Door opstappen VVD-bepotelaar Han ten Broeke, kan datsja-leugenaar Halbe Zijlstra zomaar in de Kamer terugkeren

Vandaag werd bekend dat VVD-handtastelijke Han ten Broeke z’n Kamerzetel opgeeft vanwege een affaire uit 2013. Dat betekent dat de Kiesraad in actie komt om een nieuwe gegadigde voor die VVD-zetel te scoren. De persoon die daarvoor als eerste in aanmerking komt is… Halbe Zijlstra. U weet wel: de man die vond dat hij in het buitenhuisje van Poetin was geweest terwijl dat niet het geval was én – zoals we vandaag leerden – ook in het dossier-Ten Broeke een scheve schaats reed.

Nu Han Ten Broeke binnen afzienbare tijd zijn Kamerzetel opgeeft wordt een procedure bij de Kiesraad opgestart. De Tweede Kamer moet altijd 150 leden hebben. En dus wordt een zetel die wordt achtergelaten door een opgestapt, weggepromoveerd of overleden Kamerlid binnen slechts enkele weken weer opgevuld met een nieuw persoon. Deze komt altijd uit dezelfde partij als degene die net weg is. Dus met andere woorden, de VVD krijgt binnenkort een nieuw Kamerlid. Da’s niet voor het eerst. De Kiesraad gaat de VVD-kieslijst van de meest recente Tweede Kamerverkiezingen af, en selecteert de hoogste niet-bewindsman of niet-zetelbezitter voor een plekje in de Tweede Kamer.

Wat daarbij deze keer opmerkelijk is, is dat dit ditmaal wellicht geen anonieme backbencher is die laag op de kieslijst stond. Nee, de hooggeplaatste ‘ambteloze’ is niemand minder dan de nummer 3, Halbe Zijlstra.

Zijlstra kennen we allemaal nog wel als de kortstondige minister van buitenlandse zaken die enkele maanden na z’n aantreden alweer moest opstappen vanwege het feit dat hij had zitten jokken op een VVD-partijcongres. Daar vertelde hij dat hij in een datsja van de Russische president Poetin was geweest en de man daar inhalige teksten over Oost-Europa had horen uiten. Dat bleek achteraf niet te kloppen, dus de ijdele Zijlstra kon vertrekken.

Maar nu ook collega-VVD’er Han ten Broeke het veld moet ruimen vanwege het fozen met piepjonge medewerksters, ontstaat er een opening voor de glorieuze terugkeer van de oud-fractievoorzitter. Die heeft dan wel meteen een appeltje te schillen met de huidige fractievoorzitter, Klaas Dijkhoff, die zijn voorganger vandaag publiekelijk vernederde door te suggereren dat hij de Ten Broeke-kwestie in 2013 veel te laks had opgelost.

We horen ongetwijfeld spoedig of Zijlstra de Kamerzetel accepteert. Doet hij dat niet, dan komt vermoedelijk de nummer 43 op de VVD-kieslijst in de Tweede Kamer voor de liberale regeringspartij: Tobias van Gent.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

15 reacties

 1. Blue monday

  Hi ha, Halbe, Haga…

 2. Capo

  Rutte liegt niet en is een uiterst competente bestuurder, zei ooit een sneeuwvlokjessokpop.

 3. Meester Kong

  Tim – vozen met piepjonge medewerksters..
  25 jaar oude peuter, dan zou je hem beter een pedo kunnen noemen. 🙂 🙂

  @DD kom zeg er iets van.

  1. DolleDries

   En Jantje dan

   Jan Slagter en Lilian Marijnissen

 4. Meester Kong

  Tobias van Gent heeft wel het voorkomen van een echte VVD’r.
  Volgevreten speknek.

 5. Joop Sigaar

  Hand in Broekje ..
  Pikkies, kutjes , geld en macht is Wippen in de Hofstad .

  Jammer Tim , dat het geen PVVer is …of FvDer …………..

  1. Tengo Kawana

   Joop raakt er helegaar door van de leg.

   🙂

 6. Peter Loosduinen

  Op misbruik van kinderen voor asiel mag geen beloning staan
  Uiteraard is er veel sympathie voor de kinderen van de uitgezette Armeense moeder Armina Hambartsjumian, schrijft Arendo Joustra. Maar in een rechtsstaat moet de rechter het laatste woord hebben: de emotie van de onderbuik is een slechte raadgever.
  Howick en Lily hebben ons ( de belastingbetalers ) een godsvermogen gekost !!
  De moeder is al in Armenië.
  Nu de kinderen ………………….en snel !!!!

  1. chicamo1

   Ik ben het niet helemaal met je eens. Deze Armeniërs waren goed geïntegreerde nette mensen. Maar dat zootje vullis van WeAreHere wordt geen strobreed in de weggelegd. Of wat te denken van dubbele paspoort criminelen.

 7. chicamo1

  Er lopen genoeg halbe garen bij de VVD. Die partij heeft heel wat reserves op de bank zitten.

 8. Frits Jansen

  Zou on theorie kunnen. Moeten we het daar over hebben, gaap?
  Zijlstra zal wel gek zijn. Fractievoorzitter, minister, en dan nu backbencher?
  Of kan Zijlstra niets anders?

 9. Florissa

  En al die fantasten moeten ons vertellen wat we wel en niet mogen , steletje bedriegers ,krijg lekker het lazerus

 10. Frits Jansen

  Tussentijds vertrekken van Kamerleden leidt tot boegeroep. Wie geen plucheklever is wordt baantjesjagers.
  Ten Broeke is pijnlijk op zijn pik getrapt dat niet hij maar hork Stef Blok als Minister werd aangezocht na de afgang van Zijlstra. Door nu een seksaffaire op te rakelen oogst hij hoogstens medelijden maar geen verontwaardiging door zijn carrièrestap.

 11. rexm

  Ja Rutte, je hebt je leerlingen volksverlakkers verkeerd uitgekozen, voor je VVD firma List&Bedrog.
  De zoveelste die er aan moet geloven, maar ja, de appel valt niet ver van de schoen.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.