VN-akkoord wankelt, maar temperatuurstijging blijft bedreiging voor gemeenschappen

08-05-2018 DagelijkseStandaard FOTO ( Onze ongeremde natuur aanschouwen in Arctische gebieden )
Foto:

Het gaat niet snel genoeg, landen houden zich niet aan afspraken, scepticisme heerst en wat doe je dan? Dan stel je voor dat er een andere aanpak nodig is om de negatieve gevolgen van klimaatverandering te minimaliseren. Wat zijn dan die maatregelen die het VN-Klimaatpanel IPCC oppert? Om daar echt een antwoord op te geven moet een soep aan mooie woorden voldoende zijn, maar het is allemaal weinig concreet. Over de tekst van het rapport werden ruim 195 landen het eens.

Volgens het VN-Klimaatpanel IPCC is de stijging van de gemiddelde temperatuur een groot probleem. Dat de focus bij de aanpak van natuurlijke problemen zich beperkt tot de stijging van de gemiddelde temperatuur is logisch, want stijgende temperaturen leveren inderdaad problemen op in diverse gebieden op aarde. Net zoals lage temperaturen het onmogelijk maakt om beschaving te ontwikkelen. Op dit moment ontstaan op verschillende plekken droogtes, woestijnen en andere ongemakken. De aarde verandert en de mens moet dus mee veranderen. Enerzijds willen landen die minder te vrezen hebben van klimaatverandering wel helpen, maar echt de hete kastanjes uit het vuur halen liever niet.

Om een halve graad minder warm te worden tegen het jaar 2030, moet de CO2 uitstoot met 45% zijn verminderd. De verwachting is dat dit enige problemen zal opleveren, want de temperatuur stijgt alsnog en de effecten daarvan worden niet voorkomen door een reductie in CO2 uitstoot, ze zijn enkel ‘iets minder erg’. Daarom is het tijd dat er eens wordt gekeken naar een nieuw model waarbij dynamische bevolkingsbewegingen worden ondersteund door de VN, terwijl we de economie niet een doodsteek geven in een pogingen de temperatuurstijging te voorkomen.

Maar klimaatverandering is inderdaad een probleem voor veel mensen. Dus wat te doen? Een manier is om de ruimte die we op aarde hebben opnieuw in te richten. Wanneer het droger wordt op één plek op de aarde, dan wordt het elders vaak weer leefbaar. Grote delen territoria vol met grondstoffen zijn niet ontgonnen en klaar om te worden bewoond. De Chinezen doen dit al actief in Russisch-Siberië waar zij de economische ontwikkelingen naar een hoger plan tillen. Ook Europa heeft kansen om leefgebieden te vergroten, bijvoorbeeld wanneer tegen het einde van de eeuw delen van Groenland weer bewoonbaar worden.

In plaats van een focus op het voorkomen van klimaatverandering, iets dat wetenschappelijk gezien niet kan worden voorspeld in termen van maatregeleneffectiviteit, kan de VN zich beter richten op een menswaardige transitie en steun aan gemeenschappen die door klimaatverandering worden getroffen en hen te helpen op andere locaties op deze aarde een bestaan op te bouwen. Dit betekent niet dat complete volksstammen duizenden kilometers moeten reizen voordat zij een plek vinden om een bestaan op te bouwen. Vaak zijn de problemen op regionaal niveau op te lossen.

Voor Nederland betekent dit bijvoorbeeld investeren in watermanagement met een focus op het besparen van zoet water, maar ook voorbereidingen treffen voor hoogwater. Ook moet eens gekeken worden naar de wijze waarop Groenland op dit moment langzaam ontdooit en of het mogelijk is om daar diaspora te ontwikkelen: in het geval van de Friezen en de rest van afstammelingen van Vikingen uit Noorwegen, Zweden en Denemarken betekent dit een thuiswedstrijd.

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reageer

12 reacties

 1.   

  Niks van waar zegt FvD…hoax. Midden Amerika spoelt weg, bovenmatige regenval. 50g C in Portugal. Allemaal niet waar. Geen smeltend Poolijs, geen afname van flora en fauna.

 2.   

  Toch een paar feiten en wat vragen : de aarde is de laatste 2 jaar 0,6 graden koeler geworden en de zeespiegelstijging is al 50 jaar constant. Vroeger was er landbouw mogelijk op Groenland, misschien over enkele decennia weer. Hoeveel ijs is er bijgekomen aan de zuidpool, waarom alleen maar focussen op de noordpool?? Is CO2 de boosdoener?

  1.   

   “Is CO2 de boosdoener?”

   Nee, de drang naar belasting- en milieuheffingen.

  2.   

   Gemiddeld is het aardoppervlak vergeleken met 150 terug met 1grC gestegen. Essent: Als wij doorgaan op de wijze als nu ligt het in de verwachting dat de temperatuur 3 gr hoger ligt dan nu.
   Wie het weet mag het nu zeggen. De najaarsstormen moeten nog komen.

 3.   

  De enige die zich in deze gekte gaat redden is het klimaat zelf. Er is sinds Pangea veel veranderd. Als je overleven wil moet je je aan de klimaat aanpassen maar het klimaat beheersen zal nooit lukken. Maak gebruik dus van nieuwe situatie, dat doet de natuur zelf ook en probeer niet de geschiedenis terug te draaien. Accepteer dat je als mens maar een klein onderdeeltje in het grote chaotische geheel bent. Nederig maar slim met behulp van echte niet gepolitiseerde wetenschap.

 4.   

  Ik wordt kots- en kostmisselijk van dat klimaatgedram.
  Al worden er miljoenen windmolens en zonnepanelen geplaatst, het tij is niet te keren.
  De aarde kent in haar bestaansgeschiedenis vele afwisselende klimaatperioden en toen waren er nog geen mensen.
  Het geld kunnen ze beter besteden aan dijkverhogingen en thorium centrales.

  1.   

   Och zal het geen milloeu gedram noemen maar,,
   Ga eens naar Griekenland en tel daar de zonnepanelen, het plastic dat gewoon overal ligt, tesamen met het vuilnis.

   Auto’s die rijden als idioten. Millieu? Als ze in dat soort landen nu eens de de helft aan effort er in stopten die we er hier in moeten stoppen…
   Dan, ja dan zet je zoden aan de dijk.

   Wij zijn hier gvd roomser als de paus.

 5.   

  Het is nogal arrogant om te denken dat wij als mens daadwerkelijk aan de knoppen zitten en het klimaat kunnen ‘managen’.
  De klimaat business (want dat is het) is een politiek instrument waar veel mensen van leven en hun carrière op bouwen.
  Die mensen zijn NIET onafhankelijk – Nijpels en Samson bijvoorbeeld.

 6.   

  Plagiaat
  ———-
  Eind negentiger jaren heeft Al Gore het klimaatprobleem gelanceerd. Met het vallen van de muur was de ‘vijand’ weg en moest er een nieuwe vijand komen: het klimaat.
  De (links geëngageerde) politiek pikte dat al snel op.
  Het volk had een nieuwe zorg (lees: dreiging) nodig.
  En het klimaat was daarvoor zeer geschikt.
  Een bedreiging voor kinderen en kleinkinderen.
  Dat doet het altijd goed.

  Maar het klimaatprobleem is wel oplosbaar. Dat dan weer wel. Want een onoplosbaar probleem creëert slapeloze nachten en paniek bij de burgers. Dat moet niet. Dus oplosbaar.
  Als de burger maar betaalt. Belastingen.

  Kan dat gecreëerde klimaatprobleem met alle nieuwe problemen in de wereld niet nu weer in de kast?

  Een klimaatscepticus,
  J.A. van Ketwich Verschuur

 7.   

  Nederland het belachelijke braafste jongetje van de klas
  ———————————————————————

  In Duitsland stookt men steeds meer bruinkool en in China opent men nog steeds kolengestookte centrales.
  Duitsland legt een netwerk aan voor aardgas en Nederland doet voorkomen dat aardgas zeer vervuilend is en dwingt haar burgers voor dure alternatieven te kiezen en geeft de indruk dat Nederland daarmee de wereld redt.

  En niemand van al die klimaathysterici die dat wil inzien.

  1.   

   Nederland is kampioen heffen en belasten. Je ziet het in allerlei verschillende accijnzen, je ziet het aan de verhoging van de BTW in 2012 van 19 naar 21%(!), je ziet het aan het voornemen om de dividendbelasting af te schaffen, ten koste van het MKB, je ziet het aan de voorgenomen belastingverhoging van het lage tarief van 50%(!). Ook zie je het aan de versobering van de arbeidsmarkt en de WW. Je kunt eerder op straat gezet worden en de WW duurt daarbij korter, twee vliegen in één VVD-klap.

 8.   

  Onze DDS-‘journalist’ Teunis Dokter schrijft:
  “Ook moet eens gekeken worden naar de wijze waarop Groenland op dit moment langzaam ontdooit en of het mogelijk is om daar diaspora te ontwikkelen: in het geval van de Friezen en de rest van afstammelingen van Vikingen uit Noorwegen, Zweden en Denemarken betekent dit een thuiswedstrijd.”

  Oftewel, hij kwettert er lustig op los. Zou hij überhaupt wel weten wat het woord “diaspora” betekent?

Like nu onze nieuwe pagina voor nieuws en opinie!