Ouwe jongens krentenbrood: spilzieke EU-parlementariërs hoeven van EU-rechters geen bonnetjes te publiceren

Europarlementariërs mogen maandelijks zo’n €4300 blijven uitgeven aan “onkosten”, en daarover zijn ze geen verantwoording schuldig aan hun achterban. Dat vinden niet alleen de big spending parlementsleden met een gat in hun hand zélf, maar hun eigen gerechtelijke instantie – het EU-Hof van Justitie – staat vierkant achter ze. Eurofielen moet immers een beetje voor elkaar uitkijken, nietwaar?

Het was weer lekker handjeklap binnen de EU vandaag. EU-rechters in Luxemburg gaan namelijk vierkant achter de EU-parlementsleden in Brussel (en soms ook Straatsburg) staan: nee, stomme irritante betweterige rotburgers, jullie hoeven dus niet te weten hoe de vork in de steel steekt. Ja, jullie betalen europarlementariërs maandelijks zo’n €9000 aan salaris en dan nog eens €4300 aan een extra onkostenvergoeding.

Maar nee, jullie krijgen dus lekker niet te weten hoe dat laatste bedrag besteed wordt:

“Het Europees Parlement mag weigeren inzage te verlenen in de reiskosten, onkostenvergoedingen en andere bedragen die Europarlementariërs naast hun salaris ontvangen. Dat heeft het Europees Hof van Justitie in Luxemburg bepaald.

Het Parlement staat in zijn recht door te stellen dat de documenten met informatie over de vergoedingen ook persoonlijke gegevens bevatten, oordeelt het Europees Hof van Justitie.”

De rechters en de europarlementariërs zijn vermoedelijk erg in hun nopjes met zichzelf en met elkaar: hebben we toch maar weer even mooi voorkomen dat die verduivelde populisten straks stampij gaan maken om dat ene wijntje hier, en dat luxe hotel daar! Kunnen wij ons in alle luxe weer richten op wat écht belangrijk is: de Europese Unie zo veel mogelijk laten uitdijen.

Maar vroeger of later zal er een rekening wél open en bloot betaald moeten worden – die voor het voortdurend buitensluiten van de burger bij besluiten die in Brussel worden genomen. Het startschot – de Brexit – is al gelost. En wie weet wat er nog gaat volgen met Oost-Europese landen die zich niet zomaar de wet laten voorschrijven. En dan komen er komend jaar ook nog Europese Parlementsverkiezingen aan.

U begrijpt: in Brussel wanen ze zich onaantastbaar, met ruimhartige budgetten en een soepele controle. Maar die levensstijl heeft dus niet het eeuwige leven.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

3 reacties

 1. Ni28

  Het is ook duidelijk waarom de begroting van de EU steeds meer geld vraagt. En graag zonder controle want graaien en controles gaan niet samen.

 2. hans-e-pans

  Het EU-Hof van Justitie, die er overheeft beslist is onderdeel van de EU. Dus het is “ons kent ons in de EU”.

  Je zou het ook kunnen vergelijke met de reclame van WCeend. “Wij van WCeend ….”

 3. Lars030

  De Brusselse onverzadigbare varkens van Orwell’s “Animal Farm” inderdaad.

  En bij protest vanuit het volk worden de schapen op links (deugmenschen, antifa, sneeuwvlokjes) in stelling gebracht om het protest te overmekkeren.

  #RECONQUISTA #Pakjelandterug #Nexit #EUxit

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.