Scoop! Gelekte communicatie toont aan: DENK liegt dat het barst, heeft wel ZELF met subsidies gefraudeerd

Gisteravond werd duidelijk dat DENK ruim €16.000 aan onterecht verkregen subsidies omtrent het sleepwetreferendum moet terugbetalen. Volgens de politieke partij was dat allemaal de schuld van het bureau OptimusAd van Eduard Nandelall, die “broddelwerk” zou hebben geleverd. Maar uit communicatie die in handen is gevallen van De Dagelijkse Standaard blijkt nu dat DENK daar glashard heeft zitten liegen: ze hebben zelf de opdracht gegeven om met de subsidiegelden onderzoek te laten doen naar DENK-steden én daar advertenties in te kopen.

gladys-appjes

prod 3

Maar liefst €16.000 moet politieke partij DENK terugbetalen aan de referendumcommissie. Het zijn ongeveer twee maandsalarissen van een Kamerlid, die DENK er doorheen heeft gejaagd met onderzoek dat niet volgens de regels was – men zou alle kiezers moeten onderzoeken, maar heeft aan adverteerder OptimusAd de opdracht gegeven om keer op keer in te zoomen op de DENK-achterban, of plaatsen waar DENK zou meedoen aan de gemeenteraadsverkiezingen.

Zo is dus niet alleen geld dat door de referendumcommissie van het Ministerie van Binnenlandse Zaken terechtgekomen bij het Wetenschappelijk Bureau van DENK, Statera, maar is dit geld ook nog eens gebruikt voor onderzoek dat niet volgens de regels op alle kiezers gericht was én meer samenhingen met de gemeenteraadsverkiezingen – die op dezelfde dag plaatsvonden als het referendum over de sleepwet.

De schuld hiervan ligt bij OptimusAd volgens DENK, maar het bureau heeft niet op eigen houtje gehandeld. Keer op keer bleven DENK en Statera aandringen op inzoomen op de DENK-achterban, en het onderzoek beperken tot gemeentes waar DENK meedeed met de gemeenteraadsverkiezingen. Vanaf het begin hebben DENK-medewerkers Farid Azarkan en Gladys Albitrouw daar op aangestuurd, zo blijkt uit communicatie die in handen van DDS is gevallen (zie bovenaan).

Een data-analist van OptimusAd verklaart:

“Het viel mij op dat zij een aantal keer aan mij telefonisch hebben gevraagd de door hun gemaakte banners enkel te tonen aan de achterban van Denk en dat wij onderzoek moesten doen enkel daar waar Denk meedeed aan de verkiezingen. Zoals ik het begreep was dit om zo beter campagne in de toekomst te kunnen voeren en onder de aandacht te komen.”

Een andere medewerker verklaart dat het onderzoek met DENK één grote bron van frustratie was: “Wij hebben antwoorden gegeven op al hun vragen. Maar hoe we het ook uitlegden, ze snapten het onderzoek niet en waren niet in staat simpele gegevens te interpreteren.”

Toch willen DENK en Statera nu dat OptimusAd de boete aan de referendumcommissie gaat betalen. Dat gaat niet gebeuren, zo meldt het bedrijf: “Anders dan Statera doet blijken in haar verklaring heeft OptimusAd geen overeenkomst met de referendumcommissie. Dat er eventueel geld terugbetaald moet worden aan deze commissie is iets wat op de weg ligt voor Statera.”

Dus dikke pech voor DENK en hun wetenschappelijke bureau, maar de feiten lijken OptimusAd toch écht gelijk te geven.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

13 reacties

 1. fockingworst

  Wie de billekes brand… Is dit niet de 2e keer dat er iets niet klopt met geld bij denk?

  1. Pescador

   Weg schoppen die klootviolen

 2. EU kok

  Ik DENK, dat lugar zo verschijnt.

 3. P.Sisterons

  Denk is er alleen voor de show. Deze Erdolf afdeling heeft eigenlijk helemaal geen subsidie nodig. Met de opbrengsten van hun wietschuren kunnen ze alles heel goed zelf betalen. Maar ja, dan gaan er moeilijke vragen gesteld worden over de herkomst van het geld….

 4. Gerlos

  Die ratten van DENK zullen alles wel weer ontkennen want moslims doen zoiets niet.

  1. Capo

   @Gerlos: Klopt, in de islamitische cultuur is het nooit de schuld van de moslim.

 5. netwat

  Hebben ze van Rutte geleerd. Die weet ook keihard te liegen en er mee weg te komen.

 6. AS210854

  Het is nu wachten het woord discriminatie bij denk. Hoelang zal het duren voordat het valt ?

  1. Capo

   Inderdaad AS, anderen hebben het gedaan, altijd anderen, nooit de moslims.

 7. A3aan

  Hoe duidelijk kan het zijn, géén dubbelpaspoorthouders en zéker geen takketurken en/of k*tmarokkanen in publieke funkties want zegt ene mohammed van allah mag je de boel in Nederland belazeren.

  Vroegâh zei men,: “Doe de was de deur uit!” nu is het ,: “Schop de islam Europa uit!”.

 8. Vliegenvanger

  Dat gespuis alles laten terug betalen.
  En ja liegen mag he, Rutte doet het bij elke zin die hij zegt.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.