Geschrokken NTR krabbelt terug: toch maar wel ook echte Zwarte Pieten bij de intocht

Een golf van verontwaardiging (en hier en daar van de cultuurrelativisten ook steun) ging door het land toen het NPO-filiaal NTR bekendmaakte dat de traditionele Zwarte Piet helemaal ging verdwijnen bij de intocht van Sinterklaas. De reactie op die beslissing was zo fel, dat de NTR nu terugkrabbelt: er komen nu toch wel ook ‘echte’ Zwarte Pieten meevaren op de Pakjesboot 12.

Het waren me de 48 uur wel. Allemaal mensen boos. Sylvana Simons desalniettemin blij. En nu? Na het hele land in rep en roer te hebben gebracht dat Zwarte Piet nu écht op het punt stond definitief van het televisiescherm te verdwijnen, krijgt de NTR koudwatervrees en verklaart de bijwagen van de NOS dat de traditionele kindervriend ook nog in zijn traditionele vorm te zien zal zijn bij de nationale intocht in Zaandam.

Standvastig zijn is kennelijk een gave die niet voor iedereen is weggelegd:

“Sinterklaas zal bij zijn intocht in Zaanstad wel degelijk ook gezelschap krijgen van zwarte pieten. ,,Naar gelang ze vaker door de schoorsteen zijn gegaan, worden ze zwarter”, verduidelijkt een woordvoerder van de NTR, de omroep die het televisieverslag verzorgt. ,,Er zijn er ook bij die helemaal zwart zijn.”

Daarmee is de strijd natuurlijk niet helemaal gewonnen door degenen die het Sinterklaasfeest in z’n originele vorm willen vieren, want er zullen wel degelijk ook allerlei roetveegpieten handjes met pepernoten richting de kinderen strooien. Maar de enige echte Zwarte Piet? Die is er ook in 2018 weer bij. Toch nog een schrale troost, nietwaar. Maar of dit figuur 2019 zal halen? Dat zullen we moeten afwachten met z’n allen…


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

42 reacties

 1. Eugenie de la Fleur

  Nou is het wel zo dat ik van mening ben dat tradities met de tijd mee kunnen groeien maar om in een keer zwarte piet helemaal in de ban te doen gaat te ver. Een groot deel van de nederlandse bevolking staat vierkant achter zwarte piet of je dit leuk vind of niet.

  1. IJsbrand Koudvuur

   Ik woon in het oosten des Lands, en de pieten worden er alleen maar meer en veel zwarter.

   Sylvana kijkt niet verder dan haar neus lang is en meet de rest van Nederland met dat van haar bubbel-vriendengroep/Bij-één partijtje in Amsterdam…

   1. AS210854

    Zo is net maar net.

 2. Spaanse kok

  Ik denk dat er niet teruggekrabbeld wordt.
  Ik denk eerder een proefballonnetje met een uitleg welke vele kanten op kan.

 3. Tengo Kawana

  Een kleine overwinning in het achterhoedegevecht tegen de afschaffing van dit racistische symbool.
  Culturele veranderingen vertonen vaak een peristaltische ritmiek.

  1. IJscoman

   Zoals ik gisteren al schreef: Zwarte Piet bestaat over twintig jaar nog. Knoop dat maar in je oren Tengo.

   1. Ernst Quispel

    Er zullen over 20 jaar in Noord Oost Groningen en de Achterhoek vast nog wel dorpjes zijn die dapper weerstand bieden.

    🙂

    1. lIN-T

     Neehoor, overal behalve in de verrotte overvolle vieze randstad.

     Daarom randstad en provincie opdelen, we horen niet meer bij elkaar.

  2. Siemien

   @Tengo dit racistische symbool is gecreëerd door jawel de donkere bevolking van ons Nederland, zwarte piet is nooit racistisch geweest, zwarte piet is zwart omdat de traditie verteld dat ze door de schoorstenen kwamen en niet dat ze onderdrukt werden, jullie mutliculty geneuzelde Nederlanders trappen er nog in ook.

   1. Ernst Quispel

    Dat klopt, Zwarte Piet is niet racistisch. Je kunt wel de vraag stellen of het krampachtig vasthouden aan dit symbool van kolonialisme, slavernij en racisme niet iets met racisme te maken heeft.

    1. shidaian

     wat een domme opmerking

     1. Baaz

      @Shidaian: Welke opmerking bedoel je?

    2. Siemien

     @Ernst wat je doet is 2 ledig, 1 de vraag is al verkeerd, want zwarte piet staat niet symbool, en 2 het zijn 2 verschillende dingen die je niet met elkaar kunt vergelijken.
     Tenzij je wilt aansturen op racisme..

     1. Ernst Quispel

      Natuurlijk is Zwarte Piet een symbool. Voor degenen die het willen handhaven staat het voor het behoud van onze nationale cultuur en identiteit en voor de tegenstanders staat het voor kolonialisme en racisme.

  3. sjun

   Een zoveelste bevestiging dat het kijkerspubliek verder gaat kijken dan een al te eenzijdige politiekcorrecte NPO. Niet enkel discussies en vermaaksprogramma’s maar ook evenementen worden weldra via andere kanalen aan Jan Publiek overgedragen. Wie zal er wanneer het licht uitdoen in de Hilvesumse sterfhuisconstructie?

 4. Two Ravens Black Kettle

  Hef de Grachtengordel identity Politics gifbalg benaamd de Staatsmedia nou eindelijk eens op !!

 5. Ni28

  Als NTR en hun aanhagers zou ik echt door de grond gaan. Wat een afglijder om zo met je eigen cultuur om te gaan. Gelukkig zijn er nog standvastige mensen die niet bang zijn voor een groepje herrieschoppers.

 6. Ni28

  Ik vind overigens prettig dat een aantal mensen hun reacties aangepast hebben. Zou het toch gewerkt hebben, Tim?

  1. Capo

   @Ni28: De tweede dag 😉

   Ik hoop toch niet dat we gaan meemaken dat NL capituleert voor de dramdwang van de ultra linkse minderheid. Er was al geen democratie, laat staan dat een minderheid ons laat aanleunen dat een geschminkte kindervriend fout is. Opduvelen!

   1. Guus Geluk

    Capo, je hebt per ongeluk onder je “oude nickname” ingelogd. Macht der gewoonte? 😛

   2. Ernst Quispel

    Het is onduidelijk wie hier precies moet opduvelen. Er wordt toch niet bedoeld dat Nederlanders die menen dat Zwarte Piet moet verdwijnen moet worden verplicht om te emigreren?

    1. Top

     En dan gewoon ‘doorzuigen’ hè “mijnheer Quispel”!

     1. Ernst Quispel

      U kunt ook de vraag beantwoorden, maar mogelijk brengt u dat in een lastige positie.

  2. Capo

   @Ni28: En, hier en daar zie je ook reacties van mensen die niet weten welke nick ze nou moeten kiezen, dat gaat natuurlijk niet werken omdat je wil weten met wie je vandoen hebt. Dat gaat trouwens niet over jou. 😉

 7. Siemien

  Zwarte piet is niet racistisch maar wordt door met name donkere mensen racistisch gemaakt.
  Zwarte piet is namelijk zwart omdat ze volgens de traditie door de schoorsteen gaan.
  Sterker nog, de zwarte pieten brengen volgens de traditie juist de cadeautjes.

  De stelling is, het wordt pas racistisch als het racisme wordt genoemd, en met name de donkere mensen denken dus zo….

  1. sjun

   Maak ervan: beroepsallochtonen. Migranten of afstammelinge ervan in de slachtofferrol. Velen laten verstandiger gedrag zien dan zich door linkse betuttelfascisten te laten bevoogden tot stampvoetend kind aan wie per sé tegemoetgekomen dient te worden omdat het anders zijn of haar omgeving blijft terroriseren.

 8. Nederland-op1

  Vorig jaar was er ook een kind als roetveegpiet uitgedost tijdens de intocht en sinterklaas kwam naar haar toe en zei: ‘volgend jaar weer gewoon helemaal zwart he kind!’ Het kind stamelde van ja, geweldig!

  Krijgen we dit gezeik over het moeten verdwijnen van de echte zwarte piet nu ieder jaar? Mijn god.

 9. Job Jansen

  Het is weer behoorlijk triest dat de NTR gaat bepalen hoe het feest eruit gaat zien. Democratie is weer ver te zoeken bij de linkse NTR. Het is zo simpel, als het je niet bevalt vier je het toch op je eigen manier. Kijk je niet naar de intocht of het sinterklaas journaal. Eigenlijk wel een goed idee, gewoon niet meer kijken. Heb zelf de oude intochten nog. Laat ik die van 10 jaar geleden wel aan mijn dochter zien.

 10. Troelstra

  Sinterklaas en Zwarte Piet zijn sprookjesfiguren. Net als feeën, elfjes, reuzen, dwergen, tovenaars, smurfen, kabouters.

  En reuzen zijn groot.
  En dwergen zijn klein.
  En Pieten zijn zwart.
  En smurfen zijn blauw.

  Wat is hier nou beledigend aan?

  1. Ernst Quispel

   Het Sinterklaasfeest is geen sprookje maar levende folklore.

 11. sjun

  De toekomst zijn lokale Sinterklaasintochten met internetstreams van enthousiastelingen die hebben geleerd hun toestel horizontaal te houden. Ook Sinterklaasjournalistiek gaat met zijn tijd mee. Waarom zou je je kinderen nog langer Neo Marxistisch door de NPO laten beleren?

  1. Baaz

   “(…) die hebben geleerd hun toestel horizontaal te houden.”

   Dat is een hele goede Sjun, ik let er altijd op wanneer ik iets vastleg met mijn iPhone. Alleen voor vuurtorens maak ik een uitzondering.

 12. Lex

  Het is geen jaarlijks terugkerend sinterklaasfeest meer maar een jaarlijks terugkerende ergernis.

  Kickout zwartepiet krijgt steeds meer invloed een stelletje raddraaiers die onze cultuur kapot proberen te maken, ik als Nederlander van Nederlandse komaf zit me mateloos te ergeren.

  Ik zie het met lede ogen aan hoe onze normen en waarden en cultuur l jaren nadelig word beïnvloed door de immigranten van de afgelopen 40 jaar.

  Ons kinderfeest moet op de schop, wat is het volgende een einde aan ons kerstfeest wat moslims maar niets vinden, maar hun Suikerfeest inmiddels wel als feestdag gemeengoed is geworden?

  Ik vind dat er geweldloze acties moeten gaan komen om onze cultuur in ere te behouden.

  Mocht dat geen zode aan de dijk zetten dan maar een knokploeg om gaat die de raddraaiers onderhanden neemt, dat hadden ze al vanaf het begin moeten doen.

  Ik vind dat het de hoogste tijd is dat de politiek zich er mee gaat bemoeien en dat Kickout zwartepiet een verboden protestgroep gaat worden.

 13. Gerlos

  Wees verstandig want het overgrote van ONS NEDERLANDERS willen alleen maar ZWARTE PIETEN en wat dat kleine clubje activisten willen zal ons een biet wezen want bij deze idioten is toch niets goed wat niet in hun straatje past.

  1. Lex

   dat kleine clubje activisten “kick-out zwartepiet” krijgt wel steeds meer invloed in nederland. Gemeente worden min of meer gechanteerd.

   Hé gemeente doet u niets tegen Zwartepiet dan komen wij protesteren.

 14. Koos sssss

  Zwarte Pieten, Roetveegpieten….. Bij NTR werken alleen Zure Pieten. Er moet toch een commerciële zender zijn, die Sinterklaas wel leuk weet te verslaan? Alles is leuker dat betuttelende NTR, dus die kijkcijfers zakken bij een beetje leuke tegenhanger zo door de bodem.

  Blijven 50 negergezinnen en 500 deuggezinnen naar NTR kijken, de rest zapt naar een programma dat Sinterklaas brengt zoals Sinterklaas bedoeld is; ongecompliceerd genieten.

  1. Arie B

   RTL doet er inmiddels niet voor onder. Linkser dan links..

 15. Ruud562

  Het is zo ontzettend en uitermate dom om telkenmale Zwarte Piet racistisch te noemen dat ik zéér grote vraagtekens zet bij de geestelijke vermogens van degenen die dit doen!

  1. Baaz

   Iedere keer dezelfde discussie oprakelen, linksaf zijn er heer en meester in. Beetje jammer dat de msm, en helaas ook DDS, daar zo flink aan meedoen.

 16. Arie B

  Wordt tijd voor een ouderwetse authentieke sinterklaasintocht op YouTube. Dan kan de ntr barsten met hun didactiedriften en kijken die 150 relschoppers maar alleen.

 17. jvkc.stema

  Ik las ergens dat laaggeschoolde Nederlanders zich het meest zouden bezondigen aan racisme hetwelk enkel gegrondvest zou zijn op de donkere/zwarte huidskleur. Een aanschouwelijk voorbeeld hiervoor betreft de oerwoudgeluiden die er jegens zwarte spelers worden gemaakt terwijl hetzelfde niet gebeurd jegens spelers met een niet-zwarte lichaamsovertrek. Hebben de roepers er geen aanduiding voor? Mijn vraag is hoe deze categorie oordeelt over de licht getinte allochtonen in Nederland. Heeft deze groep allochtonen in de optische krieltjes van voornoemde categorie Nederlanders de zware toets der kritiek suma cumlaude doorstaan? Het zal mij niet verbazen als de beschreven atmosfeer in de roman , getiteld: de geverfde vogel van jerzy kozinsky nog steeds hoogtij viert en manifest is. Het hoofdpersonage in deze roman was niet een neger maar een jood( lees: behorende tot het blanke ras) die vanwege zijn zwarte haardracht door elke dorpsbewoner in Rusland voor een personificatie van de duivel werd aangezien. Men durfde in de omgeving van deze joodse jongen niet eens te lachen omdat de dorpelingen bang waren dat hij hun tanden zou kunnen tellen. En elke getelde tand zou evenredig het aantal levensjaren van de dorpelingen kunnen doen bekorten. In Nederland is het kennelijk niet zo erg als in voornoemde roman omdat men liever een strot doorzagende , terroriserende en rovende licht getinte allochtone bende naast zich heeft wonen dan een timide zwarte neger. Hoewel ik altijd kritiek heb gehad op de strijders tegen zwarte piet begin ik nu ook in te zien dat deze strijd niet eens zo zinloos is. Je neemt hiermee uiteraard niet weg dat een mogelijke verdwijning van zwarte piet onverwijld met zich mee brengt dat men ophoudt het over zwarte negers te hebben. Tot slot: ik bezondigde mij ooit aan een roman, getiteld: landgenoten waar geen goed woord over o.a. Nederlanders in staat. Mag deze roman op het nachtkastje van een ieder prijken als verplichte leeskost?

  De zwarte piet uit Sinterklaas zou plotseling verworden zijn tot het symbool van racisme ondanks het feit dat dit feest zowel op de Antillen als in Suriname van oudsher uitbundig wordt gevierd. Toegegeven dat er genoeg Nederlanders zijn die hun opvatting over de veelal donkergetinte mens relateren aan het fenomeen zwarte Piet en er dan ook vanuit gaan dat zwarten uitsluitend dienders van blanken mogen zijn. Het maakt voor hen niet uit of zij op de maatschappelijk ladder veel lager hebben gescoord dan een well educated zwarte, de vooroordelen bevinden zich voor hen in een zevensterren diepvrieskist alwaar die nooit zullen bederven. Ergens in de jaren zeventig was de politieke partij De Nederlandse Volksunie vanwege de exodus van Surinamers naar Nederland gegroeid tot één met ruim zeven zetels hetgeen in die tijd voor een toetredende partij best fors was. De leider ervan, de heer Joop Glimmerveen, probeerde in de Tweede Kamer zijn stelling dat zwarten, waar Surinamers voor werden(?) versleten , inferieur zouden zijn te adstrueren middels stripverhalen zoals Sjors & Sjimmie, één waarin de donker getinte stripfiguren als dom en onbetrouwbaar werden neergezet en niet te vergeten de zwarte Piet als voornoemd. In feite is deze door een Antilliaanse strijder bedachte opschudding waar in het bijzonder de Afro Surinamers per saldo de grootste aandeelhouders van zijn , niet eens zo gek bij nader inzien. Ik vind het verzet ertegen dwaas en had men iets anders kunnen bedenken. Wat dan?

  De wijze waarop het biologisch racisme in Nederland vaste voet in de grond heeft gehad, is niet eens merkbaar in Nazi Duitsland, België, Frankrijk en Engeland, althans blijkend uit wetenschappelijke studies op het gebied van de arbeidsmarkt en de reden tot negatie. Een tijd terug zei de directeur van een arbeidsvoorzieningsinstelling die zelf met een Surinaamse vrouw getrouwd bleek te zijn, tijdens een werkoverleg het volgende tegen mij: “ik maak mij zorgen omtrent de positie van Surinamers in Nederland. Ze zullen verdrongen worden door de massale toestroom van vluchtelingen uit het Midden Oosten die vaak heel hoog zijn opgeleid en door de domme Hollanders voor surrogaat blanken zullen worden aangezien. Als Surinamers enkel licht getint zouden zijn , zouden ze hier automatisch een betere bejegening krijgen “. Wat deze laatste betreft ken ik toevallig een doldwaas tafereel waarbij twee Surinaamse studenten die vanwege het feit dat ze in die tijd met een Surinaamse beurs naar Nederland kwamen, bij een instelling in de wachtkamer moesten plaats nemen in verband met de afwikkeling van enige formaliteiten. Een Hollandse bode stapte met een krant in de hand op die twee af en offreerde die aan de licht-getinte student, daarbij de opmerking plaatsend aan het adres van de donkere Surinamer dat die niet zou kunnen lezen.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.