Brussel start inbreukprocedure om ‘onafhankelijkheid’ Poolse rechtspraak te garanderen

frans-timmermans

De Europese Commissie blijft volhouden dat de voorgenomen wijzigingen in het rechtssysteem van Polen indruisen tegen Europese wet- en regelgeving en bovenal het principe van onafhankelijke rechtspraak ondermijnt.  Na het inzetten van een Artikel-7 procedure vindt de EU het nu tijd is om het zware geschut in te zetten. Frans Timmermans gaat een inbreukprocedure vormgeven die ertoe kan leiden dat Warsaw EU-subsidies misloopt. 

De Poolse wetswijzigingen zouden de onafhankelijkheid van de rechtspraak onder druk zetten en ertoe leiden dat rechters van het Poolse Hooggerechtshof vroeger met pensioen moeten. Hierdoor zouden 27 van de 72 rechters moeten rekenen op een vervroegd pensioen. Een vrijstelling van pensioen kan worden aangevraagd door een verzoek in te dienen bij de President van de Poolse Republiek, maar de criteria op basis waarvan een besluit wordt genomen zijn niet beschikbaar. De Commissie ziet de afwezigheid van deze criteria en het neerleggen van de besluitvorming bij de President als gerechtelijke willekeur en een schending van het principe van onafhankelijke rechtspraak.

De Polen zelf lijken niet onder de indruk van de analyses en uitspraken vanuit Brussel. Al op 20 december 2017 werd vanuit de EU een Artikel 7(1) procedure aangezwengeld, maar met weinig succes. Een Artikel 7-procedure kan een EU-lidstaat onder druk zetten, maar is uiteindelijk onvoldoende om echt middelen in te zetten die pijn zouden doen. Dit omdat het ontnemen van EU-rechten enkel op basis van een unanieme stemming van de Europese Raad kan worden gelegitimeerd en het waarschijnlijk is dat Hongarije roet in het eten zal gooien.

Warsaw beredeneerd dat de onafhankelijkheid van de Poolse rechtspraak wordt gegarandeerd door het adviesrecht van de National Council for the Judiciary, maar hier is de EU het dus niet mee eens. In het kader van de Artikel-7 procedure heeft de Commissie de Polen meermaals gevraagd om een reactie, maar deze bleef achterwege. Om die reden is Frans Timmermans op 27 juni 2018 door het College van EU-Commissarissen aangewezen voor het vormgeven van een inbreukprocedure met het doel de onafhankelijkheid van de Poolse rechtspraak te garanderen. In 95% van de gevallen leidt zo’n procedure ertoe dat een EU-lidstaat de adviezen van de Commissie overneemt en implementeert. Mochten de Polen voet bij stuk houden dan wordt de zaak uiteindelijk door het Europese Hof beoordeeld. In het uiterste geval kan Brussel de Polen financieel straffen.

 

 

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

9 reacties

 1. Promeush

  De Polen zouden moeten dreigen uit de EU te stappen. Dan verandert de EU zijn mening wel. Hongarije en Italie zouden hetzelfde moeten doen
  Eens kijken waar die ondemocratische EU dan blijft.

  1. Tengo Kawana

   Ik zou het inderdaad geen slecht idee vinden als Polen (en Hongarije) uit de EU zouden stappen. Dit type autoritaire (om niet te zeggen fascistische) staten horen niet thuis in de waardengemeenschap van de EU. Bovendien kosten die landen ons alleen maar geld.

   1. BB

    @TK

    Welke waarden gelden er in deze waardengemeenschap?

   2. fockingworst

    @tengotrol heeft geen enkel kennis van midden Europa en tikt op zijn bordje alsof hij er geboren is.
    Een lucky shot die hij wel geeft en waar hij gelukkigerwijs gelijk in heeft is namelijk dat ze beter uit de eu kunnen gaan.
    Beide om de verdeling van migranten die ze niet willen (moslims) de geschiedenis wijst uit de islam slecht is voor het christendom.
    De Polen en Hongaren evenals de Tsjechen slowaken letten eten moeten daar niks van weten, en terecht, notabene heeft de Poolse commandant Sobieski in 1674 de Ottomanen bij Wenen de deur uitgetrapt, anders hadden wij nu geen rijke geschiedenis en zaten we hoogstwaarschijnlijk onder het juk van de islam.
    Leve Sobieski.
    Rechtspraak in Polen is veranderd, het parlement mag de rechters kiezen.
    Laat het toeval wezen dat dit in Duitsland en veel andere landen ook gebeurt.
    Die zijn dan zeker ook fascistisch en moeten dan ook uit de Eu, of niet tengo trol?
    Als Duitsland uit de eu stapt is het per direct afgelopen met de Eu.
    Ons Timmerfransjen lijd aan hersenschade in de vorm van korsakov wil hij deze procedure werkelijk gaan volgen, net als huistrolletje w I ‘m h u t t e n alias stinktrol en tengo trol etc.

    1. Capo

     Dagelijkse kost voor ̲̲W̲̲i̲̲m̲̲ ̲̲H̲̲u̲̲t̲̲t̲̲e̲̲n̲̲, zeven dagen per week, 13 uur per dag op DDS. Hij komt er zo aan.

 2. Ries

  Europa ia bezig met een hopeloze zaak. Het EU-imperium staat op instorten. Het lijdt aan betonrot. Overal zijn rechtse bewegingen in opmars. Nu weer in Zweden. Daar hebben de sociaaldemocraten een flinke nederlaag geleden. Centrum Rechts en de Zweden Democraten, beide fel tegen de immigratie, hadden genoeg stemmen om premier Lövfen weg te sturen. Toch is er in Zweden een patstelling. Niemand wil met de Zweden Democraten in zee. Het is daar dus net zo democratisch als in Nederland.

 3. Bes Tolen

  Op het punt, dat de Poolse regering van een grote groep oude rechters af wil, zal deze regering best gelijk hebben. Er zijn in Oost Europa veel te weinig lieden, die deel uit maakten van de communistische macht ter verantwoording geroepen. Er is daardoor te weinig gezuiverd. De oude machthebbers hebben dat anders wel verdiend in plaats van snorkende partijdige invloed te houden. Er zijn nog altijd lieden, die het communisme aanhangen en steun vinden in het westen. Dat de nieuwe macht in Polen nu, maar wel fatsoenlijk, van een restant tegendraadse rechters af wil, die liever het afgeschreven rechtssysteem hanteren, lijkt begrijpelijk.
  Dat de EU zich onfris bemoeit met Oost Europa moet wel duidelijk worden voor wie de feiten na gaat. Er is maar één groot land, dat zich daar in de bemoeienis van de EU kan vinden en dat is Oekraïne. Het zegt genoeg, dat we over wat daar gebeurt volledig onkundig worden gehouden. Dat ook terwijl in het westen hufters bijna overal op niet mis te verstane wijze de macht hebben waarbij allerlei grondrechten althans voor de autochtone bevolking, geweld wordt aangedaan. Zo zeker ook in Nederland. Het blijkt wel uit aanpakken van minister Blok door de overmaat uit de Tweede Kamer. In Nederland staan al tientallen jaren de grondrechten onder druk. Dat is de praktijk van alle dag. Helaas. Zo worden ook veel mensen systematisch vertrapt, in de eerste plaats al politiek maar de politieke macht, die zich vrijwel overal laat gelden, doet alsof haar neus bloedt. In de meeste functies waar wat meer opleiding voor wordt gevraagd, in de werkgelegenheid dus, moet je tegenwoordig erg op je woorden letten. In je werk met name, ben je anders al gauw onmogelijk. Er is sprake van grote politieke achteruitgang en het wordt er niet beter op. Helaas is dat het Europa, dat autoritaire lieden als Timmermans willen. Hij lijkt een onverbeterlijke oud Roomse en dat als politicus van een PvdA, die al tientallen jaren geleden van het democratisch vlak is afgegleden. Naar mijn idee juist omdat het bezet werd door de opkomst van lieden als Timmermans. Dat zijn het soort lieden, dat ook de EU uit maakt. De samenwerking van oude politiek machtspartijen met communisten en verwant grof extreem links blijkt steeds weer. Het Europese parlement blijkt er van doorschoten. Al te gek doet daarbij aan, dat West Europese christelijke partijen zich vijandig opstellen tegenover hun Oost Europese genoten. Dat kan onfrisse taferelen brengen.

 4. Karel de Grote

  Duurt allemaal veel te lang, zo kunnen we nog jaren doorgaan en wie is er weer de dupe???

 5. Pescador

  die smerige landverrader is niet goed bij zijn hoofd

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.