Suriname reageert volkomen hysterisch op Blok: beschuldigt Nederland van wil tot “herkolonisatie”

1024px-President_Bouterse_(cropped)
Foto: De Surinaamse president Desi Bouterse. Bron: Pieter Van Maele / Wikimedia Commons.

Je kan ook overdrijven, zo bewijst een bizarre reactie van de Surinaamse regering op de uitspraken van Stef Blok over het mislukken van multiculturele samenlevingen en het idee dat Suriname zelf een “failed state” zou zijn. Volgens de voormalige Nederlandse kolonie bewijst dit dat Nederland stiekem uit is op het ‘herkoloniseren’ van Suriname. Tja. Dan heb je er echt niets van begrepen.

In Suriname, dat sinds 1975 onafhankelijk is, begrijpen ze er helemaal niets van. En dan heb ik het over de uitspraken van minister Blok die Zembla eerder deze week onthulde. De minister van buitenlandse zaken zei namelijk dat multiculturele samenlevingen gedoemd zijn te mislukken, en dat Suriname in het bijzonder een failed state is. Nu snap ik dat ze die woorden van deze VVD-minister niet op prijs stellen en zelfs afkeuren.

Maar hun woordelijke reactie op de taal van Blok is er ook één van volkomen hysterie en een algemeen gebrek aan kennis over Nederland. Het land meent namelijk dat Nederland er stiekem op uit is op Suriname opnieuw te koloniseren:

“De Surinaamse regering heeft de Nederlandse zaakgelastigde Jaap Frederiks ontboden en hem een protestbrief aangeboden. Aanleiding hiervoor zijn de ’destabiliserende en denigrerende uitspraken’ die minister van Buitenlandse Zaken Stef Blok vorige week heeft gedaan over Suriname. Dit heeft het overheidsorgaan Nationaal Informatie Instituut (NII) bekendgemaakt.

Volgens het NII zijn de uitspraken van Blok bedoeld om ’Suriname en haar bevolking internationaal negatief af te schilderen’ zodat Suriname internationaal geïsoleerd raakt. Zijn uitspraken zouden kunnen horen bij een ’mogelijke agenda van herkolonisatie’, aldus het NII.”

Daarmee gaan de Surinamers volkomen voorbij aan het feit dat er in ons land echt geen enkel animo is om zelfstandig een staatsgreep te plegen en daar dan de macht over te nemen, ergens in een oord aan de andere kant van de wereld. Zoiets kost klauwen met geld, en Nederlanders hebben al genoeg dure problemen om op te lossen – het bezetten van een ander land draagt niet bij aan een beter Nederland. Bovendien zou daarmee niet Suriname, maar Nederland sociaal geïsoleerd worden – geen EU- of NAVO-partner zou zoiets toejuichen.

Minister Stef Blok heeft misschien de plicht zich beter te laten informeren voordat hij uitspraken doet. Maar Surinaamse bewindslieden hebben dat net zo goed. Want zeg nu zelf; in hun reactie geeft de regering van Desi Bouterse nou niet echt blijk van een groot denkvermogen.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reageer

58 reacties

 1.   

  “herkolonisatie”

  Volgens mij mogen we als een kind zo blij zijn dat we van Suriname af zijn. Sylvana komt daar immers ook vandaan.

  1.   

   Wat ik niet kan begrijpen is dat “de Surinamer” die al sinds de onafhankelijkheid in Nederland woont, uit zijn dak gaat tegen de uitspraken van Blok. Ze wonen hier ze houden de handjes op (op de goede daargelaten) en trekken een smoel open, van heb ik jouw daar. Ga dan terug en maak van je land dan het Utopia. En dat is helemaal niet moeilijk. Wan teen oud politicus genaamd Jopie Pengel, zei eens “Suriname heeft alles wat je nodig heb voor een rijk land. goud, olie grondstoffen enz,enz. En als je hier een wandelstok in de grond steekt” moet je hem er snel uithalen, anders zitten er wortels aan. Dus? Mijn snappertje is op tilt.

   1.   

    Beste Top,
    “Suriname heeft alles wat je nodig heb voor een rijk land. goud, olie grondstoffen enz,enz.”
    Omdat de Surinamers zelf niet de kennis en middelen had, hebben ze de rechten voor ontginning als concessies verkocht aan Amerikaanse en Canadese bedrijven. Die zijn er inderdeaad schatrijk van geworden. Inmiddels wilden de Surinamers de prijs voor de winning van Bauxit verhogen waarna de Amerikanen linea recta vertrokken zijn en alles zonder opruimen hebben achtergelaten

    1.   

     Wel meer duidelijkheid AUB. Die zijn verkocht aan ‘die anderen’, omdat men niet met de Nederlandse bedrijven in zee wilde gaan ( iets met oud zeer, dan met verstand). Ze dachten het beter te kunnen verkopen en dat is een beetje tegen gevallen op sommige gebieden. Maar er zit nog zat rijkdom daar, maar cocaïne is waarschijnlijk makkelijker om in te handelen en je wordt er niet zo moe van. Van handen uit de mouwen wel.

     1.   

      Klopt, valt niets aan af te dingen. Sorry voor de onduidelijkheid. Het dossier Suriname is echter zo dik en de kennis erover in NL zo summier dat het haast ondoenlijk is om dat hier goed te behandelen. Feit blijft dat we hoe dan ook Suriname nooit hadden mogen afstoten. Onder druk van bepaalde krachten hebben we dat toen doorgedrukt. De onafhankelijkheid van Suriname is net als die van Indonesië schromelijk mislukt

     2.   

      Maar er is nog steeds niks veranderd, ze zijn nog steeds te dom om zelf gaan te delven. Of nog steeds te lui dat kan natuurlijk ook.

    2.   

     En dan kan ik je nog iets vertellen, wat niet wordt geloofd, maar wat wel de feiten zijn. Die coupe in Suriname, is gedaan op verzoek, van de toenmalige ‘machthebbers’, die de invloed van Marxistisch links vreesden, vanuit de landen in de omgeving van S. Het liep alleen verkeerd af, omdat men dacht dat Bouterse wel de juiste en gehoorzame persoon zou zijn om Suriname uit de positie te halen waar in het toendertijd verkeerde. Mijn eigen commandant van het KCT, Bas van Tussenbroek , ook wel bekent als ‘bommenBasje’, was daarvoor aangesteld om de ‘staatsgreep’ in goede banen te begeleiden, maar het pakte anders uit. Dat is namelijk de kracht van de ‘Indische Surinamer’, (lees Bouterse. Heeft bij het KCT gediend, maar gefaald, voor het halen van zijn groene baret. Maar hij was goede maatjes met van Tussenbroek) Verbondenheid en strategisch denken, waarbij de leugen niet geschuwd wordt . Nederland is er met open ogen ingetrapt. Het voordeel was en is, dat we Basje niet meer zien bij reünies.

   2.   

    Wat ik niet kan begrijpen is, dat u niet weet dat staatsburgers geboren in het koninkrijk der Nederlanden Suriname, zich decennia eerder al in Nederland vestigden. “De Surinamer” bestond pas ná de onafhankelijkheid. Uw landgenoten die deze status niet zagen zitten zijn simpelweg verhuist naar hun moederland.
    Mijn ouders zijn hier sinds eind jaren ’50, en hebben vanaf de wederopbouw tot hun pensioen altijd hard gewerkt hebben.
    Mijn vader eerst 6 jaar als beroepsmilitair gestationeerd bij de Oost-Duitse grens, later als landmeter in Rotterdam. Mijn moeder als verpleegkundige op de afdeling gynaecologie en kraamafdeling.
    Daarnaast hebben zij vier dochters gekregen, waarvan er drie naar het gymnasium zijn geweest en een naar het atheneum, om vervolgens allemaal een universitaire opleiding succesvol af te ronden.
    Dat zal u waarschijnlijk bedoelen met “de goeden daargelaten”.
    Ik wil u bedanken voor het secuur bijhouden van de groep mensen die zich zonder u toestemming hier hebben gevestigd en hun “hand op houden”. Deze taak lijkt mij best tijdrovend, hopelijk houdt u tijd over voor een betaalde baan. Mocht dit niet het geval zijn is er geen man overboord hoor, “deze Surinamer” betaald genoeg belasting zodat uw bijstandsuitkering gewoon doorbetaald blijft.

 2.   

  Als men maar in een slachtofferrol duikt hè dan gaan mensen ineens kruipen, zo ook Blok en co

  1.   

   @RA: Ik ben ook verbaasd. Totdat je vraagt of hij soms ongelijk heeft, dan zijn de schreeuwers ineens stil.

 3.   

  En terecht! Dit was een onacceptabele uitspraak van minister Blok.

  Blok moet weg!

  1.   

   @Ultra Links: Wat was er dan zo onacceptabel? Had hij ongelijk?

  2.   

   Desi, dat is toch dat negermannetje dat verantwoordelijk gehouden moet worden voor de marteling en moord op 15 tegenstanders van zijn vredelievend en multiculturele regime?

   https://nl.wikipedia.org/wiki/Decembermoorden

   1.   

    Beste Lugar,
    Het waren mensen zoals Dopper en extreem links die uit de weg geruimd werden.
    Ze stonden op dat moment de revolutie in de weg die, naar men in Suriname meent, door Nederland georganiseerd was. Bouterse was immers door de Nederlandse overheid naar Suriname uitgezonden net voor de onafhankelijkheid. De aanleiding voor de revolutie was initieel de arrestatie van een aantal legerofficieren die een vakbond hadden opgericht. Het was bekend dat de Nederlandse staat het niet eens was met de corrupte ontwikkelingen in Srnan Kondré. Er steekt meer achter de sentimenten dan wij in NL te horen krijgen.

   2.   

    Desi Delano was een moksi, een volksjongen van gemengd bloed: Creools met indiaanse roots. … Moksi Alesi is een heerlijk Surimnaams gerecht. Zoals er zoveel zijn. Ga het meemaken. Beste tijd December.of

 4.   

  Nederland zou zichzelf ernstig isoleren, indien zij zou overgaan tot her-kolonisatie. De bewering van de overheid aldaar raakt kant noch wal.

  1.   

   Beste heer Geluk Suriname telt niet meer dan ca. 500.000 inwoners, de meeste Surinamers wonen in Nederland, men kan haast stellen dat Suriname Amsterdam Zuid-Oost inmiddels heeft gekoloniseerd. Overigens ben ik zeer gesteld op de Surinaamse bevolking in zowel Suriname als hier. De meeste Surinamers in Nederland werken en doen volop mee. Het is overigens jammer dat we Suriname onafhankelijk hebben gemaakt, het merendeel van de bevolking wilde dat destijds helemaal niet. Het plan werd tegen de wil van de meerderheid doorgezet ten gunste van een aantal machtsbeluste grasiers. Gevolg een hele exodus van Surinamers naar Nederland in de jaren ’70 en ’80

   1.   

    Bloem,

    Hier kan ik mee instemmen: één van mijn familieleden is gehuwd met een S*rinaamse. In elk geval in mijn ervaring komt het S*rinaamse volk me als vriendelijk voor.

 5.   

  Dat Blok met zijn opmerkingen over de mislukte multiculturele samenleving een verband legde met “Suriname” sloeg ook werkelijk helemaal nergens op. Dat ze hier in Suriname kwaad over zijn kan ik me dan ook goed voorstellen. Blok kan maar beter zijn mond houden, al was het alleen maar omdat hij lid is van een partij die al tientallen jaren praat met gespleten tong. Qua woorden is de VVD rechts, maar qua daden puur D66. Het probleem is dat al die VVD stemmers dat niet kunnen of willen zien en een enorm bord voor hun kop hebben.

  1.   

   “Qua woorden is de VVD rechts, maar qua daden puur D66.”

   Daar ben ik het dan wel weer mee eens, ik vind de VVD zelfs en vooral links. Maar vind jij die multiculturele samenleving in Nederland nou een beetje gelukt?

   1.   

    “Maar vind jij die multiculturele samenleving in Nederland nou een beetje gelukt?”

    De vraag stellen is hem beantwoorden.

    1.   

     De multi culturele samenleving is een dramatisch mislukt experiment, dat haar dieptepunt nog moet gaan bereiken. De verantwoordelijke bewindslieden zouden voor deze mislukking alsnog gestraft moeten worden. Beëindig het experiment, liever vandaag dan morgen!

  2.   

   Ik volg uw redenering, maar u moet zich toch eens inlezen, wat en wie ‘de Surinamer’ nu eigenlijk is. Het is moeilijk voor een buitenstaander, om te begrijpen waarom de ‘hazen lopen’ in dat land. Het is al zo lang dat land bestaat, hommeles tussen verschillende etnische groepen. Er zijn daar net zo veel verschillen onderling, als bij ons alleen liggen die verschillen langs een etnische meetlat. Men redeneert daar ook van ‘laag naar hoog’. En ja, Blok heeft volkomen gelijk, als hij zegt “men leeft naast elkaar, maar niet met elkaar”.

 6.   

  Het is niet best in Suriname het barst hier van de Surinaamse vluchtelingen.

  1.   

   Uh toen Suriname onafhankelijk werd in 1975 konden bepaalde Surinamers kiezen tussen de Surinaamse en de Nederlandse nationaliteit.

   1.   

    Pèp!

    1.   

     Was een populair stripblad voor de jeugd. Bron: catawiki.nl

 7.   

  Suriname kost al genoeg. Herkolonisatie betekent nog meer kosten. Dit esay verheldert wat er zoal jaren misgaat: https://tinyurl.com/y9c5l69l

  1.   

   essay

  2.   

   Bij de verkiezing van Desi zijn alle herstel betalingen stopgezet. Overigens was er nog maar een gering bedrag over van hetgeen destijds afgesproken was.

  3.   

   U vergeet de VOC methode. Dat was een bedrijf met een eigen militaire afdeling dat geen tegenspraak duldde.
   Zachte heelmeesters maken stinkende wonden.

 8.   

  DE SURINAAMSE PRESIDENT BOUTERSE HAHAHAHAHAHAHAHAAHAHAHAHAHAHAAHAH
  HAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHA
  HAHAHAHAHAHAHAAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAH

 9.   

  Zwarte mensen hebben altijt gelijk, witte mensen zijn altijd racisten. Wie het hier niet mee eens is is een racist

  1.   

   Hihihihi…

  2.   

   Dat je het te warm heb, is te lezen. Ventilatortje kopen?

 10.   

  Je mag het niet zeggen, maar herkolonisatie zou een uitkomst zijn voor veel ontwikkelingslanden.

  1.   

   Pèp!

   1.   

    Was een populair stripblad voor de jeugd. Bron: catawiki.nl

  2.   

   Er zou wel weer wat ontwikkeld worden in plaats dat er een braindrain plaatsvond. Maar vooralsnog zit het er niet in omdat bezettingskosten minder eenvoudig dan vroeger kunnen worden terugverdiend.

 11.   

  Waarom moet Suriname/Bouterse zo reageren?
  In Suriname is helemaal niks aan de hand wat betreft
  Multi – Culti samen leving.
  Mijn broer heeft een Surinaamse vrouw, en komen daar
  regelmatig.
  Daar leven christenen, hindoe’s, moslims, bosnegers en joden
  heel goed met elkaar samen.
  Maar Bouterse trapt sws graag tegen Nederland aan, die
  vent is gewoon een crimineel.
  Wat ie wel moet doen Bouterse er eens een productief land
  van maken. Daar heeft ie mss Nederland voor nodig.
  Nu is het leven in Suriname peperduur.

 12.   

  @Svetlana , dan ben ik maar Racist!
  Wat een goedkoop stukje van je.
  Nederland het meest tolerante land/volkje te wereld.
  Je mag blij zijn dat je hier woont!

  1.   

   “Je mag blij zijn dat je hier woont!”

   Heb je er bezwaar tegen dat ik daar anders over denk?

 13.   

  @Top, is dat echt zo?
  Dat daar die bevolkings-groepen niet met ‘elkaar’ kunnen leven.
  Volgens mijn broer en zijn Surinaamse vrouw gaat
  dat prima samen..
  Nou weet ik het ook niet meer.

  1.   

   Het is de uitzondering, die de regel bevestigt.

 14.   

  @lugar, wat bedoel je?
  waarom denk jij daar anders over?

  1.   

   Ik ben helemaal niet blij dat Svetlana in Nederland woont, vandaar.

 15.   

  Als Nederland het zou herkolonialeren, dan zou Suriname, met al hun natuurlijke hulpbronnen, binnen ‘no time’ weer de meest welvarende staat van Zuid-Amerika zijn.
  Dat weten ze daar zelf ook wel.

 16.   

  Blok moet helemaal niet weg.
  Minister Blok moet een andere partij kiezen.

 17.   

  Snap je @ lugar…
  Dat tolerante volkje hier, wordt aan alle kanten
  aan banden gelegd.
  Kom zelf nog uit de ‘periode ‘ dat hier net de arbeidskrachten
  uit Marokko en Turkije kwamen.
  Omdat Nederland te beroert was om Nederlanders meer te betalen
  voor die gewone arbeid.
  En dan zeggen dat die mensen dat werk niet meer wilden doen.
  Wat zwak van de vakbonden, maar ja die hebben het nooit voor
  het zeggen gehad…

 18.   

  [email protected] wie is Svetlana dan?
  Simons?
  Mocht zij dat zijn, laat ze oprotten naar Suriname.
  Slachtoffer hulp heeft ze nodig, elke dag.
  Heeft ze geen tijd om uit haar nek te lullen.

 19.   

  Die president Bouterse is natuurlijk heel zuiver op de graat. BRRRR.

 20.   

  Een jongeman uit Zeeland was soldaat in Suriname en trouwde met een (voormalige) slavin. Een dochter trouwde met een Fransman en een dochter van dezen trouwde met een Arowak Indiaan. Als zoon van dezen kwam de vader van Desi Bouterse op de wereld. De naam Bouterse is dus echt Nederlands maar is twee maal achtereenvolgens overgeërfd via de vrouwelijke lijn. Dat betekent m.i. dat er geen kenmerken van de Zeeuw in toekomstige generaties behouden blijven. Ook al was hij noodzakelijk.
  Een parallelle situatie doet zich m.i. voor bij het Nederlandse vorstenhuis Oranje Nassau uitgaand van de eerste drie koningen.

 21.   

  Dat Suriname als een mislukte samenleving werd gezien in politiek Nederland toen de helft van de Surinamers zich voor goed in Nederland vestigde, is een feit.

 22.   

  Svetlana heeft niet door dat half Nederland de aantijging racist ondertussen als een geuzennaam ziet. Blijkbaar heeft ze niets van het onderwerp begrepen. Was u communist, Svetlana, dat u daarom naar hier bent gekomen?

 23.   

  De regering van Curaçao meent waar Blok van Suriname heeft gesproken, dat dat ook op Curaçao betrekking heeft. Nederland moet maar gauw de banden met Curaçao doorknippen.
  Een lachertje is ook dat er Nederlandse Surinamers of Surinaamse Nederlanders zijn of Surinamers in Nederland. Zo iets, die ook nog een negatief oordeel over de uitspraken van Blok hebben. Heel merkwaardig. Ze kunnen beter hun mond houden waar ze Suriname voor goed hebben verlaten. Zo verstandig zullen er vast wel heel wat zijn.

 24.   

  Ach zolang er nog een massamoordenaar de scepter zwaait, hebben ze het in Suriname niet echt begrepen, er wordt alleen maar hysterisch gereageerd. Kenmerkend voor het negroïde gedeelte van de bevolking, wat ook in Nederland altijd hysterisch op alles reageert.

 25.   

  Het stikt in ons land van Surinamers, waarschijnlijk niet omdat het in Suriname allemaal pluis is, toch Bouterse en zijn corrupte medewerkers.

 26.   

  Dat het religieuze Surinaamse volk vaak onbedoeld veel stront kan uitkramen is een bekend feit. Laat dit epigonische volk maar eerst de blanke religie die zij in de loop der eeuwen zich heeft eigen gemaakt waarvan grotendeels met de koloniale zweep in de hersenpan van hun voorouders is ingebracht maar eerst gaan verbannen, dan kan er daadwerkelijk gepraat worden over Keti-Koti, landhervorming en opbouwend kritiek. Anders niet. En de Religieuze Surineds evenals het merendeel van de afstammelingen van de kolonialisten die menen door de blanke geleerdheid de wijsheid in pacht te hebben spannen helemaal de kroon inzake kumakoisiepraat c.q. poeppraat ten opzichte van Surinamers, de Surinaamse problematiek en infrastructuur. Wie zich niet van hun voorouderlijke hebie heeft ontdaan mag geenszins kritiek leveren op Suriname noch op haar ingezetenen. Alleen zij die de Natuur erkennen de schepper te zijn des levens, de schepper van alles wat is en was heeft recht van spreken. En god die hedendaags is verweven in een democratisch jasje bestaat alleen in het brein van kwaadaardige mensen teneinde hun medemens te kunnen misleiden, te onderdrukken en te beheersen.

Like nu onze nieuwe pagina voor nieuws en opinie!