelfvertrouwen voort.

  Geldt dit gebrek aan zelfvertrouwen voor iedereen of alleen voor de intellectuele elite? Waarschijnlijk het laatste. Het was de intelligentsia die in toenemende mate de ontkerkelijking en het verdwijnen van het christelijk geloof en christelijke cultuuruitingen toejuichte. En het was de intelligentsia die het concept van multiculturalisme als alternatief opdrong en ervan profiteerde.

  Volkskrant

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.