Hoe dichter bij Dordt, hoe rotter het wordt: Dordrecht wil beeld Vader des Vaderlands Willem van Oranje verbannen

Een standbeeld van de enige echte Vader des Vaderlands mag niet geplaatst worden in Dordrecht, aldus enkele boze burgers. Zij menen dat een beeld van één van de grootste Nederlanders allertijden afbreuk doet aan het imago van de regenten Cornelis en Johan de Witt, die ruim een halve eeuw (!) na de dood van Van Oranje geboren werden.

Kijk, we kunnen natuurlijk vies afgeven op onze verdorven grote steden, maar die provinciestadjes kunnen er natuurlijk ook wel wat van. Ik heb het dan specifiek over Dordrecht, waar een deel van de plaatselijke bevolking heeft verzonnen dat men zich gaat verzetten tegen de komst van een beeld van Willem van Oranje. U weet wel: de Vader des Vaderlands, de man die heeft gezorgd dat we die tirannieke Spanjaarden, hun ongeïnteresseerde koning en zijn meedogenloze Hertog van Alva inclusief nazi-achtige Bloedraad uit ons land hebben kunnen verdrijven. Er mag inmiddels misschien bijna een half millennium verstreken zijn sinds de strijd die Van Oranje geleverd heeft, maar dat betekent niet dat wij hem minder dankbaar moeten zijn.

Zoniet enkele inwoners van Dordrecht. Zij willen een gegeven paard in de bek kijken en een geschonken standbeeld van de Nederlandse held teruggeven. De reden? Nou, Dordrecht zou zich meer verwant voelen met de aan het einde van de Gouden Eeuw gelynchte gebroeders De Witt:

“Dordtenaren Wouter van der Spoel en Aron Verplakke zijn een actie gestart onder de noemer #ikWillemniet. “Ik heb niks tegen Willem van Oranje”, zegt van der Spoel tegen De Telegraaf. “Maar Dordrecht is de stad van Johan en Cornelis de Witt. En dat blijft wat ons betreft ook zo.”

De actievoerder benadrukt dat het niet zo boterde tussen van Oranje en de gebroeders de Witt.”

Koningsgezinde Hagenaren hebben de twee regentenbroers gruwelijk vermoord en op straat uitgebeend in 1672. Een einde dat de De Witts – die óók veel voor Nederland hebben betekend – zeker niet verdiend hebben. Maar het opzoeken van simpele geboorte- en overlijdensdata is kennelijk teveel gevraagd voor de standbeeldhaters.

Want wie even terugbladert in een geschiedenisboek, ziet dat Willem van Oranje is overleden in 1584. De gebroeders De Witte werden geboren in 1623 en 1625. De twee veronderstelde “kampen” hebben elkaar nooit ontmoet, want ze leefden niet in hetzelfde tijdsgewricht. Desalniettemin moet Van Oranje nu gestraft worden voor een daad die aanhangers van zijn nakomelingen begaan hebben in een veronderstelde doch verwrongen uiting van loyaliteit ruim 90 jaar later. Bravo. Petje af hoor, Dordrecht. Goed beredeneerd!

Wellicht wordt het tijd dat we dus eens actie gaan voeren in Dordrecht. Niet voor het weghalen van standbeelden, maar voor beter geschiedenisonderwijs. Wouter van der Spoel en Aron Verplakke tonen aan dat de stad dat hard nodig heeft.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

20 reacties

 1. Elu Thingol

  In de Eerste Kamer hangt een portret van koning Willem II en hangen diverse medaillons met daarop Hollandse regenten afgedrukt. In Den Haag liggen een standbeeld van De Witt en een standbeeld van Willem van Oranje, Willem II, dicht bij elkaar. Twee historische figuren verenigd. Ik zie niet in waarom dit niet in Dordrecht kan. De Vader des Vaderlands en De Witt hebben nooit tegenover elkaar gestaan.

  1. chrism

   UUUUHHHH hallo wel degelijk en die Oranjes hebben zelfs Admiraal de Ruijter genaaid .
   Terug de banken in en anders kijk eens de film Michiel de Ruijter , daar zit veel geschiedenis in .

  2. Pecunia

   @Elu Thingol

   Standbeelden staan over het algemeen Elu.

  3. B. Pascal

   Nou chrism jij mag ook wel aan de studie.

   Het pijnpunt ligt hier:
   WvO erkende Godsdienstvrijheid enkel binnen het christendom. Hij heeft ( en terecht ) de islam altijd als afgodendienst gezien, omdat het gericht is op de maancultus. Daarom zond hij ook troepen om de strijd tegen de turken te steunen.

