Genant voor Asscher: ex-minister Dijsselbloem verlaat zinkend PvdA-schip en wordt lid van Macrons partij En Marche

Opnieuw een afgang voor de tanende PvdA van Lodewijk Asscher. Zijn voormalige rechterhand, Jeroen Dijsselbloem, blijkt de partij inmiddels te hebben verlaten… of in ieder geval óók op een ander paard te wedden. De vertrokken minister van financiën is ook lid geworden van Emmanuel Macrons partij En Marche, zo onthulde hij vandaag in de podcast van BNR-journalist Jaap Jansen.

Wordt het ooit nog wat met de PvdA? Dat is zeer de vraag. Nederland lijkt er niet in te geloven, en ook PvdA’ers zelf hebben er kennelijk een hard hoofd in. Voor Lodewijk Asscher is het een dagelijks koppijndossier, wat niet geholpen wordt door het feit dat zelfs zijn eigen vertrouwelingen er nu de brui aan geven.

Zo zal Asscher vandaag uit de media moeten vernemen dat Jeroen Dijsselbloem, minister van financiën in het kabinet-Rutte II, inmiddels over de grenzen van de PvdA heenkijkt. Zo is Dijsselbloem lid geworden van de partij van de Franse president Emmanuel Macron, En Marche, zo vertrouwde hij in een podcast de BNR-journalist Jaap Jansen toe.

Een hard gelag voor de PvdA-partijleiding, want En Marche is niet de Franse zusterpartij van de Nederlandse sociaal-democraten – dat is de Parti Socialiste en die lijken net als hun Nederlandse verwanten door het electorale afvoerputje gespoeld te gaan worden. En Marche is qua inhoud eerder vergelijkbaar met D66. Geen wonder dan ook, dat het door Pechtold-schandalen geplaagde anti-referendumpartij eens even goed de champagne ontkurkte:

Voor de PvdA is echter de zoveelste dreun. Hoeveel moeten ze er nog hebben voordat ze zich uit schaamte helemaal opheffen, denkt u?


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

21 reacties

 1. Tengo Kawana

  Het blijft onduidelijk of Dijsselbloem de PvdA verliet.

  Mogelijk nog wat nader onderzoek doen.

  1. sjun

   Sommige mensen snijden uit misplaatst sentiment die navelstreng met de moederpartij maar niet door. Anderen kunnen er nooit toe komen om het veilige rode nest waarin zij volwassen werden vaarwel te zeggen al is de samenleving volkomen veranderd en kent de hedendaagse politiek en de leefwereld van gewone mensen hele andere issues dan waar de partij zich publiek druk om maakt. En je zult ook maar voor je sociale of financiële netwerkje afhankelijk zijn gebleven van de club die je in het verleden zo goed de bal wist toe te spelen.

   1. Tengo Kawana

    Overtuigd zijn van de idealen van de sociaal democratie kan natuurlijk ook. Men hoeft in het diskwalificeren van de motieven van anderen niet altijd het eigen morele referentiekader voor waarheid te houden.

    1. Original NL

     Lort…
     …Men hoeft in het diskwalificeren van de motieven van anderen niet altijd het eigen morele referentiekader voor waarheid te houden…
     Uit uw mond klinkt dit komisch..alsof u zich daar niet zelf mede schuldig aan maakt.

 2. Ad Infinitum

  11 okt. 2017 · Dijsselbloem verlaat de politiek over twee weken, schreef hij in een brief die hij … Volgens de demissionair minister was de verkiezingsnederlaag van de PvdA op 15 maart doorslaggevend. Zo stond het in de Volkskrant Het Parool. Maar omdat DSS over “genant” begint moet het wat lijken. Dat is alles. Nu nog de bevestiging van Jeroen zelf of hij daadwerkelijk alle banden heeft verbroken.

  1. Tengo Kawana

   Hoe het zij, hij zal als kiezer toch niet op de partij van Macron kunnen stemmen. Het lidmaatschap van een buitenlandse politieke partij betekent hoogstens een uitdrukking van sympathie voor die club. Ik kan me dat in het geval van Dijsselbloem inhoudelijk wel goed voorstellen.

   1. Bloem

    Aan uw reactie te merken, zit het u stiekem niet lekker.
    Geeft niet hoor jongen, gewoon een keertje op tijd naar bed, goed slapen en morgen gezond weer op. De sociaal democratie zal nooit verloren gaan, misschien gaat het nu even wat minder, echter opportunisten en freeloaders genoeg in de wereld, vroeg of laat…..

 3. Original NL

  Hij holt van de ene foute partij naar de andere…niets bijgeleerd.

 4. EllyD18

  De PvdA heeft zijn tijd gehad, ze hebben de kiezer in de kou laten staan.

  1. Blue monday

   Met types als Dijsselbloem en meer van die nep sociaal democraten die hun ideologische veren hebben afgeschud lijkt mij dit goed nieuws als ze de partij verlaten.
   We hebben partijen nodig die constructief zijn, maar niet ten koste van hun basisbeginselen.

   Anders kunnen we allemaal wel D’66 of de VVD stemmen.

   1. sjun

    Zo is dat, basisbeginselen bij de SP weet men daar alles van: https://sptransparant.wordpress.com/gastarbeid-en-kapitaal/

    1. Original NL

     Sjun….lol

     1. Blue monday

      Het moraal van het verhaal is inderdaad dat je als politieke partij consequent moet zijn.
      Dat geldt al helemaal voor partijen die nog nooit regeringsverantwoordelijkheid hebben gedragen.
      Draaien, daar hebben Nederlanders nu eenmaal een gruwelijke hekel aan.

    2. Bloem

     “Ik wil mijn afschuw voor de islam – de leer, de dogmatiek, de verboden, de onbeweeglijkheid, de middeleeuwse achterlijkheid die is ontstaan met deze religie voor nomaden en woestijnrovers – niet onder stoelen of banken steken. (…) Zichzelf opsluitend in een gedragspatroon, dat de originele achterlijkheid halsstarrig in stand houdt (…), vormen zij een Fremdkörper in onze samenleving, dat niet lijkt te kunnen loskomen, iets bij te leren, iets te willen leren, dus verarmt (…). Zoals nu kan het niet”.
     Grandioos gevonden

 5. Ni28

  Van de regen in de drup? PvdA wordt D66. Van de drup in de regen?

  1. Ni28

   Hoe dan ook, de ratten verlaten het schip.

 6. Mar

  Aan het einde van het gesprek zegt Dijsselbloem “PvdA is mijn club en blijft altijd zo”

  Op de tweet van Jaap Jansen reageert Dijsselbloem met:

  Jeroen Dijsselbloem
  ‏Geverifieerd account @J_Dijsselbloem
  3 uur3 uur geleden
  Als antwoord op @JaapJansen @EmmanuelMacron

  Helaas, geen nieuws: Ik heb mij in 2016 al aangemeld bij En Marche na meerdere ontmoetingen met Emmanuel Macron. En de PvdA zal ik nooit verlaten.

 7. Pescador

  Het zijn net een stelletje homo´s op die foto

  1. wheelboy

   Pescador ,
   En al zouden het homo’s zijn daar is niets mis mee . Fortuyn was het ook . Maar zolang PVDA zijn beleid tav allochtonen en immigratie niet aanpast zullen ze mijn stem en van vele andere niet krijgen .De bevolking die vroeger PVDA stemde stemt nu vaak of SP of PVV en strakkies evt FvD . De Deense arbeiders partij heeft het kwartje al zien vallen die zijn qua allochtonen en immigratie al helemaal om .Asscher heeft nog steeds niet in de gaten dat hij al jaren zijn ware achterban (den Arbeider) in de steek laat . Maar meer van den allochtoon is .En Nu Denk er is zullen ze die stemmen ook gaan verliezen .En neemt de versplintering in Nl op politiek vlak alleen maar toe . Waardoor de kiezer zich niet meer herkend in zijn partij .

 8. Frits Jansen

  Op de universiteit was ik korte tijd collega van Asscher. Een achterbakse collega, die klaagde bij mijn baas, professor Hugenholtz, maar tegen mij schijnheilig bleef glimlachen.

  Dijsselbloem is wel een grappige man. Hij is de meest rechtse socialist die ik ooit zag. Lang geleden was hij woordvoerder buitenlanders, met uitspraken die op deze website niet zouden misstaan.

 9. Frits Jansen

  Onzin. Niemand zegt dat Dijsselbloem de PvdA heeft verlaten.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.