Het Kabinet loodst toch nog even een smak geld voor de publieke omroep binnen

Geen categoriesep 06 2018, 11:00
Ik ken maar weinig Nederlanders die echt tevreden zijn met de Nederlandse Publieke Omroep (NPO). Te veel entertainment, te weinig diepgang, te veel reclame. Ik ben van mening, en samen met mij vele anderen, dat de publieke omroep flink gereorganiseerd dient te worden, zodat het weer de functie vervuld die het moet vervullen: verbreding en verdieping van de maatschappelijke kennis en inzicht. 'Heel Holland Bakt' hoor daar dus bijvoorbeeld niet bij.
Het Kabinet was van plan flink te bezuinigen op de publieke omroep en daar was de mediawereld het niet mee eens. Naja, het deel van de mediawereld dat gefinancierd wordt door de overheid, niet de commerciële zenders. Volgens insiders zou de journalistieke kwaliteit erdoor lijden en kon de NPO niet meer naar behoren functioneren. Het Kabinet heeft geluisterd naar het geween van de NPO-bazen: er is een zak geld van 40 miljoen beschikbaar.

Over geld voor de publieke omroep wordt nu al bijna een jaar gesteggeld. In november vorig jaar werd duidelijk dat bij de publieke omroep de reclame-inkomsten dalen en dat dit een blijvend probleem lijkt. Een gat van 62 miljoen euro gaapte.

Mediaminister Slob (CU) eiste aanvankelijk dat de met publiek geld gespekte NPO zelf voor dit probleem zou opdraaien. Commerciële media hebben immers met soortgelijke problemen te kampen, maar houden zonder overheidssteun de broek op. Hij oogstte alom lof.

Ja, hij oogstte inderdaad alom lof, maar nu niet meer. Hopelijk is hij heel streng met betrekking tot de criteria, want de publieke omroep kan niet weer jaren zonder reorganisatie. Sowieso moeten die verschillende clubs binnen de NPO weg, maar er moet ook meer nadruk komen op culturele verdieping en maatschappelijke verbreding. Zo niet, dan kunnen ze voor mijn part fluiten naar die centen. Hopelijk denkt Slob er net zo over.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten