Experts in onderhandelen: ‘EU, reageer niet voorspelbaar op Trump, wees creatief en onvoorspelbaar!’

President Donald J. Trump Visits Arlington National Cemetery for Memorial Day
Foto: Donald Trump.

Op de site van Elsevier leggen experts in onderhandelen, in beroep en ervaring, Tim Masselink en Elske Doets uit wat de ambtenaren, diplomaten en wereldleiders moeten tegenover Donald Trump. Tot nu toe reageert de Europese Unie op een zeer voorspelbare manier en dat is juist het aspect wat veranderd dient te worden. Donald Trump is een outsider volgens hen, een pestkop en je moet hem ook zo behandelen. Niet volgens de voorspelbare politieke en diplomatische regels.

Het staat 1-0 voor de onvoorspelbare leider van de Verenigde Staten. Vanuit die positie is het moreel veel lastiger om 2-0 te scoren: dat wil zeggen nog een ronde sancties op te leggen. Maar door de zet van de Europese Commissie is het nu 1-1. We doen mee in Trumps wedstrijd. En na 1-1 volgt, gelooft u ons, 2-1. Want die vervelende Europeanen treffen nu Harley en Levi’s. De troetelbaby’s van iedere Amerikaanse man van middelbare leeftijd. De Commissie legitimeert de strijd van Trump door eraan mee te doen.

Wij vinden dat de Europese Commissie beter moet nadenken waarom ze tegensancties oplegt. Zoals gezegd is Trump duidelijk op een missie. Waarom denken we niet vanuit zijn belangen in plaats van te reageren op zijn positie? Kan de Europese Commissie niet iets anders bieden? Iets waarmee je je grootste handelspartner helpt, in plaats van een gevecht aan te gaan dat alleen maar verliezers kent.

Heel het artikel analyseren de twee schrijvers het gedrag van de mensen van de Europese Unie en die van Donald Trump. Ze hebben dan ook volkomen gelijk. Trump buigt de regels om zich heen en verbreekt de ‘normale’ diplomatische en politieke omgangsregels. Trump misbruikt de voorspelbaarheid van politici om hen dan gevangen te nemen in zijn spelletje.

Daarom moet je ook flexibel reageren en zélf onvoorspelbaar en creatief zijn. Reageren op pestkoppen en meegaan in hun manier van doen heeft uiteindelijk geen zin, maar werkt contraproductief. Ik vind het verbazingwekkend hoe Masselink en Doets het zo goed analyseren en het bij het rechte eind hebben. Het is ook triest dat de politici van de Europese Unie het zelf niet inzien. Misschien zitten ze te veel vastgeroest in hun eigen manier van denken en van hoe het altijd zo geweest is.

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reageer

26 reacties

 1.   

  Experts ??? Zijn zij ook miljardair ,of werken ze voor een salaris?? Want van dit kaliber experts zit heel Brussel vol .

 2.   

  Natuurlijk heeft Trump geen experts om zich heen.

 3.   

  Trump kwam even een rekening vereffen in de EU na een maandenlange laffe haat campagne door de Media en de politiek tegen hem. Nu kruipen ze als zielige vogeltjes bij elkaar want die Trump was zo ruw.

 4.   

  De mantra die de media heeft verzonnen over de “onvoorspelbaarheid” van Trump is niet overeenkomstig de feiten.

  Trump doet wat hij heeft beloofd tijdens de verkiezingen. Trump is dus juist voorspelbaar voor iedereen die zijn verkiezingsbeloften weet.

  En over deze z.g. “deskundigen” gesproken; die zitten er vaak naast betreffende Trump.

  Deze “deskundigen” voorspelden dat Trump de verkiezingen nooit zou winnen'; dat als Trump aan de macht zou komen de Amerikaanse economie zou instorten; dat Trump overal oorlogen zou beginnen; enzovoorts.

  Al deze voorspellingen van deze “deskundigen” zijn niet uitgekomen.

  1.   

   Het is gewoon een kei.

 5.   

  Trump een “pestkop”? Dat zegt een z.g. “deskundige”.

  Nee, Trump is geen “pestkop” maar iemand met een agenda die hij probeert uit te voeren op zijn eigen manier.

  Dat heeft niets met “pestkop” te maken maar met een bepaalde strategie.

  Je ziet vaak dat tegenstanders van Trump zich verlagen tot persoonlijke aanvallen. Dat neemt wel de geloofwaardigheid weg van de z.g. “deskundige”.

  1.   

   Tegenwoordig de waarheid pesten.

 6.   

  Vuur met vuur bestrijden.

 7.   

  Onvoorspelbaarheid is de kracht van Trump. Elegant is het niet wel effectief. Het zet je zo op de verkeerde been. Met zijn politieke incorrectheid schoffeert hij zijn politiek correcte tegenstanders nog harder. Die weten dat het gelijk is die zij op hun hoofd geslingerd krijgen die door hun verzwegen wordt. Pijnlijk, als je het tegen de waarheid waar je zelf een loopje mee doet moet opnemen. Dat zagen wij bij de NAVO bespreking. Braaf fout toegeven maar doen net of er niets aan de hand is en Trump dus met lege handen weg gaat. Totdat Trump eens doei tegen de NAVO zegt als er niets gebeurt.

  1.   

   Het is inderdaad niet elegant, erger het is stupide en lomp en het is bepaald niet effectief.

   Noord Korea heeft nu meer kernwapens dan voor de show met Trump, zijn vluchtelingenbeleid is een chaos en hij ontketende een handelsoorlog en ruzie met alle voormalige bondgenoten.

   De man is een ongeleid projectiel en levensgevaarlijk.

   1.   

    @quispel lult uit zijn vieze nek:
    “Noord Korea heeft nu meer kernwapens dan voor de show met Trump.”
    Hij denkt waarschijnlijk dat iedereen wel snapt dat hij een pathologische leugenaar is, dus extra leugens kunnen geen kwaad.

 8.   

  Reageer niet voorspelbaar………wordt dronken. LOL.

  1.   

   Een kans voor Juncker?

 9.   

  Die geniale Trump zorgt steeds weer voor verwarring, iedere schijnbeweging verbijstert zijn slaafse aanhang nog meer dan zijn opponenten.

 10.   

  Het gaat om handel. Trump is een handelaar. Hij nam de onroerend-goed business over van zijn vader, en verschoof langzaamaan steeds meer richting gebakken lucht, met name door louter zijn merknaam te koppelen aan hotels die hij helemaal niet bezat. Boze tongen beweren dat hij alleen maar kandideerde als president om zijn merk ook buiten de VS bekendheid te geven (wat vervolgens uit de hand liep omdat hij waarachtig gekozen werd).

  Ik werkte ooit bij een verkoopkantoor waar ze teams hadden van echte verkopers, samen met meer technisch georiënteerde lieden. Echte verkopers zijn een apart slag heel creatieve lieden, en die zouden ze hier ook moeten inzetten. Een politicus kan dat werk niet zomaar (al is een politicus ook een soort verkoper).

  Een aspect waar ik weinig van hoor is dat de Wereldhandelsorganisatie (WTO) vooral een Amerikaans initiatief was om de Derde Wereld (incl. China) te verplichten westers auteurs- octrooi- en merkenrecht te implementeren, waarvoor ze in ruil makkelijker toegang zouden krijgen tot westerse markten met hun eigen producten.
  Lidstaten die zich daar niet aan zouden houden zouden strafsancties kunnen worden opgelegd. Bij voorbeeld geen auteursrecht meer bij invoerheffingen op staal.
  De Amerikanen plegen hun auteurs- en octrooirecht heel agressief in te zetten, indachtig de aloude slogan “if you can’t beat them, sue them”, d.w.z. een onuitstaanbaar succesvolle, schijnbaar niet te kloppen concurrent kun je altijd nog wel via de rechter klein krijgen.

  Auteursrecht is een prachtig product omdat méér verdiensten aan auteursrecht niet betekenen dat er meer geproduceerd hoeft te worden. Zo kunnen de Amerikanen miljarden aan auteursrechten incasseren voor de vertoning van films in Europa die al lang gemaakt zijn.

  Als de Amerikanen ons staal en onze auto’s gaan belasten, moet wij maar geen geld meer overmaken aan Hollywood. De juristen van de WTO-panels kunnen dat bevestigen.

  En heel Hollywood zal zich op Trump storten. Ze zullen verschrikkelijke filmpjes maken over de al dan niet verzonnen wandaden van Trump.

  Heerlijk!

  1.   

   Helder ! *****

 11.   

  Trump is onvoorspelbaar? Echt?

  Volgens mij zit er een precies plan achter zijn ‘chaos’ en zijn ‘onvoorspelbaarheid” hoort daarbij.
  Hij weet precies waar hij wil komen en de weg ernaar toe omdat hij de betere psycholoog is en het klappen van de zweep kent in zakendoen en………. politiek is zakendoen!

  “Wat brengt het mij op en hoe sleep ik het meeste eruit….voor mijn partij, stad, land & mijzelf” is de leidraad van politiek zakendoen.

  Grof, vriendelijk, brutaal, grapig, beledigd, beledigend, complimenteus, clownesk, symphatiek etc.etc.etc.

  De man is een briljant manipulator van de menselijke psyche, alleen zijn zijn opponenten er nog niet achter gekomen.

  1.   

   Verder is Trump juist buitengewoon voorspelbaar want vanaf dag 1 van zijn campagne heeft hij zijn plannen duidelijk gemaakt.
   Zijn vermeende onvoorspelbaarheid is dat hij zijn verkiezingsbeloften ook waarmaakt, iets dat voor de media iets heel nieuws is want die waren al jarenlang gewend om gebroken verkiezingsbeloften uit te leggen en goed te praten.

 12.   

  Plagiaat
  ———-
  Trumps doet wat hij zegt.
  Dat is voor de niet capabelen van de EU iets nieuws waarmee ze door hun domheid geen antwoord op hebben.
  Het beste wat ze in huis hebben komt volkomen bezopen de trap niet af. Wat willen we nou met zo’n zooitje ?
  De euro is een lachertje, de immigratiepolitiek eveneens.
  De EU bevolking betaalt zich blauw aan failliete landen.
  Trump roept iets en bestuurders en journalisten slaan op tilt en verliezen zich in schelden. Nivo ? Min 20.

 13.   

  Ze zouden de junk met zijn hernia op trump moeten afsturen , als hij nog op zijn benen kan staan

 14.   

  Het is nu hoogtijd dat de EU heftig voor Europa opkomt. Wij hebben Trump niet nodig om door te gaan. Doet hij dure heffingen op Europese goederen, dan doen wij hetzelfde op Amerikaanse producten. Een grote Trump bek heeft geen aandacht op de EU gemaakt; een dag later was hij vertrokken voor 2 dagen naar de UK. Waar hij daar ook grotendeels geen supporters heeft. Blijkbaar heeft dit onstabiele man een nieuwe tactiek: Eerst de EU en hun leiders uitschelden, ook voordat de ontbijt werd geserveerd, en dan plotseling heel aardig tegen hen doen. Dit gebeurde gisteren ook tegen Teresa May buiten Londen. Eerst uitschelden en daarna plotseling vriendelijk doen. Wie denkt hij dat hij is!
  Terwijl meer dan 100,000 Britten nu protesteren in Londen tegen Trump. En niet alleen Londenaren. Respect voor de koningin heeft hij ook niet. Jaren geleden toen er huwelijk problemen kwamen tussen prins Charles en princes Diana, heeft Trump haar
  een suite voor aangeboden, en hij wouw met haar gaan trouwen. Koningen Elizabeth heeft officiele berichten moeten geven dat dit niet ging gebeuren. Maar voordat de koningin die berichten verbieden, heeft Trump zelf verzorgd voor grote problemen.
  Het was geen “nep nieuws” dus, maar omdat de koningin moest gaan ingrepen, werd er nog vele problemen afgelost.
  Dus morgen kan zowel de EU als Groot-Britannie vaarwel zeggen naar Trump, terwijl hij zal waarschijnlijk dezelfde strategie proberen met Poetin in Finland uit te halen:
  eerst een grote bek geven, en daarna als “vriendjes” vertrekken. Maar ik denk dat het met goede relaties met Europa is afgedaan. En ook met de UK. Good-bye Trump, wij hebben je voor Europa helemaal voor niets nodig. Zorg beter voor je eigen land Amerika, die nog veel erger problemen heeft dan Europa.

  1.   

   100.000 Britten de straat op tegen Brexit tegen een inwoners aandeel van ruim 65 miljoen !!!!

   Dat is nog geen 0,5 %

   De VS hebben we harder nodig dan EU meer dat je denkt .
   Gezien uw schrijven zal ik als ik u was me eens verdiepen in de geschiedenis met alle respect .

 15.   

  Beste vrienden misschien willen een aantal van jullie wat informatie kregen van een nieuwe politieke groepering binnen de EU. Het heet Volt Europa, en groeit heet snel.
  Dit groep studenten en hoogopgeleiden, kwamen enkele weken geleden bij elkaar om op te komen voor onze Europese Unie. Een nieuwe sterke, intelligente EU, in alle vakken van onderwijs, cultuur, militair, en vele andere vakken. Volt komt op voor kennis, wijsheid, en EU productie, en ook veiligheid. Volt is een nieuwe verse poging om op te komen voor onze Europese Unie. Hun ideeen zijn voor alle EU landen. En daarom heet ik dit jonge intelligente officieel erkende Europese partij welkom. Volt is niet links nog rechts, maar tussen in. Gewoon hoog-opgeleiden en studenten die willen opkomen voor Europa, nieuwe stijl. Voor informatie kan je proberen via:
  http://www.voltnederland.nl.

  1.   

   Ook hier weer figuren die denken dat ze het beter weten , omdat ze hoog gestudeerd hebben !

   Mijn volle verstand zegt ; Het kost ons bakken met geld al dat gezever van EU en andere partijen .

   Stop met alle subsidies en kijk wat er echt aan subsidies nodig is ipv stichtingen !!!!!

 16.   

  Je zie het overgrote verschil tussen een echte zakenman en een politicus namelijk , Alle figuren in de politiek zijn mislukt in de zakenwereld en kunnen niets anders dan kletsen .
  Geen enkel denkvermogen laat staan om zich heen kijkend daar op een enkeling na .

  Ze weten alles beter dan het gewone volk en ik zou best dit eens aan die gasten willen vragen van het waarom hun denken dat ze alles beter weten .

  Trump is gewoon voor het Amerikaans volk en nog steeds zijn er randgekken die denken dat zei het beter weten dan Trump , om te gillen .

Dagelijksestandaard.nl gebruikt cookies en vergelijkbare technologieën (cookies) onder andere om u een optimale gebruikerservaring te bieden. Ook kunnen we hierdoor het gedrag van bezoekers vastleggen en analyseren en daardoor onze website verbeteren. Cookies van onszelf en van derden kunnen worden gebruikt om advertenties te tonen en artikelen aan te bevelen op dagelijksestandaard.nl die aansluiten op uw interesses. Ook derden kunnen uw internetgedrag volgen. Cookies kunnen gebruikt worden om op sites van derden relevante advertenties te tonen. Cookies van derde partijen maken daarnaast mogelijk dat u informatie kunt delen via social media zoals Twitter en Facebook.

Like nu onze nieuwe pagina voor nieuws en opinie!