Slechts vier landen willen dat EU macht uitbreidt: Duitsland, België, Luxemburg en Frankrijk. Rest allemaal tegen

Er is in Europa nauwelijks draagvlak voor een machtsuitbreiding van de EU. Van de 28 landen die momenteel deel uitmaken van de Brusselse landenclub zijn er slechts vier te vinden waar de bevolking zich in meerderheid een voorstander toont van een EU die haar tentakels spreidt.

Er is nauwelijks animo te vinden voor het uitbreiden van de macht van de Europese Unie. Nou ja, in Brussel is iedereen fan, maar wie gaat rondneuzen in de 28 lidstaten merkt dat er maar vier lidstaten zijn die zichzelf een voorstander willen noemen van machtsuitbreiding van de EU. Dit zijn Duitsland en Frankrijk, EU-gastheer België en natuurlijk het Luxemburg van Commissie-overlord Jean Claude Juncker. Alle 24 andere EU-lidstaten zijn in meerderheid tegen een EU dat straks ook gaat over ons leger, strafrecht, inning van belasting of andere zaken die nu nog op nationale schaal geregeld zijn.

Dat blijkt uit onderzoek van de Britse denktank ECFR. De onderzoekers hebben experts en medewerkers van denktanks gevraagd welke landen zij zien als werkend aan een groter en omvangrijker Europa. Die uitkomst leverde slechts vier landen op:

“For those who believe in European integration, the results are disheartening: across the EU, respondents consider only four member states to be clearly committed to more Europe: France, Germany, Belgium, and Luxembourg suck up nearly half of the total vote (47 percent altogether, with 15 percent, 13 percent, 10 percent, and 9 percent respectively). Spain and Italy follow with 6 and 5 percent each. At the other end of the spectrum, four countries received less than 0.5 percent of the vote: the United Kingdom, Poland, Hungary and the Czech Republic.”

Nederland blijkt in dit onderzoek een aparte rol te spelen; wij eindigen van alle EU-oprichtende landen helemaal onderaan de grafiek. Ook is Nederland het enige land in West-Europa waar ook de eigen onderzoekers niet hoog opgeven over de EU-ambities van ons land.

Hangt er dan toch eindelijk verandering in de lucht in Brussel? Weg bij méér, méér, méér zeggenschap, en toe naar vooral effectiever bestuur? Haha, houd jezelf niet voor de gek. De EU trekt zich niks aan van kritiek of van landen die vinden dat het wel een tandje minder mag. De trein dendert gewoon door, of we het nu willen of niet.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

42 reacties

 1. lvdv

  Een gepaste straf lijkt mij om alle landen die het niet willen per direct
  uit de EU te zetten.

  1. Holland

   Inderdaad lvdv, dit is het beste idee om de EU per direct op te doeken. Als ze er allemaal uitgezet worden bestaat de EU niet meer.

 2. Adriaan

  De EU is op sterven na dood. Er zijn niet voldoende vakmensen om zo’n immense organisatie te leiden. Overigens over Jean Claude gesproken: hebben jullie hem gezien bij Trump? Geen druppel heeft ‘ie daar gekregen. Keurig, kaarsrecht liep hij weer naar binnen.

  1. Ni28

   Zijn rugpijn was ook meteen over.

   1. Capo

    Dat is dan wel weer jammer, het zou beter zijn als hij zou stoppen vanwege zijn rug.

 3. Chauvinist

  Precies de landen die nu al aan de touwtjes trekken… Luxemburg = Juncker, België = Brussel. Duitsland/Frankrijk spreekt voor zich, die bepalen al jaren het Europese beleid. Al zijn alle andere landen tegen, Duitsland/Frankrijk bepalen… zijn die voor, dan gaat het door… al is het met een omweg…

 4. Nasrani

  De eenheid in Europa is ver te zoeken…….en toch hopen onze eurofielen op meer europa. Jammer, gaat niet gebeuren. De verstandige oost-europese landen zullen de realiteit teruggaan brengen in Europa.

  1. henkC

   De ellende is dat men steeds meer Europa krijgt.
   Landen worden gekocht krijgen 3-4-5 maal terug aan subsidie boven hetgeen ze zelf bijdragen. Hun bijdrage is om even ordinair te zeggen niet meer of minder dan een stukje land dichter bij Rusland.
   EU lidmaatschap houdt ook in Nato bescherming.
   Wat EU en NATO met elkaar gemeen hebben heeft nog nooit iemand me kunnen uitleggen.

   De EU is oorlogszuchtig en breidt zich steeds verder uit ri het Oosten.
   Voorbeeld…
   MH 17, de onderste steen komt nooit boven met als enige reden … Oekraine was een EU en daarmee Nato kandidaat. Het “Rutte inlegvel” heeft daaraan geen barst veranderd.

   Frankrijk en Duitsland? Wat ze door de eeuwen heen nooit bereikt hebben (de volledige overheersing van Europa) probeert men nu op een andere wijze…

   Afijn…alu petje af..

 5. Guus Geluk

  Deze vier landen omvatten de eurofiele gordel van de Europese Unie. Frankrijk omwille van het geld, Duitsland vanuit haar trauma, België omdat het sterk verdeeld is.

  Nederland is vooral op de liberale koers: zolang het niet te veel kost is de EU goed om handel mee te drijven.

 6. Vit

  We moeten gewoon weer terug naar een EEG, dat beviel prima.

  1. Guus Geluk

   Een EEG pro, plus politieke en militaire samenwerking, alsmede een integrale EEG-agenda om het migratieprobleem te reguleren.

   1. Vit

    @Guus

    Zoiets heet bijna (op regeling kromme komkommers na) een Europese Unie en dat moeten we nou net niet willen met z’n allen.

    1. Frits Jansen

     De anekdote over de kromme komkommers is een mooi voorbeeld van feitenvrij gezeur.

     Want wat was het geval? Elke EU land had zijn eigen norm voor de kromte van komkommers.

     Dat er een EU regeling kwam voor de kromte van komkommers werd afgeschilderd als het toppunt van onzinnigheid, maar de werkelijkheid is dat één zo’n regeling een geweldige vooruitgang was boven de tientallen regelingen die daar in het verleden voor bestonden.

   2. AS210854

    Ja een kant op alle emigranten eruit.

   3. lugar

    “het migratieprobleem”

    Het migratieprobleem los je op door het op te lossen. Dat betekent dat Nederland zelf bepaald wie hier binnenkomen, eigenlijk net zoals dat bij mijn huis gaat. Als Willem Alexander gaat bepalen wie ik binnen moet laten heb ik geen thuis meer.

   4. Vit

    Wie hier in mijn huis als ongewenste bezoeker binnen huppelt wordt er een twee drie weer uitgeknuppelt, extreme gevallen worden ‘ergens’ gevonden.

  2. Bloem

   Helemaal met u eens Vit, een Europese economische unie, niet meer dan dat.
   En om Luxemburg tegemoet te komen, alle belastingregels van dat land in alle andere EEG-lidstaten doorvoeren. Dat zou een enorme koopkracht stijging voor de Nederlanders betekenen 🙂 en daarnaast de kosten van de overheid gelijktrekken en daarmee de concurrentiekracht vergroten.

 7. dinaro

  Die hele EU (Brussel) is een voor gekookt plan.
  Niets is op Democratische manier gebeurd.
  Kijk naar de open grenzen.
  @Adriaan: haha had Juncker opeens geen rugklachten meer?
  Ja, de Oostbloklanden zijn het verstandigst.
  Daarom gaat de hele EU lekker naar de klote.

 8. Svetlana

  Ik wil ook dat Brussel veel meer macht krijgt. Beste zou zijn om Nederland, Duitsland en alle andere landen op te heffen.

  Ik denk dat dit racisme gaat voorkomen

  1. lugar

   Dat denk ik ook…

   1. Rosasolis

    @ Svetlana ik en lugar. Hoe moet het verder met Europa? Er moet snel wat antwoorden komen. Want er zijn heel wat agressieve landen, zoals Hongarije
    die onze vrijheid willen bedriegen. Ik ben nog veel ouder dan die heilige Orban die momenteel de grootste MENSENHATER in heel Europa is. Gaat de reactie door met artikelen over de Heilige Orban van Hongaren dan zal ik blijven deze ondankbare lui, die nooit deel wou maken van onze onze Europese Unie, en alleen maar profeteren.
    De EU heeft Hongerije helemaal niet nodig. Wij in de EU houden nog steeds van
    MENSEN en niet van lijken…zoals het gaat in die VRESELIJKE, onmenselijke kampen in Hongerije. Wat een onmenselijke vreselijke land!

    1. lanex

     Wat een stupide reactie, kennelijk niet van veel info voorzien. Mensen zoals Orban gaan er voor zorgen dat er menselijk gehandeld wordt voor de eigen bevolking, en niet voor de vals deugende, de wereld is van iedereen gejammer. Hele samenlevingen worden ontwricht door deze idiote: kom maar binnen politiek. Overigens, heeft u al een asielzoeker opgenomen die in zo een vreselijke kamp zat?

  2. Adriaan

   Wat een supervisie. Ik word er stil van.

   1. Ni28

    Quispels oogappel doet haar best.

  3. nogmaals

   @zweetlama
   De wens in de eerste alinea wordt wel vervuld als het aan Rutte, Pechtold, Buma en de andere policor landverraders in het straks voormalige NL ligt.

   De tweede alinea is debiele klets!

   1. Capo

    “De tweede alinea is debiele klets!”

    Dat geldt voor iedere bijdrage van Svetlana, maar jij weet toch ook wel dat hij/zij dat expres doet?

  4. Vraagtekentje

   Beste sletlana, door u geschreven “bijdrage” is het mijn al volkomen duidelijk dat u het denken beter aan anderen over kunt laten, dat is een beetje moeilijk voor mensen waarbij de ontwikkeling bij de hersenstam is gestopt.

  5. rexm

   Zou het advies willen geven, volg de lagere school nog maar eens.

 9. lugar

  Volgens mij bepalen Frankrijk en Duitsland wat er gebeurt, Rutte knikt alleen maar!

  1. Onslow

   Luxembourg doet ook mee. Het was beter geweest om Engeland het vertrek te beletten i.p.v. toe te juichen. In principe de schuld van DDS

   1. Onslow

    Drenthe is groter dan Luxembourg, funny !

    1. lugar

     Hihihi, ja grappig hè?

     #bakfiets

 10. DolleDries

  Tja de geschiedenis geeft aan wat het einde waren van groten rijken, Het zit schijnbaar bij de Fransen en Duitsers in de levensgevaarlijke genen

  1. Frits Jansen

   Een verschil met het verleden is dat Europa tegenwoordig op moet boksen tegen de BRICS landen, en een openluchtmuseum dreigt te worden voor Chinezen en Bazilianen. En dronken Russen.

 11. Jacco

  Het enigste waar de eu mee bezig is is zelfverrijking

 12. dinaro

  Svetlana…. de nieuwe Denk – Tank.
  Ja, voor Denk zal ze gaan moeten werken.

 13. dinaro

  Bloem 🙂

 14. Ni28

  Eens moet de wijsheid het winnen maar het is nog een lange weg te gaan om van echte wijsheid op alle punten te kunnen spreken .

 15. rexm

  We hebben nog steeds niets geleerd van de geschiedenis van Europa.
  De Romeinen niet.
  De Germanen niet.
  Karel de Grote niet.
  Napoleon niet.
  Hitler Duitsland niet.
  Merkel Duitsland, helemaal niet.
  28 Lidstaten of 28 verschillende Germaanse stammen, voor een Europa, men zou het haast gaan geloven,alleen zakkenvullers geloven er in.

 16. Gerlos

  Het gedrocht EU kan zo veel willen maar zoals blijkt de weerstand is erg groot, niet meer uitbreiden maar juist minder Juncker en consorten, vooral minder Mutti Merkel en eurofiel Macron.

 17. Peter Loosduinen

  De EU trekt zich niks aan van kritiek of van landen die vinden dat het wel een tandje minder mag. De trein dendert gewoon door, of we het nu willen of niet.
  Dat weet ik zonet nog niet , beste aardappelbakker !

 18. Frits Jansen

  In het EU verdrag is het “subsidiaritetsbeginsel” vastgelegd, dat wil zeggen dat de EU zich niet mag bemoeien met zaken die evengoed apart in de lidstaten kunnen worden aangepakt.
  Je kunt het leuk vinden of niet, maar in de ingewikkelde wereld van vandaag moeten praktisch gezien bepaalde dingen beter op Europees niveau worden aangepakt, ook als het om zaken gaat die je intuïtief misschien liever in eigen land zou regelen.
  Van linkse zijde wordt geklaagd dat de EU er alleen maar is voor multinationals, maar ik denk dat het andersom zit: dat de EU zich sterk moet maken om de multinationals nog een beetje in bedwang te houden. Ook al is dat hels moeilijk omdat de EU met z’n ingewikkelde democratische systeem veel minder slagvaardig is dan commerciële ondernemingen.
  Niettemin vrezen die dat de EU hen kan beletten met hun duistere praktijken door te gaan, denk aan belastingvlucht. Dus subsidiëren ze heimelijk allerlei EU-haters.
  U dacht toch niet dat DDS kan leven van “clicks”? Nee, daar zit een duister netwerk van multinationals achter.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.