‘Gemeentejournalist’ is een andere naam voor propagandaverspreider, kijk maar naar Zaanstad

Verschillende gemeentes huren nu journalisten in om verslag te doen van het wel en wee in de gemeente, omdat lokale media aan het bezuinigen zijn geslagen. Dat klinkt nobel, maar in de praktijk pakt het rampzalig uit. Kijk maar naar wat er nu in Zaanstad gebeurt, waar een ‘gemeentejournalist’ verslag deed van de presentatie van het nieuwe college van burgemeester en wethouders…

Eén van de belangrijkste taken van de journalistiek is het controleren van de macht. Verslag leggen van wat er gebeurt, en daar met een kritische blik naar kijken. Dat geeft ruim voldoende werk, want in elk plan zitten gaten en het is in belang van ons allemaal dat die gaten gevonden en gedicht worden. Aan journalisten die alleen maar juichaapjes aan het spelen zijn, hebben we niks. Die spelen in op het narcisme van de macht en spelen uiteindelijk een falende overheid en corrupte bestuurders in de kaart.

Daarmee is ook precies gezegd waarom dit nieuwe gemeentelijke project “gemeentejournalisten” gedoemd is om te mislukken. Journalisten die worden ingehuurd door gemeentes om verslag te leggen van allerhanden bijeenkomsten waarbij de regerende politieke partijen belang hebben om die uit te lichten. Met een afdeling communicatie die over de schouder meekijkt gaat men dan aan de slag: positieve geluiden worden gestimuleerd, negatieve geluiden hebben we eigenlijk liever niet. Wie betaalt, bepaalt, toch?

En dan krijg je dus dit, zoals bij een presentatie-avond van het nieuwe college van B&W in Zaanstad:

“Hoe doet gemeentejournalist Floortje van der Vlist dat? Ze laat bijvoorbeeld Sjoerd Bronsema van Youth for Christ aan het woord, hij is:

“heel enthousiast over de avond, omdat we in gesprek kunnen met het college. Zo staat het college dichter bij de mensen.”

Jamila Amestoun (van Marokkaanse afkomst):

“vindt het belangrijk dat iedereen zijn stem kan laten horen en kan praten met de wethouders, want de afstand is eigenlijk best wel groot (…), een perfecte gelegenheid om je stem te laten horen en je gezicht te laten zien.”

Annemieke Goudsmit (VN-ambassadeur in Zaanstad volgens haarzelf, hoewel ze vergat te vertellen dat ze ook op de PvdA-lijst stond) is:

“heel blij met deze bijeenkomst. Supertrots en blij dat we zo’n stap voorwaarts gemaakt hebben, dat het college echt openstaat voor veranderingen en dat er een goed begin is gemaakt om Zaanstad tot een hoger plan te brengen.””

En ook alle anderen die aan het woord werden gelaten waren zonder uitzondering laaiend enthousiast. En voor wat eigenlijk? Zoals De Orkaan rapporteert: het filmpje werd pas tweeënhalve week ná de bijeenkomst online gezet, en wist in de eerste dagen maar liefst 6 (!) mensen te bereiken.

Dus gemeentejournalistiek? Not even once

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

9 reacties

 1. Fortiori

  Aan vooringenomen journalisten heb je ook niets. Objectiviteit is lastig om mee om te gaan. Het is afhankelijk van de signatuur van de scribent, merk ik op.

  1. nogmaals

   Fijn dat Heinz het helemaal eens is met Tim Engelbart. Ik ook deze keer.

   1. Capo

    Becker Fortiori Suzanne Roest!

 2. Gerlos

  Voor de een is een journalist objectief en ander verguisd zo’n persoon.

 3. lIN-T

  Fake news door amateurs in opdracht van amateurs.

 4. Frits Jansen

  Journalistiek heeft helemaal niet de taak om de macht te controleren. Laat me niet lachen: persmuskieten die zich schijnheilig een centrale rol toe-eigenen in ons staatsbestel! Lame niet lachen!

  De macht wordt in een rechtsstaat gecontroleerd door politici. En in veel landen door (constitutionele) rechters.

 5. Ni28

  “‘Gemeentejournalist’ is een andere naam voor propagandaverspreider”.
  Daarmee is alles al gezegd. De gemeente wil de kloof met de burger overbruggen door een ingehuurde journalist. Dat is op zich al de zwakke punt want het is duidelijk dat zo journalist zijn/haar baantje zal willen ook behouden.

 6. nogmaals

  @frits
  Waar heb je het over?
  Welke macht wordt door politici gecontroleerd?

 7. Hetzalwelweer

  Aan alle lieve linkse deugmensen, zij die de islam als hun eigen beschouwen, zij die het liefst alle migranten opnemen in hun huis….
  Jullie weten niet wat islam is en weten niet wat jullie in huis halen….
  Het zijn geen artsen of architecten…maar simpele mensen met enkel maar 1 gedachte, de islam is groot en machtig.
  https://www.youtube.com/watch?v=wjGTmCkU9U8&pbjreload=10
  Kom allemaal naar de EU zodat jullie veilig zijn en hier ditzelfde kunnen doen met ongelovigen….
  @Ernst, Frits, Svetlana en al die andere wannabee islamlovers….
  binnenkort ook in jouw wijk….omdat ze jouw niet willen….maar de EU hun wel….

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.