Het Kabinet loodst toch nog even een smak geld voor de publieke omroep binnen

snapshot
Foto: Arie Slob in de Tweede Kamer, aan het nadenken over praktische antwoorden op alledaagse ethische kwesties. Bron: Tweede Kamer.

Ik ken maar weinig Nederlanders die echt tevreden zijn met de Nederlandse Publieke Omroep (NPO). Te veel entertainment, te weinig diepgang, te veel reclame. Ik ben van mening, en samen met mij vele anderen, dat de publieke omroep flink gereorganiseerd dient te worden, zodat het weer de functie vervuld die het moet vervullen: verbreding en verdieping van de maatschappelijke kennis en inzicht. ‘Heel Holland Bakt’ hoor daar dus bijvoorbeeld niet bij.

Het Kabinet was van plan flink te bezuinigen op de publieke omroep en daar was de mediawereld het niet mee eens. Naja, het deel van de mediawereld dat gefinancierd wordt door de overheid, niet de commerciële zenders. Volgens insiders zou de journalistieke kwaliteit erdoor lijden en kon de NPO niet meer naar behoren functioneren. Het Kabinet heeft geluisterd naar het geween van de NPO-bazen: er is een zak geld van 40 miljoen beschikbaar.

Over geld voor de publieke omroep wordt nu al bijna een jaar gesteggeld. In november vorig jaar werd duidelijk dat bij de publieke omroep de reclame-inkomsten dalen en dat dit een blijvend probleem lijkt. Een gat van 62 miljoen euro gaapte.

Mediaminister Slob (CU) eiste aanvankelijk dat de met publiek geld gespekte NPO zelf voor dit probleem zou opdraaien. Commerciële media hebben immers met soortgelijke problemen te kampen, maar houden zonder overheidssteun de broek op. Hij oogstte alom lof.

Ja, hij oogstte inderdaad alom lof, maar nu niet meer. Hopelijk is hij heel streng met betrekking tot de criteria, want de publieke omroep kan niet weer jaren zonder reorganisatie. Sowieso moeten die verschillende clubs binnen de NPO weg, maar er moet ook meer nadruk komen op culturele verdieping en maatschappelijke verbreding. Zo niet, dan kunnen ze voor mijn part fluiten naar die centen. Hopelijk denkt Slob er net zo over.

 


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reageer

14 reacties

 1.   

  Nou Lars daar moet jij toch ontzettend blij mee zijn nog meer anti Trumpp gedoe.

 2.   

  Arie Slob, links en gereformeerd. Die zijn het ergste. Hoppa, 40 mio belastinggeld over de balk voor die nonvaleurs in Hilversum.

 3.   

  Nog meer reisprogramma’s met BNers, die op onze kosten de gehele wereld over trekken en af en toe een filmpje maken om ons er op te wijzen dat we enorme sukkels zijn.

  1.   

   Neen, juist niet. Zij maken ons duidelijk dat wij een bevoorrechte natie zijn. Of je zou jaloers moeten zijn op mensen die te maken hebben met honger, droogte, kou en alle ongemakken.
   Jaloers op doktersbezoek waar je vier uur voor moet lopen als je het al aankunt. Een levenlang kamperen tussen vliegen en ander ongedierte met besmettelijke ziekten.

 4.   

  Publieke Omroep krijgt een hoop geld bij en zal als dank de huidige establishment steunen en elke kritische woord weren. Staatsomroep zoals hoort, loyaal en ondemocratisch met een aantal overbetaalde kopmannen en vrouwen die daar op gaan toezien. Regeren kost eenmaal geld.

 5.   

  @ Fortiori: De plaatsen waar jij het over hebt, daar komen ze echt niet.
  Om maar even een paar te noemen: 3 op reis Vietnam, 3 op reis Slovenie, 3 op reis Kroatie, 3 op reis Japan, 3 op reis Sri Lanka enz.

 6.   

  @ Fortiori https://nl.wikipedia.org/wiki/Lijst_van_afleveringen_van_3_op_Reis
  Volledigheidshalve kan je hier de volledige lijst van de afgelopen seizoenen vinden.
  Niet te geloven die geld smijterij voor eigen genot.

 7.   

  40 miljoen,en voor bejaardenhuizen kan straks helemaal niks meer,
  laat de mensen eens zien in wat voor paleizen deze zogenaamde artiesten wonen ,en vermeld gelijk even het jaarsalaris erbij ,plus neven inkomsten ,de stekker uit die oplichtersbende was een stuk beter geweest ,stop ze achter een betaaldecoder ,en wie dan nog graag naar die linkse pulp kijkt kan er voor betalen ,maar zadel niet iedereen op met een verplichte afdracht .

  1.   

   Dat TV sterren zoveel geld verdienen komt doordat ze voor commerciële omroepen zoveel waard zijn, en de publieke omroep ze van dezelfde markt haalt.

  2.   

   Florissa: Chapeau !

 8.   

  Dat de publieke omroep zoveel amusement uitzendt komt juist door de bezuinigingen, want amusement kost geen geld doch levert geld op: waar commerciële omroepen geld aan kunnen verdienen, kan de publieke omroep dat ook.

 9.   

  Gaat het kabinet vallen? Het baantjes doorschuiven al stilletjes begonnen ?

 10.   

  En ze houden miljoenen over. Rara. Wie kijkt er eigenlijk nog?

 11.   

  Gewoon helemaal niet kijken naar de NPO, jullie weten wel : kijkcijfers !!!
  Dan is het zo afgelopen met die pulp uitzendingen!
  Komt menig BN-er in de bijstand terecht, geen animo meer voor. ESDB

Like nu onze nieuwe pagina voor nieuws en opinie!