NRC Handelsblad neemt weer eens stelling: ‘Thierry Baudet is de nieuwe Job Cohen!’

Volgens NRC Handelblad-columnist Tom Jan Meeus mist Baudet “de gevatheid” om een effectieve politieke leider te zijn, en “buigt zijn hoofd te langzaam”. Ongeschikt voor het ambt van fractievoorzitter in de Tweede Kamer, net als de in 2012 afgedropen PvdA-voorman Job Cohen.

Het NRC Handelsblad is niet bepaald te omschrijven als het fanblad van het Forum voor Democratie, dus met veel verbazing zullen FVD-aanhangers dan ook niet door de pagina’s van de NRC van vandaag gegaan zijn. Maar dat het niet de standpunten van de jongste partij in de Tweede Kamer zijn die gekraakt worden, maar de optredens van partijleider Baudet, dat doet vermoedelijk wel net een beetje meer pijn.

In een column waarin de politieke redacteur Tom Jan Meeus net doet alsof het al 2020 is en Thierry Baudet zojuist geïnstalleerd als nieuwe premier van Nederland, laat hij de FVD-voorman reflecteren op zijn optreden in de algemene politieke beschouwingen. Baudet heeft een groot deel van het debat overgeslagen, om aan het einde de opmerking te maken dat het veelvuldig plaatsnemen achter de interruptiemicrofoon eigenlijk beneden zijn waardigheid was. Volgens Meeus zal Baudet daar over pakweg een jaar zo op terugkijken:

“Hij vond meedoen aan die „schijnvertoning”, sprak hij, „beneden zijn waardigheid”. Ze lachten hem uit. Besmuikt, daarna uitbundig, als jongetjes die bang waren zelf gepest te worden.

Dat van die schijnvertoning was op zich niet onjuist, maar ook niet de hele waarheid. Hij had september 2018 heus geprobeerd met een slimme interruptie het debat te bespelen. Hij zou aantonen dat nationaal klimaatbeleid marginaal hielp tegen de opwarming van de aarde. Maar de ellende was: hij miste de gevatheid. Zijn hoofd was te langzaam. Een nieuwe Job Cohen.”

Job Cohen was PvdA-leider van 2010 tot 2012, en was als aanvoerder van de grootste oppositiepartij geregeld bij de interruptiemicrofoon te vinden. Daar kwam hij met name in de debatten met PVV-leider Geert Wilders niet uit de verf. Cohen verwierf al snel de spottende bijnaam ‘de Hakkelaar’, en zijn triomfantelijke ontvangst als ‘Verlosser’ van de PvdA werd meer dan eens smalend aangehaald. Na twee jaar afzien, zag Cohen geen andere uitweg dan het partijleiderschap in de uitverkoop te doen – de oud-burgemeester ging onverrichter zaken terug naar Amsterdam.

Moet Baudet uitkijken dat hem niet hetzelfde overkomt? Volgens de NRC in ieder geval wel…


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

35 reacties

 1. fockingworst

  Haha wat een grapjas die columnist., .
  De algemene beschouwingen word meer publiteit rondom gegenereerd en daarom kunnen meer mensen zien hoe de reacties hierop zijn van het partijkartel.
  Thierry wist heel goed wat hij deed toen hij zijn betoog hield bij algemene beschouwingen,
  namelijk het blootleggen van het partijkartel

 2. Tengo Kawana

  Ja, dit heb ik hier ook al vaker aangeven. Baudet is inhoudelijk eenvoudig te licht en te lui voor het politieke debat. Dat gaat het FvD de komende tijd behoorlijk opbreken want hij wordt door steeds minder mensen nog serieus genomen.

  1. Capo

   “dit heb ik hier…”

   Wat jij hier doet interesseert niemand iets, pisvlek! Je bent hier een ongenode gast die zeven dagen per week gemiddeld 13 uur per dag zijn bagger uitstort op een forum waar men niet van jou is gediend. Je bent een multinicker en zuigtrol.

   1. Elu Thingol

    Hoogmoed komt voor de val. Trol “Capo”, of onder welke van zijn honderden nicknames hij ook opereerde, viel lang, diep en hard. Hij is niets meer dan een schim van zichzelf, een persiflage; de clown die niet serieus wordt genomen, maar zichzelf hopeloos belachelijk blijft maken. Een volledige afgang van een persoon bomvol hoogmoed, arrogantie, hypocrisie en eigendunk.

    De enige manier waarop hij zich kan herstellen – hetgeen ik hem ook adviseer – is het plaatsen van inhoudelijke reacties, het aangaan van het debat en een nieuw begin maken.

    Zand erover. We vergeten met z’n allen dat je dit blog bijna naar de verdommenis hielp. Als je inhoudelijke reacties gaat plaatsen!

    1. Capo

     “Zand erover.”

     Nee, te laat! Zolang Tengo-sokpop-Elu hier rondhangt gaat er geen zand over. Er zal nauwelijks een dag voorbijgaan waarbij Willem niet op z’n lazer krijgt, geen voet meer aan de grond op DDS. Opgeflikkerd met die pedotrol!

     #pisvlek

     1. Elu Thingol

      Jammer dat je hebt besloten je geloofwaardigheid uit het raam te gooien. Niemand hecht meer enige waarde aan je getrol, ook gezien de schaarse reacties die jouw getrol oogsten. Hoogmoed komt voor de val en hypocrisie doet je uiteindelijk struikelen.

      Had deze Bijbelse wijsheid maar wat meer in acht genomen.

     2. Bloem

      Beste Elu (aka Dopper, Quispel, IJsbrand, Tengo, Guus, enz…),
      “Jammer dat je hebt besloten je geloofwaardigheid uit het raam te gooien”
      Gaat die vlieger niet gewoon voor uzelf op?
      “Hoogmoed komt voor de val en hypocrisie doet je uiteindelijk struikelen”
      Ook hier gaat het vermoedelijk om een stukje zelfreflectie.
      “Zand erover.”
      Dat kan wanneer u hier openlijk spijt betuigd voor en afstand neemt van uw antisemitische uitspraken waarin u geweld tegen joden en het gebruik van Zyklon B als humaan propageerde. En daarnaast afscheid neemt van uw vele pseudoniemen en hier slechts nog onder 1 van deze aliassen op een inhoudelijke wijze in gaat op forum discussies, zonder andere moedwillig te kwetsen of uzelf denigrerend over anderen uit te laten

     3. Elu Thingol

      Bloem, hoepel nou eens op met je leugens en valse beschuldigingen! Je trekt woorden uit het verband, liegt erop los, om anderen op te naaien. Ik word er doodmoe van.

      Trouwens: ik ben Tengo Kawana niet. Weer een leugen om aan je lange lijst van bedrog toe te voegen.

     4. Ego-non-solus

      @Elu

      Ah, u bent slachtoffer? Van jongetjes die u hier pesten? Ik zou zeggen, ga gewoon in een hoekje even zitten uithuilen. Liefst en paar maanden. U zult zien dat het dan veel beter met u gaat.

     5. Capo

      Elu schreef op 1 september 2018:

      “Ik ben er ondertussen wel een beetje klaar mee en ga mijn activiteit op dit forum verlagen tot niets.”

     6. Elu Thingol

      Lieve schat, ik huil niet zo gemakkelijk en ik ben geen slachtoffer. Ik vind liegen alleen een buitengewoon vervelende zaak.

     7. Bloem

      Elu schreef “Ik vind liegen alleen een buitengewoon vervelende zaak”
      Wanneer u dat echt vindt, stop er dan gewoon mee Elu!
      Dat geldt natuurlijk ook voor uw pseudoniemen Tengo, Guus, Dopper, IJsbrand, Onslow, Quispel, enzovoorts

   2. Tengo Kawana

    DFTT.

   3. Frits Jansen

    Mij interesseert het wel, wil je niet uit mijn naam spreken, zeurpiet?

   4. Ni28

    Blijvend hangende langspeelplaten gooi je meestal weg.

  2. BB

   @TK

   Waaruit blijkt dat hij inhoudelijk te licht is en te lui?
   Waaruit blijkt dat hij steeds minder serieus wordt genomen?

 3. Elu Thingol

  Ik zie wel een gelijkenis. Beide heren kunnen maar moeilijk debatteren en beide heren zijn door de eigen partij op het schild gehesen. Met de kanttekening dat Baudet ook geen benul heeft hoe de Kamer werkt, gezien het pijnlijke moment dat hij had met Rutte.

 4. Blue monday

  Ach…Baudet.

  Ik moet bij die knul denken aan Edje Nijpels bij de VVD in de jaren 80.

  Dat was toen (we praten over de jaren 80) voor veel jongeren het toonbeeld van een frisse vent die het wel even anders ging doen.
  In zijn kielzog nog meer van die “frisse” rechtse knapen, zoals Linschoten, Hermans en Grave….

  Deze ezel stoot zijn hoofd nooit 2x aan dezelfde steen….

  1. Pecunia

   Been.

 5. Frits Jansen

  Vindt Baudet die debatten zo’n minderwaardig dat hij zich daar liever aan onttrekt?
  Sportieve lieden weten dat meedoen belangrijker is dan winnen.

  Cohen maakte pijnlijk duidelijk dat er in de Kamer alleen plaats is voor praatjesmakers!

 6. Ni28

  Baudet doet onhandige dingen maar om de NRC met de figuur van de nerveuze en politiek correcte Meeus direct te geloven is sterk overdreven. Het is meer een politieke jeugdige onbezonnenheid van Baudet. Hij moet beter op letten dat de prognoses echt werkelijkheid worden en moet niet de hele Tweede kamer tegen zich krijgen. Politiek is een vuile werk en daar ontkomt hij niet aan met zijn idealen. Je moet het vuil bevechten i.p.v. alleen benoemen.

 7. bor36

  Max verstappen had ook 2 jaar nodig om de beste te woorden foutjes maken mag.

  1. Capo

   FVD is volop in opbouw. Baudet is vanuit het niets de Kamer ingekomen. Op zich is dat een bijzonder prestatie. Bovendien is hij nog jong en heeft hij geen regenten- maar wel een pragmatische achtergrond.

   Dat spreekt aan, dat houdt vernieuwing in, dat gaat betekenen dat de kiezer die uit is op vernieuwing zal kiezen voor en stemmen op FVD. Niet voor niets groeit de partij tegen de gevestigde klippen op en zullen steeds meer mensen, die het aanvankelijk hadden opgegeven met de politiek in Nederland, gaan stemmen op FVD.

   1. Pecunia

    Logisch toch? Kudo’s trouwens voor deze reactie.

   2. AS210854

    Campo, zo is het maar net.

  2. Pecunia

   Natuurlijk bor36 ook jij, je bedoelt waarschijnlijk ‘worden’.

 8. Vliegenvanger

  Die columnist een grote VVD fan, dat kun je aan alles opmaken. Altijd andere afvallen
  maar hij kan beter bij een staats omroep gaan werken, dan word hij misschien we gelooft. Daar vallen ze elke politieke partij aan die ze niet aan staan. Zou zo maar kunnen dat we buiten de staats radio ook nog een staats krant krijgen. Hij zou daar op zijn plaats zijn met zijn ongeloof waardige verhalen.

 9. Jetske

  Heeft iemand hier de laatste peilingen gezien?

  1. Tengo Kawana

   Ja, Baudet doet het ondanks zijn hersenloze gestuntel in de Kamer best goed in de peilingen.
   Het informeert ons op pijnlijke wijze aan de intelligentie van een deel van het electoraat.

   1. Capo

    Er is er hier maar één die hersenloos stuntelt, en dat ben jij. Pisvlek en multinicker.

    1. Tengo Kawana

     DFTT.

     1. Capo

      Dagelijks Forum Trollen Tengo | zeven dagen per week, 13 uur per dag!

      Pisvlek!

     2. Tengo Kawana

      DFTT.

     3. Capo

      Dagelijks Forum Trollen Tengo

     4. Capo

      WHTT = ̲̲W̲̲i̲̲m̲̲ H̲̲u̲̲t̲̲t̲̲e̲̲n̲̲ ̲̲T̲̲e̲̲n̲̲g̲̲o̲̲ ̲̲T̲̲r̲̲o̲̲l̲̲

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.