   De Witt wilde met zijn pro-Franse politiek meer inclusivisme nastreven. Hij erkende door de franse invloeden de islam ook als godsdienst. Altans hij was er tolerant voor. Hierdoor was het onder zijn bewind mogelijk een moskee op te richten (hier is bewijs van). Door de handel hadden we veel buitenlanders in Nederland. De Witt was één van de eerste multi-culti, zeg maar. Dit heeft hem de kop gekost.

   Dit verschil is nu nog merkbaar. Links kiest voor De Witt, Rechts voor Oranje.
   Eenvoudiger kan niet …

 2. Ad Infinitum

  Geschiedenis onderwijs holt achteruit. Wie hoort er nu nog over jaartallen stampen? Slag bij den Briel?

 3. Viertel

  De rol van Willem van Oranje in de strijd tegen de Spanjaarden werd en wordt nog steeds zwaar overschat. Het waren de (water)geuzen onder leiding van Graaf van Lumey en Blois van Treslong, die in opstand kwamen. Willem de Zwijger keek eerst de kat uit de boom, zag toen dat de geuzen aan de winnende hand waren en sloot zich vervolgens bij hen aan. Puur opportunisme dus.

  Willem’s zoon Maurits had een bloedhekel aan de gebroeders de Witt (2 hyper intelligente mannen, die veel meer voor de ontwikkeling van de jonge Staat der Nederlanden hebben betekend dan alle oranjes bij elkaar) en zorgde achter de schermen voor een volksoproer dat leidde tot de barbaarse dood van Johann en Christiaan.

  Ik geef de Dordtenaren groot gelijk dat zij geen beeld van Willem de Opportunist willen. Laat dat maar in Delft staan, dat is tenslotte de stad (en laatste rustplaats) van de Oranjes. Dordt is van De Witt!

  1. chrism

   Helemaal mee eens .
   Ze roepen maar wat de Nederlanden hahahahaha dat kwam na Graafschap Holland !

 4. chrism

  Ik weet niet wie dit kromme stukje geschreven heeft , maar toen bestond de Nederlanden niet eens , maar het graafschap Holland .

  De eerste stads rechten van Holland is in Dordrecht gevormd en het was die Oranje figuur die overal tegen was en opgehitst werd door Kievit .

  Zelfs de Ruijter is in de maling genomen door Tromp met de Oranjes .

  Maar ze wilde in Dordrecht het standbeeld van gebroeders de Wit op de visbrug verplaatsen naar een minder open stuk en dat is de reden ,.

 5. Ni28

  De Oranjes en de gebroeders de Wit gaat niet goed samen al waren het Willems nakomelingen die met hun te maken hadden. Voor velen is het niet alleen puur een historische feit maar een soort historisch natrappen. In Den Haag zullen ze het anders ervaren. De meeste mensen zullen er niet bij stilstaan, geschiedenislessen op lagere scholen zijn een ondergeschoven kindje in de kwaliteit, lijkt het. Vandaag de dag kan ik mij voorstellen dat vele huidige Dordtenaren liever nog een donker getinte held zouden prefereren in plaats van deze Nederlandse figuren. Er zal vast ook een Dordtse Sylvana bestaan.

 6. Gerlos

  Wat een gezeik van die activisten over een beeld en dat speelt niet alleen in Dordrecht maar in heel Nederland,

 7. Bes Tolen

  Willem van Oranje heeft heel veel als aanvoerder ondernomen al voor het jaar 1568 tegen het Spaanse bewind. Dat jarenlang en dat blijkt uit nog altijd aanwezige archiefstukken. Indertijd onder zijn verantwoordelijkheid opgesteld. Maurits overleed in 1625 en dat was de tijd dat de gebroeders de Witt zijn geboren dus hebben ze elkaar niet gekend. Michiel Adriaenszoon de Ruyter leefde van 1607 tot 1667 dus duidelijk na Maurits.
  Van 1650 tot 1672 was er het stadhoudersloos tijdperk zonder rechtstreekse invloed van Oranjes. Wiilem III werd in 1650 geboren.
  De Nederlanden bestonden al in de middeleeuwen als aardrijkskundige aanduiding en ook lang daarna als zodanig aangeduid. Etnisch en cultureel sloten de gebieden vanouds op elkaar aan wat voor een nog veel groter gebied gold. Veel is veranderd. Aanvankelijk veel door romaniseren.

 8. WWW

  Vergeet ook Johan van oldebarneveld niet, die werd door Maurits, de zoon van willem vermoord.

  1. B. Pascal

   En terecht, de man pleegde verraad in verkapte vorm. We zouden door de Oldebarneveld in een burgeroorlog zijn gekomen. Hij liet immers alle linkse-remonstranten bewapenen om te knokken tegen het rechtse contra remonstranoten. Dat ging te ver! Koste z’n kop, domme zet.

   1. WWW

    Ach ja, ieder heeft zijn eigen interpretatie van wat er gebeurd is.

    1. B. Pascal

     de resolutie die van Oldebarneveld opstelde op de remonstrantsgezinden ( zijn achterban) te beschermen, gebruikten zijn aanhang tegen de Contra remonstranten. de resolutie bracht oorlog en strijd. van Oldebarneveld is daar nooit op terug gekomen. de boel stond echt op een punt van burgeroorlog. het is goed dat het met een sisser is afgelopen. Nederland had door een burgeroorlog verdeelt geworden. Deel frans ander deel duits.

     de Witt nam dezelfde fout en koos ook voor ”verdeel en heers” hij koos voor franse politiek. dat was ook indirect je natie opofferen voor eigen idealen.

    2. Mart

     Hoe het ook uitvalt;er zullen weinig standbeelden verschijnen van de hedendaagse verraders…..Mischien een wassenbeeld van Wilders in Madam Tuso’s museum zijnde de laatste vrijheidstrijder der nederiglanden.

 9. Seneca

  beetje mosterd na de maaltijd! w.v.o. was geen vader des vaderlands. dit individu verbood, tijdens zijn burgemeesterschap van Antwerpen, de burgers van Antwerpen om de gewonde ‘geuzen’, zij die tegen Spanje vochten, te verzorgen en te helpen. hij was toen nog katholiek. daar zijn optreden – vermoedelijk was hij te hard voor zijn burgers en bewoners van zijn bezittingen – kreeg men argwaan en Filips II wilde al zijn bezittingen confisceren. door deze dreiging richtte hij zijn belangstelling op het gebied dat als lage landen bekend stond en voila het sprookje was geboren. de gebroeders de Witt evenals van Oldenbarneveld waren ook geen lieverdjes, maar de ‘vader des vaderlands’ spande letterlijk de kroon op het gebied van kuiperij, eigenbelang, nepotisme, hardheid t.o.v. zijn ‘onderdanen’ en huichelachtigheid inzake religie. kortom het was een doorsnee mens en hij verschilde nauwelijks met die lieden die zichzelf erfgenamen wanen van dit sprookje.

  1. Mart

   Lekkere jongens……Alleen Miechel de RUYTER heeft behalve roven nog wat vissers vrijgekocht van de Bizaltynen.

 10. Mart

  Als ze tòch bezig zijn…..Gooi eerst die massamoordenaar JP COEN dan van zijn sokkel.Die vermoorde een hele eiland bevolking vanwege nootmuskaat previlege en de opbrengst,Ging mooi jong de pijp uit aan een tropische ziekte.

 11. Bes Tolen

  De strijd tegen Spanje verliep de eerste jaren uiterst moeizaam. Het kostte onnoemelijk veel mensenlevens en pas na de inname van Den Briel ging het langzamerhand wat beter. In 1568 werd al afgeslacht door de Spanjaarden. Heiligerlee gold wel als een overwinning maar wat daarna kwam, betekende in het noord oosten voor duizenden burgers de dood en na de slag van Jemmingen (Jemgum) werden alleen al 7000 Nederlandse militairen onthoofd. In wat nu België is, werden ook al duizenden vermoord in 1568.
  Keuzes, die de leiders van de Nederlandse opstand moesten maken, waren vaak uiterst moeilijk. Ze konden lang niet altijd mensen de nodige bescherming bieden, hadden dan geen keus. Alva en opvolgers waren onvoorstelbare bruten, die zich daar ook op beroemden. Beloften tegenover burgers werden gebroken. Er volgde toch uitmoorden. Veel leiders van de opstand kwamen ook om.
  Dat uitmoorden ging zo van jaar op jaar door. Pas zo 1585 werd het westen van de grootste ellende gevrijwaard. Geleidelijk aan kon men beter partij geven tegen de Spanjaarden. Elders in het land bleef de situatie wankel, werd er nog steeds door de Spanjaarden uitgemoord, de ene na de andere plaats. Steden in het noord oosten en oosten, waarvan er eerder tot de grootste mee behoorden in de noordelijke Nederlanden, hebben nooit hun vroegere betekenis meer kunnen innemen.
  Ook toen de Vrede van Munster in 1648 was gesloten, bleef Nederland niet gevrijwaard van vijanden. Dat was 1672 ook. Alleen was het toen niet Spanje maar Engeland (met Roomse koning), Frankrijk en wereldlijke bisdommen om Nederland heen. Ook bij herhaalde invallen veel doden, ook onder burgers. In 1672 onder de Munsterse soldaten, die voor de stad Groningen lagen 5500. Duizenden burgers in die stad en omgeving verloren het leven. De bisschop van Munster bleef tientallen jaren lang steeds terug komen met een nieuw opgebouwd leger.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.