Trouw-columniste: ‘PVV en FVD beheksen mensen met dezelfde tactieken als Hitler!’

Volgens filosofe en Trouw-columniste Leonie Breebaart lijken de tactieken van partijen als PVV en het Forum voor Democratie op die van Hitler destijds. “Het kan nuttig zijn zulke strategieën en denkpatronen te doorzien voordat je er zelf door behekst wordt,” schrijft ze naar aanleiding van de heruitgave van Mein Kampf.

Ja, daar gaan we weer. Je zou denken dat men ruim 13 jaar na de opkomst van de PVV en anderhalf jaar sinds de triomftocht van het Forum voor Democratie men inmiddels wel uitgekeken zou raken op die vermoeiende, uitgekauwde en bovenal dodelijk voorspelbare vergelijkingen van mensen als Geert Wilders en Thierry Baudet met Hitler. Maar nope. Ook in 2018 gaan we nog altijd lekker met het nazi roepen tegen politici die er een populistische stijl op nahouden. Ook na een decennium paniekerig roeptoeteren zijn we er nog altijd niet klaar mee.

Ditmaal steken FVD en PVV ineens de kop op in een verhaal op Trouw, waar filosofe Leonie Breebaart de heruitgave van Mein Kampf bespreekt. Nuttig, oordeelt Breebaart. Want PVV en FVD, en die doen eigenlijk stiekem helemaal hetzelfde als Hitler en zijn kompanen in de jaren ’30 en ’40:

“Die [historisch geïnteresseerde Nederlander] wil weten wat Hitlers boek destijds populair heeft gemaakt, hoe het een volk dat als zeer beschaafd gold wist te beheksen. Die wil misschien ook weten in hoeverre anti-immigratiepartijen van nu (PVV, AfD, FvD) dezelfde tactieken volgen als Hitler deed. Het kan nuttig zijn zulke strategieën en denkpatronen te doorzien voordat je er zelf door behekst wordt.”

Kijk dus maar uit, voordat Thierry Baudet met een toverstaf komt aanzetten of Geert Wilders je een stomend groen drankje wil laten drinken. Voor je het weet wordt je nog eens behekst door een nazi!


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

55 reacties

 1. Bloem

  “Die [historisch geïnteresseerde Nederlander] wil weten wat Hitlers boek destijds populair heeft gemaakt” Dat is heel simpel, de falende sociaaldemocraten zorgden voor de populariteit van de nationaal socialisten

  1. Blue monday

   Meneer Bloem zuigt het weer uit z’n duim…
   Ik ben heel benieuwd waarom u de schuld bij de sociaal democraten legt.

   Het zal eerder te maken hebben met de conservatieven, nationaal democraten en de communisten…
   De sociaal democraten en liberalen werden in dat geweld, helemaal vermorzeld.

   1. Floris

    De opkomst van de nazi’s werd in de eerste plaats mogelijk gemaakt door het falen van de Weimar-republiek waarin de sociaal-democraten een vooraanstaande rol speelden. Wellicht doelt Bloem daar op.

    1. Blue monday

     Daar had ik ook aan gedacht, maar bij Bloem kan ik me zulk historisch besef niet voorstellen.

     En dan nog…einde 1e wereldoorlog, herstelbetalingen, de vernederingen van Versailles, de kapotte economie, vrijkorpsen en communisten die elkaar kapot schieten…
     Een radeloze bevolking met -tig miljoen dode zonen….

     En medio jaren 20 toch een opleving…! En toen kwam de beurskrach..
     Het is een wonder dat er überhaupt nog zo lang bestaan heeft
     Wie de weimar-republiek bestudeert kan slechts concluderen dat
     de communisten en nationaal socialisten verantwoordelijk zijn voor de opkomst van Hitler of….een rode fascist die de geschiedenis nooit heeft gehaald.

  2. observer

   “Die [historisch geïnteresseerde Nederlander] heeft dat boek al heel lang geleden gelezen, en ziet gaande weg de overeenkomsten met de islam ideologie

   1. Morales

    Churchill over Mein Kampf in 1938: Hier had men dan de nieuwe Koran.

    Duidelijk?

    https://tinyurl.com/y7l9dsp4

 2. Floris

  “Die [historisch geïnteresseerde Nederlander] wil weten wat Hitlers boek destijds populair heeft gemaakt”
  ——————————————————————————
  Mevroi Breedbaart van het vodje Trouw weet niet waar ze over leutert.

  Mein Kampf werd nauwelijks gelezen en is op de koran na het slechtste boek ooit geschreven. Na twee bladzijden leg je het opzij omdat het een onleesbare brij is. Net als de koran was het wel een bestseller. Een goede Duitser werd namelijk geacht het boek op de plank te hebben. Maar daar bleef het: op de plank.

  1. Original NL

   Klopt floris..mein kampf is een onleesbaar, niet door te komen boek.

  2. toetssteen

   @Floris
   Hier idem. Niet om doorheen te komen! Ik ben een veellezer, ik heb me ook door een hele lading filosofen gewerkt, maar hier heb ik het op moeten geven.

  3. Floris

   @ Original & Toets: Daar was dit juffie dus niet van op de hoogte en bij Trouw heeft niemand deze blunder gecorrigeerd.

   De domheid en de incompetentie is alom aanwezig.

  4. Tengo Kawana

   Floris en kennis van de geschiedenis blijft een lastige combinatie.

   In 1939 waren er van Mein Kampf 5,45 miljoen verkocht en in 1943 10 miljoen. Hitler kon er comfortabel van leven.

   1. Seneca

    elke moslim heeft een koran maar heeft hij dit boek gelezen, voor zover hij kan lezen? in die dagen werd men geacht dit boek te bezitten opdat men zou constateren, dat de eigenaar een goed socialist was. dat is ook de reden dat u een koran in huis heeft immers, men kan niet weten…

   2. toetssteen

    @TK
    Kopen of lezen zijn verschillende zaken. Ook in mijn boekenkast staan werken die ik dicht heb geslagen. Dat om een verscheidenheid aan redenen.

   3. Floris

    Willem Tengo is een slecht lezer, dat speelt hem met regelmaat parten.

    Ik schreef namelijk:” Net als de koran was het wel een bestseller.”

    Willem Tengo staat weer met z’n broek op de enkels.

    1. Capo

     “Willem Tengo is een slecht lezer…”

     En een beroepstrol, maar dat wist jij al. 😉

    2. Tengo Kawana

     Inderdaad, Floris, Mein Kampf was, net als de Koran, een bestseller en werd, net als de Koran, veel gelezen.

     1. Floris

      Willem Tengo en kennis van de geschiedenis blijft een lastige combinatie. Historici maken er melding van dat Mein Kampf nauwelijks gelezen werd en dat wekt ook geen enkele verbazing omdat het een onleesbaar boek is.

      Lees eens een volwaardige Hitler-biografie in plaats van de linkse pulpsites die je afstruint als je even niet aan het trollen bent.

     2. Capo

      @Floris: Hij leest alleen zijn eigen trollenbagger, hij is hier niet voor niets zo’n 14 uur per online.

 3. Dirkje60

  Achterlijke koe weet je wie de tactieken van hitler gebruikt dat is dat varkentje erdogan.

  1. Floris

   Dichter bij huis zijn er ook Nazi-tactieken waarneembaar. Goebbels had nog wat van onze staatsTV kunnen leren. Dag in dag uit dezelfde propaganda.

 4. Ni28

  Linkse propaganda betaald van belastinggeld voor de overbetaalde mislukkelingen bij de PO die hun programma’s anders niet vol krijgen. Propaganda als nieuws verpakt.

 5. Ni28

  Mevrouw Breebaart wil de populistische partijen zwart maken door Hitler praatjes maar wie creëert deze partijen dan? De mislukte politici van links en het midden door hun ondemocratische handelswijze. Laten wij het daar over hebben, mevrouw de filosofe, wat doet de huidige politiek fout? Mevrouw wil toch de foute jaren dertig toch voorkomen?
  Wie kijkt eigenlijk nog naar P.de Leeuw?

 6. Blue monday

  Ik heb een hobby om in oude krantenarchieven te speuren en één van die zaken betreft de opkomst van het fascisme.

  Als je de reacties uit die jaren terugleest, kan ik slechts concluderen dat de geschiedenis zich lijkt te herhalen.

  Ik raad iedereen hier eens naar Delpher.nl te gaan en om het overzichtelijk te houden…onder het jaartal 1922 onder de zoekterm “Hitler”…

  De overeenkomsten zijn schrikbarend.

  En mocht het je niet overtuigen…ook toen was al duidelijk dat Henry Ford, de toen nog totaal onbeduidende Hitler, financieel heeft gesteund…(1920!!!!!)

  1. Top

   Goh, wat een onthullingen zeg! Mijn huisspin weet zelfs dat ‘mijnheer Ford’ en geboren antisemiet was. Waarover er geruchten zijn, dat hij zelfs in de 2e Wereldoorlog Hitler bezocht heeft geld geschonken aan de Nationaal socialisten. En naar dat obscure webadresje, staat ook alleen maar flauwekul. Hitler kwam aan de macht omdat een brood op een gegeven moment 50 miljard mark koste en Frankrijk zo nodig baasje moest spelen en aan landje en centje pik moest doen. En al die flauwekul, die men tracht te verkopen, dat “ een minderheid van de Duitsers, het niet eens was met Hitler, is de meest flagrante leugen, van na de tweede wereldoorlog ”, die leugen was nodig om de Russen te weerstaan met behulp van diezelfde ‘foute Duitsers’. Als je wat wil melden wat steekhoudend is, doe het dan goed. Zij die iets te maken hebben gehad met de KMA in Breda, weten precies wat ik bedoel.

   1. Blue monday

    Meneer Top noemt 300jaar krantenarchieven een obscuur “webadresje”

    En dat van Ford speelde zich al af in 1920…en de financiering van extreem rechte groeperingen.

    Maar Top wist dat ook al blijkbaar, het gaat om de details eikel.

  2. sjun

   Ik heb dan weer de hobby om achter het groot gebrachte nieuws te kijken. Daar komen soms opmerkelijke zaken aan het licht. https://www.youtube.com/watch?v=UkYos7FuxI8

 7. Jantje

  Onze groenlinks vrinden van Antifa doen exact hetzelfde als de SA van Hitler.

  1. Blue monday

   Ik vind de extreem rechtse Pegida en AfD een veel beter voorbeeld dan het aanhalen van Groen Links.

   Waarom niet de PVV benoemen, rechts tuig dat het toch is.

   1. Capo

    Erelid Duyvendak van GroenLinks, het was zomaar gevonden:

    “Hij sloot zich aan bij de kraakbeweging en de antimilitaristische actiegroep Onkruit. In oktober 1984 werd Wijnand Duyvendak aangehouden bij een inbraak in het militaire MIBO-complex in Dubbeldam. De rechtbank in Dordrecht veroordeelde hem tot 6 weken gevangenisstraf, waardoor hij een strafblad kreeg.”

 8. Tengo Kawana

  Grote passages in Mein Kampf kunnen, als je Joden vervangt door moslims, zonder problemen in het partijprogramma van de PVV.

  1. toetssteen

   Een jood is een jood als zijn moeder joods is.
   Islam is een religie.
   Die jood kan ongelovig zijn, een protestant, een katholiek enzovoort.

   U mengt ras en religie met elkaar.

   1. Tengo Kawana

    Beschouwt Toetssteen Joden als een ras?

    Je blijft je verbazen hier.

    1. Seneca

     @TK
     zijn Joden dan geen onderdeel van het Semitische ras?

     1. Tengo Kawana

      Nee.

     2. Capo

      @Seneca: Is Tengo een huistrol die opzettelijk feiten verdraaid?

    2. Capo

     Blablabla Blaaskaak./pisvlekje en corpulent vleespetje en antisemiet.

  2. Top

   Blablabla Blaaskaak./pisvlekje en corpulent vleespetje. Met antisemitische karakter trekjes. Oh nee, wacht even, dat laatste kan helemaal niet, want jij hebt helemaal geen karakter. Want jij bent zo’n zielloos trolletje.

  3. Original NL

   ..Deuggestapo…
   ………Grote passages in Mein Kampf kunnen, als je Joden vervangt door moslims, zonder problemen in het partijprogramma van de PVV.
   ..Idd kunnen…..maar het staat niet in het pvv partij programma.
   Jammer hé trollemans…je kruit is weer pisnat.

   1. Floris

    De lul heeft Mein Kampf nooit gelezen.

    De lul beweert ook de koran te hebben gelezen. Is ook niet waar.

    1. Tengo Kawana

     Ik las beide boeken.

     Mein Kampf is minder onleesbaar als velen, die Mein Kampf nooit lazen, beweren.

     1. Floris

      Je hebt de pech dat je allang ontmaskerd bent als een pathologische leugenaar, dus je kan lullen wat je wil, ik geloof je toch niet.

      Je kennis van zowel de nazi’s als de islam is trouwens allerbelabberdst, ook al probeer je jezelf voor te doen als erudiet, dus mocht je die boeken (deels) gelezen hebben dan heeft het je in ieder geval niet geholpen om enig inzicht op te doen.

     2. Capo

      Ontkennen en verdraaien Floris, veel meer doen trollen niet, o ja, van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat, dat dan weer wel.

     3. Floris

      @ Capo: de man lijdt aan het Dunning-Kruger effect:

      “Incompetente mensen overschatten nogal eens hun eigen kunnen, en daardoor wanen ze zich bovengemiddeld competent. Mensen die werkelijk bovengemiddeld competent zijn, hebben daarentegen de neiging hun eigen kunnen te onderschatten. Minder competente mensen slaan zodoende hun eigen capaciteiten hoger aan dan zij die veel competenter zijn.”

      Dit ziektebeeld maakt dat W I M zich een ge-wel-dig debater vindt en zo dom is om in discussie te gaan met mensen die veel beter beslagen ten ijs komen.

     4. Capo

      De definitie van een trol die hier 7 dagen 12 uur aanwezig is.

  4. sjun

   Zo lijkt het er weer sterk op dat je het boek dat je aanbeveelt niet hebt gelezen Willem.

   1. Capo

    Hoe kun je nou met goed fatsoen een boek lezen als je hier zo’n 14 uur per dag online bent om zuiver te trollen?

 9. henk vintage

  Het Nederlandse onderwijs is zo vreselijk links geïndoctrineerd, inclusief de school voor journalistiek.
  Dan krijg je zulke bevooroordeelde stellingen, uit de linkse mouw geschud.

 10. P.Sisterons

  We zijn geen racisten als we iets over immigratie zeggen. Door iemand zo te noemen, vermijden de psychisch gestoorde linksgekkies ieder verder verloop van een redelijk debat. Wel zijn er meer en meer mensen xenofobisch te noemen. Dit wordt in de hand gewerkt door de steeds grotere discriminatie van de eigen bevolking door de regeringen.
  Blok heeft niets anders gezegd dan Plasterk. Toen werd er niet gereageerd. Maar ja, die zat bij het sukkelpartijtje.

  1. Morales

   Immigratie kritisch volgen is geen racisme, maar realisme. Oké, de woorden liijken tekstueel wat op elkaar, maar maken in betekenis een wereld van verschil. Net zoals wervelend vs. vervelend of presteren vs. parasiteren. Dom links lijdt aan dyslectie, zo blijkt.

 11. shidaian

  Ik zou als ik haar was maar eens in de spiegel kijken om een heks te zien die allemaal hersenspinsels uitkraamt

 12. Pescador

  Snap niet waar dit soort onzin goed voor is, men kan alleen maar met strond gooien die lijpoos

 13. Frits Jansen

  Wie Mein Kampt downloadt leest een aanklacht tegen Joden die als twee druppels water lijkt op de hedendaagse scheldpartijen tegen moslims.
  Een pijnlijke overeenkomst is ook dat Hitler de Duitsers weer trots wilde maken op hun land, zoals Wilders, Baudet en eerder Verdonk de Nederlanders weer(?) trots wil maken op Nederland.
  Het grote verschil is dat daar in Duitsland ook wel aanleiding toe was, want het land was in de jaren ’20 een volstrekte puinhoop, al wordt gezegd dat Hitler desondanks geen enkele kans had gehad als hij niet de wind in de rug had gekregen van een wereldwijde economische crisis. Ook nu hebben we een flinke crisis achter de rug, maar er zijn wel betere structuren om daar op te reageren zoals de EU (kom maar op, Eurofoben!)
  Pijnlijke parallel met het Duitsland van toen is verder dat de Duitse politiek geteisterd werd door massa’s kleine partijtjes waardoor de regeringen elkaar in hoog tempo opvolgden. Daarom hebben ze nu een kiesdrempel 8n Duitsland, en kan een regering niet zomaar aftreden. Volgens de Duitse grondwet kiest de kiezer een regering voor vier jaar, en vloeit daar voor de regering de plicht uit voort die vier jaar dan ook vol te maken.

  DDS bestuurders menen ongetwijfeld dat alle klachten tegen islam en moslims terecht zijn, maar dat vonden de Duitsers destijds van Joden. Daarom ging Hitler met zijn mensen heel hard werken aan een definitieve oplossing van het vermeende Jodenprobleen (Endlösung der Judenfrage).
  Gelukkig is nog niemand opgestaan die een zo drastische oplossing van het vermeende moslimprobleem beoogt, al blijft er een roep om alle grenzen te sluiten.
  Dat deden de Oost-Duutsers in de DDR: officieel was de Berlijnse muur bestemd om racisten buiten te houden (anti-faschistische Schutzwall), maar de realiteit was dat de DDR één grote gevangenis werd, en een vlucht uit de DDR als misdrijf werd gezien (,Republikflucht). Want het land bloedde dood doordat Oost-Duitsers in west-Duitsland zoveel meer konden verdienen, wat vooral Berlijn ontwrichte. De Muur maakte daar een einde aan, een hardhandig middel om marktwerking op de arbeidsmarkt te beletten.
  Als na de volgende verkiezingen Wilders en Baudet aan de macht komen zullen ook veel Nederlanders willen vluchten, en dan kunnen die gesloten grenzen ook tegen autochtone Nederlanders worden misbruikt. De Nederlandse economie zal namelijk in grote problemen komen door PVV beleid, om te beginnen door de NLexit. De Rotterdamse haven zal verzanden en de Zuidas zal veranderen in een treurig pretpark als de advocatenkantoren zijn vertrokken.
  Merkel zal nog extra olie op het vuur gooien door te zeggen dat gevluchte Hollanders van harte welkom zijn in haar land.
  Hitler profiteerde van een economische crisis, Wilders heeft het moeilijker want moet die eerst zelf maken.
  Baudet functioneert als Paard van Troje, want die engerd maakt PVV gedachtengoed salonfähig.
  Baudet schrijft boeken, en ik zie aankomen dat hij inderdaad een nieuwe druk van Mein Kampt voorbereidt, waarin Joden consequent door moslims vervangen zijn. Met moderne tekstverwerkers is dat een kleinigheid: “zoek en vervang”.
  De Telegraaf zal opbloeien, de bruinste krant van Nederland, die na de oorlog een verschijningsverbod van dertig jaar werd opgelegd, wat later helaas werd teruggedraaid.
  En DDS gaat een grote bloei tegemoet, en zal worden geprezen ons bijtijds te hebben gewaarschuwd, als heeft Links Nederland die waarschuwingen in de wind geslagen.

  1. Frits Jansen

   bestuurders = reaguurders.
   Die verdomde spell checker probeert almaar mijn teksten op te kuisen.

  2. Morales

   Wie Mein Kampf (Koran 2.0 aldus Churchill (https://tinyurl.com/y7l9dsp4)) downloadt leest een aanklacht tegen Joden die als twee druppels water lijkt op de Koran.

 14. Morales

  Leknie Breebaar gelooft in hekserij? Onder welke steen vandaan is dit domme wicht vandaan gekropen? Vast niet de steen der wijzen. En de geest van de wijze keert naar rechts. Die van de dwaas naar links.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.