Amsterdam, hoofdstad van de truttigheid: gemeente gaat op zoek naar “biologische tie wraps” want plastic vervuilt

Binnenkort nieuw in uw hoofdstedelijke theater: tie wraps van papier, recyclebaar karton of ander biologisch afbreekbaar materiaal. Want de Amsterdamse fietspolitie gebruikt nu nog plastic tie wraps en dat is natuurlijk een regelrechte schande.

Even lachen met die malle Amsterdamse politici. Nee, dan bedoel ik niet Annabel Nanninga maar de rest van dat soepzooitje linkse gemeenteraadsleden. Gisteren hebben deze onverlaten namelijk bedacht dat men maar eens moest stoppen met plastic tie wraps om fietsen te binden.

Ziet u? Tie wraps zijn namelijk een handige truc: span er één om het wiel, en hij zal breken als blijkt dat de fiets wel degelijk nog in gebruik is. Zit de tie wrap er een paar weken later nog steeds omheen, dan hebben we hier te maken met een weesfiets die een openbare fietsenstallingplek aan het bezetten is met z’n dikke weesfietsbanden. Terug naar weesfietsenland met die krengen dus!

Hartstikke slimme truc natuurlijk, maar de gemeenteraad van Amsterdam gaat er op voorspraak van de PvdD een biologisch afbreekbaar stokje voor steken. Want – u raadt het al – de stokjes doen het wel goed in de natuur, maar de tie wraps zijn uitvindingen van het roofkapitalistische complot:

“De Partij voor de Dieren is niet blij met deze manier van plastic ‘in de openbare ruimte verspreiden’. De partij vroeg het stadsbestuur daarom eerder om opheldering. Het stadsbestuur laat vandaag weten te erkennen dat ‘de tie-wraps een bron van verontreiniging zijn’.

Mochten er geen biologisch afbreekbare exemplaren te vinden zijn, dan kan de zogenoemde ‘krijtstreepmethode’ volgens de gemeente ook een oplossing zijn. ‘Daarbij wordt naast een vast onderdeel een krijtstreepje op het loopvlak van een band gezet en kan later geconstateerd worden of de fiets in de tussentijd verplaatst is.'”

Die arme tie wraps toch! Zo word je nog vrolijk aangeprezen door het ultieme huisvrouwendeugblaadje Libelle, en zo sta je ineens te boek als monsterlijk werktuig van het blanke rechtse oude mannenpatriarchaat. Van hero naar zero in een paar minuten. Wee het lot van de tie wrap!


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

8 reacties

 1. Blue monday

  Je kunt alles rudiculiseren natuurlijk.
  De overheid moet soms ook een voorbeeld stellen.

  Feit blijft dat de zee vol plastic troep zit.

  En om Annabel er nog even als enige uit te tillen als deugend raadslid is
  ook wel EEG goedkoop….ze is een meesteres op social media, als raadslid
  Is ze een Job Cohen als premiers-kandidaat.

  1. hans-e-pans

   Wat doe je met kunsstof tie wraps? Wat gebeurd er met tie wraps van papier?

   Enz, enz, enz, enz, enz.

   Waar men nu opeens zo krampachtig naar op zoek gaat bestaat al heel lang.

   Kunsstof tie wraps, een stukje sisal touw bijvoorbeeld.

   Enz, enz, enz, enz, enz.

   Kunstsof tie wraps zijn er gekomen omdat mensen in hun wezen gemakzuchtig en lui zijn.

   Enz, enz, enz, enz, enz.

   Kunststof verpakkingsdingen hebben een voorganger van natuurlijker materiaal gehad.

   Kunsstof flessen zijn de vervanging van glazen flessen.

   Kunststof verpakkingen zijn de vervanging van pakpapier, als je wilde zien wat erin een verpakking zat deed men er cellofaan omheen.

   Cellofaan is in 1908 uitgevonden door Jacques E. Brandenberger, een Zwitserse textielingenieur. (Bron Wikipedia)

   Enz, enz, enz, enz, enz, enz, enz, enz, enz, enz, enz, enz, enz, enz, enz, enz, enz.

 2. Adriaan

  Heel goed om plastic te gaan weren in onze samenleving. Een bedrijf in Mexico is bezig dit soort artikelen te produceren uit pitten van avocado’s. Net zo sterk als plastic, maar veel milieuvriendelijker. We moeten ergens beginnen. We moeten ook weer leren om rotzooi achter de bestuurdersstoel van de auto te gooien in plaats vanuit het raampje. We moeten ook weer leren om afval in een afvalbak te doen in plaats van er naast. Het is allemaal zo simpel.

 3. sjun

  Echte bezorgden om ht milieu knippen die stukken plastic vast door om ze zelf even in de plasticbak te droppen en zo te voorkomen dat die dingen op straat belanden.

 4. Frits Jansen

  Zijn de onderwerpen op waar DDS zich terecht over zou kunnen opwinden? DDS weeklaagt over truttigheid maar deze reactie is nog veel truttiger.

  Gebruikten ze bij mij in de stad maar van die wraps. Op een dag was mijn fiets zoek. Die ik netjes had geparkeerd voor de deur van het flatgebouw waar ik in woon. Briefje op het prikbord, en al snel hoorde ik dat Gemeentewerken mijn fiets gestolen had. Met toestemming van de politie. Alsof de politie over mijn eigendommen mag beslissen. Nu heb ik juist een oude fiets om die onaantrekkelijk te maken voor dieven, maar de overijverige gemeente had die aangezien voor een wrak.Enfin, als ik me snel bij het fietsdepot zou melden was mijn fiets nog te redden. Wat ik toe maar deed.

  Juristen legden me uit dat de gemeente een fiets mag verwijderen als het gerechtvaardigde vertrouwen bestaat dat ik willens en wetens de eigendom heb prijsgegeven. Zoals ik ook de eigendom verlies van een prop papier die ik in de prullenbak gooi. In de wet staat trouwens precies dat duurdere objecten zoals een fiets een tijdje moeten worden bewaard voor ze definitief worden weggegooid.

  Die bandjes zijn dus zeker nuttig.

  En wat het plastic betreft: ze zouden eens de Ambassadeur van Thailand op het matje moeten roepen, want in de miljoenen 7-11 buurtwinkels daar moet je zo ongeveer de hersens van de winkelbediende inslaan om te voorkomen dat ze je aankoop in een plastic zakje doen. Gelukkig (voor hen) ben ik heel groot en zijn Thaise vrouwtjes heel klein, zodat ik erg moet bukken om ze af te ranselen als ze bijv. weer eens een blikje cola in een zakje willen doen.

  1. Capo

   “Zijn de onderwerpen op waar DDS zich terecht over zou kunnen opwinden? DDS weeklaagt over truttigheid maar deze reactie is nog veel truttiger.”

   Jouw kritiek op DDS blijft maar toenemen. Wat doe je hier eigenlijk, dropveter? Verlang je naar en ban zoals je die ook op talloze andere forums hebt gekregen?

  2. Capo

   Nu alleen nog even plasticbelasting invoeren…

  3. Holland

   Onze gesjeesde eerstejaarsstudent rechten gaat qua onzin ouweho*eren wel erg veel op Rosasolis lijken. DDS is het intieme dagboek voor hun persoonlijk getinte gezwets.

e-mail:

 Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.