Peilingen Maurice de Hond: VVD iets gestegen, Schouten populairste minister, Wiebes meest impopulair

Geen categoriejul 08 2018, 9:45
Heel denderend zijn de cijfers niet, plusje hier, minnetje daar maar we nemen de meest opvallende gegevens en conclusies toch even met u door.
Allereerst de VVD, twee zetels gestegen in de peilingen voor een totaal van 30 zetels. FVD is er één gezakt. Volgens De Hond komt dit door de stijgende VVD. SP stijgt ook een zetel en de PvdA zakt er één. De coalitie staat daarmee op 61 (-15) sinds haar regeerperiode.
Duidelijk is wel dat VVD, PVV, D66, CDA en SP allemaal aardig wat verlies hebben geleden in de peilingen en flink zouden moeten inschikken. GroenLinks en het Forum Voor Democratie staan er relatief gezien het beste voor op de VVD na.
Peilingen 8 juli
Maar meneer De Hond heeft ons nog meer interessante feitjes te vertellen, zo heeft hij een peiling gedaan onder zijn onderzoekspopulatie naar de meest en minst populaire minister van ons land. Op basis van een positief, neutraal of negatief oordeel mochten zij aangeven hoe ze tegen alle ministers aankeken.
Zo blijkt Schouten het populairst te zijn wat opvallend is gezien zij in een coalitiepartij zit. Ook De Jonge scoort prima. Daarna kakt het al snel in met de positieve vibes en moet zo'n beetje heel de coalitie het ontgelden. Vooral Wiebes, Dekker, Ollongren en Grapperhaus moeten het ontgelden.
Wiebes is al helemaal de pineut vanwege zijn geouwehoer met de Belastingdienst, nu met Groningen en Shell en straks met allerlei gare CO2 plannen.
ministers
Ook trakteert De Hond ons op een oordeel over de fractievoorzitters. Weer eenzelfde positief-neutraal-negatief oordeel over iedere persoon laat zien dat Klaas Dijkhoff het populairst is (6%). Azarkan is het minst populair behalve bij de DENK achterban zelf (-78%).
Jesse Klaver, Thierry Baudet en Geert Wilders scoren vooral bij hun eigen achterban ontzettend hoog (respectievelijk 86%, 91% en 72%). Hoewel Pechtold en Baudet beide op -34% staan door de stemmen van de gehele peilingspopulatie, scoort Pechtold toch vooral erg laag bij zijn eigen achterban, nog lager dan Marijnissen (SP) en Buma (CDA).
Fractie
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten