Rebelse D66'er komt in opstand tegen Pechtold: 'leden moeten stemmen over zijn leiderschap'

Geen categoriesep 07 2018, 19:03
D66 is een bestuurderspartij geworden en dat betekent dat de interne democratie aangetast wordt door de bestuurderscultuur. Alexander Pechtold, de leider van D66, zit al heel erg lang op het pluche en is ook al heel erg lang de onbetwiste leider van de centrum-democraten. Men vindt al veel langer dat er iemand anders moet komen, maar er blijkt niemand in staat te zijn om hem te vervangen. Toch is er een D66 afdeling, in Meppel, die de leiding van de heer Pechtold betwist. Jeannet Bos, de fractieleider, is niet blij met de leider met zijn grote ogen.

Jeannet Bos zegt dat ze hierop veel wordt aangesproken. Ze wil daarom dat partijleden zich uitspreken over de steun aan Pechtold. ,,Ik wil gewoon weten: staan we als partij achter hem of vinden we dat het nu klaar is, en dat hij weg moet? Want zo gaat het niet langer, de mensen kijken onze hele partij hier op aan.''

Bos zegt echter dat ze veel op de affaire wordt aangesproken. Ze vindt de uitspraken van Demmers ook 'te mager'. ,,Je kunt niet alleen maar zeggen: dit is privé. Feit is nu: het ligt op straat. Ik vind er zelf helemaal niets van. Maar nu het een feit is, kijken mensen D66'ers er op aan. Zo was ik gisteren in Meppel voor iets anders. Toen mensen hoorden dat ik van D66 was, kwam Pechtold meteen ter sprake. Daar heb ik geen zin in, om het daar de hele tijd over te hebben.''

De partijleiding ziet het niet zitten om onderzoek te doen naar de positie van Pechtold of om de leiding ook maar ter discussie te stellen. Dat is begrijpelijk en ook logisch als je een bestuurderspartij bent, maar democratisch is het niet. Pechtold zit sowieso al te lang op deze positie en daarnaast heeft de geloofwaardigheid van deze beste man een aantal deuken opgelopen.
Democraten in je naam? Ja. Democratie in je partij? Misschien wel, misschien niet. Ligt er aan of het wel of niet uitkomt. Zo lijkt het bij D66 te gaan, helaas. Het is bijna geen enkele partij vreemd, maar bij D66 zou het juist de norm moeten zijn, interne democratie. Laten we hopen dat deze vrouw uit Meppel haar zin krijgt.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten