Poetin zwicht voor protesten om Russische pensioenleeftijd

Geen categorieaug 29 2018, 19:00
Voor een door links gedoodverfde dictator lijkt Russische president Vladimir Poetin out of character naar z'n bevolking te luisteren. Er waren namelijk protesten tegen de verhoging van de pensioenleeftijd en dit lijkt zijn vruchten te hebben afgeworpen. Poetin stemt in met afgezwakte maatregelen. Via Trouw.
Poetin was opvallend lang afwezig tijdens de debatten over de pensioenleeftijd. Niet zo raar ook want de man is Syrië aan het schoonvegen en middelvingers aan het uitdelen richting de VS en de EU. Uiteindelijk voelde Poetin zich echter genoodzaakt om ook in eigen land te reageren op het debat en deed dat met een televisietoespraak.
Dit is iets wat Poetin schijnbaar alleen in crisissituaties doet. Enfin, in z'n toespraak zei hij dat de regering niet moet vergeten om de 'menselijke maat' uit het oog te verliezen. Hij is nog steeds voor een verhoging van de pensioenleeftijd die hij als onvermijdelijk beschouwt, maar wil dit wel stapsgewijs invoeren en niet zo drastisch als waar de protesten voor in het leven werden geroepen.
In eerste instantie wilde men van 60 naar 65 gaan voor mannen en van 55 naar 63 voor vrouwen. Dat konden de Russen niet zo waarderen en leverde de Russische regering veel kritiek op. Vooral om het feit dat in sommige regio's de pensioenleeftijd niet eens zou worden gehaald. Poetin schikt in en schrapt drie jaar voor de vrouwen (van 63 naar 60 dus) en ontziet vrouwen met drie of meer kinderen.
Ook mensen ontslaan vlak voor ze hun pensioen halen moet worden bestraft, zo meent Poetin. De communisten zijn hier niet tevreden mee en blijven protesteren maar het Russische lagerhuis lijkt een meerderheid aan steun te leveren.
Dikke kans dat Poetin hiermee wel in de problemen komt want ergens zal dus een nieuw, nu groter wordend, gat in de begroting moeten worden opgevuld. Benieuwd hoe hij dat gaat doen!
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten