Pietenpester Jerry Afriyie over Blokkeerfriezen: ‘Zijn Friezen tegen zwarten? Ze doneerden gul aan misdadigers!’

jerry-afriyie-drenthe
Foto: Jerry Afriyie protesteert tegen Zwarte Piet. Bron: Screenshot RTV Drenthe.

Jerry Afriyie vraagt zich openlijk af of heel Friesland niet een aartsracistische provincie is, zo valt op te maken uit de klaagzang die de professionele pietenpester vandaag mocht afsteken in de rechtbank van Leeuwarden. Afriyie hield een klaagzang over het “witte geweld” dat hem zou zijn aangedaan doordat hij niet kon demonstreren tegen Sinterklaas in Dokkum.

Vandaag ging de rechtszaak door tegen de Friese snelwegblokkeerders die in november 2017 hebben voorkomen dat een groep fundamentalistische pietenhaters kwam demonstreren bij de intocht van Sinterklaas in Dokkum. Op het programma stond vanmiddag het blokje ‘slachtoffers’. Jawel: er is niemand gewond geraakt, maar degenen die in de tegengehouden bussen zaten mochten toch als benadeelden een paar krokodillentranen komen huilen in Leeuwarden.

Altijd gretig een podium te pakken, was één van de sprekers natuurlijk Jerry “de politiemepper” Afriyie. Hij klaagde steen en been over “wit geweld” en stelde openlijk de vraag of alle Friezen niet stiekem enorme zwartenhaters waren. Lekkere kerel dus:

Heeft iemand nog een tissue? Gaarne die dan even opsturen naar één van de vele stichtingsbedrijfjes die Jerry het Slachtoffer runt…

Iemand anders nog iets te mekkeren? Doe dat dan vanmiddag snel even, want dan kan dat juridische circus in Leeuwarden ook weer verder naar het eigenlijke gedeelte rechtszaak… zonder alle treurclowns uit Amsterdam zoals die eeuwige, vermoeiende Jerry Afriyie.

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reageer

75 reacties

 1.   

  De kans is zelfs aanwezig Jerry dat met je gedram straks en misschien nu al niet alleen de Friezen iets tegen zwarten gaan hebben.

  1.   

   Ik geloof niet dat de hysterische snelwegblokkeerders uit Friesland op veel landelijke waardering kunnen rekenen.

   1.   

    Nee ik denk het ook niet.

   2.   

    Het zijn helden. Door hen is er een ommekeer gekomen in het denken over Zwarte Piet. Landelijk worden de hakken nu in het zand gezet: weg met de Afriyies en aanverwant tuig, leve Piet, leve de Nederlandse traditie.

    1.   

     Helden nog wel. Iemand die anderen in gevaar brengt hoort gewoon een straf te krijgen. Daarbij dient de reden voor het strafbare feit niet meegewogen te worden.

     Schmink je lekker zwart en vier een gezellig kinderfeest maar vergoeilijk roekeloos gedrag niet.

     Ik heb nu al zin in 5 december, het gezicht van m’n nichtje op sinterklaas is onbetaalbaar, die betovering door zwarte Piet. Wij hebben 1 voordeel voor de intocht, het aantrekken van een pakje is voldoende en geen smeerboel met schmink.

     1.   

      Maar wat is de oorzaak eigenlijk dat brave burgers, die eerst gewoon met hun kinderen een heerlijk sinterklaasfeest vierden , nu overgaan tot dit soort akties en vervolgens bejubeld worden door het halve land? Laten we daar eerst eens antwoord op krijfen voor we het vergoeilijken dit soort akties gaan veroordelen.

     2.   

      Flauwekul Aytas: niemand is een seconde in gevaar gebracht door de blokkade op de snelweg. Je gaat met z’n drieen naast elkaar rijden en mindert heel rustig en langzaam vaart tot de boel stilstaat. Zo komt 100% van alle dagelijkse files in het land toch ook tot (stil)stand?

     3.   

      De rechter zal dit verwarde tuig ook zonder twijfel een straf opleggen.Het blokkeren van een snelweg is levensgevaarlijk en het helpt zeker niet als je dat doet voor een belachelijk doel.

     4.   

      “Wij hebben 1 voordeel voor de intocht, het aantrekken van een pakje is voldoende en geen smeerboel met schmink.”

      Zo gaat dat ook op de Antillen. De zwarte pieten hoeven zich niet te schminken, teneinde de intocht mogelijk te maken, maar Sinterklaas wel, die moet zich blank smeren.

     5.   

      @Icm precies, het staat wel in de wet dat je de weg niet mag blokkeren maar gevaar is er hier nooit geweest, de wet dient zo uitgelegd te worden, wanneer er plots en acuut met opzet een file wordt veroorzaakt waarbij sprake kan zijn van een gevaarlijke situatie dient men bestraft te worden in dit geval is dat dus niet gebeurd, er was geen gevaar, files zijn aan de orde van de dag..

     6.   

      @Ernst zwarte pietenhaters en kinderfeestver. krachters dat zijn hier de verwarden, deze verwarden zijn iets begonnen waar veel Nederlanders het niet mee eens zijn en een weg blokkeren is de schuld van de zwarte pieten haters…

     7.   

      Siemien, mensen die over het hoofd van kinderen krampachtig vasthouden aan een achterlijk racistisch symbool en zelfs bereid zijn daarvoor levensgevaarlijke toestanden op snelwegen te forceren maken op mij een verwarde en hysterische indruk.

      Het spijt me wel.

     8.   

      @Ernst mensen en dan met name niet autochtonen, die over het hoofd van een kinderfeest krampachtig onze cultuur willen belasten met een door hun bedacht achterlijk racistisch symbool en zelfs bereid zijn daarvoor Nederlanders tegen hen in het harnas te jagen maken op mij een verwarde en hysterische indruk.

      Het spijt me wel.

     9.   

      Je ziet het goed, Siemien, het zijn met name roomblanke autochtonen die inzien dat Zwarte Piet in een moderne beschaafde samenleving niet meer is te handhaven.

     10.   

      @Ernst jij ziet niet dat je jezelf echt serieus belachelijk maakt, door over het hoofd van een kinderfeest, krampachtig onze cultuur te willen belasten door zwarte piet neer te zetten als racistisch symbool en zelfs bereid bent daarvoor Nederlanders tegen jou in het harnas te jagen, je maakt op mij een verwarde en hysterische indruk.

     11.   

      IJscoman
      Het gaat mij niet om het tot stoppen brengen maar om het feit dat er iemand achterop kan rijden.

      Ik geloof pest dat die demonstranten niet in gevaar waren. Daar gaat het mij niet om.

     12.   

      De reden voor een strafbaar feit is zeker van belang. Dat kan namelijk een verdachte ontslaan van rechtsvervolging. Dat oordeel zou hier ook op zijn plaats zijn. De verdachten zijn wel schuldig aan het blokkeren van een snelweg, maar gezien de omstandigheden (falende burgemeester, KOZP-kinderterreur, geruchten dat idioten Sinterklaas wilden vermoorden) wordt er verder geen straf opgelegd.

     13.   

      “….levensgevaarlijke toestanden op snelwegen te forceren maken op mij een verwarde en hysterische indruk”
      ——————————————————————————
      Iedereen voelt op zijn klompen dat er maar een is, die een verwarde en hysterische indruk maakt.

     14.   

      He ijscoman
      Welke kleur hebben jouw ijsjes?
      Bruin van buiten, roomwit van binnen?

   3.   

    Waarom zijn ze hysterisch? Omdat uzelf anti Piet bent? Bent u zelf niet hysterisch in uw haat?

   4.   

    Hysterisch nig wel. De bestickerende toeschrijvingen worden steeds fraaier.

  2.   

   Marco1
   Kun je mij uitleggen waarom je door de woorden van deze gozer iets tegen mij zult hebben? Door dit soort woorden krijg ik het gevoel dat je op zoek bent naar een excuus voor racistische gedachten wat ik persoonlijk dan goedkoop vind.

   Dit is een gedachte die jouw tekst bij mij oproept. Ik zeg dus niet dat je racist bent, als je dat wel bent, prima maar zoek geen smoesjes. Net als bij blanken is niet iedere zwarte hetzelfde.

   1.   

    Satya:ik zeg niet dat ik een hekel aan jou heb of krijg, ik denk alleen wel dat door mensen als zoeen jeffry of bv sylvana er steeds meer mensen zoiets gaan krijgen van rot allemaal maar op. En zo zullen de goed zoals v aak gaan lijden onder de “slechte”. Ik hoop je een beetje begrijpt wat ik bedoel en je niet persoonlijk aanfevallen voelt of b eledigt. Liefs marco

    1.   

     @Marco wat je zegt is een understatement.

     1.   

      Understatement of niet, ik vind het wel storend dat een kleine nietsbetekenende minderheid een reaktie opwekt maar vervolgens wel word gedacht dat de reaktie uit een honger naar reden voor racisme word gezien. En zo is de veroorzaker het slachtoffer dat is mij net iets re makkelijk.

     2.   

      @Marco ik ben het met jou eens hoor, dat steeds meer mensen een hekel krijgen, laat daar geen misverstand over bestaan

     3.   

      Ik had het vermoeden idd al

     4.   

      ;)

    2.   

     Marco1
     Kijk eens om je heen bij een intocht er staan zoveel mensen van zwarte culturen, denk daar dan aan. Ik vind vooral sylvana ergerlijk, wat denk je dat ze voor jonge zwarten doet die het al zwaar hebben? Die geeft ze een excuus om niet te knokken immers ze zijn slachtoffers.

     Blijf gewoon een open blik houden voor hen die gewoon hun leven zelf inrichten en doen wat ze moeten doen. De polarisatie gaat veel te ver en redelijke mensen zullen uiteindelijk de boel bij elkaar moeten houden.

     1.   

      Wees maar niet bang. Ik zie mezelf niet als racist of 1 in wording. Sterker nog bij mij thuis hoef je de de huiskamer maar te zien en je zal de afrikaanse cultuur al proeven. Ik probeer het gevaar van de denkwijze mensen als de zeurpieten creeren alleen maar aan te geven. Niets meer of minder maar ik denk wel dat hetzo uit de gaan kan gaan lopen.

     2.   

      Aytas, wat mij betreft is het uitstekend als zwarte culturen integreren in onze samenleving. Zoals ik hier al vaker heb vermeld, heb ik een Angolese schoonzoon en twee beeldschone bruine kleinkindjes. Als er feest is, zit het hele huis vol met bruine/zwarte mensen en er wordt uitbundig gelachen, gedanst, we hebben veel plezier en iedereen vermaakt zich uitstekend. Van enige discriminatie over en weer is nooit sprake, integendeel, de gevoelens zijn warm en de communicatie gelijkwaardig.

      Wat ik wil zeggen is dat ik het helemaal eens ben in wat je in je reactie tegen Marco1 zegt.

     3.   

      @aytas
      Stel u niet zo aan! Ik ben ook niet 100% blank. Mijn huid is licht getint en mijn haren zwart( althans, voor het grijswit werd en door de chemo uit begon te vallen).
      Ja, in mijn tijd was het als zoon van een arbeider keihard knokken! Maar de wil was er en al helemaal omdat mijn pa doodziek werd (werkzaamheden met rotzooi) en stierf toen ik 17 was.
      Dat gaf mij nog meer power om ervoor te gaan, te vechten om ergens te komen. En het is gelukt.
      Ik haat daarom dat gejankbal!

     4.   

      Toetssteen declameert:Ik haat daarom dat gejankbal!
      Om vervolgens te pas en te onpas mede te delen: door de chemo uit begon te vallen.
      .
      Behoorlijk tegenstrijdig

     5.   

      @spaanse kok: vind u uw opmerking tegen toetsteen ook niet een beetje onder de gordel?

     6.   

      @spaanse kok
      Het jokken gaat u aardig af. Dit is namelijk de eerste maal dat ik rep over de chemo.
      Maar schop gerust verder. Het laat uitstekend uw niveau zien.

     7.   

      @Marco.
      Totaal niet.
      De waarheid is hard.
      De waarheid mag gezegd worden.
      Enz..
      .
      zoon van een arbeider keihard knokken
      mijn pa doodziek werd (werkzaamheden met rotzooi) en
      stierf toen ik 17 was.
      Ik haat daarom dat gejankbal!

     8.   

      Toetssteen meent te kunnen zeggen:
      Dit is namelijk de eerste maal dat ik rep over de chemo.
      .
      Uw geheugen laat u duidelijk in de steek.
      Maar daar zal ik geen opmerking over maken.

     9.   

      Ik ben het wel een beetje met Spaanse Kok eens. Toetssteen meent kennelijk dat hij ons voortdurend over zijn gezondheidstoestand moet informeren. Voor de inhoudelijke discussie is dat niet zo relevant.

     10.   

      Kok reageert doorgaans en bij voorkeur op de persoon, dat is eenvoudig terug te lezen. Het is in strijd met de reglementen, dat dan weer wel.

     11.   

      Baaz bazelt: Het is in strijd met de reglementen, dat dan weer wel.
      .
      Enige dagen geleden noemde baaz, of een van die andere FvD fans, het refereren aan de nieuwe huisregels een NSB achtige reactie.

 2.   

  Grinnik, als Friezen tegen zwarte (ik noem ze liever bruin, want zo zwart als schoensmeer zijn Afrikanen, maar ook bepaalde groepen Indiërs, niet) zouden zijn, dan zouden ze niet pro zwarte piet zijn.
  Logica mijnheer Afriyie.
  De genoemde persoon is trouwens een afstammeling van de Ashanti. Mja de Afrikaanse slavenhalers en handelaren bij uitstek.

 3.   

  DD/SS wat een flutsite neonazi’s bij uitstek toedeloe

  1.   

   je kan me bannen tot je een ons weeg lok mij niet uit je site gaat er aan waslap

   1.   

    Nounou wat een dreigende taal. Hopelijk is de redactie niet teveel geintimideerd en blijft de”flut”site gewoon nog bestaan.

    1.   

     Ben je ook zo bang? Ik heb de deur al op slot gedaan. Heel eng dit bedreigingen. Wat te doen? Wat te doen?

     1.   

      het is “deze “dramzak

     2.   

      Ik wijs robroy op het huisregelement inzake persoonlijke aanvallen.

   2.   

    Mag je nu al fietsen zonder hulpwieltjes?

 4.   

  Als het hem niet bevalt dan gaat hij toch terug naar Ghana !
  Stook je lekker daar mensen tegen elkaar en ik zeg dit namens mijn buurman uit de Antillen ook !

  Al die subsidies afschaffen is enkel geld van de samenleving , laat al die subsidie figuren en bedrijfjes maar sponsoren zoeken en als je bedrijfje of subsidie club goed genoeg is krijg je van zelf steun .

  Klap loper !!!!!!!

 5.   

  En aan jet eind van het liedje mogen de pro-Pieters een boete betalen en trekt Jerry Afriyie Aan het langste eindje.

  Voorspelbaar circus maar voor hardleerse types is het kennelijk nodig.

  1.   

   Ach ook al is hij zwart als roet hij meent het vast goed.

  2.   

   Ach, een pyrrusoverwinning is ook een soortement van overwinning zullen we maar zeggen. Jerry heeft nog niet in de gaten wat het hem kost.

   1.   

    Laten we het een roetveegoverwinning noemen.

    :)

  3.   

   @Ernst
   Laat de Anti-Pieters lekker gaan demonstreren tegen Zwarte piet in Suriname.
   Daar schminken donkere mensen zich zwart met alle toeters en bellen om op zwarte piet te zijn. Soms wordt de Sint wit geschminkt.
   Waarom laat Ernst Quispel zich daar niet over uit?
   Zie : https://www.youtube.com/watch?v=ebqjBorA1T4

 6.   

  Als ik het wel heb heeft Afriyie ook voor het hekje gestaan. Die man is niet te vertrouwen.

 7.   

  De grootste onzin ooit, iedereen is weer blij als die Klaas is afgetaaid op 6 december. Wat n flaauwekul.

 8.   

  Wijs wat je wilt guus iederfeen doet het hier alleen links mag blijven.
  Dat maakt het veschil hier

  1.   

   Heeft iemand als eens eerder tegen je gezegd dat je wartaal schrijft? En interpunctie behoort ook niet tot je bagage, naar blijkt.

 9.   

  het schijnt dat links hier aardig de touwtjes aardig in handen heeft .
  maar goed

  1.   

   Nou idd

 10.   

  Ik heb nooit iets tegen gekleurde medemensen gehad, maar ik heb het gevoel dat dat begint te veranderen. En dan niet hele groepen, maar gewoon bepaalde personen.
  Wat een lulletje is die vent toch.
  Als je van mening bent dat Friesland racistisch is, blijf er dan weg.
  Als je vindt dat Nederland racistisch is, rot dan op.
  Als je vindt dat de Nederlandse Rechtspraak niets voorstelt, dan heb je een punt.
  Ik vind haar zelfs corrupt.
  Vecht dat dan aan en laat Zwarte Piet er buiten. Die is van (heel) Nederland en daar blijf jij mooi van af.
  Democratie is de wil van het volk, niet van een eenling.

 11.   

  Dat deze idiote kinderhater een podium krijgt is al erg genoeg. Hij wil het over wit geweld hebben maar zelf slaat hij graag er op los.

  1.   

   Hij is een wereldgoozer, Nikkel. Hij heeft een mening.

 12.   

  Ach wat leuk, meneer Affriyie had speciaal hiervoor vrij genomen van zijn werk.

  Oh…wacht!

  1.   

   Hij schijnt niet aan een VOG te kunnen komen. Hoe komt dat? Veroordelingen?

 13.   

  Wie nog nooit racistisch heeft gedacht zoals ik begint zich toch wel een beetje achter de oren te krabben. Waar zijn we in Nederland mee bezig? Dat een paar van die gefrustreerde figuren ons zo weten op te naaien en dat enkele linkse malloten daar in meegaat, ok. Maar het lijkt wel of een veel groter aantal Nederlanders langzaam maar zeker ook zo gaat denken. Onbegrijpelijk. Een onschuldig kinderfeest dat zo wordt verziekt. Het wordt hoog tijd dat ze in de zak van zwarte piet naar Spanje worden afgevoerd.

 14.   

  Zielige figuren deze niksnutten die ook niet door hebben dat al meer Nederlanders tegen hun keren en de zwarte mensen niet meer moeten.en liever hebben dat ze vertrekken,
  .

 15.   

  Jeffrey Afriye is toch een nazaat van Ghanese slavenhouders en -handelaars? En hij heeft toch ook een strafblad wegens veroordelingen voor geweldsdelicten?

  1.   

   Inderdaad, onder andere daarom is het volkomen begrijpelijk dat de Friezen uit Dokkum geen risico met hun kinderen wensten te nemen tijdens de Sinterklaasintocht.

 16.   

  Cultuur terroristen!! Slachtoffertje spelen!! Over de rug van kinderen en hun ouders. Ze zijn alleen maar op een confrontatie uit om hun gelijk te krijgen. Niks anders dan kwaadaardig opzet. Onschuldige burgers moeten beschermd worden tegen deze lui. Ze brengen ouders met hun kinderen in gevaar met hun gedram. Het recht op demonstreren mag nooit een ander in gevaar brengen zeker geen kinderen. Het is niets anders dan chantage om tijdens een kinderfeest te demonstreren.

 17.   

  Laten we wel wezen. De Nederlandse politiek is een slappe zooi als het er om gaat de autochtone Nederlanders te ondersteunen en hun rechten te waarborgen. Dat is sinds de tachtiger jaren wel gebleken. Daardoor is de immigratie zo hoog geworden en blijft die nog steeds maar door gaan. Het is zonder meer dat Nederland een verloren zaak wordt. Daar zijn we niet ver meer vanaf. De huidige regering is een typische regering, die er in de eerste plaats zit voor de hele wereld en waar Nederland zelf maar een heel bescheiden plaats in heeft gekregen. De Nederlanders worden nog geduld, dat is het enige. Zij mogen zich rot werken tegen steeds slechtere voorwaarden waaronder achterstelling. Deze regering lijkt al enigszins op de regering van de Oekraïne, die voor een heel belangrijk deel bestaat uit lieden, die op de dag dat ze minister werden de Oekraïense nationaliteit verkregen. Met clubs als VVD, D66, CU en CDA zal het alleen maar erger worden. Hun taal is er voortdurend naar. Foute actievoerders kunnen al jaren hun gang gaan.

 18.   

  Verstandige Friezen hebben minder op met beroepsallochtonen in de slachtofferrol. Mensen die je steevast iets toeschrijven om je te kunnen aanklagen in de hoop wat ‘herstelbetalingen’/subsidies losgepeuterd te krijgen. Negeren van het gezanik en onthullen van foutief weergegeven cultuur en historie helpt al om besmetting tot eeuwig slachtoffer vanuit beroepsallochtonen te voorkomen.

 19.   

  Als je het nog niet wist dat deze hartstikke mesjogge is dat moet het nu toch zeker weten.

 20.   

  Jerry vergeet, dat immigranten hier alleen op de deur kloppen en de hand ophouden en bakken met geld over de schutting gaan. Niet vrijwillig maar opgelegd door de overheid.

 21.   

  Ik las ergens dat laaggeschoolde Nederlanders zich het meest zouden bezondigen aan racisme hetwelk enkel gegrondvest zou zijn op de donkere/zwarte huidskleur. Een aanschouwelijk voorbeeld hiervoor betreft de oerwoudgeluiden die er jegens zwarte spelers worden gemaakt terwijl hetzelfde niet gebeurd jegens spelers met een niet-zwarte lichaamsovertrek. Hebben de roepers er geen aanduiding voor? Mijn vraag is hoe deze categorie oordeelt over de licht getinte allochtonen in Nederland. Heeft deze groep allochtonen in de optische krieltjes van voornoemde categorie Nederlanders de zware toets der kritiek suma cumlaude doorstaan? Het zal mij niet verbazen als de beschreven atmosfeer in de roman , getiteld: de geverfde vogel van jerzy kozinsky nog steeds hoogtij viert en manifest is. Het hoofdpersonage in deze roman was niet een neger maar een jood( lees: behorende tot het blanke ras) die vanwege zijn zwarte haardracht door elke dorpsbewoner in Rusland voor een personificatie van de duivel werd aangezien. Men durfde in de omgeving van deze joodse jongen niet eens te lachen omdat de dorpelingen bang waren dat hij hun tanden zou kunnen tellen. En elke getelde tand zou evenredig het aantal levensjaren van de dorpelingen kunnen doen bekorten. In Nederland is het kennelijk niet zo erg als in voornoemde roman omdat men liever een strot doorzagende , terroriserende en rovende licht getinte allochtone bende naast zich heeft wonen dan een timide zwarte neger. Hoewel ik altijd kritiek heb gehad op de strijders tegen zwarte piet begin ik nu ook in te zien dat deze strijd niet eens zo zinloos is. Je neemt hiermee uiteraard niet weg dat een mogelijke verdwijning van zwarte piet onverwijld met zich mee brengt dat men ophoudt het over zwarte negers te hebben. Tot slot: ik bezondigde mij ooit aan een roman, getiteld: landgenoten waar geen goed woord over o.a. Nederlanders in staat. Mag deze roman op het nachtkastje van een ieder prijken als verplichte leeskost?

  De zwarte piet uit Sinterklaas zou plotseling verworden zijn tot het symbool van racisme ondanks het feit dat dit feest zowel op de Antillen als in Suriname van oudsher uitbundig wordt gevierd. Toegegeven dat er genoeg Nederlanders zijn die hun opvatting over de veelal donkergetinte mens relateren aan het fenomeen zwarte Piet en er dan ook vanuit gaan dat zwarten uitsluitend dienders van blanken mogen zijn. Het maakt voor hen niet uit of zij op de maatschappelijk ladder veel lager hebben gescoord dan een well educated zwarte, de vooroordelen bevinden zich voor hen in een zevensterren diepvrieskist alwaar die nooit zullen bederven. Ergens in de jaren zeventig was de politieke partij De Nederlandse Volksunie vanwege de exodus van Surinamers naar Nederland gegroeid tot één met ruim zeven zetels hetgeen in die tijd voor een toetredende partij best fors was. De leider ervan, de heer Joop Glimmerveen, probeerde in de Tweede Kamer zijn stelling dat zwarten, waar Surinamers voor werden(?) versleten , inferieur zouden zijn te adstrueren middels stripverhalen zoals Sjors & Sjimmie, één waarin de donker getinte stripfiguren als dom en onbetrouwbaar werden neergezet en niet te vergeten de zwarte Piet als voornoemd. In feite is deze door een Antilliaanse strijder bedachte opschudding waar in het bijzonder de Afro Surinamers per saldo de grootste aandeelhouders van zijn , niet eens zo gek bij nader inzien. Ik vind het verzet ertegen dwaas en had men iets anders kunnen bedenken. Wat dan?

  De wijze waarop het biologisch racisme in Nederland vaste voet in de grond heeft gehad, is niet eens merkbaar in Nazi Duitsland, België, Frankrijk en Engeland, althans blijkend uit wetenschappelijke studies op het gebied van de arbeidsmarkt en de reden tot negatie. Een tijd terug zei de directeur van een arbeidsvoorzieningsinstelling die zelf met een Surinaamse vrouw getrouwd bleek te zijn, tijdens een werkoverleg het volgende tegen mij: “ik maak mij zorgen omtrent de positie van Surinamers in Nederland. Ze zullen verdrongen worden door de massale toestroom van vluchtelingen uit het Midden Oosten die vaak heel hoog zijn opgeleid en door de domme Hollanders voor surrogaat blanken zullen worden aangezien. Als Surinamers enkel licht getint zouden zijn , zouden ze hier automatisch een betere bejegening krijgen “. Wat deze laatste betreft ken ik toevallig een doldwaas tafereel waarbij twee Surinaamse studenten die vanwege het feit dat ze in die tijd met een Surinaamse beurs naar Nederland kwamen, bij een instelling in de wachtkamer moesten plaats nemen in verband met de afwikkeling van enige formaliteiten. Een Hollandse bode stapte met een krant in de hand op die twee af en offreerde die aan de licht-getinte student, daarbij de opmerking plaatsend aan het adres van de donkere Surinamer dat die niet zou kunnen lezen.

Like nu onze nieuwe pagina voor nieuws en opinie!