Haha! Italië gaat “banken helpen” als ze op het punt van omvallen staan

Giovanni Tria. Bundesministerium für Finanzen / Flickr.
Foto: Giovanni Tria. Bundesministerium für Finanzen / Flickr.

Raad eens wie dan uiteindelijk écht met de rekening opgezadeld wordt?

De Italiaanse minister van Financiën Giovanni Tria heeft vandaag laten weten dat banken zich nergens zorgen over hoeven te maken. Als er een nieuwe kredietcrisis uitbreekt — en dat is vrijwel zeker het geval — zal de Italiaanse regering noodlijdende banken ‘gewoon’ steunen.

“Elke regering zou het moeten doen.” Ook benadrukte hij dat de Italiaanse bankensector er volgens hem nog steeds solide voor staat. Momenteel “zijn er geen gevaren”, aldus de bewindsman. Hij wilde niet zeggen hoe hij eventuele overheidssteun aan banken precies voor zich ziet.

Even voor de duidelijkheid: een minister van Financiën zegt zoiets natuurlijk alleen maar omdat hij er serieus rekening mee houdt dat er een dergelijke crisis aankomt. Of, beter gezegd, dat hij dit weet. Het heeft namelijk totaal geen zin om mensen zich zorgen te laten maken over een puur hypothetisch scenario.

Nee, Tria denkt dat er een nieuwe kredietcrisis aankomt… en hij probeert bankiers, die dit ook weten, nu al wat vertrouwen in te praten.

Dat is punt één. Punt twee is zo mogelijk nóg belangrijker. We moeten ons namelijk afvragen waar de Italiaanse regering het geld vandaan zal halen om banken zo zwaar te subsidiëren? Rome is al nagenoeg failliet. Hoe kan de regering al die banken dan helpen overleven?

Het antwoord ligt voor de hand: met een beetje (veel) hulp van de Europese Unie. En dat betekent natuurlijk: van rijke landen als Duitsland en Nederland.

Kortom, houd er maar rekening mee dat u als Nederlandse belastingbetaler binnen afzienbare tijd uw Italiaanse vrienden een flinke bonus geeft. Niet omdat ú dat wil, natuurlijk, maar om het Grote Europese Project gaande te houden.

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reageer

31 reacties

 1.   

  NEXIT!!!

 2.   

  Je kunt gewoon miljarden euro’s bijdrukken, het is niets meer dan een afspraak.

  1.   

   @Baaz
   Miljarden Euro’s bij drukken lijkt mij niet de oplossing, dat werkt inflatie in de hand. Duitsland deed dat ook in de jaren 20 van de vorige eeuw, enkele miljarden D-mark neertellen voor een brood.

   1.   

    Serieus, dit is een inhoudelijk een prima reactie. Met het oog op inflatie geeft blijk van kennis van zaken.

   2.   

    @SVP: Sorry, ik chargeerde!

    Echter, het zou mij niets verbazen, het gratis geld groeit tegenwoordig tegen de klippen op, net als het aantal belastingbetalers die jaar na jaar weer meer gaan betalen aan de EU-hobby’s.

    1.   

     @Baaz
     Klopt, de EU had allang failliet kunnen zijn, ware er geen belastingbetalers. Een elite bolwerk waar ik amper beter van geworden ben, maar wel aan meebetaal.

    2.   

     Die ene keer dat ik gratis geld kreeg was een muntsetje met Euro’s lang geleden. Tegenwoordig zou ik het niet weten. Moet haast wel een hype zijn.

 3.   

  Rechts neemt Europa over. Het is of mensen nooit leren, rechts heeft het slachtoffer gevonden, de migranten.

  Er komt een nieuwe crisis aan, naar het zich laat aanzien een megacrisis, die populistische clown in Amerika gaat voor korte termijn succes, wat dat op lange termijn is al vaak gebleken. In Italië willen de rechtse malloten een basis inkomen voor iedereen. In Nederland is een idiote complotdenker populair die er rare rassentheorien op nahoudt. De gezamenlijke vijand is de migranten.

  Na de ellende zal het wel weer we wilden dit niet. Sociaal democraten zullen de ellende weer moeten oplossen.

  1.   

   ‘Sociaal democraten zullen de ellende weer moeten oplossen.”
   Sociaal democraten lossen helemaal niéts op en hébben ook nooit iets opgelost. Veroorzaken, dát is waar ze goed in zijn!
   Bovendien hebben “migranten”, kuch………(Gelukszoekers, non-valeurs en criminelen is een betere omschrijving) hier helemaal niéts te zoeken. Zij moeten, willen ze wat van hun leven maken, de handen uit de mouwen steken en in hun vaderland de boel aanpakken, door hard te werken. Iets waaraan Nederland zijn welvaart aan te danken heeft!

   1.   

    Alweer verdraai jij feiten. Je bent wereldvreemd. Nederland heeft zijn welvaart niet te danken aan hard werken, wat niet wil zeggen dat een aantal Nederlanders hard werkt maar als het door hard werken kwam hadden zuid Amerika en Afrika deze welvaart ook moeten hebben. Nederland heeft zijn welvaart te danken aan neo kolonialisme. Wees een man, draag de gevolgen van je welvaart. Wil je hier serieus wat veranderd zien roep bij je volksvertegenwoordigers op om tot een vorm van samenwerking ipv uitbuiting over te gaan.

    1.   

     @Aytas
     Het is natuurlijk de grootste onzin, om onze huidige welvaart aan neokolonialisme te verbinden. Ten eerste was ons land ná het einde van de 2e WO totaal leeggeplunderd. Van de zogenaamde koloniale was al vóór de oorlog niets meer over (Crisistijd) en Indonesië werd onafhankelijk. Daar komt nog eens bij dat, als we het tóch over koloniën gaan hebben, de zuidelijke provincies en dan met name “staats Brabant”, het “land” waar ik geboren en getogen ben, eeuwen lang is uitgebuit door de “Republiek der 7 verenigde Provinciën”. Met het kolonialisme waar jij op doelt heb ik dus helemaal niks te maken en als je met Neo-Kolonialisme de huidige tijd bedoelt, dan heb ik wel een boodschap voor je: Waarom zijn al die miljarden ontwikkelingshulp die wij aan derdewereldlanden hebben geschonken dan door de lokale machthebbers niet gebruikt, om tot een betere levensstandaard voor hun bevolking te komen. Nee, dat geld werd/wordt liever besteed voor eigen (machthebbers en kliek) gewin. Is dát onze schuld? Dácht het niet. Al 65 jaar worden miljarden en miljarden in die bodemloze put gepompt, zonder énig resultaat wát dan ook. En dan durf jij mij verwijten te maken? Ik heb begrepen, dat jij uit Afrika afkomstig bent? Waarom ga je dáár je oorspronkelijke vaderland niet mee helpen opbouwen. Nú profiteer je slechts van door Nederlanders ná de oorlog opgebouwde welvaart, zonder er ook maar iéts aan bijgedragen te hebben. En dát noem ik nou nog eens een voorbeeld van neo-kolonialisme, ofwel parasitair gedrag! “Neokolonialisme”. Ook weer zo’n links modewoord wat nérgens op slaat en dat, als men geen antwoord meer weet, gebruikt wordt om te framen en mensen in een hoek te zetten of een discussie dood te slaan.
     Vertel jij dan maar eens, wat die Neokoloniale welvaart inhoudt.

  2.   

   Dit riekt naar een door Marxisme-Leninisme gevoed sociaaldemocratisch messiascomplex. Het lijkt me vervelend voor je dat je ideologie steeds minder ingang vindt omdat steeds meer mensen klaar zijn met de naar hen doorgeschoven rekeningen ervan.

 4.   

  Tijd voor een Nexit en terugkeer naar de Gulden.

  1.   

   Terug naar de daalder en de stuiver, Duke ! Gouden tientjes…ik heb er nog 3 liggen.

   1.   

    Ja. Er zijn andere EU landen met een eigen munt, dus eerst alleen terug naar de Gulden lijkt me ook prima. Dan kunnen we de EU kat nog een paar jaartjes uit de boom kijken.

    1.   

     De ECB verleent natuurlijk alle medewerking, dat spreekt vanzelf.

    2.   

     Alle gokautomaten ombouwen, waar begin je aan.

  2.   

   Vergis je niet, er bestaan mensen die dit echt serieus menen.

   1.   

    Sterker nog, die zeggen echt dat je schulden afnemen en je bezit toeneemt. Ik heb ze gesproken, het was dan ook hun mening.

   2.   

    Vergis je niet, er zijn mensen die zeggen dat er mensen bestaan die dit echt serieus menen..

  3.   

   Zonder EU was de welvaart in Nederland een stuk hoger geweest dan nu. Of de antidemocratische EU-organisatie evenwel nog te ontmantelen is, is vers twee.

   1.   

    Kun je die stelling onderbouwen?

   2.   

    Deze bewering is evident onjuist.

    1.   

     @guus als u iets plemp waarin u beweert dat iemands stelling onjuist is en hier geen uitleg of bewijs aanvoert voor de zogenaamde onjuiste stelling van uw discussie opponent, dan bent u af.

   3.   

    Dit is een opmerkelijke bewering die in logica en feitelijke onderbouwing wel wat steviger zou kunnen.

 5.   

  Er is maar één manier om deze ellende voor eens en voor altijd op te lossen en dat is het ontmantelen van megabanken. Zij hebben teveel macht en invloed, en het gaat om te grote bedragen. Het kan gewoon niet zo zijn dat een paar megabanken de economie van een compleet land kunnen gijzelen. Dat is gewoon pure waanzin. Zolang die enorm grote banken niet worden opgesplitst in kleine zelfstandige units, zodat er weer sprake is van eerlijke concurrentie en “de menselijke maat”, zal dit toxische probleem blijven bestaan en iedere zoveel jaar terugkeren. Maar ook heeft het te maken met de centrale banken (FED, ECB, DNB), de Wereldbank en het IMF. Het is internationaal allemaal te zeer met elkaar verweven en zo ongelooflijk gecompliceerd dat het bijna onoplosbaar lijkt. Dat is een van de grote problemen van onze tijd.

 6.   

  Binnen een goede familie is het gebruikelijk dat de minder bedeelde familieleden gesteund worden door de rijke leden.

  1.   

   De EU een goede familie? Bwoehahahahahaha! Met Frankrijk en Duitsland als “vader” en “moeder” zeker en de overige landen de kinderen en Italië als bruid. Wij zijn maar uitgehuwelijkt hoor! Het is gedwongen aangetrouwd. Een scheiding (Nexit) is de enige juiste weg! Niet wachten op de rest van deze maffioze familie, maar wégwezen uit deze incest plegende criminele organisatie!!!

   1.   

    JA, als ouders Frankrijk en Duitsland met de centjes, nou ja centjes € 1400 miljard, uit de door hard werkende Nederlanders gevulde spaarpot.

   2.   

    In dit geval zou ik u gaarne doorverwijzen naar prof. dr. Bart van Ark, hoofd van de Coneference board, die leiding geeft aan de meest vooranstaande top economen in de wereld. Onlangs had BNR nog een interview waarin hij helder uiteenzette waarom dat nou juist zeer ongelukkig zou uitpakken. Misschien kunt u hem bijpraten…

 7.   

  Wanneer barst de Italiaanse geld bom.????

Like nu onze nieuwe pagina voor nieuws en opinie!