Hard tegen hard: Noord-Korea verwijt Mike Pompeo 'gangster-like', Pompeo houdt sancties in stand tot Kim meewerkt

Geen categoriejul 08 2018, 9:00
Mike Pompeo, Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, is er maar druk mee om die Noord-Koreanen in het gareel te houden zodat de onderhandelingen goed zullen verlopen. De verwijten en harde maatregelen zijn eerder norm dan uitzondering! Via NBC News.
Dit zijn het soort onderhandelingen en diplomatie waar Amerikanen goed in zijn, pure machtspolitiek en een 'wat ga je eraan doen dan' houding. Vanuit Tokio meldt NBC News dat Pompeo heeft aangegeven alle sancties in stand te houden zolang van nucleaire ontmanteling geen sprake is. Dit vind Kim Jong-Un natuurlijk helemaal niet leuk en uit Noord-Koreaanse hoek wordt Pompeo dan ook het verwijt 'gangster-like' te zijn meegegeven.
Pompeo wuift de kritiek weg met de zin: ''If those requests were gangster-like, the world is a gangster.'' Deze houding van Noord-Korea wakkert de scepsis bij de Amerikanen (en de rest van de wereld) natuurlijk flink aan over hoe serieus zij nu daadwerkelijk zijn over nucleaire ontmanteling.
Aan de andere kant moet ook rekening worden gehouden met het feit dat het nucleaire arsenaal zo'n beetje Noord-Korea's enige troefkaart is die zij niet zomaar uit het raam zullen gooien zonder een tastbaar alternatief om een buitenlands beleid mee op te kunnen zetten. Twee cowboys die tegen elkaar zeggen 'jij laat eerst je wapen vallen' kunnen er donder op zeggen dat de ander wordt neergeschoten als hij ongewapend is.
Toch lijken er concrete stappen te worden gemaakt hoewel deze nog niet publiekelijk zijn gemaakt. De Amerikanen lijken positief gestemd maar blijven hameren op complete nucleaire ontmanteling. De Noord-Koreanen zijn minder positief maar wel op een manier die uitnodigt om concrete stappen te blijven zetten. Zij blijven vertrouwen hebben in president Trump en lijken Pompeo en consorten dus meer te verwijten dan de president zelf.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten