Overheid gooit belastinggeld weg met ICT-projecten: 1 miljard te veel uitgegeven

Geen categoriejul 02 2018, 10:00
Ik zou niet willen zeggen dat alle ambtenaren digibeten zijn, maar het moge duidelijk zijn dat de overheid kant noch wal weet als het gaat om ICT en digitalisering. BIj de Belastingdienst bijvoorbeeld is het al jaren een grote beerput. Digitale constructies die langs elkaar heen gaan en elkaar tegenwerken. Een heel doolhof aan programma's en systemen. Dan te bedenken wat we hadden kunnen doen met die 1 miljard.

ICT-projecten bij de overheid duren langer en kosten meer dan gepland. Dat kost de overheid zeker 1 miljard euro meer dan oorspronkelijk de bedoeling was, concludeert het Financieele Dagblad, dat 125 recente ICT-projecten bij de overheid op een rij zette.

Samen zouden de projecten rond de 2,5 miljard euro moeten kosten, maar inmiddels is dat bedrag al opgelopen tot zo'n 3,5 miljard. Sommige vallen zelfs twee keer zo duur uit als begroot.

Maar het FD wijst ook naar andere problematische projecten. Zo was het de bedoeling dat de digitalisering van processen bij de Immigratie- en Naturalisatiedienst 1,2 miljoen euro zou gaan kosten, maar die begroting is inmiddels opgerekt tot 29 miljoen. Ook is het pas veel later klaar: volgend jaar zomer in plaats van de zomer van 2015.

Gewoon bijna dertig keer zo duur geworden. Het Financieele Dagblad zegt er dan zelfs nog bij dat het een 'conservatieve' schatting is die 1 miljard. Dat het eigenlijk nog wel veel meer kan zijn. Dat is toch ongelooflijk? Zoals Buma het zou zeggen: ''Dat is echt erg.''
Dan heb je ook nog te maken met projecten die nu wel afgemaakt moeten worden, omdat het anders nog duurder zal worden. Dan nog niet te spreken over de harmonisering van alle systemen. Ik ben geen computerexpert, maar iets zegt mij dat dit echt niet zo moeilijk en duur hoeft te zijn.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten