Negatieve beoordeling Italiaanse schuldenlast door kredietbeoordelaar Fitch

Geen categoriesep 01 2018, 12:00
Kredietbeoordelaar Fitch heeft de beoordeling over de vooruitzichten van de schuldenlast omlaag bijgesteld naar 'negatief'. Italië kan hierdoor mogelijk in de problemen komen. Via de Telegraaf.
Iedereen heeft de naam Fitch vast wel eens gehoord. De kredietbeoordelaar kwam meermaals voorbij tijdens de financiële crisis van 2008 en laat nu ook weer van zich horen. Zij beoordelen hoe veilig mogelijke investeringen zijn. Wanneer Fitch en dergelijke gelijkwaardige bureau's hun stempeltje zetten op een land, reageren de markten daar vanzelf op. Als Fitch dus zegt dat iets heel veilig is, kan men een lage rente verwachten. Wanneer een land of een instelling echter een hoog risico heeft, schiet de rente omhoog.
Dit dreigt nu dus bij Italië te gebeuren. De Italiaanse regering zou fiscaal een soepeler beleid voeren en meer bloot kunnen staan voor 'schokken'. In gewone mensentaal betekent dit dat er in dat land op financieel gebied snel veranderingen kunnen komen waardoor mensen met hun geld vluchten of snel andere regels willen. Je investering levert dan wel een hogere rente op maar hier staat dus een flinke kans op dat je het geld kwijt kunt raken.
Fitch heeft het land al eerder gewaarschuwd dat het zijn bankwezen moet zien te hervormen maar zij hebben dit nog niet voor elkaar gekregen. Of de zorgen van Fitch ook daadwerkelijk terecht zijn kan ik niet beoordelen. Kredietbeoordelaars hebben ook een flinke hand gehad in het goedkeuren en 'veilig' labelen van slechte investeringen. Toch hebben zij nog altijd een flinke invloed op diverse markten.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten