Peter R. de Vries boos om rel over in Nederland geboren voetballer die voor Marokko gaat spelen: “Koloniaal denken!”

Het is op z’n minst een beetje opmerkelijk te noemen dat de in Leiderdorp geboren en getogen Noussair Mazraoui, die z’n hele leven in Nederland gewoon heeft, besloten heeft om uit te zullen komen voor het Marokaanse nationale elftal. Maar Peter R. de Vries wil niets weten van de verontwaardiging, en zet die reactie weg als “koloniaal denken.”

En ja hoor, we hebben alweer een vermoeden waar de R in de naam van Peter R. de Vries eigenlijk voor staat: racismeroeper. Want De Vries ging er gisteren met gestrekt been in tegen degenen die het eigenlijk geen porem vinden dat de 20-jarige Nederlandse voetballer Noussair Mazraoui niet wil uitkomen voor Oranje, maar voor het Marokkaanse elftal. Vreemd: Mazraoui heeft nog geen dag voor welke Marokkaanse club dan ook gespeeld. Sterker nog: Mazraoui is geboren in Leiderdorp en heeft op z’n cv alleen namen van Nederlandse clubs prijken.

Toch vertrekt Mazraoui voor interlands dus naar Marokko. Dat is natuurlijk raar en ondankbaar jegens het land dat je zoveel kansen en mogelijkheden heeft gegeven.

Iemand die die mening niet is toegedaan, is Peter R. de Vries. De omhooggevallen misdaadverslaggever vindt dat mensen die verontwaardigheid zijn over het vertrek van Mazraoui naar Marokko maar nare “koloniale denkers.” Ja, echt:

“Spelersmakelaar en misdaadjournalist Peter R. de Vries is het niet met hem eens. Hij verwijt [Jacques Brinkman die heeft gezegd ‘Voetballers moeten kiezen voor het land waarin ze zijn opgeleid’] ‘koloniaal denken’ en vindt het volstrekt logisch dat Mazraoui voor Marokko heeft gekozen. De speler kwam al in jeugdelftallen voor Marokko uit, en niet voor Oranje, aldus De Vries.”

Nou mensen, dimmen dus tegen Mazraoui! Het nationale morele geweten van Nederland heeft weer gesproken, en daar hebben we ons natuurlijk allemaal bij neer te leggen.. Kuch-kuch!

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

42 reacties

 1. DolleDries

  Geen bezwaar, maar dan moet die met alle voorzieningen ook opdonderen naar Marokko en het Nederlandse paspoort inleveren.

 2. Frits Jansen

  Gáát er een keer een Marokkaan terug naar Marokko, is het wéér niet goed.
  Intussen in het probleem fundamenteler: sporters die voor landen uitkomen zijn een onding, want een uiting van nationalisme.
  De eerste vier letters van het Duitse woord “Nazionalismus” zijn – juist: nazi.
  Er lijkt niets mis mee trots te zijn op je eigen land, maar de schijn bedriegt, want die trots leidt makkelijk tot minachting voor anderen. Die ook mens zijn.

  1. Top

   Ik vind het echt heel knap! Ik had gedacht, dat je, jezelf niet dommer zou kunnen presenteren dan gisteren, maar je overtreft jezelf vandaag weer. Is dit gedrag, nu altijd de schuld, van een betekenis loos en verspild leven?

   1. Tengo Kawana

    Kolonialistisch is misschien wel wat sterk maar van benepen volksnationalisme is wel sprake.

   2. Capo

    Hoe zei jij dat ook alweer Top? Iets met p i s v l e k ?

    1. Frits Jansen

     Dat is een misverstand. In werkelijkheid gaat het om een visplek. Daar komen hengelaars helemaal tot rust.

   3. Frits Jansen

    Mijn briljante discussiebijdrage is zeker niet zinloos, en mijn leven dus niet verspild.

    Dat mijn betoogtrant u boven de pet gaat vind ik zielig, maar ik was best bereid geweest om desgevraagd een nadere toelichting te geven.
    Enfin, je bent hautain of je bent het niet. Sorry.

  2. Rechtsaf

   @frits jij moet even lekker opflikkeren met je islamitische trollensmoel.

   Jij hebt werkelijk geen idee wat je zegt, dom jongetje dat je bent.

   Minachting naar het land waarin men is geboren, het land dat alles heeft gegeven, vrijheden, Nederlandse faciliteiten die men gratis krijgt.
   En dan kom jij met zo’n zwakzinnige reactie..

   1. Frits Jansen

    Dat land liet mij zoveel belasting betalen dat mijn baas mij ontsloeg. Belastingen doorgedrukt door écht linkse politici, van de Partij van de Afgunst, toen nog een factor in de politiek. Die hebben het extreem linkse idee opgevat om rijkeren niet alleen meer belasting te laten betalen, maar zelfs een hoger percentage.

    Volgens de officiële definitie heb ik overigens een “migratieachtergrond”, want mijn (Nederlandse) moeder is geboren in een buurland.

    Als ik nog ergens trots op ben is dat om Europeaan te zijn, al vrees ik dat er nog veel hoogstaandere culturen zijn. Toen onze voorvaderen de Batavieren nog hun vrouwen verdobbelden toen ze op hun vlotten de Rijn afzakten hadden de Boeddhisten reeds indrukwekkende rijken opgebouwd in het Verre Oosten.

    Overigens ben ik moslim noch trol, ’t is maar dat je het weet.

  3. Koos sssss

   De Godwins zijn vroeg rijp, dit keer. Zou je anders niet wachten tot je als respectabel linksmensch de discussie weer verloren hebt? Of zag je op voorhand al in, dat je geen argumenten hebt?

   1. Capo

    “Of zag je op voorhand al in, dat je geen argumenten hebt?”

    En anders wordt er gewoon een multinick bijgehaald Koos, ze zijn weer volop in bloei. 😉

  4. Stanly2000

   Fritsje heeft gestudeerd in Duitsland. Dat is wel te merken.
   In het Duits is volgens mij: nationalisme=Nationalismus.
   Je weet niet wat voor iets doms je weer neer schrijft, Meister Proper!

 3. RKnarren

  Tja 2 paspoorten dan kan hij kiezen. Nooit wat gevonden 2 paspoorten je kan masr één nationalistisch gevoel hebben en dat draag je uit de andere natiinaliteit heeft voordelen in het betreffende land.

 4. HW

  Maak er handel van, opleiden en tegen een dikke prijs verkopen naar het buitenland, het liefst Saoedi Arabië. Laat hem daar dan ook lekker blijven en zijn wij er vanaf.
  Het is dan meteen de eerste Marokkaan die iets oplevert.

 5. JanKlaasen

  Dus als Wesley Snijder en vele andere voor A-C Milan of Barcelona gaat spelen is het geen probleem maar als een voetballer met Marokkaanse roots voor Marokko gaat spelen is het plotseling wel een probleem?

  1. Capo

   Zegt JanKlaasen tegen Tengo: Stop jij er ook mee? Zegt Tengo tegen JanKlaasen: Ja natuurlijk want jij bent mij en ik ben jou, ouwe sokpop van me.

   Tengo schreef op maandag 27 augustus: Ik stop ermee.

  2. Rechtsaf

   @janklaasssen zo wat ben jij een ontzettend dom jongetje zeg, niet normaal meer, in jou geval wel normaal..

  3. EU kok

   Op 26 oktober 1977 speelde Cruijff zijn laatste wedstrijd voor Oranje.
   .
   Vanaf september 1973 woont en werk hij in Spanje.
   .
   Oeps.

   1. Stanly2000

    Oeps, net zo dom als janklaasen!

   2. wheelboy

    Cruijff is dood kerel woont tegenwoordig ergens bij Petrus in de buurt . Komt bij Nationaal elftal is net iets anders als voor je brood bij een buitenlandse club spelen .

   3. sjun

    Hoeveel wedstrijden heeft hij precies voor Spanje gespeeld EU Kok? Of probeer je weer eens een vergelijk van appels en peren?

   4. HW

    Je heb er totaal geen verstand van EU-Kok.
    Cruijff speelde z’n eerste wedstrijd op 7-9-1966 toen hij nog in Nederland voetbalde. Daarna kon hij alleen nog voor Oranje spelen, maar bovendien is en was hij Nederlander en geen Spanjaard.
    Oeps – helemaal mis.

  4. DolleDries

   Vreselijke domme reactie Jan. Doe dat nou niet, je staat steeds voor lul.

 6. Adriaan

  Geen idee waarom er zoveel ophef over wordt gemaakt. Een Marokkaan die naar zijn moederland vertrekt. So what?

  1. Ni28

   Het probleem is, Adriaan, dat deze mensen hier van alles halen maar iets teruggeven doen zij niet graag. Dat zijn profiteurs in mijn ogen.

  2. Floris

   @ Adriaan: hij vertrekt niet naar Marokko, hij blijft gewoon hier, maar kiest ervoor om voor het nationale team van Marokko uit te komen en niet voor Nederland.

 7. Ni28

  De Vries is weer eens boos. De Vries is altijd chagrijnig, toch? Niets nieuws. En wat is de relevantie van de Vries?

 8. Ni28

  Voetballen voor je eigen land is onbelangrijk geworden door de zakelijke voetbal en diverse paspoorten die voetballers bezitten. En voor je eigen land voetballen reikt toch naar ongewenste nationalisme? Niet dan?

 9. P.Sisterons

  Kan de Vries ook niet opdonderen naar Marokko?
  En als alle Mocrootjes voetballertjes worden, dan kunnen ze allemaal terug naar hun zandbak. Probleem minder minder minder lost zichzelf op op die manier.
  En maak van alle qatkauwers hardlopers. Kunnen ze snel naar de godverdomme lopen.
  Racistisch? Jazeker. In dit geval positief want de Nederlander moet beschermd worden tegen die incestueuze idioten.

  1. HW

   Hij kan zich beter met al die kluiskraken bezig houden, die worden gepleegd door onze Mocra – criminelen. Kan hij er dan ook niet voor zorgen dat deze criminelen het Nederlandse paspoort meteen inleveren

 10. wheelboy

  Waar die gast gaat voetballen moet die gast zelf weten .Dat hij dan zn NL paspoort inlevert .En die misselijke Peter R de Vries is een Afrikanen lover .Omdat dochter lief in het ontwikkeling werk zit in Afrika . Moeten wij maar meer dokken enz om zijn dochter en consorten aan het werk te houden . Ik heb het altijd een arrogante kwal gevonden .Laatst nog met het controleren in de rechtbank dat meneer zn schoenen niet uit wilde doen .Ongelofelijke klootzak.

 11. sjun

  Het geeft slechts aan waar de solidariteit van dat individu ligt. En die keuze heeft hij zolang hij als hij hier leeft ook hier maar belasting betaalt. In Nederland lopen genoeg goede voetballers rond die graag in Oranje spelen. Succes hangt niet af van één zich vooral met Marokko afficherende voetballer. Wel kan het verstandig zijn om een een nationaliteit-systeem in te voeren. Dat schept voldoende duidelijkheid in een onder influx van heide en verre chaotischer wordend leefmilieu en reguleert meteen gedrag van gasten die bij wangedrag subiet als ongewenst vreemdeling kunnen worden verwijderd.

  1. Tengo Kawana

   Ik denk dat solidariteit hier vooral uitgaat naar de eigen voetbalcarrière. De man ziet kennelijk meer mogelijkheden om via Marokko internationaal aan de bak te komen dan via het Nederlands elftal dat internationaal weinig kans heeft en waarin hij bovendien beperkte kansen heeft om te worden opgesteld.

 12. DennisEijs

  Het is dan geen koloniaal denken dan, maar nationalistisch denken, Petertje met een aiR.
  Maar het is een mooi voorbeeld van een nieuwe Nederlander (eigenlijk kind van een) die nogsteeds kiest voor de oude nationaliteit.
  Ik vraag me af of ze net graag in de (vernieuwde) Marokkaanse dienstplicht stappen, of dat ze het, net als de Turken, het af gaan kopen? Want hun liefde voor de oude nationaliteit heeft natuurlijk zijn grenzen.

 13. Benny

  alles maar ook alles staat mij tegen aan .peter rrrr de vries. Zijn vooringenomenheid, zijn verontwaardigde blik, zijn arrogantie, zijn irritante stem. zijn hele houding deugt gewoon niet…. het is een irritante kwalbak… hij had zich beter kunnen houden aan zijn beroep als misdaad verslaggever….was ie ook irritant maar tenminste nuttig. Ik zit er niet op te wachten wat hij vind van dit soort zaken…..hij zal zekerrrrr niet mijn mening buigen

 14. Floris

  Ze voelen zich doorgaans meer Marokkaan dan Nederlander.

  En dat blijft zo. De eerste stap moet zijn om de dubbele paspoorten af te schaffen.

  1. Tengo Kawana

   Als men de kansen voor het Nederlands Elftal voor de eigen voetbalcarrière hoger inschat gaan ze zich weer reuze sterk Nederlander voelen.

   🙂

 15. Janna47

  Nou eh hallo….zo trots ben ik er niet op hoor, dat er Marokkanen en Turken voor ons land spelen…laat lekker gaan, maar dan ook blijven als dat zou kunnen!

 16. Gerlos

  Sorry maar ik heb niks met de Marokkaanse voetbal overlopers

 17. Karel de Grote

  Vreemd dat de column sport niet onder entertainment valt, want het is slechts entertainment

 18. Ries

  Was het niet Frits die gisteren riep dat de moslims zich zo gedragen omdat ze gehaat worden? Hij heeft nog niet begrepen dat moslims gehaat worden omdat ze het er zelf naar gemaakt hebben en het zelf nog naar maken en het er altijd naar zullen maken. Frits heeft niet begepen dat o.a. hij het is die de haat tegen moslims steeds verder aanwakkert, net zoals zijn trollencollega’s.

  1. Capo

   @Ries: Je noemt het trollen en dat doe je goed. Het idee dat wij ons maar in moeten houden om niet op de Mohammedanen-tenen te gaan staan is natuurlijk idioot. Het is de trol die beweerd dat de moslim boos wordt omdat wij ons niet aanpassen. De wereld op z’n kop!

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.