Video! Baudet versus regeringspoppenkast: 'beneden mijn waardigheid'

Geen categoriesep 22 2018, 9:00
De Algemene Politieke Beschouwingen, het lijkt er op dat dit wel eens hét fragment kan worden waar men maandag bij de koffieautomaat de meningen over zal moeten ventileren: Thierry Baudet met zijn 'beneden mijn waardigheid' uitspraak en de reactie van menig politicus hierop.
[embed]https://www.youtube.com/watch?v=bQRtgH9zMaU&t[/embed]
Want ja, was Thierry nou een arrogante lul die maar wat raak lult, uit z'n neus zit te vreten en doet alsof hij belangrijk is? Had hij wellicht toch een beetje gelijk? Hebben de andere politici zich in de kaart laten spelen? Voor alles valt wel iets te zeggen.
Baudet probeert duidelijk te maken dat een groot deel van wat er in de zaal gebeurt flauwekul is. Verontwaardiging is ingestudeerd, vragen worden niet beantwoord, argumenten doen er niet toe en buiten de Kamer doet iedereen weer normaal. Dat is wat Baudet schetst en waar velen het mee eens zullen zijn. Wanneer Baudet dit schouwspel voor de bühne 'beneden zijn waardigheid' noemt, wordt hij echter vierkant uitgelachen.
Voorafgaand was een kleine tirade van Klaver die Baudet ervan beschuldigt niet aanwezig te zijn in de Kamer, de kans laat liggen om Rutte 'te vertellen hoe het anders moet' en hiermee dus precies aantoont waar Baudet op doelt, namelijk dat het geen zak uitmaakt, een argument, hoe goed ook, toch geen gehoor krijgt en je onder de streep gewoon een hoop energie kwijt bent aan een stuk theater.
Vervolgens komt Buma op de proppen met een eloquenter 'nee jij' en slingert Baudet een beschuldiging naar zijn hoofd dat hij zijn Kamer werk niet doet omdat hij bezig is met de uitbouw van zijn partij. Hij zou de kans hebben om een voorbeeld te zijn van hoe het anders kan. 'Dit is niet de politiek of de Tweede Kamer (...),' zegt Buma, 'maar de democratie, en die vindt hier plaats of u het nou leuk vindt of niet.' Baudet haalt terecht een voorbeeld aan waaruit blijkt dat 'een andere manier' helemaal niet wordt gewaardeerd.
Na nog een sneer over vermeende afwezigheid in de zaal, staat Pechtold (10:20) in de startblokken en vraagt, geheel doorzichtig, of Baudet dit een 'nepparlement' vindt. 'Suboptimaal en in strijd met de grondwet' reageert Baudet, en voegt daar aan toe dat het dualisme zou zijn ontmanteld en 'heel veel wat hier gebeurt is flauwekul.' Pechtold kon het duidelijk niet aan en bleef hameren op dat zijn vraag gewoon een 'ja' of 'nee' verdiende, en beschuldigde Baudet ervan dat hij meent dat 148 Kamerleden buiten de werkelijkheid opereren.
De enigen die eigenlijk nog relatief luchtig en respectvol meegingen in het verhaal van Baudet, waren Klaas Dijkhoff en Gert-Jan Segers.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten