Mark Rutte geeft aan dat die zelf geen cartoonwedstrijd over Mohammed zou houden

Geen categorieaug 24 2018, 19:00
Geert Wilders heeft een cartoonwedstrijd opgezet om Mohammed af te laten beelden op papier. De beste tekening wordt met een mooie geldprijs geprezen. Wilders wil op deze manier hetzelfde bewerkstelligen als bij een zelfde soort cartoonwedstrijd in de Verenigde Staten. Het is om de grenzen van de vrijheid van expressie en vrijheid van meningsuiting te 'vieren'.
In de wekelijkse persconferentie heeft onze premier, Mark Rutte, aangegeven dat die zelf nooit zo een cartoonwedstrijd zou organiseren. Hij geeft daarbij nadrukkelijk aan dat dit mag en kan, maar dat het niet per se hoeft.

Enthousiast over de wedstrijd is Rutte echter niet. „Behalve de begrenzing in de wet is er ook je eigen beschaving, persoonlijke opvattingen. Niet alles wat gezegd mág worden, hoeft gezegd te worden”, zei Rutte. „Feit is dat ik het niet zou doen, zo’n wedstrijd. Maar hij mag het doen.”

Rutte vraagt zich af wat Wilders met de cartoonwedstrijd wil bereiken. „Wat is nou zijn doel hiermee? Zijn doel is toch niet een debat te voeren over de islam? Zijn doel is toch provocerend te zijn? Dat mag, maar dan kunnen we als kabinet toch duidelijk maken dat dit iets is wat hij doet?”

Gelovigen in een westerse samenleving zijn wel gebaat bij een dikke huid, aldus Rutte. „Ik ben zelf christelijk, mijn symbolen worden dagelijks belachelijk gemaakt. Ik moet tegen een stootje kunnen, moslims moeten tegen een stootje kunnen. Dat hoort bij een westerse samenleving met de vrijheid van meningsuiting.”

Het gaat bij Rutte dus vooral om de 'toon' en op de manier waarop iets gedaan wordt. Daar voel ik wel iets voor. Het is goed dat mensen dit kunnen en mogen doen in een vrije samenleving, maar constructief is het natuurlijk niet. Zo een cartoonwedstrijd is provocerend en heeft niet als doel om mensen bij elkaar te krijgen.
Dat hoeft ook niet natuurlijk, maar je moet niet doen als je zo een wedstrijd opzet, dat het jou gaat om mensen bij elkaar te brengen, of voor de cohesie van de samenleving. Daarom vind ik het niet raar dat Rutte dit zegt. Het is niet per se goed, of stoer, of laf. Je hebt als mens bepaalde standaarden en die wil je behouden.
Wilders was niet zo erg positief over deze reactie en heeft daar politiek gezien zo veel mogelijk uit willen halen:

„De reacties en dreigementen uit Pakistan tonen aan dat islam en vrijheid niet samengaan. De reacties van Rutte en Blok tonen aan dat we bestuurd worden door bange islamknuffelaars die daar ook nog eens respect voor hebben. Ongelooflijk”, stelt Wilders tegenover De Telegraaf. „De contest is overigens niet bedoeld om te provoceren maar om te laten zien dat we niet marchanderen met onze vrijheid.”

Tja, wat kunnen we daarover zeggen? Typische reactie van de PVV-leider, typisch.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten