Wilders doet vreugdedansje na zetelwinst, Baudet door het stof

Geen categoriesep 30 2018, 18:30
Het afgelopen jaar moesten verschillende partijen virtuele zetels in de peilingen afstaan aan nieuwkomer Forum voor Democratie. Na een fenomenale opmars lijkt de partij van Baudet het plafond te hebben bereikt, de PVV wint weer een zetel terug.
De meest recente peilingen van Maurice de Hond laten zien wat veel kiezers de afgelopen maanden al zagen aankomen: FvD verliest zetels en de PVV wint deze terug. Het optreden van Baudet was de afgelopen maanden al niet bijster sterk. Na een aantal strategische blunders in januari, waarbij aan het licht kwam dat de organisatie wordt geregeerd door een Baudet-kartel, verdween het politieke momentum. Tot die tijd won FvD telkens zetels, maar sindsdien is de groei eruit. Na een zwak optreden van Baudet tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen, waarbij hij stelde dat het debat aangaan 'beneden zijn waardigheid was' moest zijn partij pas op de plaats maken. En dat is logisch.
In principe is er niet veel mis met de uitspraak van Baudet. Het is inderdaad correct dat de debatten vaak leiden tot niets. En de duizenden moties die worden behandeld hebben enkel effect als het kabinet er mee instemt, maar het probleem van de uitspraak van de FvD-voorman zit echter in de details. Hij zei namelijk dat het beneden 'zijn waardigheid' was om deel te nemen aan oeverloze debatten. Daarmee vestigt de voorman onterecht de aandacht op zichzelf en vergeet hij dat hij in de Tweede Kamer zit voor zijn kiezers en niet voor 'zijn waardigheid'. Gelukkig wist de voorman en public excuses te maken, iets wat hem siert.
Het is natuurlijk te vroeg om een trendomkeer vast te stellen, maar het feit dat Baudet de afgelopen week niet goed scoorde is een veeg teken voor de rest van het politieke seizoen. Het begin is immers het halve werk en met negatieve resultaten beginnen is nooit leuk. Geert Wilders en zijn PVV konden een vreugdedansje maken, want zijn partij won zetels terug! Zo liet Wilders op zijn Twitteraccount weten dat alleen de PVV wel opkomt voor de 'gewone Nederlander' en dat hij strijd tegen de islamisering. Duidelijke taal.
https://twitter.com/geertwilderspvv/status/1046306009285881856
De PVV kan de valse start van Forum voor Democratie nu eenvoudig uitbuiten door scherp te zijn in de debatten en daarbij vooral de focus te leggen op nationale soevereiniteit. Belangrijk daarbij is een nederige houding waarbij Wilders zichzelf wegcijfert voor zijn kiezers. En dat doet Wilders al jaren. Zwaarbeveiligd en in onvrijheid gaat hij het debat aan zonder te denken aan zijn 'eigen waardigheid'. Een groot contrast met het dedain dat Baudet tentoonspreid. Als Forum voor Democratie er niet in slaagt haar partijorganisatie op orde te krijgen en strategische blunders blijft maken zoals in het afgelopen half jaar gaat het slecht aflopen met FvD tijdens de verkiezingen van maart 2019.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten