Meer dan een derde van de Nederlanders wil een zonnepaneel: duurzame energie steeds populairder

Nederland wordt een zonnepaneeltjesland. De duurzame hype heeft haar klauwtjes diep in de Nederlanders gezet en nu hebben ongeveer een half miljoen huishoudens van Nederland een zonnepaneel. Minister Wiebes wil het beleid zo aanpassen dat Nederlanders hun energierekening kunnen verlagen door zelf energie te leveren aan het net. ‘Self-sustainability’, waarbij mensen met subsidies of regelingen worden verleid om een zonnepaneel te kopen.

Op dit moment kunnen Nederlandse huishoudens de aankoop van zonnepanelen dankzij subsidies terugverdienen in een jaar of zes à zeven. Dat lukt doordat ze de stroom die ze aan het elektriciteitsnet leveren van hun eigen energierekening af mogen trekken. Dit is de zogenaamde salderingsregeling.

Mede door de snelgroeiende populariteit wil minister Eric Wiebes (Economische Zaken) de salderingsregeling vanaf 2020 vervangen door een vergoeding voor de stroom die aan het net wordt geleverd.

Zo enthousiast Nederlanders over zonnepanelen zijn, zo weinig bijval krijgt een andere mogelijke milieumaatregel, blijkt uit de peiling van ING. Een ruime meerderheid staat negatief tegenover hogere belastingen op energieverbruik.

Zonnepanelen zijn beter dan windenergie, omdat het efficiënter en effectiever is. Daarnaast is de technologie aangaande zonnepanelen nog sterk aan het ontwikkelen en kan het nog efficiënter worden. Dit is anders dan bij windenergie, aangezien de efficiëntie daarbij erg laag is. De energietoevoer moet heel de tijd gebalanceerd worden en dat gebeurt onder andere door gebruik van ‘grijze energie’.

Je ziet maar weer dat Nederlanders an sich niet tegen duurzame energie zijn. Dat zou ook raar zijn, want dan wordt het een soort politieke dogma, terwijl duurzame energie best erg goed en handig is. Je ziet ook dat milieubeleid of duurzaamheidsbeleid negatief wordt in de ogen van burgers als het gepaard gaat met heffingen of belastingverhogingen. Dan wordt de draagkracht al gelijk een stuk minder.

Ik heb er niets op tegen als Nederlanders hun eigen energie kunnen en mogen opwekken. Het enige punt waar ik mij een beetje zorgen om maak, is dat het milieubeleid een soort melkkoe wordt van de overheid. Dan zullen uiteindelijk de kosten niet dalen, maar gelijk blijven of hoger worden. Hetzelfde als de accijnzen van sigaretten. Uiteindelijk moeten die omhoog om hetzelfde ‘rendement’ te verkrijgen.  Dat gaat geleidelijk. Ik hoop niet dat dat ook zal gebeuren met zonnepanelen.

 

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

40 reacties

 1. DolleDries

  Dat je de energie koste verlaagd duurt zo tien jaar daarna onderhoud en vervanging dus het levert niets op.

  1. Kees

   En wat te denken aan de belasting voor het milieu, waar blijven we met al die oude zonnepanelen, ze worden zelfs nu al niet meer gerecycled.

  1. JanKlaasen

   Vrolijke noot die @DD, geloof niet dat ik hem ooit heb betrapt op een positieve bijdrage. 🙂

   1. DolleDries

    Dat moet je niet zeggen Jantje ik ben regelmatig zeer positief over Trump en Wilders hier, of telt dat niet mee.

  2. Koos sssss

   Ik heb toch zelden zoiets imbeciels gelezen als dat artikeltje in de liwwadders. Dat je van bepaalde zaken geen verstand hebt, okee. Maar schrijf er dan niet over.

   Mensen schaffen zonnepanelen aan om een groot deel van hun energie zelf op te wekken.
   Met 10 a 12 panelen dek je het elektriciteitsgebruik van een doorsnee gezin aardig af.

   Waarom in ‘s-hemelsnaam zou je dan na 5 jaar je panelen vervangen voor panelen met een hogere opbrengst? Het zelf opwekken van die laatste paar procenten wordt op die manier onbetaalbaar.

   Afgezien daarvan gaat de ontwikkeling van die panelen niet erg snel. Het rendement gaat met 1 a 2% in de 5 jaar vooruit en de opbrengst per paneel zal in die tijdspanne ca. 20% stijgen.
   Aardig is dit artikeltje, dat profeteert over een enorme vooruitgang, die zonne-energie “binnen een paar jaar” spotgoedkoop maakt en alle oude techniek zal vervangen.
   Dat artikeltje dateert uit 2012 en nu, 6 jaar later zijn die panelen er nog niet.
   https://huis-en-tuin.infonu.nl/wonen/93489-zonne-energie-kan-veel-voordeliger-door-nieuwe-ontwikkeling.html

   Als je panelen koopt kan je kiezen voor kwalitatief hoogwaardige panelen, die tot 30 jaar zowel opbrengst-als productgarantie hebben. Of je pakt juist zo goedkoop mogelijke paneeltjes die na een jaar of 12 stoppen. Dan heb je geen last van de wet van de remmende voorsprong.

 2. Frits Jansen

  Nu gaat DDS zeggen dat al die landgenoten door Shell geïndoctrineerde waanzinnigen zijn.

 3. Two Ravens Black Kettle

  Ik zie het nergens staan dus dan maar hier

  DDS, wellicht is het interessant om aandacht te besteden aan de Aanrander-in-Chief Trudeau.
  Deze vleesgeworden aanhanger van MeToo ! en Peoplekind; heeft een meisje aangerand en Canada is in rep en roer.

  Zal ook deze schijnheilige linkse viezerik binnenkort verdwijnen en plaats moeten maken voor gezond rechts (zoals enkele weken terug in Ontario)

  http://www.cbc.ca/news/opinion/trudeau-groping-allegation-1.4738492

  1. Henk-Jansen

   Justin Trudeau wordt na één onbewezen aanrandingszaak keihard afgemaakt door de heer Black Kettle terwijl hij Donald Trump, die van meerdere vrouwen van aanranding wordt beticht, verschillende denigrerende opmerkingen over vrouwen gemaakt heeft en enkele maanden na de geboorte van zijn zoon Barron vreemdgegaan is met een pornoster, keer op keer blijft verdedigen. Hij maakt zichzelf hiermee, wederom, compleet belachelijk!

   1. Kees

    Trump doet daar toch niet moeilijk over, die doet niet zo schijnheilig als Trudeau. Ik hoop dat Trudeau snel het veld moet ruimen. En ik denk, beste Henk, dat Donald een langere houdbaarheidsdatum heeft dan die Justin.

   2. Two Ravens Black Kettle

    Het is bewezen beste Henkie Stalin Snor.
    De vrouw heeft het toegegeven en staat gedocumenteerd.
    Dit in tegenstelling tot de humanist ome Trump.
    De dames doken allemaal vrijwillig in bed bij deze robbedoes.
    Proef ik hier wellicht wat jaloezie bij Henkie Stalin Snor ?

    1. Henk-Jansen

     https://www.google.nl/amp/s/amp.cnn.com/cnn/2016/10/14/politics/trump-women-accusers/index.html

     Deze vrouwen hebben ook allemaal toegegeven aangerand te zijn door Trump en zijn zeker niet vrijwillig met hem het bed ingedoken!

     1. Two Ravens Black Kettle

      Beste Henkie Stalinsnor

      Niets gedocumenteerd
      De vleesgeworden PC-perzik Trudeau heeft het toendertijd toegegeven.
      Nu krabbelt ie terug, is zijn geheugen weg, verontschuldigd hij zich desondanks en niemand gelooft hem nog behalve een handvol platschedelige groupies (waaronder 95% van de Nederlandse ‘kwaliteits’ journalisten.

      Bij de pinken blijven Snorrie !!

     2. Henk-Jansen

      Allereerst wil ik duidelijk maken dat ik helemaal niets met communisme heb en dat ik het dan ook niet prettig vind om door u zo genoemd te worden. In een beschaafd gesprek ga je mensen geen communist noemen. Ik noem u toch ook geen nazi?
      Ten tweede bent u gewoon weer bezig om de talloze beschuldigingen aan het adres van de heer Trump te verzwakken en te ontkennen terwijl u zich wel ontzettend druk maakt over de ene beschuldiging van Trudeau. U moet u schamen!

     3. Holland

      Henk-Jansen = Guus geluk: zelfde toontje, zelfde lichte verontwaardiging, zelfde thema’s, op hetzelfde moment een uitroeptekentje.

      Vrijwel alle trollen hier op DDS opereren onder meerdere nicks.

     4. Henk-Jansen

      Beste Holland, hoewel ik de bijdragen van de heer Geluk zeer waardeer kan ik u toch echt verzekeren dat wij toch echt twee verschillende personen zijn.

      Maar waar maakt u zich toch eigenlijk druk om vanuit Duitsland? Ik zou een account nemen bij Der Tägliche Standard en hier stoppen met reageren want met Nederland heeft u overduidelijk weinig!

     5. Holland

      Nou?!! Als dit Guus niet is die hier reageert, weet ik het niet meer. ‘Beste Holland’: dat zegt alleen Guus (en soms Ernst). En dat laatste zinnetje is helemaal zo duidelijk als wat.

      Guus, je bent weer door de mand gevallen! Maar als je dat liever hebt, noem ik je ook Stalinsnor. Afgesproken?

     6. Guus Geluk

      Holland,

      Ik ben Henk niet.

     7. Henk-Jansen

      U bent een paranoïde, oude man, Holland. Als u het niet vertrouwt kunt u altijd een mailtje naar de redactie sturen om onze ip-adressen op te vragen. dan kunt u zien dat wij twee verschillende personen zijn.

     8. Floris

      De modus operandi van het trollenensemble is steeds dezelfde.

      Het kan natuurlijk zijn dat ze dat van elkaar overnemen inclusief het taalgebruik. Het zijn immers kuddedieren bij uitstek die het zelfstandig nadenken allang zijn verleerd.

     9. Holland

      Stalinsnor 1 en Stalinsnor 2 reageren als door een adder gebeten bijna tegelijkertijd. Haha, die Guus-Jansen: je lacht je toch een kriek met die vogel.

     10. Floris

      “U bent een paranoïde, oude man, Holland. Als u het niet vertrouwt kunt u altijd een mailtje naar de redactie sturen om onze ip-adressen op te vragen.”
      ——————————————————————
      Ook hier weer een tekst letterlijk overgenomen van trol #1 inclusief 2 fouten die deze hansworst steevast maakt:

      1) Met paranoia heeft dit uiteraard geen bal te maken. Het woord wordt slechts gebruikt om in dit geval Holland weg te zetten als een fantast om hem zo de mond te kunnen snoeren.

      2) De trollen weten heel goed dat onder andere VPN het onmogelijk maakt om IP-adressen te achterhalen.

      Door dit soort domme reacties en hun voortdurende gehap dragen de trollen zelf bij aan de verdenkingen.

     11. Guus Geluk

      “Als door een adder gebeten” is overdreven. Ik scrolde zojuist langs de recente reacties en wilde zien waar het over ging.

      Stalinsnor? Ja, die droeg een imposante snor. Hitlers snor was overigens minder indrukwekkend.

     12. Guus Geluk

      Floris: “De trollen weten heel goed dat onder andere VPN het onmogelijk maakt om IP-adressen te achterhalen.”

      Ik heb geen VPN. Er schijnt wel een module in Opera te zijn ingebouwd, waarmee men anoniem over het internet kan surfen, maar die gebruik ik nooit.

    2. Holland

     “U bent een paranoïde, oude man, Holland. Als u het niet vertrouwt kunt u altijd een mailtje naar de redactie sturen om onze ip-adressen op te vragen. dan kunt u zien dat wij twee verschillende personen zijn.”
     ————————————————————————–
     Nu raak ik toch een beetje in de war. ‘Paranoide’ is een woord dat Quispel in de bek bestorven ligt. En het opvragen van IP-adressen is iets wat hij onder andere nicks ook al ettelijke keren voorgesteld heeft, maar nog nooit heeft iemand anders dat gedaan.

     Conclusie: Henk-Stalinsnor-Jansen, Guus-refo-Gelul en Ernst-Simon-Quispel zijn dus toch een en dezelfde persoon….. 🙂

  2. Diederik van Walsum

   Two Ravens Black Kettle,

   Het roert in grote delen van Europa en nu eindelijk ook in Canada…zouden ze nu eindelijk allemaal wakker worden ?

   1. Two Ravens Black Kettle

    Let’s keep our fingers crossed.

    In Ontario werd vorige maand de linkse coalitie vernederd (kwamen niet meer over de verkiezingsdrempel !!!)

    Het is aan het schuiven.

 4. monach

  Waarop jij probeert te besparen, probeert de staat het weer van je af te pakken.

  1. Rechtsaf

   @Monach precies, weet je waar het tijd voor wordt? dat de mensen eens wat gratis krijgen en dan bedoel ik natuurlijk niet de zogenaamde gratis apps waarbij je wel eerst even je persoonsgegevens dient weg te geven..
   Eten, water en energie zouden de eerste gratis behoeftes moeten zijn..

 5. Diederik van Walsum

  Als iemand maar probeert om op mijn dak zo’n lelijk ding te plaatsen schiet ik af en pleur dat lelijke ding erachteraan !
  Zo Pfffff, dat lucht op.

 6. Gerlos

  Kom op regering en plaats op alle daken in ONS land zonnepanelen en mar regelingen dat het rijk deze kosten op zich neemt. Er wordt toch al geld genoeg over de balk gesmeten aan buitenlandse duistere en corrupte landen.

 7. Two Ravens Black Kettle

  Beste Henkie Stalinsnor,

  Er is geen enkel bewijs dat ome Trump vrouwen (tegen hun zin ! Dat is de crux. Tegen hun zin) vergast heeft op zijn viriliteit. Zero evidence.

  Dit in tegenstelling tot de androgyne fake wenkbrauw Trudeau
  Zijn aanranding is geboekstaafd.

  Proeft U de nuance ?

  1. Ernst Quispel

   Natuurlijk, allemaal gelogen. Dat van die pornoactrice is ook een linkse leugen.

   🙂

   1. Two Ravens Black Kettle

    Nogmaals ontzettende domkop,

    Trudeau randde een vrouw aan
    Trump en Stormy was consensueel.
    Savvy ontzettende domkop ?

    oh shit
    Heb ik op Quispel de fascist gereageerd.
    My bad.
    Zal niet meer gebeuren.

    1. DolleDries

     Is het bekend of hij ook een witte onderbroek aanhad.

 8. wheelboy

  Alleen aan de reactie van de regering (kwiebes) kun je zien dat energie een melkkoe is en dat men er geen zier om geeft . Uitspraak van kwiebes de kosten lopen de pan uit .Daarom schaffen we de saldering af en geven we een subsidie .Nou je raad het al subsidies verdwijnen als sneeuw in de zon . En dan levert de zonnepaneel houder zijn energie aan het net wat hij aan overschot heeft .De buur betaald het volle pond en de regering steekt het geld in zn zakken . Als je serieus bent met het milieu dan stimuleer je juist zonnepanelen . En reacties hier lezende over als ze op zijn .Panelen gaan meer als 25 jaar mee . silicium en aluminium zijn gewoon te recyclen . Dan die kosten waar Kwiebes het over heeft .Ja mensen met zonnepanelen betalen ivm eigen opwekking minder energie belasting . Daar spreekt juist hij zich tegen . Het was toch juist de bedoeling dat wij (huishoudens gebruiken 20% van de opgewekte stroom 80% is industrie) minder energie gingen gebruiken !!! Waar de Nederlander denkt te besparen naait de overheid je wel weer een oor aan dat je uiteindelijk toch weer het volle pond betaald .Komt nog bij dat de overheid 46% import heffing op chineese panelen zet (meeste panelen komen uit china ) . Dus er dik aan verdiend .Dat vergeten ze er effe bij te vertellen .

 9. pejoar

  Dat houdt in dat bijna twee derde ze niet hoeft.
  Ik vind het geen gezicht die panelen.
  Ben niet tegen zonne-energie maar ik vind dat de overheid zelf voorop moet lopen .
  Dus op alle bewoonde of lege (denk aan kazernes,kantoorpanden) overheidsgebouwen panelen moet plaatsen.
  Veel efficiënter en goedkoper dan een particulier kan doen en daarbij is het esthetisch gezien mooier.

 10. Koos sssss

  Rat Wiebes is de bevolking weer eens flink aan het belazeren.

  Bij de oude meter draaide die achteruit als je stroom opwekte en vooruit als je stroom uit het elektriciteitsnet haalde. Met dat achteruit- en vooruit draaien kwam je uiteindelijk op een netto verbruik uit en daarvoor betaalde je. De energie en de belasting daarover.

  Toen kwamen de slimme meters. Die meten apart wat je van het net opneemt en wat je teruglevert. Voor de burger zou niets veranderen, zo loog men ons voor, want je betaalt de energieprijs + belasting over de elektriciteit die je opneemt. En je krijgt die energieprijs + belasting terug over de elektriciteit die je teruglevert.
  Onder aan de streep betaal je dan alleen voor die elektriciteit, die je dus netto hebt opgenomen.

  Vervolgens —en daar begint het bewust voorwiebesen van de burgers wordt dat salderen nu subsidiëren genoemd.
  Zo beschouwd wordt het lenen van een bibliotheekboek ook gesubsidieerd.
  Degene die dat boek leent hoeft immers niet de btw over de aanschafprijs van dat boek te betalen.

  En ja, subsidie is een gunst, die wordt verleend zolang het uitkomt.

  Dus investeert als burger veel geld in duurzame energie en vervolgens is er de onbetrouwbare overheid, die jou een oor aannaait

  Denk daar ook maar goed over na, wanneer je een elektrische auto koopt.
  Zodra de overheid merkbaar brandstofaccijns gaat missen door teveel elektrische auto’s zal ze die accijnzen gaan compenseren met een andere belasting op autorijden.
  Rekeningrijden, waarbij eerst de vervuilende auto’s extra belast worden, maar hoe meer die uitsterven, deste zwaarder zal de elektrische auto belast worden.

 11. Groen Rechts

  Ergens is dat afschaffen van de salderingsregeling ook wel te begrijpen.
  Probleem nr. 1 bij zowel zon als wind: Het is er niet altijd.
  En dus moet op die momenten gewoon weer de fossiele centrale bijspringen.
  Die moet dus altijd standby staan en worden onderhouden.
  Wie gaat dat betalen als iedereen evenveel stroom gaat terugleveren als gebruiken en dat wordt volledig gesaldeerd?
  Overigens heb ook ik panelen en verdien daar leuk geld mee op deze zonnige dagen!

  1. wheelboy

   Groen rechts
   Dat probleem wat jij daar beschrijft hebben ze al zolang er elektriciteit centrales zijn ,Want ze kunnen nooit exact de hoeveelheid stroom leveren als nodig is .Sterker nog dat wordt alleen maar erger met rijden op elektriciteit . Want heel NL komt van zijn werk thuis en zet de auto aan de stroom . En waarom zou jij jou opgewekte stroom straks in de toekomst voor niets aan het net leveren om vervolgens als jij het nodig hebt er vet voor te betalen .Overigens Ik heb zelf nog steeds een ferraris meter mij hebben ze al 2x proberen die slimme meter aan te smeren . En Als jij als overheid schreeuwt energie prijzen moeten om hoog ivm de co2 dan klink je niet erg betrouwbaar als je dan later zegt oh btw jullie met zonnepanelen jullie saldering gaat er af .Ik heb mijn ouders 2 weken geleden al geadviseerd geen zonnepanelen te pakken . Hoeveel zullen er dadelijk nog zeggen ik ga zonnepanelen aanschaffen met zon betrouwbare overheid . En die fossiele centrales waar jij het over hebt ook zon ding .We kunnen al decennia lang andere technieken toepassen oa getijde centrales en thorium reactoren . Dan pas kan je aan een co2 vrije maatschappij gaan werken .Die elektrische wagen stoot zijn co2 60km verderop uit .Het gaat kwiebes maar om een ding hij vangt minder energie belasting dus probeert hij zo aan zijn geld te komen .

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.