Europa For The Win: alleen Europese landen over in halve finales

Geen categoriejul 07 2018, 21:00
Dahaaag, Zuid-Amerika!
Het moge duidelijk zijn: de hegemonie van Europa is aangebroken. Niet in de politiek, maar wél in het voetbal. En dat is natuurlijk véél belangrijker. Toch?
Eerder vandaag plaatse Engeland zich namelijk probleemloos voor de halve finales van het WK. Daarvoor hadden Frankrijk en België al hetzelfde gedaan. De laatste kwartfinale wordt op dit moment gespeeld tussen... Rusland en Kroatië. De laatste is duidelijk de favoriet, maar in beide gevallen gaat het om (formeel gesproken, tenminste) Europese landen.
Frankrijk. België. Engeland. Kroatië/Rusland. Dat zijn de ploegen die (mogelijk) overblijven. Alle andere landen -- uit Afrika, Azië en zelfs uit Zuid-Amerika! -- zijn al naar huis gestuurd.
Het is momenteel dus Europa, Europa uber alles in het voetbal. Dat is redelijk sneu voor onze Braziliaanse, Argentijnse en Uruguayaanse vrienden, maar voor ons is het natuurlijk grote pret.
Toch is de vraag of dat verrassend is? Brazilië werd vooraf genoemd als "grote favoriet." Maar was dat wel terecht? Ten eerste spelen Brazilianen vaak bij heel veel verschillende clubs. Ze moeten tijdens dit soort toernooien dus nogal aan elkaar wennen. Daar komt bij dat de Braziliaanse competitie zelf alles behalve indrukwekkend is. Oh ja, en dan is er ook nog het feit dat Brazilië de afgelopen toernooien óók al teleurstelde. Kort gezegd komt het er dus op neer dat Brazilië gewoon niet meer zo heel goed is. Punt.
Wat Argentinië en Uruguay betreft, die hebben deels dezelfde problemen. Zuid-Amerika heeft geen enkele échte grote competitie, en daar lijden dit soort landen onder. Argentinië kwam vier jaar geleden weliswaar in de finale, maar dat was meer geluk dan wijsheid. En vier jaar dáárvoor -- in 2010 -- was er een Europa only finale.
Kortom, het WK Voetbal begint steeds meer te lijken op een veredelde versie van het EK.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten