Kuzu wil alle Nederlanders op boetetocht naar Suriname sturen: ‘Zie bloed, zweet en tranen van de slavernij!’

DENK-voorman Tunahan Kuzu wil dat alle Nederlanders een reis naar Suriname maken. Om daar met eigen ogen te zien hoe de slavernij mensen onteerd heeft. Dat zei Kuzu gistermiddag in Amsterdam bij een speech die hij hield ter gelegenheid van Keti Koti – het jaarlijkse festival waarop het einde van de slavernij wordt gevierd.

Tunahan Kuzu, de leider van de politieke partij DENK, vindt dat alle Nederlanders die het geld en de middelen hebben tenminste één keer in hun leven op het vliegtuig naar Suriname moeten stappen. Dat zei het Kamerlid gisteren tijdens een toespraak op de Dam in Amsterdam ter gelegenheid van Keti Koti, de jaarlijkse herdenking van de afschaffing van de slavernij in 1863. Kuzu:

“Mijn conclusie van die vijfdaagse reis [door Suriname met de DENK-fractie] was dat élke Nederlander, élke Nederlander die de mogelijkheid heeft, om die reis te betalen daar naartoe zou moeten gaan om het zelf te ervaren. Want als je naar Paramaribo gaat, als je over de rivieren vaart, en je ziet links en rechts die plantages… Je denkt aan het leed dat al die mensen hebben meegemaakt. Aan het bloed, aan het zweed, aan die tranen van de tot slaaf gemaakten. De mensen die op een vreselijke, walgelijke wijze zijn onteerd, ontmenselijkt, dat zou iets zijn dat niemand zou mogen vergeten.”

Kuzu haakte hiermee in op de discussie rondom slavernij die recentelijk weer is opgelaaid. Ahmed Aboutaleb zei dat de Nederlandse regering officieel excuses moest maken voor de meer dan anderhalve eeuw geleden afgeschafte mensonterende praktijk. In de toespraak prees Kuzu de Rotterdamse burgemeester daarvoor, iets dat voor hem eigenlijk best wel uniek is.

Verder beloofde Kuzu meermaals dat de DENK-Kamerfractie zich nog vaak zal inzetten om het thema slavernij op de politieke agenda te zetten en te houden.

Het zal mij benieuwen!


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

58 reacties

 1. P.Sisterons

  Eerst Turken naar Armenië en schele padvinders naar Luxemburg.

  1. NoDoubt

   Bij ons is de slavernij in 1863 definitief afgeschaft. Mohammed had honderden slaven en wordt nog steeds in de Hadith goedgekeurd. Immers mag je van de Koran Allah en Mohammed niet bekritiseren. En ze zuiveren nog steeds niet-moslims en kennen geen democratie:https://www.youtube.com/watch?time_continue=61&v=5O-qdiZ9Wng

  2. B. Pascal

   binnen de islam mag je liegen om bestwil. zelf je geloof vervloeken. Takiyya noemen ze dat. wanneer Denk alle invloed heeft maken ze van alle christenen slaven.

   ze maken slaven, dankzij slaven ….

 2. Bloem

  In tegenstelling tot de Turken met Kuzu voorop erkennen de Nederlanders haar rol in de geschiedenis. Misschien Kuzu met zijn Turkse vriendjes op boetetocht naar Armenië sturen

 3. DolleDries

  Slavernij is niet meer aan de orde lig ver achter ons.Het is beter dat iedere islamiet en linksen een bezoek brengen aan Auschwitz om te zien wat hun opgeroepen Jodenhaat in de Koran allemaal teweeg kan brengen

  1. Koos sssss

   Dacht je?
   https://www.bladna.nl/slavernij-marokko-index,09553.html

   Overigens waren de Turken ook niet vies van de slavenhandel.
   En daar hoor je Kuzu dan weer niet over.

   En vwb de Surinamers en Antillianen. Hun voorouders hebben dan wel geleden onder de slavernij. Maar half Suriname woont tegenwoordig in Nederland en deze generatie loopt vrolijk volgevreten te demonstreren. Intussen loopt de uitkering mooi door

  2. Jolletje

   Helemaal met je eens Dolle Dries,precies wat ik er ook van vind

  3. Henk65

   Kom op joden?slavernij is toch meer dan een holocaust geweest.tot nu toe zijn de naweeën en trouma terug te vinden bij deze mensen over de gehele wereld kijk alleen maar naar een Haïti dat is mensonterend daar gesteld met het leven daar..er is totaal niks nagekomen wat de nazaten van de opbouw van de wereld verdienen.zij hebben de wereld gemaakt hoe het nu is met bloed en zweet.zoals amerika het land gebouwd door slaven.wij hebben veel te danken aan deze mensen.de wereld had er nu echt anders uitgezien zonder de welvaart van de slavernij.moet je nagaan de khazars mensen wat ze joden noemen in Israël die daar zijn gezet In 1948 als echte joden maar eigenlijk dat niet zijn maar alleen zijn geconverteerd tot judaïsm,kregen wel reparations voor de holocaust en de nazaten van de wrede slavernij niet??.kuzu heeft totaal gelijk Nederland moet zich kapot en diep schamen dat ze niks voor hun voor malige land Suriname doen.het land kan een steuntje in de rug goed gebruiken op economisch en infrastructuur.ik vind het knap dat met het weinige wat ze daar hebben het toch doen.maar er moet vanuit Nederland zeker wat gaan gebeuren…komop nederland wat je deze mensen en land tot nu toe verschuldigd ben.

 4. penis aqua di rosa

  Hiermee geeft hij aan dat zijn zetel in de kamer een schertszetel is. Ik heb nog nooit Oveel onzin Geleen of gehoord als in zijn laatste zin. Ik ben helemaal klaar met dit opgeklopte aandacht vragen. Wanneer houdt dit eens op?

 5. Two Ravens Black Kettle

  Het koloniale en bloeddorstige Ottomaanse Rijk bedreef slavernij ver voordat enkele A’dammers door zwarten en moslims gevangen slaven gingen vervoeren naar Amerika.
  Miljoenen slaven zijn omgekomen door de ongekend wrede Turken.
  Slavernij door Turken kwam ruwweg tot een einde bij de val van het monsterlijke Ottomaanse rijk.

  Wordt het niet tijd om Turkije en de griezel Kuzu om herstelbetalingen te vragen ?

 6. Bloem

  “als je over de rivieren vaart, en je ziet links en rechts die plantages…”
  Er is nog weinig over van de plantages waarover hij spreekt. De meesten zijn verdwenen in de dichte jungle van Suriname, Je moet echt zoeken wil je nog iets vinden, op de toeristische trekpleisters na die in ere gehouden zijn, meestal door blanke Surinamers (die heb je namelijk ook).

  De meeste Surinamers kennen haar eigen geschiedenis niet eens, ze zijn nog nooit op Oranje tuin geweest of kennen niet eens de locatie van de oude slaven rechtbank. Het complete culturele erfgoed laten ze letterlijk en figuurlijk wegrotten.

  Suriname is een prachtig land vol met natuurlijke hulpbronnen en leuke mensen.
  Ja Nederland is de oude kolonisator en de gereformeerde plantagehouders die daar zaten waren bruter dan de slavenhouders in andere delen van Zuid-Amerika. De hele geschiedenis is niet recht te praten, echter het merendeel van de Nederlandse bevolking was er in het feodale tijdperk niet veel beter aan toe. De gemiddelde Nederlander heeft er nooit van geprofiteerd. Sterker nog, de meeste plantages in Suriname zijn nooit rendabel geweest en dienden slechts als status voor rijke mensen, die net zo hard tegen een Nederlander aantrapten als de slaven die zij uitbuitten.

  Daarentegen blijven de Turken, Kuzu voorop, steevast de genocide in Armenië ontkennen. Sterker nog in Turkije is het strafbaar om het hier alleen al over te hebben.

  1. knipperlicht

   Helemaal eens Bloem. Denk maar eens aan de honderdduizenden christenslaven (bij de slag bij Lepanto in 1571 verdronken 30.000 christen-galeislaven) de Ottomanen er op na hielden, aan de jongens uit de Balkan (1 op de 5) die gedwongen werden ingelijfd bij de Janitsaren, aan de meisjes die elke 4 à 5 jaar werden “geoogst” voor de harems. Aan de zwarte Nubische jongetjes die bij duizenden werden gecastreerd (slechts een paar procent overleefden dat) om als speelgoed te fungeren voor de Ottomanen. Denk ook aan de hedendaagse slavenhandel in zwart Afrika en in de Arabische landen. Wat een hypocriet stelletje is dat bij DENK!!

  2. Alicia

   Inderdaad is Suriname een pracht land en er is echt heel weinig te vinden van plantages. Frederiksburg is opgeknapt en Pepermolen maar de rest is verdwenen in de jungle. Verder is de grootste bevolkingsgroep de HIndoestanen die als contract arbeiders werden binnen gehaald. Zij hebben nu de landbouw, vooral de rijst productie in handen. De Javanen die ook als contract arbeiders binnen kwamen en nu de heerlijkste restaurants exploteren. De Creolen, de gemengde bevolking, waarvan de ene helft van voorouders, slaaf waren en de andere helft van voorouders, plantages bezaten. De enige bevolkings groep die rechtstreekse afstammelingen van slaven zijn, heten nu Afrikanen maar ze werden ook Bosnegers genoemd. Zij wonen langs de rivieren in het binnenland. Dan zijn er nog Chinezen en de oorspronkelijke bevolking, de Indianen. En de Surinaamse blanken, de Boeroes. Kuzu is echt gek, de Turken hebben een hele lange geschiedenis van slavenhandel en slavernij. Kijk naar je eigen, zou ik zeggen.

 7. Marija

  Wat is denk en zijn trawanten toch een intens walgelijke partij.

 8. Holland

  DENK is een fascistische partij en Kuzu is een vieze nazi met een grote bek die orders opvolgt van een dictator. Smerig uitschot dat geen plaats in de Nederlandse samenleving waard is.

  1. Meinoud Marinus

   Helemaal mee eens Holland!

   1. Rechtsaf

    @Meinoud Denk is een islamitische nazi partij

 9. Two Ravens Black Kettle

  De weergaloze D.o.u.g.l.a.s M.u.r.r.a.y (al jaren geleden) over de Ottomanen

  https://www.youtube.com/watch?v=F91Uj5rmSeI

  (met puntjes want anders komt ie niet door de filter)

 10. Ni28

  Ik neem aan dat het op zijn kosten is.

 11. Willem Bever

  Wat die hufter dan ook eens zou mogen uitleggen wat zen vredelievende islam de afgelopen 5 jaar heeft uitgevreten in het kalifaat…..alles verbleekt met wat daar is gebeurd.
  Oprotten lamlul.

 12. Gerlos

  Mafketel Kuzu laten we eerst maar beginnen in Turkije om alle idiote problemen die sultan dictator ingevoerd heeft aan te pakken. Onschuldige mensen op pakken journalisten die iets afwijken van zijn menig opsluiten en ga zo maar door. OVER DEMOCRATIE GESPROKEN KUZU en aanhang. Volgens mij zit die dictator sultan maloot Erdogan zelf achter de coup van verleden jaar want er is geen enkel bewijs dat Gülle het heeft gedaan.

 13. Willem Bever

  Pesie Gerlos,
  Zo heeft Stalin ook het pluche kussen behouden en zen zuiveringen kunnen uitvoeren.

 14. Heinz

  Het is een waanzinnig land. Met je boerenkool Nederlands kan je prima overweg. Eten, giga goed. Roti, broodjes bakkeljauw, Moksi Alesi. Als Kuzu betaalt, ben ik de eerste. Alleen 8 uur vliegen, dat is minder.

 15. Ni28

  De Armeense genocide, hoe zat het ook weer? Misschien weet Kuzu het antwoord en kan hij ons een reisje Armenië aanbieden? Ik zou mij in ieder geval niet verheugen.

 16. Fortiori

  Aan het leed en het zweed, knap!

 17. Two Ravens Black Kettle

  Laten we hopen dat Kuzu na zijn dood terecht komt in een eeuwige hel, bewaakt door de Armeense genocide slachtoffers.

 18. lugar

  Kuzu, de directe nazaat van islamitische slavendrijvers. Ga gerust voorop, jij had slaven en liet ze katoen plukken.

 19. Two Ravens Black Kettle

  Kuzu is een spruit van een volk dat eeuwen- en eeuwenlang de zwarte en blanke medemens tot slaaf maakten.
  Turkije zou nu nog slaven hebben ware het niet dat de verlichte Blanke West-Europese man in opstand kwam, slavernij verbood en de slaven met geweld uit de klauwen van de wrede Ottomanen bevrijdden.

 20. nienke

  Kuzu vergeet dat de islam nog steeds slaven er op na houdt, vrouwen die niets te vertellen hebben, die niet alleen naar buiten mogen, die niet mogen werken, alleen in boerka mogen zwemmen en gordijntjes dicht.
  Zijn dit geen slaven dan??
  En let wel dit gebeurd in Nederland maar hier spreekt niemand over slaven, in mijn ogen is dit te vergelijken met de slaven van toen krijgen ook klappen als ze niet naar hun lieve mannetje luisteren, worden dood gestenigd als ze naar een ander man overlopen.
  De moslim vrouw is nog steeds de slavin van de man anno 2018.
  Dus Kuzu houdt je kiezen op elkaar en ga eens te rade wat betreft de moslims en de moderne slavernij.

 21. HierBenIk

  Waarom houdt dit gezeik over exuses over slavernij, VOC, whatever niet op. Dit is verleden en voorbij. De huidige generatie kan er niets meer aan doen en keurt dit ook niet goed. Maar om nu de huidige generatie excuses te laten maken voor een ver verleden is echt bullshit. Gaat Egypte nu excuses maken voor de farao’s die slaven hadden… Hou toch op jongens…

  1. Ernst Quispel

   Wenst Hierbenik zich in moreel en politiek opzicht gelijk te stellen met de Egyptenaren?

   1. Rechtsaf

    @Ernst jij moet je islamitische rotsmoel gewoon dichthouden vuile landverrader die je bent.

    1. Ernst Quispel

     Ga ik niet doen, domme jongen.

     1. Rechtsaf

      @Ernst hiermee bevestig je dat je een landverrader bent en heb ik gelijk…dom jongetje ben je toch hè Ernst, hé..

     2. lugar

      Islambecieletje bro!

   2. Adriaan

    Ik vind dit eigenlijk wel een heel domme vraag Quispel. Ik had beter verwacht van jou.

    1. Ernst Quispel

     Welke vraag bedoel je, Adriaan?

 22. Florissa

  Wat willen die mongolen eigenlijk met d’r 2 paspoorten hier ,ons even komen vertellen wat we moeten gaan doen ,rot op naar je land waar je vandaan komt als het je hier niet aanstaat , daar heb je een eigen cultuur ,overal je heerlijke Islamboys om je heen ,en ben je lekker dicht bij je geliefde erdogan ,elke euro belastinggeld wat je hier opstrijkt met die pulppartij is diefstal van de staat .

 23. dinaro

  Florrissa: helemaal gelijk !!!!
  Hoef niks meer toe te voegen.

  Opzouten die hap!!

 24. Tguard

  Helemaal met kuzu eens en daarom vind ik ook dat alle Nederlanders verplicht naar de voormalige concentratiekampen moeten gaan om te zien en te voelen hoe het was voor alle, met name joden die daar het leven lieten. Zo denk ik ook dat het goed is voor alle, vooral Turkse Nederlanders om het slavernijverleden van Turkije ook eens onder de loep te nemen om nog maar niet te spreken over de Armeense genocide.
  Kuzu, goed nadenken voordat je, je achterban gaat op hitsen. Ouwe moraalridder hahaha

  1. Jolletje

   Waar slaat dat nou weer op Tguard?Waarom wij?Wij hebben niets tegen joden en wij hebben ook geen bal met die vreselijke oorlog te maken gehad,we zaten er zelf verplicht in.
   Je zal de Duitsers bedoelen,die hebben het op hun geweten.Dus ga je geschiedenisboekjes maar eens beter lezen,voordat je nog meer onzin uit kraamt

   1. Tguard

    @jolletje het gaat erom dat je niet de moraalridder moet uithangen als je eigen geschiedenis niet schoon is. Uw verwijzing naar wij, begrijp ik niet helemaal.
    Het gaat mij niet om de schuldige maar om het algemeen besef dat er geen land is met schone handen. Het claimen van het moraal vind ik walgelijk en werkt het wij zij denken in de hand. Het gaat mij erom dat elke nederlander dus ook diegene met een Turkse achtergrond eens moeten beseffen dat wanneer ze anti joods, zigeuner, homo of anders denkend zijn in onze samenleving gewoon even veel respect verdienen dan ieder ander mens. Het gaat mij erom dat kuzu de boel aan het ondermijnen is door zogenaamd de Nederlanders er bewust van te maken hoe slecht ze zijn geweest, Ik kan dat van veel mensen hebben maar niet van een clown die danst naar de pijpen van erdogan, collega kamerleden bewust demoniseert en bovenal de geschiedenis van de slavernij niet kent en de genocide op Armeniërs afdoet als een kwestie.
    Als laatste denk ik dat ik aardig op de hoogte ben van de geschiedenis maar blijkbaar het zo heb opgeschreven dat u het niet begrijpt.

 25. Pescador

  Wat een mafklapper , schop die eikels toch het land uit

 26. Duke

  Wat moeten we in een land waar een in Nederland veroordeelde crimineel president is? Heeft DENK ook een zonvakantie naar ISIS-gebied in de aanbieding, of een communistische doe vakantie in Noord-Koreaanse kampen?
  Rot even gauw op met dat gezeik over het verleden van bijna 200 jaar terug. Iedereen die daar nu nog ‘last’ van heeft, horen ze op te sluiten en te behandelen.

 27. Jolletje

  Stuurt hij dan ook de Duitsers naar de concentratiekampen om 5 dagen in een gaskamer en de verblijven van de joden,homo’s,krijgsgevangene,de opgepakte ondergrondse etc. te laten zitten,voor de angst,honger,jeuk etc te voelen
  Hij moet zijn stomme harses houden,want zijn soortgenoten hebben in het verleden en in het heden,heel wat meer,rottigheid uitgehaald ,zoals terroristische aanslagen,beroven,moorden gepleegd.
  Waar bemoeit hij zich ermee,met iets wat al ruim een eeuw heeft plaatsgevonden,door rijke,ver van onze bed Nederlanders,waar wij niets mee te maken hebben(gehad)Oprotten naar je achterbakse Erdogan,die ervoor zorgt dat wij straks zelf slaaf zijn en geen moer in ons eigen land te vertellen hebben

 28. chicamo1

  Moeten wij hierover als intelligente mensen nog op reageren en woorden over vuil maken? Natuurlijk was de slavernij verschrikkelijk, maar het was zeker geen uitvinding van Nederlanders of Europeanen. 670.000 blanken hebben hun leven gegeven om de slavernij af te schaffen, terwijl er nu nog tot op heden 27 miljoen slaven worden gehouden in islamitische landen. Ach, ze kunnen beter over je fiets lullen, dan over je lul fietsen.

 29. Jantje

  Kunnen we Kuzu niet te koop aanbieden op een islamitische slavenmarkt?
  Die zijn er nog steeds genoeg.

  1. Kees

   Ik vrees dat je hem daar niet kwijt raakt, ze houden daar niet van varkens.

 30. Rechtsaf

  Is het de bedoeling van Kuzu om dit soort tripjes van ons belastinggeld te maken om Nederland af te fikken?
  Wat ik met name zie zijn van een stel achterlijken in ons kabinet die helemaal niet het beste voor hebben met Nederland integendeel zelfs, zoeken om Nederland in diskrediet te brengen, haar bevolking te kleineren en met name van die islamlsoeries met hun grote bek laat ze lekker oprotten naar een islamitisch stinkland

 31. Peixe

  Deze nep turk diend 2 koningen en dit kan niet wat is als er stront aan de knikker is ? Meteen in mes in de rug van de mensen die zijn cous cous betalen en huilend naar erdogan? …slavernij ? Hij kent het woord niet eens kijk naar de geschiedenis van turkye ze onderdrukte iedereen en namen van andere landen de jongens weg voor hun onderdrukkings leger en vertrapten alles ..en ja Armenië maar dat mag je niet zeggen ..oeps foutje ?

 32. bensjoel

  Het is interessant te zien,hoe er op de slavernij – herdenking geen aandacht is geschonken aan de mensonterende slavernij,die vandaag welig tiert in met name bepaalde islamitische landen.

 33. Original NL

  En dat uit de laadklep van een nakomeling van het ottomaanse rijk…wat moordend en plunderend door de halve wereld trok, een nakomeling van de moordenaars van het armeense volk.
  De pot verwijt de ketel……en zo’n rat mag hier ongestraft zijn smoel open doen, het wordt zo langzamerhand tijd eens grote schoonmaak te houden.

 34. Frits Jansen

  Als het door Kuzu gesubsidieerd wordt wil ik graag een keer naar Suriname want ik vind het een fascinerend land.

  Een heel praktisch punt: laat Kuzu iets doen tegen het monopolie op vluchten naar Suriname waardoor die schandalig duur zijn

 35. Lex

  Kuzu is weer eens volledig doorgedraaid.

  Moeten wij verre nazaten ons nog schamen voor het verleden?

  Wat hebben wij als verre nazaten te maken met de gebeurtenissen van 160/170 jaar geleden?

  Het zal me een rotzorg zijn wat er toen is gebeurd. We leven in het heden en niet in het verleden. Slaven hebben houden dat was in die tijd heel normaal.

  Trouwens alleen rijken konden zich een slaaf betalen.

  1. Lex

   Wat ze willen os dan nederland schuld bekent dan kunnen die nazaten die o zo leiden smartengeld eisen bij de Staat Der Nederlanden.

 36. Svetlana

  Ik vind dit een uitstekend idee. Het is belangrijk dat Neederland eens gaat inzien hoe racistisch ze zijn

 37. lancar

  Wat is het heerlijk hé meneer Kuzu om naar een ander te wijzen en te benadrukken wat de ander allemaal voor slechte dingen heeft gedaan, maar de eigen zwartgallige hart onderzoeken, ho maar!

 38. Lugar

  “Slavernij heeft duizenden jaren bestaan in de hele wereld, met zwarte, blanke, gele en andere rassen die zowel slaven als slavenhouders waren. Betekent dit dat iedereen zich aan iedereen zou moeten verontschuldigen voor hetgeen hun voorouders deden?”
  ~Thomas Sowell~

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.