Servische president haalt hard uit naar Kroatië met extreme uitspraak: ‘Net als nazi-Duitsland’

De Balkan heeft een ingewikkelde geschiedenis en het gaat niet altijd goed in de communicatie tussen de landen. Servië en de buurlanden hebben vaak bonje en dat zorgt voor agressieve frictie in de regio. Zij het in voetbalwedstrijden waar spelers met roots in Albanië een nationalistisch gebaar maken, of officiële leiders die extreme uitspraken doen. Zo gebeurde dat ook in Servië waar de president wel heel erg ver ging.

De Servische president Aleksandar Vucic heeft buurland Kroatië vergeleken met nazi-Duitsland, omdat de Kroaten in 1995 in de Joegoslavische burgeroorlog 200.000 Serviërs hebben verdreven.

“Omdat de Joden en de Serviërs anders waren, werden ze verjaagd, zei Vucic. “Hitler wilde een wereld zonder Joden, de Kroaten een wereld zonder Serviërs.”

“De Kroaten bombardeerden vluchtelingenstromen, bespuugden ze en stenigden ze”, verklaarde Vucic. Hij zei ook dat zijn landgenoten in hun huis en langs de weg verkracht en vermoord werden, en dat de Kroaten door middel van bloedtesten er zeker van wilden zijn dat geen Serviër onbestraft Kroatië zou verlaten.

Met deze uitspraken lijkt de president niet te huidige regering van Kroatië te willen veroordelen of een label op te willen plakken. Toch komt deze uitspraak niet gelegen. In een tijd waarin in die regio landen zich willen aansluiten bij de Europese Unie zijn dit soort uitspraken olie op het vuur. Veel burgers reageren nog steeds vanuit vooroordelen en de regio is gespleten in haar mening of de Europese Unie een goede keuze is, of Rusland.

 

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

7 reacties

 1. Uiterst Links

  Vucic heeft helemaal gelijk. De Serven werden heel onterecht behandeld door de internationale gemeenschap, denk aan dat nep referendumpje Kosovo.

  De Kroaten waren de echte schurken in de Balkan

  1. van Urk

   De Kroaten hebben inderdaad een fascistische verleden dat sympathiseerden met de nazi,s. In de multiculturele lappendeken als de Balkan broeit het nog steeds diep van binnen. Ik verwacht nog wel weer een oorlog. http://www.blikopdewereld.nl/geschiedenis/serie-oorlog-door-de-eeuwen-heen/735-deel-48-oorlog-door-de-eeuwen-heen

 2. Frits Jansen

  De onrust op de Balkan wordt vaak aan de islam toegeschreven.
  Van verschillende kanten heb ik echter gehoord dat de grote boosdoeners de Serviërs zijn, de nazaten van het volk dat onder Maarschalk Tito decennia lang Joegoslavië domineerden. Na Tito’s dood waren de meeste deelrepublieken van Joegoslavië de Serviërs zat. Na vele akelige oorlogen hebben de Serviërs nog maar een klein landje over. Gesteund door “broedervolk” Rusland wanen zij zich de oorspronkelijke rechthebbenden over het gebied van voormalig Joegoslavië.
  Als je daar rondreist voel je dat de conflicten daar nog niet zijn opgelost doch slechts zijn bevroren. Zo bestaat Bosnië, en land niet groter dan België, uit de door Serviërs beheerste Republika Srpska (waarin Srbrenica ligt) met daarnaast de Bosnische federatie, een lappendeken die voor de Dayton akkoorden is uitgedacht.

  1. RWB51

   Jammer dat Servië na het overlijden van Tito niet met de grond gelijk gemaakt is.

 3. Floris

  Met deze dwaze uitspraken diskwalificeert deze man zichzelf volkomen.

 4. Bes Tolen

  Met de verhalen van FJ is niemand gediend of toch wel de meest gevaarlijke groepen. De Serviërs waren niet de baas onder Tito. De Servische gebieden werden ook zoveel mogelijk opgedeeld. Alle bevolkingsgroepen werden tegen elkaar opgezet als verdeel en heerspolitiek. Een politiek, die de communisten ook al in de Sovjet Unie bedreven.
  Door de buitenlandse inmenging in de negentiger jaren is het alleen maar fouter gegaan. Blijkbaar moest de NATO zich bewijzen. Het Vaticaan met de Rooms katholieke regeringsleiders van Engeland en nog meer Duitsland steunden de ultra’s van Kroatië. De Bosnische moslims, onder leiding van een leider van internationaal fundamentalisme, werden vooral door het Amerikaanse multiculturalisme gesteund. De politieke islam in diverse Joego Slavische gebieden is versterkt. Internationaal zijn de islamitische strijdgroepen opgekomen dan wel versterkt.
  De eeuwenlange Turkse overheersing heeft steeds tot permanente en periodieke gruwelen geleid, die wel zo vanaf zo’n tweehonderd jaar geleden afzwakten. De bevolking is daar gedecimeerd.
  Gesteld wordt vanuit het westen, dat Miloseviç vijf oorlogen zou zijn begonnen. Dat is aantoonbaar onwaar. Maar we kunnen er van overtuigd zijn, dat de geschiedenisboeken alleen maar de westerse leugens over Joego Slavië zullen vertellen. Niet alleen de geschiedenisboeken! Er is onnodig veel leed over Joego Slavië gebracht. De smerige verhalen zullen blijven. Onder wat voor haas totalitair bewind zitten we tegenwoordig in het westen trouwens? Eén of ander deep state bewind bestaand uit valse krachten als wat grootbanken, multiculturalisten en meer grof vuil?

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.