DENK richt taalpolitie op: woorden ‘integratie’, ‘allochtonen’ en ‘autochtonen’ zijn kwetsend en mogen niet meer

DENK is weer eens bezig met onzinnige zaken die de integratie totaal niet vooruit helpen, maar wel lekker klinken: een hele trits woorden moet worden afgeschaft omdat ze zo kwetsend zijn voor hun allochtone huiliehuilie-achterban. Op de nominatie om geschrapt te worden uit de Nederlandse taal staan wat Stephan van Baarle, fractievoorzitter van DENK Rotterdam, ‘integratie’, ‘allochtonen’ en ‘autochtonen’. “Polariserende termen!” Aldus Van Baarle.

Het is een langgekoesterde wens van degenen die een soort rozengeur-en-maneschijn-voorstelling van de multiculturele samenleving hebben. Alles kan zoveel mooier, als we alleen wat gaan schaven aan de Nederlandse taal. Dan verdwijnen alle problemen met groepen die niet of nauwelijks willen of kunnen integreren! Het idee is al zo oud als de weg naar Kralingen, maar DENK haalt het deze week weer eens van stal.

Ditmaal door het Rotterdamse DENK-mannetje Stephan van Baarle. De lokale handlanger van Tunahan Kuzu vindt enkele woorden – zoals ‘allochtonen, ‘autochtonen’ en ‘integratie’ – “niet meer van deze tijd”. Terwijl problemen met slecht geïntegreerde groepen mensen nog altijd wél van deze tijd zijn, en dan met name in de grote steden, mogen we dat van Van Baarle niet meer benoemen.

De DENK-taaldictator ziet de oplossing in “wederzijdse acceptatie en inclusieve taal”. Alsof dat een verschil gaat brengen in de maatschappij:

“De fractievoorzitter stelt voor om het ‘koppelteken-model’ te gebruiken (bijvoorbeeld Turkse-Nederlander). ,,Hierin wordt in ieder geval de gemeenschappelijke noemer gebruikt.” Ook de term integratie moet verdwijnen vindt Van Baarle. ,,Het woord ‘integratie’ kan de maatschappelijke verschillen en de afstand tussen bevolkingsgroepen vergoten.””

Vooral dat laatste is buitengewoon cynisch. Integratie is juist bedoeld om de afstand tussen bevolkingsgroepen te verkleinen, of zelfs helemaal op te heffen. Om te zorgen dat iedereen mee kan doen in Nederland. Het draait niet om de verschillen, maar om het vinden van een gezamenlijke deler. Kennelijk is dat anno 2018 ‘polariserend’. Wat een kletskoek.

Als we de integratie willen bevorderen, moeten we niet selectief gaan snijden in de Nederlandse taal. Dat lost helemaal niets op. Als DENK echt iets wil betekenen, dan heft het zichzelf op. Want juist het constante ophitsen van allochtone Nederlanders tegen de autochtone meerderheid is wat de ‘acceptatie en inclusiviteit’ tegenwerkt. De taal is echter onschuldig.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

21 reacties

 1. Ni28

  Ik heb het al eerder gevraagd, wat zoekt deze partij in een democratie? Democratie kapot maken. Moslims weten niet wat democratie betekent behalve hoe je haar kan misbruiken.

  1. Rechtsaf

   @Ni28 de politiek correcte elite in Den-Haag (dus niet de Nederlanders) hebben dit over ons land uitgestort..
   Ik voorzie een burgeroorlog hier in dit land…

 2. Paaldanseres

  Idioterie ten top… wat een gaaf land hebben we toch, volg ruggengraatloze rutte… het word er steeds gaver.

  1. Paaldanseres

   volg = volgens

 3. Anticmaster

  Het wordt tijd dat we deze partij zo snel mogelijk terugsturen naar hun geliefde dictator erdogan

 4. P.Sisterons

  Denk is een rabiaat partijtje en zou zonder meer in NL verboden moeten worden wegens staatsgevaarlijke activiteiten. Ze worden gefinancierd door hun eigen handeltje en gaan stiekem over lijken om hun zin te krijgen. Stapje voor stapje. De enige reden dat ze er zijn is omdat de regering te laf is om tegen beleid van die zatkul in Brussel en dat Duitse Centenbakje in te gaan. Ongeletterde barbaren in ruil voor olie. Minister Blok heeft groot gelijk. De multi-kul is op afzichtelijke wijze mislukt maar ze blijven de bevolking op sadistische wijze beproeven met hun experimenten.

 5. Heinz

  Gezegd mag worden dat Kuzu in het debat van vandaag over minister Blok gebrek aan taalvaardigheid niet verweten kan worden.

 6. Siemien

  Dit is voor de taalneugertjes hier op dit forum natuurlijk koran op de molen, ik denk dat er heel wat tissues doorheen gedraaid gaan worden..

 7. Adriaan

  ‘…mogen we dat van Van Baarle niet meer benoemen….’. Van Baarle ik maal zelf wel uit of ik een buitenlander een allochtoon noem of niet. Jij bent een halve. En dat migranten moeite hebben met intergratie zal altijd zo blijven, dus dat woord zal ook altijd blijven bestaan.

 8. sjun

  Ik zou denken dat zulke jongens bij de PvdA al wel opgestoken hadden dat elke vorm van taalpolitie uitnodigt om de moraalclaimer nog wat verder op stang te jagen. Kennelijk zijn ze zelfs daar nog mee overvraagd op hun intellectuele capaciteit.

 9. Roughwood

  DENK = islamofascistische vijfde colonne!

 10. Frits Jansen

  Dat is oud nieuws. Omdat mijn Nederlandse moeder in Duitsland geboren is was ik allochtoon. En nu heet ik politiek correct “persoon met migratie-achtergrond”. Terwijl ik nog nooit gemigreerd ben.

 11. Gerlos

  Ten eerste maken wij zelf wel uit wat wij willen zeggen daar heeft die kut partij van DENK niet over te oordelen. Ten tweede deze partij drijft de Nederlandse bevolking en de moslims verder uit elkaar vanwege hun idiote ideeën, maar eigenlijk is de intregatie van moslims totaal mislukt en zal ook nooit beter worden.

 12. DennisEijs

  Boterham, mag niet meer, zit ham in. Zwaar haram dus, meteen wijzigen. Misschien Nederlandse woorden vervangen door woorden van ‘andere culturen’, om het percentage andere talen van culturen in evenwicht te brengen. En ga zo maar door.
  Opzouten kannatuurlijk ook, als ze hier zo ongelukkig zijn, wordt het misschien eens tijd om elders je heil te zoeken.

 13. Bes Tolen

  Hé, ik werd er zondag al op gewezen. Als berisping dus. Niet alleen DENK houdt zich met dat onderwerp bezig.

 14. Yami

  Wederzijdse acceptatie lijkt mij ook al bij voorbaat mislukt, als je het onderzoek van mohammed soroush mag geloven.

 15. Ries

  Volgend voorstel van Denk: Turks als verplicht vak op de lagere school. Verder moet iedereen Turks gaan praten, want anders discriminatie.

 16. Jantje

  Het woord Turk heeft ook al heel lang een negatieve associatie.
  Mede dankzij ‘DENK’.
  Dat is ook een woord dat zeker bovenaan de schrappingslijst staat, neem ik aan.

 17. Frits Jansen

  Omdat mijn (Nederlandse) moeder in Duitsland geboren was, werd ik ook “allochtoon”, maar ik dacht dat die term al lang vervangen was door “persoon met migratie-achtergrond”. Hoewel ik in Nederland geboren ben dus helemaal niet emigreerde.

  Jaaa, integratie. Ik kom regelmatig in Duitsland, en huur daar ook wel eens een fiets. In Berlijn pas ik mij voorbeeldig aan de lokale cultuur aan: ik fiets meestal op de stoep (minder last van kinderhoofdjes) en haal bij voorkeur rechts in.
  Toen een agent er iets van zei riep ik dat ik aan het integreren was, maar dat mocht opeens niet.

  Ach, ik had ooit een Belgische collega die een heleboel beleefdheid moest afleren voor zijn integratie. Want zo beleefd als die man was, dat kon gewoon niet in Nederland.

  In datzelfde Berlijn stikt het van de Turken – die jaloersmakend goed Duits spreken!

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.