Bubbel in de woningmarkt wordt steeds sneller groter en valt niet meer bij te houden

Geen categoriesep 23 2018, 15:00
Het is niet zo lang geleden dat de bubbel op de woningmarkt knapte en we terecht kwamen in een economische crisis. Het is niet alleen de bankensector die zorgde voor economische malaise, maar de huizenprijzen deden daar ook aan mee. De afgelopen jaren is het er niet beter op geworden, maar lijken we af te stevenen op een situatie waar we al eerder in hebben gezeten.

De huizenprijzen liggen al sinds mei dit jaar hoger dan ooit in Nederland. In augustus waren huizen gemiddeld ruim 9 procent duurder dan een jaar geleden, bleek onlangs. Sinds het dieptepunt in 2013 zijn de prijzen al met zo'n derde toegenomen.

,,Er zijn nog steeds veel mensen met de wens om te verhuizen'', vertelt Vrieselaar. Het beperkte aantal huizen dat te koop staat en de torenhoge prijzen maken het evenwel moeilijk voor met name jongeren om een nieuwe woning te bemachtigen. ,,We zien nu al dat jongeren afhaken. Veel mensen kunnen van de bank maar een hypotheek van 150.000 euro krijgen.''

Voor je het weet zitten we weer in een economische crisis. De prijzen van huizen zullen uiteindelijk weer stagneren en in balans komen, maar dan is het de vraag of eigenaren van huizen dan wel of niet in de problemen komen. Ze zullen in de schulden terecht komen, er zal minder gebouwd worden en dan zitten we weer in een jarenlange recessie. Het is niet verbazingwekkend dat het al zo snel weer fout gaat, want de problemen zijn niet fundamenteel aangepakt. Het is niet de vraag of er een volgende crisis komt, maar wanneer.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten