Bestuurder Islamitische Universiteit Rotterdam weer aangehouden

Geen categorieokt 12 2018, 12:00
Een bestuurder van de Islamistische Universiteit Rotterdam (IUR), die al onder verdenking stond van fraude, is opnieuw aangehouden. Vanwege meerdere onderzoeken die momenteel lopen had het OM de rechtbank gevraagd de bestuurder in voorlopige hechtenis te mogen nemen, maar dit werd door de rechtbank geweigerd.
Het gaat in deze zaak om fraude met giftenaftrek. Honderden donateurs zouden de Universiteit met middelen hebben bijgestaan door het doen van donaties, maar of deze donaties daadwerkelijk hebben plaatsgevonden is de vraag. De belastingdienst zou volgens NU.nl ruim 8,5 miljoen euro mislopen door de fraude en het onderzoek loopt nu al enkele jaren. Afgelopen woensdag werd de bestuurder, die ervan verdacht wordt betrokken te zijn bij de zaak, aangehouden.
De bestuurder zat al eerder vast in 2016. Toen werd hij er ook van verdacht betrokken te zijn bij een schandaal, maar mocht hij na enkele maanden hechtenis terug naar de vrijheid. Voorwaarde was wel dat de bestuurder zich niet langer zou bemoeien met financiële aangelegenheden van de stichting. Maar enkele maanden later ontvingen Politie, OM en FIOD informatie waaruit bleek dat de man in strijd met de gemaakte afspraken handelde.
Naast het niet nakomen van de afspraken is er ook een nieuwe verdenking boven tafel gekomen. Namelijk die van valsheid in geschrifte en verduistering van gelden. Al met al behoorlijke aantijgingen aan het adres van de bestuurder. Dergelijke bestuurders zetten het imago van de Islamistische Universiteit Rotterdam te kijk. Veel Nederlanders kennen moslims als gezagsgetrouwe mensen, maar wanneer bestuurders van Islamistische universiteiten zich zo laten gaan als in deze, dan is dit natuurlijk slecht voor het imago. Om het onderzoek, dat dus al even loopt, niet nog verder in de weg te zitten zou de bestuurder in voorlopige hechtenis moeten worden genomen, aldus het OM.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten