Koning bemoeit zich met de Brexit, en heeft ook een (eurofiele) mening. Ongewenst!

Met enige verbazing nam ik kennis van het feit dat Koning Willem-Alexander kennelijk gemeend heeft om Groot-Brittannië te moeten waarschuwen voor de Brexit – het gevreesde uittreden uit de Europese Unie.

Tegen Britse journalisten merkte ons staatshoofd namelijk dit op:

“Koning Willem-Alexander heeft in gesprek met Britse journalisten zijn zorgen geuit over de aanstaande brexit. Hij verwacht een nadelige invloed op de handel tussen Nederland en het Verenigd Koninkrijk, meldden onder meer The Guardian en The Independent op basis van het gesprek.

De journalisten waren op paleis Noordeinde uitgenodigd naar aanleiding van het staatsbezoek dat koning Willem-Alexander en koningin Máxima deze maand afleggen aan Groot-Brittannië. In het gesprek zou de koning het standpunt van de Nederlandse regering over de brexit hebben herhaald, maar ook hebben gezegd dat Nederland de keuze van het Britse volk moet respecteren. ”

Voor de goede orde: ik denk dat onze monarch inhoudelijk best een punt heeft. Brexit lijkt handelstechnisch geen voordelen op te leveren, maar legt nu al wél twee jaar lang het land volledig plat. De politiek in Londen komt nergens meer aan toe behalve Brexit. Daarnaast lijken er handelsbelemmeringen te komen tussen het Verenigd Koninkrijk en haar meest voorname handelsparnters – geen goed teken.

Maar dat gezegd hebbende: je kan dat als privé-persoon of politicus wel vaststellen, maar de Koning zou beter moeten weten dan zich bemoeien met zoiets controversieels als de Brexit. Hij kan namelijk zeggen wat hij wil, maar hij is zelf niet verantwoordelijk voor zijn woorden. Dat is premier Rutte, die mogelijkerwijs nu wat uit te leggen heeft aan de Brexit-voorstanders in de Tweede Kamer, bij PVV en FVD.

Dit is geen wenselijke situatie. Het instituut ‘koning’ kan zo op flink afbreukrisico rekenen. En zo is dat instituut niet succesvol: een ongekozen staatshoofd werkt alleen als het probeert te staan voor de politieke mening van álle Nederlanders. Of liever gezegd: de Koning moet niet in de politieke arena te vinden zijn, maar erboven.

Momenteel verkondigt Willem-Alexander echter meningen die niet stroken met tenminste 22 zetels in de Kamer. Voor iemand die boven de politieke partijen dient te staan is dat natuurlijk niet best.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

33 reacties

 1. Ernst Quispel

  De Koning mag geen mening hebben maar als hem die per ongeluk ontsnapt is het natuurlijk wel fijn als hij groot gelijk heeft.

  1. j33per

   …wat hij dus niet heeft.

 2. Guus Geluk

  Wel, technisch gezien is de koning nog steeds de ceremoniële leider van de regering, dus is hij ook ceremonieel de baas van Mark Rutte. Met het herhalen van het standpunt van zijn “eigen” regering overschrijdt hij de grens niet. In theorie is het mogelijk, hoewel ik denk van niet, dat de koning eigenlijk een keiharde Brexitter is, maar dat mag hij niet zeggen, omdat hij dan tegen zijn “eigen” kabinet ingaat.

  In de tweede plaats vermeldt de koning de feiten. Handelsbelemmeringen zullen bij een harde Brexit ongetwijfeld ontstaan, hetgeen een probleem is voor veel Nederlanders die zaken doen met de Britten. De Nederbrexitters staan hier weer eens voor paal, aangezien de werkende Nederlander bij een Brexit evident de lul is.

  1. IJscoman

   Als de Brexit een voorbode mag zijn van het ontploffen van de EU of van een Nexit, mag het wat kosten: tegen elke prijs en met blanco cheque.

   1. Ernst Quispel

    De feiten zijn dat de Brexit de EU belangrijk heeft versterkt en de kansen op een Nexit sterk hebben verkleind.

    De Brexit is een harde les voor mensen die de noodzaak en de onvermijdelijkheid van een sterke EU nog niet zagen.

    1. Ni28

     Laten we afwachten hoe de Brexit voor de Britten afloopt. Tot nu toe worden alleen doomscenario’s losgelaten om mensen bang te maken. Verkeerde strategie.

     1. Dirk van Jurie

      Ni28 de Brexit gaat goed aflopen denkt men nou echt dat ineens niemand meer zaken gaat doen en dat mensen ineens stoppen met werken??

     2. Ernst Quispel

      We blijven wel zaken doen met de Britten maar minder en duurder.

    2. Dirk van Jurie

     De Eu is een geld slurper die door subsidies de landen in hun macht houdt, het is een corrupte bank en wij de betalers..

     1. Ni28

      De euro blijkt een socialistisch middel om de EU landen op hetzelfde niveau te brengen. Je mag het zelf vertalen hoe je wilt maar in wezen betekent dat kort door de bocht alleen wie werkt betaalt voor degene die niet werkt. En samen zullen wij met niets eindigen. Zo is communisme gevallen.

     2. Aytas

      Ni28
      Net als het Nederlands belastingstelsel dus.

    3. Baaz

     De feiten zijn dat de Brexit dat Nederland aan deze helden een voorbeeld kan nemen, de Brexit zal het VK in een geweldige opwaartse spiraal terecht doen komen! Ze hadden de euro toch al niet!

     1. Ni28

      De euro is de splijtzwam gebleken, wij zijn nog lang niet klaar mee. Een eventuele crisis in Italië legt de EU helemaal lam.

    4. Ni28

     Niet harde maar onafgemaakte les dus geen les maar aannames. Als de EU een echte democratische unie was voor allemaal en de landen vrijheid gunde en haar eenzijdige wil niet oplegde zouden er geen -exits zijn. Omdat twee landen de scepter willen zwaaien en dus de rest in wezen gijzelen door hun zin op te leggen en in wezen overheersen zullen -exits niet uitgesloten. Alleen landen die hun financiële voordeel er uithalen zullen willen blijven zolang de voorraad sterkt. In die zin blijft Brexit een voorbode. En dat is jammer, het kon allemaal veel beter.

    5. Zmaaier

     Quispel, waar baseert u dit op?
     Er zijn ook genoeg argumenten te verzinnen waarom de eu een negatieve invloed heeft op een klein handelsland zoals Nederland, zoals dat we bij handelsverdragen in plaats van onze eigen belangen de belangen van het eu collectief voorop moeten stellen. En kunt u mij ook uitleggen waarom de rijkste landen in Europa geen lid of gelimiteerd lid van de EU zijn?

     1. Baaz

      @Zmaaier: Vragen zaan zijn adres worden meestal niet beantwoord, vooral als de antwoorden in jouw gelijk wijzen.

   2. Baaz

    “Dit domme commentaar…”

    Nee hoor, het is briljant commentaar.

   3. Spaanse kok

    een Nexit, mag het wat kosten: tegen elke prijs en met blanco cheque.
    .
    Leuk dat u uw bankrekening beschikbaar stelt, maar laat de mijne er maar even buiten.

    1. Siemien

     @SK jou bankrekening staat ter beschikking van de EU

 3. Ben Zine

  Als WA doelt op de door May gevoerde rampzalig verlopende onderhandelingen die verlammend werken op de economie, dan heeft hij wel degelijk een punt. Bovendien zegt hij dat de keuze van het Britse volk moet worden gerespecteerd. Als monarch moet je boven de politiek staan, maar als journalisten er specifiek naar vragen, dan is bovenstaand antwoord van WA volkomen acceptabel.

  1. Ben Zine

   Dat gezegd hebbende zou WA wel wat meer afstand mogen nemen van Rutte. Zij gaan nogal amicaal met elkaar om en dat is niet alleen ongepast maar ook ongewenst.

 4. Ni28

  De koning gaat hier buiten zijn boekje. Bemoeienis en een mening over politieke zaken uiten tast zijn onafhankelijkheid aan en daarmee zijn geloofwaardigheid. Hij is toch de koning van alle Nederlanders?

  1. Dirk van Jurie

   @Ni28 inmiddels niet meer zoals blijkt..

   1. Ni28

    Dat kan hij bereiken als ie zijn tong laat horen met een mening. Hij mag het denken maar niet zeggen in het openbaar.

  2. Spaanse kok

   Hij is toch de koning van alle Nederlanders?
   .
   Tijdens discussies over de kosten van het koningshuis denken velen hier er heel anders over.
   Hij is de koning van alle Nederlanders maar niet alle Nederlanders zien hem als hun koning.

 5. Baaz

  Willem heeft natuurlijk ook aandelen, en die doen het alleen als de EU groot is en groter wordt.

 6. Guus Geluk

  Dit was geen persoonlijke aanval, maar een aanval op het commentaar. Ik begrijp dat dit ook tegen het huisreglement is.

 7. Guus Geluk

  Ik zal dit respecteren en heb het signaal begrepen. Mijn excuses.

 8. Pescador

  De koning begind op de npo te lijken door gawoon rutte na te brullen, van mij kan het hele koningshuis wel weg , het heeft geen nut meer de koning kan niks meer voor het volk doen alleen net als rutte voor de groot industrie zorgen en niet meer voor het gewone volk hun dochter krijgt 6 milioen per jaar omdat ze er is en heeft meer kleding in de kast alsm ik mijn hele leven heb gehad . Laten we toch met deze onzin stoppen, of hij gaat zich voor het gewone volk inzetten of hij hoepeld op

 9. J.Rademaker

  Voor de EU er was verkochten we niets aan de Britten, vreselijke tijden, gelukkig hebben we nu bescherming uit Strasburg.

 10. Ni28

  “We blijven wel zaken doen met de Britten maar minder en duurder.”
  Toen Trump met zijn handels agenda kwam waarop landen meteen reageerden met zelfde maatregelen dacht ik dat de pindakaas onbetaalbaar wordt. Sindsdien is ie alleen maar goedkoper geworden merk ik. Alles valt te regelen zeker voor handelaren.

 11. fusilier

  Als hier de pleures uitbreekt , dan weet ik wel wie het eerst in het vliegtuig zit, richting zuid Amerika.

 12. Duckday

  Vreemd dat dit huis zich met de politiek bemoeid Hij laat zich gebruiken door Rutte met die uitspraken Neem een voorbeeld aan het UK huis die houd zich verre van zulke uitspraken

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.