D66 kiest referendumafschaffend D66-ambtenarenjochie Rob Jetten tot nieuwe fractievoorzitter

robjettend66
Foto: Vertrekkend D66-leider Pechtold naast de nieuwe D66-voorman Rob Jetten. Bron: Screenshot NPO Politiek.

De grootste bal van de hele partij is de opvolger geworden van Alexander Pechtold als fractievoorzitter van D66. Kortgezegd: de keuze voor een politieke catastrofe is zojuist ingezet.

D66 kiest voor de leegte, de inhoudsloosheid en de baantjesjagers. Dat moet de conclusie zijn nu bekend is geworden dat D66-leider Alexander Pechtold zal worden opgevolgd door Rob Jetten, die pas anderhalf jaar Kamerlid is. Jetten is komen bovendrijven na de wekelijkse fractievergadering van de D66-Kamerfractie waarin de opvolging van de penthouseprins geagendeerd was.

In zijn eerste interview met de pers als nieuwe D66-voorman liet Rob Jetten eigenlijk direct al zien niet de juiste man op de juiste plaats te zijn. In plaats van dat hij een vurig pleidooi hield over de D66-idealen (wat deze ook dan ook moge zijn in het hoofd van Jetten), kwam hij niet verder dan de duizendmaal herhaalde mededeling “We hebben met de fractie een goed gesprek gehad.” En “de fractie heeft unaniem voor mij gekozen.” Jetten profileerde zich direct als opgepoetst ambtenaartje dat zo uit een gemeentehuis van een middelgrote gemeente was komen lopen. Het was hol. Het was inhoudsloos en het was niet meer dan een faƧade.

Evenals het enige politieke ‘wapenfeit’ dat Jetten tot dusverre op zijn naam wist te schrijven: het vermoorden van het raadgevende referendum. Jetten kreeg de dubieuze eer om woordvoerder te zijn op dat terrein en wist te bewerkstelligen dat zijn hele fractie – tegen de kroonjuwelen in – meehielp met het afschaffen van het beetje directe democratie dat we in Nederland hebben.

Verder is Jetten vooral een jonge bok die de strijd aanmoet met leeftijdsgenoten Thierry Baudet, Jesse Klaver en Lilian Marijnissen. Verjongen om het verjongen. En dan een stukje hardlopen omdat het er zo hip uitziet

En dan nu… een lekker stukje hollen! Snel rennen, voordat de kiezers met de partij komen afrekenen!

Run, Robbie, Run!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reageer

47 reacties

 1.   

  Pechtold had kennelijk een voorkeur voor Jetten en dat is tenminste een duidelijke aanbeveling.

  Ik had persoonlijk Jan Paternotte verwacht maar kennelijk heeft deze jongeman de fractie overtuigd van zijn talent en vaardigheden.

  Dat Jetten een wat ambtelijke uitstraling heeft moet ik wel toegeven.

  1.   

   Deze beste man is een baantjes jager en mijn vermoeden is , dat Pechtold him self achter deze benoeming zit , want zeg nou zelf Jetten ???

 2.   

  Kan me niet voorstellen dat deze grijze muis stemmen gaat trekken.

 3.   

  Tim, de informatie in het artitel is niet geheel accuraat. Jetten heeft het referendum niet afgeschaft. Evenmin wist hij te bewerkstelligen dat zijn fractie hiermee akkoord ging en heeft hij het ook niet vermoordt. De afschaffing van het referendum is vastgelegd in hdt regeerakkoord en uitgevoerd door het kabinet. D66 was hier niet akkoord, maar moest toegeven aan het brede front van CDA, VVD en ChristenUnie.

  1.   

   Hahahaha ja sorry hoor , maar op Youtube , en alle kranten sinds 2017 was wel degelijk D66 en Jetten tegen hun eigen referendum .

   Ook u praat krom wat recht is , want was het juist niet ironisch dat een klein groepje wel even bepaalde voor de bevolking wat wel en niet kan !

   1.   

    Het was inderdaad Rob Jetten die, namens zijn fractie, de afschaffing van het democratische referendum verdedigde. Extra opmerkelijk was het omdat D’66 de partij was die het wetsvoorstel tot het houden van raadgevende referendums, in tweede termijn, zou moeten verdedigen. Omwille van de macht en de regeringsverantwoordelijkheid, VVD en CDA zijn namelijk mordicus tegen, ging D’66 overstag en akkoord met de verwerping van het wetsvoorstel.

    Hoezo D’66?

   2.   

    Wel geinig dat uitkomt wat ik enkele dagen geleden al had voorspeld. Ik wens D’66 nul zetels, die partij mag wat mij betreft per direct worden opgeheven.

   3.   

    Correct, want Jetten was de woordvoerder bij D66 om de afschaffing van het raadgevend referendum te verdedigen, hetgeen een gemaakt compromis betrof bij de kabinetsformatie.

    Overigens is D66 nog steeds een voorstander van het bindend referendum.

    1.   

     @Guus: “Overigens is D66 nog steeds een voorstander van het bindend referendum.”

     Op papier wel, en dat is een tamelijk probleemloos partijstandpunt, D’66 heeft zich namelijk onsterfelijk belachelijk gemaakt door met de snelheid van het licht (Ollongren) het raadgevend referendum te vermoorden., het zou namelijk de opmaat zijn voor een bindend referendum. Het feit dat D’66 voor een bindend referendum is zal haar regeringspositie dan ook geen enkel ogenblik in gevaar brengen, het is een papierentijger.

   4.   

    Crism
    Klopt niet helemaal wat je schrijft .Lees dit maar eens .
    Volgens Tweede Kamerlid Rob Jetten (D66) is zijn partij wel voorstander van een referendum, maar alleen met “bepaalde spelregels”. Zo mogen internationale verdragen er niet onder vallen, omdat in zo’n geval afspraken met meerdere landen worden gemaakt. Die kun je als Nederland niet eenzijdig intrekken, vindt de partij.

    Het kwam er gewoon op neer dat ze het de 2e stemronde voor het bindend referendum tegen hebben gestemd omdat de EU en internationale verdragen niet buiten het referenda vielen .Maw Pechthold was bang voor een Nexit en had gezien hoe het met het ukraine referendum verliep . Maw men wil in de toekomst een schijnreferendum .Dit niet dat niet zus niet zo niet .

  2.   

   Guus
   D66 heeft zelfs in de 1e kamer de 2e stemronde voor bindend referendum om zeep geholpen afgelopen maart . En waarom omdat ze geen aanpassing voor EU beslissingen erin hadden staan .Maw bang dat de NL in de toekomst voor een Nexit zou stemmen .Pechthold heeft dit zelf voor de buis staan te vertellen .PvDA GL D66 en div andere partijen steunde dit wetsvoorstel om de grondwet aan te passen .Later bleven allleen PVV SP PvDD en Meen 50+ over.

   1.   

    Wheelboy schreef: “D66 heeft zelfs in de 1e kamer de 2e stemronde voor bindend referendum om zeep geholpen afgelopen maart .”

    Kunt u daarvan een bron geven? Dit is mij niet bekend, maar als dat het geval is, geschiedde dot allicht onder druk van VVD/CDA, aangezien zij tegenstander zijn van referenda.

   2.   

    In elk geval betrof de afschaffing het raadgevend referendum.

  3.   

   Guus
   Woensdag werd de wet voor de tweede keer behandeld. Omdat de oorspronkelijke indieners GroenLinks, D66 en PvdA hun handen er vanaf hebben getrokken, werd de wet verdedigd door de SP.

   VVD, CDA, ChristenUnie en SGP zijn altijd al tegen een bindende volksraadpleging geweest.

   De SP kreeg in de Kamer alleen steun van de PVV, Forum voor Democratie, 50Plus en Partij voor de Dieren. Gezamenlijk komen zij tot 45 van de benodigde 100 zetels.

   PVV’er Martin Bosma, in het debat fel pleitbezorger voor het referendum, wees D66 erop dat de partij zich altijd ijzersterk heeft gemaakt voor directe democratie en nota bene is opgericht om bestuurlijke vernieuwing af te dwingen. “Ik sta hier de kroonjuwelen van D66 te verdedigen. Het moet niet gekker worden”, zei Bosma.

   Sorry voor mijn fout he was de 2e stemronde in de 2e kamer . En zie hier als er over een ondemocratische PVV gesproken wordt .Trek uw conclusie wie er democratischer is . PVV of D666

   1.   

    “Volgens Tweede Kamerlid Rob Jetten (D66) is zijn partij wel voorstander van een referendum, maar alleen met “bepaalde spelregels”. Zo mogen internationale verdragen er niet onder vallen, omdat in zo’n geval afspraken met meerdere landen worden gemaakt. Die kun je als Nederland niet eenzijdig intrekken, vindt de partij.”

    Ook hieruit blijkt dat D66 een voorstander is van het bindend referendum.

    1.   

     Guus Geluk
     Praat D666 niet goed . Wat heeft een bindend referendum voor nut als je hoop dingen uitsluit .D666 heeft tot 3x toe het referendum of laten vallen of om zeep geholpen . Was het in het verleden dat men mee regeerde en hun stoelpoten (direkte democratie) verkocht . Dan zowel 2e ronde bindend referendum en het raadgevende referendum wegstemmen .Das zelfde als je tegen CU en SGP zegt jullie kunnen mee regeren maar de kerk schaffen we af . D666 is juist opgericht voor een Direkte democratie . Dat zou dan je heilige huisje moeten zijn .Dat je niet overal Nee tegen kan zeggen en water bij de wijn moeten doen is in coalitie land nu eenmaal nodig. Maar als je je dingen waar je voor opgericht bent verkoopt vraag ik me af wat je dan nog voor nut hebt .

     1.   

      Wheelboy, D66 heeft in de kabinetsformatie getracht GroenLinks aan boord te houden, zodat zij haar heilige huisjes als een huis kon laten staan. Toen deze onderhandelingen mislukten, en de CU aanschoof, moest zij aan de conservatieve linie (VVD, CDA, CU) meer heilige huisjes omgooien dan zij wenste. In het landsbelang, uiteraard.

      Hetzelfde gold voor de VVD met de hypotheekrenteaftrek.

    2.   

     Wat zijn die speelregels? Een door de partij gewenste uitslag?

     1.   

      Guus
      Dat kan je nooit goedpraten . Iedere partij heeft een punt waarvoor ze zijn opgericht .SP voor de socialisten GL voor milieu SGP CU CDA voor de christenen enz . Een christen zal nooit zijn kerken laten afbreken een socialist zal nooit het kapitalisme omarmen enz .D666 is opgericht voor een directe democratie dat is hun bestaansrecht . Anders hadden ze net zo goed bij de PVDA kunnen kruipen . Dat je juist dit dan ten grave draagt en je doet dit al 3x .Waarvoor ben je dan opgericht .

     2.   

      Wheelboy, D66 heeft het raadgevend referendum geĆÆntroduceerd.

 4.   

  Prima keuze op naar de 0 zetels.

  1.   

   Precies, laten we hopen dat D66 weer een marginaal splinterpartijtje wordt. Met Jetten is die kans reƫel.

   1.   

    “(…) laten we hopen dat D66 weer een marginaal splinterpartijtje wordt.”

    D’66 gaat terug naar maximaal 5 zetels, ze zullen snoeihard worden afgerekend op het verraad van de kiezers.

    1.   

     @Baaz en de samenwerking met de VVD

     1.   

      @Siemien: Inderdaad, dank voor de aanvulling.

 5.   

  Als NS er en 7jaar gewerkt op een Prorail afdeling weet ik meer als zat .Haha .Dat management is samen met velen van NS 3x niks . Dom, lui , betweterig .En net als in de politiek aangenomen niet op kwaliteiten maar op wat pa gedaan heeft bij NS en wie de vriendjes zijn . Dan kan je bij beide bedrijven een eind komen . Of je gaat BBQ en met de manager die aan de overkant van je woont .Ook dan kom je een eind .

 6.   

  Een soort Jesse Klaver dus.

 7.   

  Het zal niet voor niets zijn dat een wat minder pedante, minder zurige, minder dramdwingende, minder moraal claimende man als Boris van der Ham het D’66-schip heeft (moeten) verlaten. Te werkelijk liberaal voor de regressieve krachten welke de D’66-kaders hebben ingenomen? Het lijkt erop van wel.

 8.   

  Goed gedaan nu kan de partij worden opgeheven. Dit gaat volgens mij ook niet goed , en eenduidig zijn ze binnen de partij ook niet geweest dat geloof ik nooit

 9.   

  Kom op medereaguurders laten we bidden tot het Spaghettimonster voor het samengaan van D66-GL en PVDA.
  Zo wordt het samenstellen van een coalitie een stuk gemakkelijker.

  1.   

   HAHAHA Dat had je graag maar gaat niet gebeuren sneukous

 10.   

  Om de schuld van het afschaffen van het referendum in de schoenen van deze jongen te schuiven is absurd. Dit was niets meer dan een afspraak in de regeerakkoord tussen 4 partijen die een meerderheid in zowel de eerste als in de tweede kamer hebben. Zo hoort het ook! Nederland heeft Een representatieve democratie en het referendum is niets meer dan een instrument voor populisten om desinformatie en leugens te spreiden.

  Rob Jetten lijkt me een prima opvolger van Pechtold die al veel te lang fractievoorzitter was. Tijd voor wat grijze hoofden te verdwijnen om ruimte te creeƫren voor wat nieuwkomers

  1.   

   @EdlF tuuurlijk Eugenie en nog veel erger als dit zo zou zijn, betekent dat partijen in jou geval dus geen moer geven om jou democratie o wacht dat doen ze ook niet..

  2.   

   Eugenie
   Dus als bv SGP zou meeregeren en de kerk wordt verboden of afgeschaft dan vindt jij dat een normaal iets ? Jij vindt het ook normaal dat burgemeesters posten en CDK baantjes onder de vrinden verdeeld worden ? En je zou het ook normaal vinden dat als het kabinet ons in een oorlog mee laat doen en wij maar moeten wachten tot we mogen stemmen ? En iedere partij heeft een vorm van populisme .Jij laat je door de media eea aanspreken . Ik heb het gisteren ook al gezegd volgens mij .Kijk eens vanmiddag bv naar politiek vragen uurtje .Wat die partijen te zeggen hebben en wat ze doen .Dan pas kan je een beeld vormen .Niet door het media circus wat we hier hebben en de zaak vaak verdraaid . Democratie betekend stem van volk . Betekend niet wij doen waar wij zin in hebben . Daarbij het is geen 1848 meer .

 11.   

  Mogelijk weet Rob Jetten waar de Nederlands vlag vandaan komt.

 12.   

  Jetten is jong en ik heb juist begrepen dat juist de jongeren zich tegen de afschaffing van de referendum hebben verzet. Als Jetten bij die kamp hoort dan zal het nog heet worden binnen de fractie. In de laatste Binnenhof konden wij al twee jonge rivalen zien die ondanks hun verschillende blik een eenheid moesten aantonen in de nabijheid van de D66 minister. Een bijna goed opgevoerd toneel.

 13.   

  Rob Jetten (31jaar), pas 1,5 jaar in de tweede kamer
  Baudet (35jaar), al 1,5 jaar in de tweede kamer.
  .
  Laat ik verder maar zwijgen.

  1.   

   Een nogal infantiele reactie. Wat wilt u mee zeggen? Is er een winnaar ergens? Overigens erft Jetten een uitgebouwde partij en is Baudet een zelf aan het opbouwen. Is dat niet een gezonder uitgaanspunt?

   1.   

    Wat wilt u mee zeggen?
    .
    Notiore i28,
    Ik vind het zorgelijk dat u iets niet snapt.
    Helaas voor u dus.

 14.   

  Hoe is het mogelijk dat Pechtold zo plotseling eruit stapt? En dat D66 een jong, onervaren partij lid kiest als leider van dit partij. R. Jutten heeft alleen een jaar ervaring als parlement lid. Er moet grote problemen binnen dit partij zijn. Ik vermoed dat er meer bekenden uit D66 binnenkort zullen stappen. Gelukkig gaat het goed tussen VVD, CDA, en CU in de coelitie.

 15.   

  Pechtold heeft de hamertje symbolisch overhandigd aan Jetten. Nu kan hij weer samen met Nijpels de bijl gaan hanteren voor zijn grootste open haard van Nederland. Je moet tenslotte wat voor de Parijse akkoorden over hebben.

 16.   

  Jetten een jonge bok?
  Ja, het komt voor in de dierenwereld, maar toch niet zo vaak bij bokken?

 17.   

  Mijn voorkeur ging uit naar Kajsa Ollongren. Maar om de winnaar bij te betitelen met “bal” is voorbarig. Eerst maar een luisteren. Baudet heeft zich in dit opzicht al bewezen.

 18.   

  Pechthold zal gedacht hebben: na mij de zondvloed.
  Het opvolg jongetje maakt niet veel indruk en ik had gedacht dat men zou kiezen voor een meer ervaren politicus i.p.v. dit knulletje.
  De laatste “streek” van AP.

  1.   

   Het is nog veel te vroeg om te constateren dat Jetten zich niet zou kunnen ontwikkelen tot een succesvol politiek leider. Als hij zo intelligent is als algemeen wordt aangegeven zal hij zich ook op het punt van zijn uitstraling rap kunnen ontwikkelen.
   Inhoudelijk lijkt hij wel deskundigheid en de agenda te beheersen die Dā€™66 nodig heeft: duurzaamheid en bestuurlijke vernieuwing.

   1.   

    Rob Jetten is iemand die geen debat aangaat, maar slechts formeel achter gesloten deuren genomen besluiten, blijft herhalen. Dat is gebleken bij de schandalige verdediging van de afschaffing van het referendum.

 19.   

  Wheelboy en anderen van het Forum : Terug in de tijd, is er ooit een referendum uitgeschreven voor wel of geen invoering van de Euro??? NEE!!. Is er ooit een referendum uitgeschreven voor wel of niet lid van de EU ?? NEE!! In beide gevallen is het in de achterkamertjes bekokstooft ten tijde van het laatste kabinet Lubbers en het eerste rampen kabinet Kok paars 1 dus.Wel is het zo dat Kok in beide gevallen verantwoordelijk was voor deze gigantische blunders. Kok beweerd dat lid van de EU dat dat de vrijheid is, ga je eruit dan ben je die vrijheid kwijt. Slap gelul natuurlijk, het is juist andersom, voorbeelden Zwitserland en Noorwegen en op de lange termijn Groot BrittanniĆ«, dit terzijde. Nu het referendum is afgeschaft wanen de Eurofielen van dit forum zich veilig en slaan de handen ineen van dat betekend dat Nederland voor altijd lid blijft van de Clan. Nou dat is een illusie, als je via de achterkamertjes lid bent geworden van de EU. Kan je er ook via de achterkamertjes er weer uit. Ook de bewering dat zolang Nederland lid blijft van de EU dat Nederland zich geen zorgen hoeft te maken, ook dat is gelul. De toekomst is dat het alsmaar duurder wordt en Rutte kan dan wel beweren dat we minder gaan betalen voor de EU nu Groot BrittanniĆ« eruit gaat. Maar op het moment suprĆŖme staan Laurel alias Jean-Claude juncker & Hardy alias Frans Timmermans voor de deur van het torentje : kunnen we effe vangen??? in de toekomst 6 economische instabiele Balkan landen erbij. De rijke EU landen moeten voort durend financieel bijspringen als er weer een EU land in crisis is. Er komt dan een moment dat het ten koste gaat van onze eigen welvaart en ook is het zo dat de EU voor Nederland meer kost dan het opbrengt. Nou tel uit je ellende, dan zal Nederland er wel uit moeten, maar het is ook mogelijk dat de Brusselse poppenkast zelf in elkaar stort.Nederland is niet geschikt voor referenda omdat het een EU land is Baudet maakt -ten onrechte- de vergelijking met Zwitserland. Nederland kan je niet vergelijken met Zwitserland. In Zwitserland word vaak een referenda gehouden bij belangrijke politieke besluiten waarbij het volk bij betrokken is, maar wat ik al eerder vermelde hun hebben die vrijheid en Nederland niet. Als Nederland een referenda houdt over politieke besluiten dan slaat in meer of mindere mate de stres en spanning al toe bij de Brusselse poppenkast ook bij NIET EU onderwerpen, want de EU bemoeit zich immers overal mee ook met de interne politiek.

Like nu onze nieuwe pagina voor nieuws en opinie!