NOS diep door het stof om antisemitisme: ‘De jood Soros heeft zijn tentakels ver uitgestrekt in Europese politiek!’

Jawel, gisteren was een ‘bijzondere’ dag. De dag dat de NOS de weinige respectabele media Niburu en Joost Niemöller rechts inhaalde qua complotgekte. In een artikel over George Soros werd de man omschreven als ‘jood die zijn tentakels ver uitstrekt in de Europese en Amerikaanse politiek’. Inmiddels is de frase aangepast, maar zonder er melding van te maken in de officiële herstelrubriek.

Wie had ooit gedacht dat de NOS met ons belastinggeld antisemitische complottheorieën zou ondersteunen? Weinig mensen, vermoedelijk, maar toch is dat precies wat er gisteren gebeurd is toen de staatsomroep berichtte over de gevonden bom bij het huis van de Hongaarse miljardair George Soros. Soros is geen geliefd figuur binnen de rechtse gemeenschap, vandaar dat D66 ook meteen Thierry Baudet beschuldigde van het creëren van een klimaat waarin dit kon gebeuren.

Maar walgelijker dan D66 was dus die NOS. Die met het volgende stukje tekst het imperium van Soros duidde:

“De jood Soros steunt organisaties die regeringen openlijk bekritiseren en heeft zijn tentakels ver uitgestrekt in zowel de Europese als de Amerikaanse politiek.”

Boem. Linkje gelegd tussen de afkomst van Soros en zijn handelen, en meteen even een nazi-propagandaverwijzinkje in de tekst opgenomen. Want ja, Joden met reusachtige tentakels die de wereld op Lovecraftiaanse wijze proberen te verstikken zijn een vondst van nazi-propagandisten uit de vroege twintigste eeuw.

De NOS dacht zich er makkelijk vanaf te maken met een klein tweetje:

Maar de staatsomroep heeft het weghalen van de kwalijke teksten niet opgenomen in haar herstelrubriek. Dus zoals Lars Duursma zegt:

Dus: hup NOS! Doe eens wat nuttigs van ons belastinggeld. Jullie eigen fouten fatsoenlijk rechtzetten lijkt me wel het minste wat jullie kunnen doen.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

74 reacties

 1. Eugenie de la Fleur

  Het lijkt me zeer aannemelijk dat het hier om fake news gaat

  1. fockingworst

   @bloemetje het lijkt bijna fakenews ik moest ook even knipperen met mijn ogen de linkjes verifiëren en toen pas na een minuut of 5 begon het tot me door te dringen dat het GEEN FAKE NEWS is.
   Gaat de NOS eindelijks eens doen waar we voor kromliggen?
   Gewoon nieuws brengen zoals het feitelijk is.
   Was denk ik een uitglijdertje.

  2. Baaz

   Als het je niet aanstaat plak je gewoon de sticker van nepnieuws, is dat probleem ook weer opgelost.

  3. Rosasolis

   @Eugenie. Zo denkt ik ook. Waarom NU al die gedoe over een hoog-bejaarde man?
   Die niemand kwaad heeft gedaan.
   Waarom niet jaren geleden? Zou het kunnen zijn omdat hij kritiek heeft over de huidige corrupte regering van Hongarije, onder leiding van Orban?

   1. shidaian

    Hoe naïef

 2. fockingworst

  Als zelfs de nos eindelijks inziet dat soros overal aan de knoppen probeert te draaien,
  Dan denk ik dat onze lieve @ernst zelfs ook zijn marginale mening moet gaan bijstellen., want hey het is wel de staatsomroep eeh

 3. IJscoman

  Links steunt Soros. Joost mag weten waarom. Het is zoals het er stond: “Soros steunt organisaties die regeringen openlijk bekritiseren en heeft zijn tentakels ver uitgestrekt in zowel de Europese als de Amerikaanse politiek.” Het enige wat fout was is dat zijn Joodse afkomst er -oorspronkelijk- in vermeld werd. Dat heeft er inderdaad niets mee te maken. Voor de rest klopt het geheel.

  1. Ernst Quispel

   IJscoman heeft gelijk, zijn Joodse achtergrond is irrelevant.

   1. Baaz

    Toch heb jij iets met joodse achtergronden, net zoals je zogenaamd niets hebt met islam.

   2. Rosasolis

    @ IJcoman. Waarom NU al dit gedoe over een hoog bejaarde man? Waarom niet jaren geleden, als je hem zo corrupt vindt. ? Vorige jaar heb ik een verhaal gelezen over een kleine dorp in Schotland…Balmedie. Waarvan Trump wat grond heeft gekocht om een grote golf course te bouwen, compleet met luxe vacantie appartementen. Toen de burgers van dit gebied zagen dat hun hele oer-oude bos gebied werd gekapt wegens Trumps oneerlijkge gebied roof, die veel meer kapten en overnamen dan in het oorspronkelijk contract stond, kwamen de burgers rondom Balmedie op voor hun zeer oude woud. Gelukkig is er geen spoor meer van Trump en zijn chique golfers in de heel oude dorp van Balmedie, Schotland.
    Terwijl de onkruid opkomt in de golf course, en in de vervallen, oorspronkelijke luxe appartementen rondom dit rotzoi, wordt het nu alweer zeer rustig in het oude Balmedie, Schotland. De burgers zijn nu bezig om hun eeuwen oude bossen te herstellen. Nadat de Trump ellende voorbij is.

 4. Guus Geluk

  We kunnen drie zaken gevoeglijk vaststellen:

  1) George Soros is een invloedrijke welgestelde oude man met invloed in de politiek.
  2) Hij gebruikt zijn invloed om de democratie, rechtsstaat en een ruimhartig vluchtelingenbeleid te ondersteunen.
  3) Om dat laatste proberen populisten en nationalisten van over de hele wereld Soros kapot te maken. Een serie leugens over de Nazi’s schuwde zij niet, hoewel deze demonisering haar schandelijke climax beleefde toen de Hongaarse regering billboards met een afdruk van Soros langs de weg liet zetten.
  4) De toonzetting van de anti-Soros-campagne is op bepaalde momenten antisemitisch van toon.

  Populistisch rechts, en vooral Orban en Co, blijken intolerant, haatdragend en demoniserend. Wat dat betreft verschillen ze niet van ultra-links.

  1. IJscoman

   “Hij gebruikt zijn invloed om (…….) een ruimhartig vluchtelingenbeleid te ondersteunen.”
   ————————————————————————————————-
   Mede door Soros wordt Europa overspoeld door economische immigranten en gelukszoekers. Dat is precies de reden dat rechts faliekant tegen de bemoeizucht van deze gewetenloze speculant is.

   1. Guus Geluk

    Dat is de enige reden dat nationalisten en populisten hem kapot proberen te maken.

    1. IJscoman

     Dat is reden genoeg Guus.

     Europa wordt in onoverzienbare ellende en armoede gestort door de instroom van tientallen (en straks wellicht honderden) miljoenen analfabete economische immigranten die hier alleen tot last zijn.

     Jij overziet de enorme gevolgen daarvan blijkbaar niet en hult je alleen in je linkschristelijke mantel van mededogen en liefdevol opnemen. Zum kotzen dat je daarvoor je continent en land kapot wilt laten maken.

     1. Ernst Quispel

      Soros weet als slachtoffer van de Jodenvervolging wat het betekent om vluchteling te zijn.

     2. Baaz

      Dat weet jij niet, je neemt het aan.

     3. Heinz

      Honderden miljoenen? Is dat niet een beetje veel? Ik hoorde vanochtend op BNR radio dat in China jaarlijks meer toeristen het land verlaten om elders op vakantie te gaan. Een aantal groter dan Rusland als inwoners heeft!! Iets over getalsverhouding… Is dat niet grappig? 🙂

     4. Ernst Quispel

      IJscoman houdt er van om een beetje te galmen, Heinz, hij weet zelf ook wel dat zijn bewering kant noch wal raakt.

     5. Baaz

      “IJscoman houdt er van om een beetje te galmen…”

      De enige die hier galmt en zijn mening als feit verkoopt bij jij, meneer Quispel. Steeds minder forummers trappen daar niet meer in, dat dan weer wel.

     6. Baaz

      “Ik hoorde vanochtend op BNR radio…”

      Fijn dat je niets aan je gehoor mankeert. Tip: Je moet niet alles geloven wat je hoort. 🙂

     7. IJscoman

      Heinz, nu zijn er al bijna 40 miljoen moslims in Europa die er vijftig jaar geleden niet waren. Jaarlijks komen er bovendien zeker een miljoen (waarschijnlijk meer) immigranten bij via alle routes, dus niet alleen de dobberaars via de Middellandse Zee.

      Als het Akkoord van Marrakesh in december getekend wordt, is immigratie een mensenrecht geworden. In Afrika staan tientallen miljoenen jonge mensen klaar om deze kant op te komen, geholpen door de websites die volgens dat verdrag opgezet moeten worden, waarop hen in 7 talen de weg gewezen wordt naar de honingpotten.

      Denk jij echt dat ze niet zullen komen?

     8. Baaz

      @IJscoman: Het is niet te geloven, maar er bestaan echt Nederlanders die echt vinden dat ze allemaal welkom zijn.

     9. Ernst Quispel

      Ik dat dat de immigratiestroom vanuit Afrika en het Midden Oosten naar Europa in belangrijke mate tot stilstand is gebracht en niet verder zal oplopen dan we aan compensatie voor de vergrijzende bevolking nodig hebben.
      Europa wordt een federale staat die de buitengrenzen ondoordringbaar gaat maken.

     10. Baaz

      “Ik dat dat de immigratiestroom”

      Ik dat ook… 🙂

     11. Guus Geluk

      IJscoman vindt het pro-vluchtelingenstandpunt van Soros reden genoemd om een massale demoniseringscampagne op te zetten.

      Ik denk dat ultra-links het anti-vluchtelingenstandpunt van Janmaat genoeg vond om een massale demoniseringscampagne op te zetten.

     12. IJscoman

      Wensdenken van Quispel, zonder enig argument en onderbouwing. Puur gevoel en hoop.

     13. Baaz

      “IJscoman vindt het pro-vluchtelingenstandpunt van Soros reden genoemd…”

      Er klopt iets niet, denk ik.

     14. Troelstra

      Exact aangeduid: De gevolgen niet overzien. En dan rest de interessante vraag of hier sprake is van blind voor de realiteit naïef en dwaas zijn of gewoon moedwillig fout zijn. Want in collaboratie zit ook een verdienmodel. Eens heette dat in ons land kopgelden opstrijken.

   2. Guus Geluk

    Vanwege de weerstand tegen zijn vluchtrlingenstandpunt.

    1. Baaz

     “Vanwege de weerstand tegen zijn vluchtrlingenstandpunt.

     Dat is jouw mening en bezien vanuit jouw optiek. Het is ook vast iets waarvan je overtuigd bent en je zult het vast ook hopen. Dat mag, daarin ben je vrij.

   3. Heinz

    “Dat is precies de reden dat rechts faliekant tegen de bemoeizucht van deze gewetenloze speculant is.” 1. Speculeren is met name een hobby van rechts, zij hebben het geld ervoor, 2. Soros speculeert met eigen vermogen. En als je het goed doet, dan legt het je geen windeieren. Soros is een leermeester in deze. En over die “gelukzoekers”, iedereen heeft toch wel iets van een gelukzoeker in zich?

   4. Troelstra

    Hoeveel ingezetenen in Groot Britanië zijn er destijds niet geruïneerd door zijn speculaties met het Britse Pond? Lekker filantropisch hoor…

    1. Ernst Quispel

     Wenst Troelstra speculatie muntsoorten strafbaar te stellen?

    2. Heinz

     ⬆️Wat dacht u over het Brexit referendum ? De voorstemmers zadelden hun landgenoten op met een devaluatie van het Pond direct na de uitslag. De houders van Ponden tegoeden in het buitenland (bijv. gepensioneerden) zagen te tegenwaarde in Euro’s fors dalen. De maandelijkse pensioencheque in Ponden bleek eveneens minder waard.
     Inmiddels is er al 15% af. Pensioenuitvoerders gaan dit valutaverlies echt niet compenseren.

  2. Baaz

   Jij hebt iets met Soros maar wat het nou is? Je hebt er een mening over, dat kan ik duidelijk zien, maar voor de rest is het wat mistig. Vragen beantwoord je niet dus die stel maar niet. Toch bevreemd het mij, er moet wel iets zijn, je doet zo je best om hier je punt te drukken…

   1. Ernst Quispel

    bevreemt

    1. Baaz

     Klopt

    2. Troelstra

     bevreemdt (stam + t)

     1. Baaz

      Dat klopt beter… 😉

  3. sonar

   Guus Gans dat is jouw eigen mening ,alleen waar het rookt is er ook vuur.
   Blijf rustig met oog kleppen rond lopen ,dan hoef jij de narigheid aan de zijkanten niet te zien zoals dat in de reacties te lezen is.

  4. Baaz

   “2) Hij gebruikt zijn invloed om de democratie, rechtsstaat en een ruimhartig vluchtelingenbeleid te ondersteunen.”

   O nu snap ik het… Jij bent van mening en denkt dat hij zijn invloed gebruikt voor de zaken die jij belangrijk vindt.

   1. Troelstra

    Ruimhartig vluchtelingenbeleid? Sinds wanneer zijn parasieten vluchtelingen?

  5. Rosasolis

   @Guus. Je heb gelijk. Misschien is Trump, Orban en hun aanhangers jaloers op dit oude man die meer met zijn miljoenen deed dan chique golf gebieden met luxe vakanties huizen, casinos en hoge toorn hotels bouwen, om nog rijker te worden.

 5. Ritter

  De aanduiding van “Jood” in de originele kop van het artikel is overbodig en heeft antisemitische trekken. Daar is de NOS in de fout gegaan.

  Voor de rest is het waar dat Soros de financier is van vele linkse activistische groepen en op de achtergrond een belangrijke rol speelt.

 6. Fortiori

  Dat bericht van de NOS zal voor menige reaguurder toch geen reden voor klagen zijn.
  Soros kreeg er van langs daar hij met zijn geld goede doelen steunde en zeer democratisch gekozen regeringsleiders de maat naam. De president van Maleisië, die de pers knevelde. Orbán met zijn EU geld.

  1. Baaz

   “met zijn geld goede doelen steunde”

   Daar zijn de meningen over verdeeld…

   1. Troelstra

    George Soros houdt er een uiterst schadelijke agenda op na. Eigenlijk zou hij hoofdelijk aansprakelijk gesteld moeten worden voor de maatschappelijke (gevolg-)schade die hij Europa heeft aangebracht.

    1. Baaz

     Er zijn mensen die dat associëren met ‘goede doelen’. Ik kom ze ook op DDS tegen. Ik noem geen namen maar het is meneer Geluk.

  2. Ernst Quispel

   Haenen legde zojuist voor Radio 1 uit dat de kop een verwijzing betrof naar alt right dwazen die een antisemitische hetze tegen Soros voeren maar omdat dit in de kop onvoldoende duidelijk werd (door het bijvoorbeeld tussen aanhalingstekens te plaatsen) een enorme fout was die ook onmiddellijk is gecorrigeerd.

   1. Baaz

    Zelfs Haenen heeft recht op zijn eigen visie en ideeën, visies en ideeën zijn niet strafbaar.

    1. Heinz

     Ergo, de visie en principes van Soros zijn legitiem. Een hetze tegen Soros is buitenproportioneel.

     1. Baaz

      Dat vind jij, als er al sprake is van een hetze want dat is nog maar de vraag. Wat is jouw binding met Soros?

     2. Ernst Quispel

      Ja, dat lijkt me juist, Heinz.

     3. Baaz

      “dat lijkt me…”

      Een voorbehoud, dat gaat de goede kant op!

   2. Guus Geluk

    Interessante informatie. Dit brengt nieuw licht op deze casus.

    1. Baaz

     Of de informatie interessant is blijft de vraag en met dat licht zal het ook wel meevallen. Dat jij iets met Soros hebt is wel gebleken, dat hoeft overigens niet te betekenen dat anderen dat ook moeten hebben, vaak zie je dat soort overheersende ideeën ter linker zijde.

    2. Baaz

     Vandaag in het AD, ik moest gelijk aan meneer Geluk denken:

     De 6-jarige Teddy Mazzini uit Tucson in de Verenigde Staten nodigde afgelopen weekend voor zijn verjaardagsfeestje al zijn 32 klasgenootjes uit. De bedoeling was om met z’n allen pizza te gaan eten in een lokaal restaurant. Maar helaas kwam er op de dag van het feestje niemand opdagen.

     De foto bij het artikel spreekt boekdelen, het brengt nieuw licht op deze casus.

     1. Heinz

      ⚠️ Triest voor die jongen op zijn verjaardag. Niets leukers dan vriendjes om je heen.

 7. Troelstra

  Het migratiepact dat staatssecretaris Harbers van Vreemdelingenzaken in december wil sluiten met de lidstaten van de Verenigde Naties, is een gevaar voor onze soevereiniteit. Volgens Harbers is het bedoeld om de migratiesamenwerking met alle landen te verstevigen, ook op het gebied van terugkeer. Maar het toont veel te weinig aandacht voor de belangen van de eigen onderdanen. Wij moeten zelf beslissingen kunnen nemen over onze grenzen en die niet verplicht openstellen op basis van deze afspraak.

  Dit pact is eenzijdig en ik maak me er grote zorgen over. Migratie wordt hier neergezet als een mensenrecht, waarbij het land van aankomst de faciliteiten moet verlenen. Terwijl elk land, elke natie in onze ogen de verantwoordelijkheid heeft om de eigen grenzen te beschermen.

  Veel migranten doen een beroep op het vluchtelingenverdrag, ook als het geen vluchtelingen zijn. We zien mensen vertrekken uit landen die als veilig te boek staan, met een economische motivatie. Het vluchtelingenverdrag is daar niet voor. Dat is bedoeld voor mensen die hun land ontvluchten omdat ze hun leven niet zeker zijn. Als je dit goed wilt regelen, moet je het vluchtelingenverdrag kritisch tegen het licht houden.

  Ik denk dat in ons land het probleem zwaar wordt onderschat. In het pact dat er al ligt, lijkt niet zoveel aan de hand. Het gaat ervan uit dat ieder mens het recht heeft om te vertrekken naar het land van keuze.

  Wat Trump doet in de Verenigde Staten, is lomp. Hij zet een hek neer, klaar. Dat is ook niet de weg. Binnen de internationale rechtsorde moeten maatregelen worden getroffen die de staten van de Verenigde Naties in hun waarde laten en de soevereiniteit respecteren. Tegelijkertijd moet de toegang worden geboden aan vluchtelingen die het écht nodig hebben, als gevolg van oorlog of geweld. Het belang van die echte vluchtelingen raakt volkomen ondergesneeuwd.

  Het baart me zorgen dat alleen de PVV, Forum voor Democratie en de SGP erop aandringen dit pact niet te tekenen. Het gaat vrijwel geruisloos door de Kamer, terwijl dit een heel belangrijke afspraak is die voor de toekomst geldt. Misschien dat het voor deze generatie nog meevalt, maar waar worden de volgende generaties mee geconfronteerd? Ik krijg daar wel een aantal grijze haren van bij.

  Wat wel goed zou zijn, als er vluchtelingenstromen op gang komen uit meestal de armoedelanden, is een adequate opvang in de eigen regio. Veel wordt nu overlaten aan Noord-Afrikaanse landen waarvandaan de vluchtelingen de oversteek naar Europa maken. Jongelui die massaal Europa binnentrekken – daar kun je veel strakker in optreden. Als landen niet kunnen terugnemen, dan moeten we ze ondersteunen. Maar als ze niet willen, wat we bij Marokko zien, dan moet dat economische en financiële consequenties hebben.

  Richting onze bestuurders zeg ik: bega geen domme fout. De consequenties van dit pact zijn niet te overzien. Stel dat er straks een migratiestroom op gang komt, dan blijven deze mensen hangen in de illegaliteit en we weten inmiddels dat dat vaak gepaard gaat met vormen van criminaliteit. Dan organiseer je een bron van ellende voor de toekomstige generaties.

  1. Fortiori

   Het hek, Troelstra. Het heilige hek blijft voor de meesten, niet gehinderd door enige nuancering, de oplossing. Daarmee mag je corrupt zijn, aan media ondrukking doen en wat dies meer zij. Trump heeft zijn hek, houdt reizigers uit Islamitische landen buiten de deur, doet zaken met prinsen uit Saoudi Arabia, verkoopt ze en passant voor miljarden aan wapentuig. In Yemen sterven kinderen aan ondervoeding… mooier kun je het niet aan Trumpetisten verkopen. Orbán, hetzelfde laken een pak. Fêteert zijn familie met gratis EU geld, maar heeft een hek. Een kanjer, zo heet dat toch?

   1. Troelstra

    Me dunkt dat het hek uiterst effectief is geweest om de eigen territoriale integriteit te waarborgen en ongewenst zwerfvuil te weren aan de landsgrens. We hebben dat hek nodig, anders is het hek van de dam.

   2. Siemien

    @Fortiori er wordt vooral omheen geluld en er wordt van alles bij gehaald om de kern maar uit de windt te houden..

    1. Hetzalwelweer

     @Siemien, de kern, de elite heeft er een nieuw verdienmodel bij…en laten eigen volk lekker gaar koken

     1. Siemien

      @HZWW ik ben tegen massamigratie, open deuren/grenzen en massale immigratie.

     2. Hetzalwelweer

      @Siemien, wat is volgens jou de “kern” dan?

    2. Ernst Quispel

     Krijgen we nog excuses van je te horen, leugenaar Siemien?

     1. Hetzalwelweer

      @Ernstoğan, ik wil excuses van jou, jij zou er mee stoppen hier….je bent er nog steeds…..vragen…zoveel vragen

     2. Siemien

      @Ernst

      “Krijgen we”

      Wie zijn we?
      Welke excuses?

      Even voor de duidelijkheid.

      “Er is niets want een regressieveling (sic) zo graag doet als klikken en klikspanen.
      Eerst zuigen, nog wat zuigen.
      Mensen uitmaken voor racist, nazi, leugenaar en psychiatrisch geval
      De puppy aan de ketting trappen en trappen
      En wanneer die halfdood getrapte puppy een keertje zachtjes gromt, klikken.
      Klikken, wijzen en klikspanen.
      Dat is hun manna, hun armetierig levensdoel.
      Dat is de enige reden waarom Ernst schreef:
      “De christenen die aanmerkelijk meer mensen over de kling joegen dan de moslims, deden die ook wat hun geloof hen opdroeg, Bart?”
      Het is klein, het is miezerig, het is vals, het is laf!
      Maar zo waren de klikspanen vroeger op het schoolplein ook.
      Treiteren, spugen en dan rap met de vadsige beentjes naar de juf spurten om vervolgens gniffelend achter een muurtje te gaan staan kijken wat voor straf de juf geeft..
      In tijden van oorlog weet je iig. wie je in de gaten moet houden wanneer je onderduikers op zolder hebt.”
      (geleend van TRBK)

     3. Baaz

      Meneer Quispel gaat naar bed, het is bedtijd. Zzzz.

     4. Job Jansen

      @ Siemien,

      Zoals ik ook al tegen Baaz heb gezegd “tegen de muur aan lullen werkt beter” soms is het beter de zogenaamde gutmensch links te laten liggen. Deze figuren zijn niet meer voor rede vatbaar. De verlorene die ons land verder verpesten. Recht praten wat krom is met verdraaide argumenten. Lass das sein.

     5. Siemien

      @Job Jansen ik begrijp je, ik sla Ernstsülsün graag even om de oren als het gaat om feiten, feit blijft dat Ernst onze DDS Gestapo is die iedereen de maat neemt.
      Ernst kan uiteraard verwachten dat Ernst wat tegengas krijgt.

     6. Baaz

      Ach het is 24/7 dertien uur per dag hetzelfde , dat kan iedereen wel lezen. Het zijn meningenmachines, ze herhalen zichzelf.

 8. Troelstra

  Wie kritiek op Soros blijft benoemen als anti-Semitisme, dus tegen beter weten in, kan toch weinig anders zijn dan bewust een slecht mens.

  1. Fortiori

   Dat hij een corrupte bestuurder van een bij uitstek Islamitisch land bij de kladden had wuift de Islam hater weg. Sterker nog, hij wordt verketterd. Wonderlijk die gedachtengang.t

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.