We boffen maar! Nu.nl factcheckt bewering ‘Paus vindt islam gevaar voor Europa’ helemaal naar z’n grootje

We mogen van geluk spreken!

Nou, we kunnen opgelucht ademhalen. De Paus (of eigenlijk: de oud-oud-Paus) heeft namelijk niet gezegd dat de islam een groot gevaar is voor Europa. En als de paus niet heeft gezegd dat het zo is, dan hoeft het ook zo niet te zijn. Dat is namelijk de pauselijke onfeilbaarheid waar we allemaal zo grandioos van op aan kunnen. Dus nogmaals: de islam is geen gevaar voor Europa. En als je wel zegt dat het zo is – of althans: zegt dat de oude paus gezegd heeft dat zulks de waarheid is – dan verkondig je onzin.

Zo vernemen we in ieder geval van de factcheckers van Nu.nl:

“Of de toenmalige paus de uitspraak over de islam in 1992 echt gedaan heeft, is niet meer te achterhalen, omdat hij in 2005 is overleden. Johannes Paulus II was positief over de relatie tussen het christendom en de islam, was de eerste paus die een moskee bezocht en kuste een koran. Longhi heeft, als onderdeel van de rechts-katholieke beweging Opus Dei, op zijn beurt mogelijk een eigen agenda voor het vertellen van dit verhaal.

We beoordelen de stelling dat paus Johannes Paulus II de islam het grote kwaad van het derde millennium noemde als onwaarschijnlijk.”

Nu kan iedereen opgelucht naar bed vanavond!


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

40 reacties

 1. Holland

  My God, dit slaat alles: DDS en Tim zijn aan het eind van hun latijn.

 2. Frits Jansen

  Wat een ingewikkeld verhaal!
  Laat ik vooropstellen dat de Paus alleen als onfeilbaar wordt beschouwd door goede Rooms-Katholieken. Dat is namelijk de definitie van een goede katholiek: iemand die in de onfeilbaarheid van de Paus gelooft.
  Ik ben niet rooms, ook nooit geweest, dus interesseert het mij weinig wat de paus vindt. Hij lijkt me in elk geval geen erg objectieve bron voor een beoordeling van een andere godsdienst (hier meestal “perverse ideologie” genoemd).
  Natuurlijk is de islam geen gevaar voor Europa, want er zijn al lang moslims in Europa, autochtone moslims nog wel, op de Balkan, in Rusland en in de Kaukasus (voor zover je dat tot Europa rekent).
  De islam als gevaarlijk betitelen is een slechte grap met een baard van hier tot Mekka. Dat heeft Wilders bedacht om bange mensen op hem te laten stemmen, en dat wauwelt iedereen hier na.

  1. Holland

   Overheidstrol Frits Jansen spuit hier weer zijn dagelijkse portie agitprop.

   Als groot voorstander van de islam (en geil op gehoofddoekte moslima’s) moet hij zijn gemankeerde en eenzijdige mening dagelijks lozen, anders loopt het emmertje over.

   Frits is een rigide mens die niet buiten zijn eigen platgetreden paden kan denken.

   1. Frits Jansen

    Rigide? Dan moet je me wel correct citeren.
    Nee, ik ben geen overheidstrol. Noch overheid noch trol.
    Een voorstander van de islam ben ik niet. Ook geen tegenstander. Ik ben voor de scheiding van staat en kerk. Dat het CDA die scheiding met voeten treedt is al erg genoeg. Verder is er een duidelijke parallel: in lang vervlogen tijden voerden bisschoppen ook het wereldse gezag, en was recht vanzelf kerkrecht. In Arabische landen was recht vanzelf Sharia. Een moslim die hier normen aanhoudt die in strijd zijn met Nederlands recht krijgt met Justitie te doen.

    Ee’n ding klopt absoluut: ik kijk met bewondering naar moderne moslima’s die de hoofddoek dragen als “fashion statement”, en niet om hun vrouwelijkheid te verbergen. Heel iets anders dan vrouwen in Iran die hun vrouwelijke vormen moeten verbergen (al keek ik mijn ogen uit toen ik een saai westers meisje op het vliegveld in Teheran zag veranderen in een oosterse prinses.

    Nu nog klachten dat ik niet buiten mijn “platgetreden paden” kan denken?

  2. C.von Gelbkirchen

   Frits Jansen,

   “…heeft Wilders bedacht om bange mensen op hem te laten stemmen, en dat wauwelt iedereen hier na…”

   Het is Wilders ook aangeleerd om anti-islam te zijn. Deze oude kibboetsganger heeft al die haat jegens de semieten ‘on first hand’ meegemaakt. En heeft zich laten spoelen met de nodige propaganda-shampoo.
   Ik weet nog goed dat Geert uit de VVD stapte en zich vol op de islam storte, allemaal onder het mom de (((joods /Christelijke ))) cultuur te beschermen.
   Wat hij vervolgens gebruikte om zich een slag in de rondte discrimineren met een vrijbrief van de semieten. Want, als je de joden in bescherming neemt, ben je geen racist.

  3. nogmaals

   fritsie stelt dat de islam helemaal geen gevaar is voor europa.
   Hij “bewijst” zijn stelling door te wijzen op de al lang aanwezige moslims
   op de Balkan, in Rusland en in de Kaukasus.
   Wat het een met het ander te maken heeft, weet alleen fritsie!
   Kennelijk zijn er volgens fritsie dus nooit problemen (geweest) met die aanwezige moslims.
   Tijdens de balkanoorlogen is fritsie nooit onder zijn steen vandaan geweest?
   Is fritsie al bij de dokter geweest om zich te laten nakijken op hersenrot?

   1. Frits Jansen

    Net naar de dokter geweest. Gelukkig geen begin van hersenrot geconstateerd.
    Wat dat met elkaar te maken heeft?
    Van de op DDS veelbesproken “verovering” van Europa door moslims kan geen sprake zijn, zeker niet als die moslims zich probleemloos gedragen.
    Wat de Balkan betreft moet ik u blijkbaar even bijpraten.
    Vanaf de 15de eeuw heerste daar het Ottomaanse rijk, Turken dus. Ruim honderd jaar geleden viel dat rijk uiteen, wat onvermijdelijk tot schermutselingen leidde. Intussen waren door de Turkse overheersing wel veel mensen daar naar de islam overgegaan, veelal Bekhtasi islam, en 15de eeuwse zeer gematigde islamitische stroming. In Albanië zie je dan ook geen hoofddoeken op straat, en is volop alcohol te krijgen.
    Het is een veelgehoord misverstand dat de oorlogen van de jaren ’90 godsdienstoorlogen waren. De werkelijkheid is dat de verschillende republieken die Maarschalk Tito met zijn gezag nog bij elkaar wist te houden, na zijn overlijden het dominante optreden van de Serviërs meer dan zat waren, en zich dus één voor één afscheidden. De Serviërs voelen zich de “eigenlijke” bewoners van deze streken, wat aantoonbaar onjuist is, en voelen zich onaantastbaar als “broedervolk” van de Russen. Enfin, de Serviërs hebben inmiddels flink op hun donder gekregen, o.a. van het Joegoslaviëtribunaal in Den Haag. Niettemin Voel je in die landen dat de conflicten niet zijn opgelost maar alleen zijn bevroren, en gevoel dat ik elders in het voormalige Oostblok nooit had. Zo is Bosnië, een land niet groter dan België, opgedeeld in de Republika Srpska waar nog steeds Serviërs de baas zijn, en de Bosnische federatie, een lappendeken is is uitgewerkt in de Dayton akkoorden. In het noorden van Kosovo zorgen Serviërs nog steeds voor onrust.
    Allemaal vervelend, maar met islam heeft dat niets te maken. Bij het beleg van Sarajevo streden moslims aan beide zijden.
    Het Russische voorbeeld zijn de Tataren (soms abusievelijk Tartaren genoemd). Ook moslims. Mooi voorbeeld is de toptennisster Dinara Safina. Nee, ze tennist niet met een hoofddoek.

    Heel veel problemen die aan de islam worden toegeschreven hebben betrekking op Arabië.

    Momenteel op reis zag ik gisteren nog een vrouw in Boerka, waarschijnlijk Arabisch. Schitterend zag ze er uit. Alle aandacht ging – uiteraard – uit naar haar prachtige donkere ogen, fraai opgemaakt. Geen moment vreesde ik een verklede man voor me te hebben. Ze deed me vooral denken aan de sprookjes van 1001 nacht.

    Ik ben trouwens van plan in Nederland zo’n stofkapje voor te binden wat ze vooral in Oost-Azië veel dragen, en wat niets met religie te maken heeft. Het zal me benieuwen of ik dan een boete krijg wegens overtreding van het Boerkaverbod. Ik denk dat ik zo ga rondlopen in DDS-stad, waar genoeg islamhaters-rondlopen om mij aan te geven. Als ik oom agent dan vertel dat ik bang ben voor astma door fijnstof zal die DDS-agent mij een dubbele bekeuring geven omdat hij denkt ik ook nog zo’n linkse milieufreak ben.

  4. Bloem

   Beste heer Jansen, ” De dwaas denkt dat hij wijs is, maar de wijze weet dat hij een dwaas is” het grote gevaar schuilt in naïeve domoren zoals u heer Jansen. Dankzij vlegels als u zijn de meest foute regimes in de wereldgeschiedenis ontstaan, simpelweg omdat ze vonden dat de massa zich tollerant moest opstellen en de gebruiken van de agressor diende te adopteren. Zo is ook het Romeinse rijk uiteindelijk ten onder gegaan tesamen met alle wetenschappelijke kennis, kunstwerken en architectuur. Helaas zal de geschiedenis zich blijven herhalen, Europa zal wegzakken in een nieuwe periode van duisternis.

  5. lugar

   “Natuurlijk is de islam geen gevaar voor Europa…”

   Met zulke zuigtrollen heb je geen vijanden meer nodig! 😛

   1. Steve Van der Vekens

    😀 Pfff.

  6. Stanly2000

   Fritsje
   “Natuurlijk is de islam geen gevaar voor Europa, want er zijn al lang moslims in Europa, autochtone moslims nog wel, op de Balkan, in Rusland en in de Kaukasus (voor zover je dat tot Europa rekent).”
   Zowel op de Balkan (Bosnië), Rusland (Tsjetsjenië) en Kaukasus Azerbeidzjan) zijn oorlogen uitgevochten door, met en tegen moslims en andersdenkenden. Zo vredevol was het nu ook weer niet!

  7. meijer61200

   Wat komt er weer een dom geratel uit je bek Frits Jansen! Last van de warmte?Uitgerukt? We weten het niet. Tuurlijk hebben we van de islam niets te vrezen, en die ideologie van een pedofiele kinderverkrachter is allemaal verzonnen door Wilders en zo. Zelden zo’n domme lul meegemaakt!

 3. Ni28

  Amen.

 4. dinaro

  Fritss Jansssen, je lult zelf uit je nek.
  Wat Wilders zegt is allemaal waar.
  Hans Janmaat kreeg ook gelijk toen ie al tig jaren
  dood was.
  Hebje soms een beginnende Alzheimer?

 5. nienke

  Fritz Jansen@

  U lijkt op Ned. toen Hitler aan de macht zou komen, gaat U maar lekker slapen wij waken over U.
  Wat hebben ze goed over ons gewaakt vindt je niet?
  Nu hebben we nog een veel grotere vijand heel Europa weet zich geen raad met deze invasie van moslims, de multiculti is een totale chaos geworden en het kost de belastingbetaler miljoenen om ze onderdak te verschaffen, ziektekosten te betalen, en een uitkering elke maand.
  Er komen als meer moslims totdat er genoeg zijn Europa over te nemen, onze democratie naar de kloten te helpen en van Europa een islamitische staat te maken.
  Wilders zegt dit al jaren en hij heeft gelijk, de mensen maakt hij er niet bang mee die zien het zelf gebeuren in al onze grote steden, dat U uw oren en ogen dicht houdt is echt onvoorstelbaar.
  Maar blijf vooral zo doorgaan, doe maar net of er NIETS aan de hand is!!!!!!

  1. Onslow

   Heeft u die tijd dat Hitler aan de macht kwam ook meegemaakt. Ik kan mij de tijd van het bewind van Koning Arthur nog goed herinneren. In die tijd was een zwaard zeer belangrijk om te overleven. En dat is mij gelukt.

   1. swetsnek

    DOMME JONGEN TOCH

 6. Ernst Quispel

  Ik vond het ook een zeer ongeloofwaardige bewering.

  De Paus is niet gek.

  1. Bloem

   Nee en kindermisbuik kwam zeker ook niet voor in de kerk

 7. Gerlos

  Ga eerst maar even bidden in café heb mij lief met een klooster biertje
  Dan is mijn ziel weer gereinigd.

 8. Guus Geluk

  Tim schreef: “We mogen van geluk spreken!

  Ik trek het breder: we mogen van geluk spreken dat er factcheckers zijn. De rotzooi die er in de huidige tijd op internet wordt geplaatst – middels bijvoorbeeld complotsites of social media – kan al heel vlug een eigen leven gaan leiden. Goed dat er Nederlanders zijn die het ondankbare werk op zich nemen het koren van het kaf te scheiden.

  Feiten, feiten, ga af op feiten.

  1. lugar

   “Feiten, feiten, ga af op feiten.”

   Ken je de feiten over islam?

  2. J.C.

   @Guus Geluk

   “Feiten, feiten, ga af op feiten.”

   En dan zegt Opus Dei:
   “We beoordelen de stelling dat paus Johannes Paulus II de islam het grote kwaad van het derde millennium noemde als onwaarschijnlijk.”

   En waarom zegt Opus Dei dat:
   “Of de toenmalige paus de uitspraak over de islam in 1992 echt gedaan heeft, is niet meer te achterhalen, omdat hij in 2005 is overleden”.

   Guus Geluk, hoezo: “Feiten, feiten, ga af op feiten.” Opus Dei geeft in deze geen enkel feit, ze gissen maar wat (het lijkt op damage control).

   Benieuwd wat Opus Dei van het bestaan van Jezus Christus vindt. Immers, of Hij echt bestaan heeft, is niet meer te achterhalen………….

   Aan Opus Dei de volgende boodschap: Jezus Christus staat voor de deur (dus ook Opus Dei is, net als de christenen, gewaarschuwd), daar is geen twijfel over mogelijk!

   1. Guus Geluk

    J.C. schreef: “Benieuwd wat Opus Dei van het bestaan van Jezus Christus vindt. Immers, of Hij echt bestaan heeft, is niet meer te achterhalen………….
    Aan Opus Dei de volgende boodschap: Jezus Christus staat voor de deur (dus ook Opus Dei is, net als de christenen, gewaarschuwd), daar is geen twijfel over mogelijk!”

    Opus Dei is de rechtse beweging binnen de Rooms-Katholieke Kerk. Wat Opus Dei exact over Christus denkt weet ik niet. Misschien kunt u het eens opzoeken.

    1. J.C.

     @Guus Geluk

     Verheugend, dat u zelf ook vindt dat Opus Dei geen echte feiten heeft gegeven voor hun uitspraak: “We beoordelen de stelling dat paus Johannes Paulus II de islam het grote kwaad van het derde millennium noemde als onwaarschijnlijk.”

     Kortom, u bevestigt hiermee, dat u zelf ook vindt uw opmerking in deze: “feiten, feiten, ga af op feiten” op z’n minst een beetje voorbarig is………….

     1. Guus Geluk

      J.C.,

      We spreken langs elkaar heen. Opus Dei is niet de factchecker, maar de rechtse beweging in de Rooms-Katholieke Kerk.

     2. lugar

      “de factchecker”

      Ken je de feiten over islam, pisvlekvriendje!

     3. C.von Gelbkirchen

      “…Ken je de feiten over islam, pisvlekvriendje!…”

      Ziehier.
      Dé laatste stuiptrekkingen van Lugar.

     4. lugar

      Hihihi 😛

     5. Guus Geluk

      Lugar schreef: “Ken je de feiten over islam,”

      Tuurlijk, u oude beroepsprovocateur. 😛

     6. lugar

      “Tuurlijk, u oude beroepsprovocateur.”

      Veel verder kom je ook niet, pisvlekkenvriendje!

     7. Guus Geluk

      Goeienacht, Pit.

     8. lugar

      Dat is precies hoe ver je bent gekomen, pisvlekkenvriendje!

     9. Floris

      Beftekkel en wegkijker Guus Gelul kent inderdaad de feiten inzake de islam niet.

      “Ignorance is bliss”

      Vertaling voor Guus en consorten: “Zalig zijn de onwetenden”.

     10. Guus Geluk

      Wie is beftekkel (sic)?

 9. DolleDries

  The Middle East Forum heeft ontdekt dat de Obama-regering een subsidie ​​van $ 200.000 aan belastinggeld heeft goedgekeurd aan een al-Qaeda-partner in Soedan – een decennium nadat het Amerikaanse ministerie van Financiën het als een organisatie voor terrorismefinanciering had aangewezen. Meer verbluffend bevestigden overheidsfunctionarissen specifiek de vrijlating van ten minste $ 115.000 van deze subsidie, zelfs nadat ze hadden geleerd dat het een aangewezen terreurorganisatie was.
  Het verhaal begon in oktober 2004, toen het Office of Foreign Assets Control (OFAC) van het Amerikaanse ministerie van Financiën de in Khartoem gevestigde Islamic Relief Agency (ISRA), ook wel bekend als de Islamic African Relief Agency (IARA), aanwees als een organisatie voor terrorismefinanciering. Dit gebeurde vanwege ISRA’s banden met Osama bin Laden en zijn organisatie Maktab al-Khidamat (MK), de voorloper van Al-Qaeda.
  Volgens het Amerikaanse ministerie van Financiën heeft ISRA in 1997 een formele samenwerking met MK opgericht. Tegen 2000 had ISRA $ 5 miljoen opgehaald voor de groep van Bin Laden. Het ministerie van Financiën merkt op dat ISRA-ambtenaren zelfs probeerden te helpen “[Bin Laden] te verplaatsen om een veilige haven voor hem te bewerkstelligen.” Verder meldt het dat ISRA in 2003 fondsen heeft geworven in West-Europa die speciaal zijn bestemd voor zelfmoordaanslagen van Hamas.
  In 2004 werden alle bijkantoren van ISRA aangewezen, waaronder een Amerikaans kantoor, de Islamic American Relief Agency (IARA-USA). Uiteindelijk werd bekend dat deze Amerikaanse tak meer dan 1,2 miljoen dollar illegaal had overgedragen aan Iraakse opstandelingen en andere terreurgroepen, waaronder naar verluidt de Afghaanse terrorist Gulbuddin Hekmatyar. In 2010 hebben de uitvoerend directeur van IARA-USA en een bestuurslid zich schuldig gemaakt aan witwassen, diefstal van overheidsgelden, samenzwering en diverse andere tenlasteleggingen.
  Lees verder bij:

   1. nogmaals

    @dolledries
    Dank voor de info !
    De trollen hier zullen wel gaan beweren dat de bron onbetrouwbaar is, of als ze denken dat de bron wel betrouwbaar is, reageren ze helemaal niet!
    Ook prima trouwens.

 10. nogmaals

  De “NU.nl-factcheckers” kunnen zichzelf beter de “policor-factcheckers” noemen.
  Iedereen, behalve leugenachtige Islamlovers, had op basis van de feiten geconcludeerd dat correcte factchecking hier niet mogelijk is !

 11. Capo

  Wat de Paus vindt interesseert volgens mij niet zoveel mensen?

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.