Blok en Turkse minister Cavusoglu ontmoeten elkaar: "Gesproken over zo spoedig mogelijk uitwisseling ambassadeurs"

Geen categoriesep 01 2018, 15:00
Verstandig beleid.
Minister Blok liet gistermiddag weten dat hij vrijdag voor het eerst in tijden een ontmoeting had gehad met zijn Turkse collega, Mevlüt Çavuşoğlu.
"Vandaag in Wenen eerste ontmoeting met Turkse collega gehad na normalisering diplomatieke betrekkingen," aldus Blok op Twitter. "Gesproken over zo spoedig mogelijke uitwisseling van ambassadeurs. Daarna zullen we elkaar snel weer ontmoeten."
https://twitter.com/ministerBlok/status/1035509102850519040
Natuurlijk waren er meteen twitteraars bij om Blok te veroordelen vanwege deze ontmoeting, maar dat is je reinste gekkigheid. Het dient werkelijk geen enkel Nederlands doel om de banden met Turkije definitief te verbreken... of om deze ruzie voort te zetten.
Het doel van het buitenlands beleid is om de belangen van Nederland te dienen. Dat is het enige doel dat Blok heeft -- en moet hebben. In dat opzicht slaat het volstrekt nergens op om quasi-principieel op te treden. Het gaat erom dat je je eigen belangen verdedigt, punt.
In dit geval is het helder voor iedereen met ook maar iets van gezond verstand dat Nederland meer gediend is bij een goede relatie met Turkije dan een slechte (of een niet-bestaande). De conclusie is dan ook dat Bloks handreiking aan de Turken volstrekt terecht is. Turkije en Nederland moeten de banden aanhalen, en elkaar weer op een normale manier behandelen. Die ambassadeurs moeten zo snel mogelijk uitgewisseld worden, en klaar.
Dit betekent niet dat de twee landen geen conflicten met elkaar kunnen hebben. Ook dat hoort soms bij het beschermen van je belangen. Maar helemaal geen officiële relatie hebben dient niemands belangen; die van Nederland niet, en ook die van Turkije niet.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten