Rutte en Jetten gooien het op akkoordje: dividendbelasting blijft, Unilever krijgt nu op andere manier bonus

Nou, Rob Jetten is pas een weekje de nieuwe fractierobot van D66 en hij mag nu al z’n eerste succesje noemen: de dividendbelasting gaat niet door! En wat krijgt D66 er voor terug? Nou, de VVD mag de €1,9 miljard euro die deze maatregel oplevert nu op een andere manier inzetten om het bedrijfsleven te paaien. U snapt: een pyrrhus-overwinning van Robot Rob!

De oppositie roept er al anderhalf jaar om, en eindelijk heeft de coalitie dan toch maar geluisterd: de dividendbelasting wordt niet afgeschaft, ondanks dat deze maatregel wel in het regeerakkoord staat. In zijn eerste weekje als fractievoorzitter heeft D66-opperhoofd Rob Jetten dat toch maar mooi geregeld!

Nou ja, Pechtold heeft samen met Buma, Rutte en Segers hierover al een flinke tijd onderhandeld, maar Rob Jetten mag dit manke paard dan eindelijk over de finishlijn duwen. Hoera, feest!

Of eigenlijk? Nou ja, zeer weinig feest. Want CDA, CU en D66 hebben het voor elkaar dat de dividendbelasting mag blijven, maar uiteindelijk wint de VVD deze slag alsnog. Want wat gebeurt er met de €1,9 miljard die wordt vrijgespeeld doordat de maatregel niet wordt geschrapt? Die gaat straks op een andere manier in de zakken van Unilever- of Shell-bazen vloeien. Want let erop wat de premier er meteen bijzegt: ja, de dividendbelasting verdwijnt. Mááár het geld gaat niet terug naar de spaarpot van de overheid of de burgers. Oh nee. De overheid blijft lekker veel geld uitgeven en de burgers krijgen de financiële vinkentering maar.

Kortom, bijna €2 miljard gaat straks alsnog naar Unilever. Alleen dan niet via het schrappen van de dividendtax, maar via een andere – onvermijdelijke nauwelijks verhulde – operatie waarin Rutte z’n best gaat doen om Nederlands belastinggeld gaat omzetten in bonussen voor de top van het bedrijfsleven. Lekker lappen, en Robot Rob heeft het gewoon laten gebeuren.

Nee, behendige partijleider hebben jullie zojuist gekozen, D66’ers…

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

13 reacties

 1. Guus Geluk

  Tim, hoe komt u er toch bij dat Jetten dat heeft geregeld? Rutte moest al terugkrabbelen toen Unilever hem liet vallen. Jetten heeft daar niets mee te maken gehad.

  Overigens, Rutte zou zich uiteraard niet de wil laten voorschrijven door Jetten. Die is pas een week en functie. En Rutte heeft er heel lang aan vastgehouden.

  1. Seneca

   Jetten is als robot er mee akkoord gegaan. wat is er zo moeilijk om dit te begrijpen. Tim heeft gewoon gelijk. dat u dat niet ziet, dat is bekend, er schort iets…

 2. Michael

  Fijn dat die onzin van tafel is, en jammer dat het niet wordt geïnvesteerd in de samenleving. Deels dus een overwinning voor de linkse partijen en de PVV, maar helaas wordt het geld niet besteed zoals zij graag zouden zien.

  1. Guus Geluk

   Het geld gaat naar Ruttes eigen achterban, Michael, het bedrijfsleven. De VVD-ers lachen in hun vuistje.

 3. Ernst Quispel

  Het is wel opmerkelijk dat op een rechts blog als DDS er bezwaren rijzen als een Kabinet maatregelen treft die het investeringsklimaat voor bedrijven moet bevorderen. Ik denk dat SP, PvdA en GL dit webblog enthousiast zullen bijvallen.

  1. wheelboy

   Quispel
   Van links tot rechts op kabinet na waren tegen afschaffing . En ik had vorige week hier al geschreven dat de gewone burger er niets van zou zien als het afgeschaft werd . Dit is een zoethoudertje om de burger het idee te geven dat ze er toe doen samen met de oppositie . Maar wij als burger samen met de oppositie doen er niet toe . Alleen bedrijfsleven geld . Ik zou er wel begrip voor hebben als het economisch slecht zou gaan .Maar nu het economisch goed gaat en bedrijven zat verdienen heb ik er totaal geen begrip voor .

 4. Paaldanseres

  Man, man, man… vieze politieke ratten… bah.

 5. Adriaan

  @Tim, deze heading is tamelijk infantiel. Je krabbelt gelukkig iets terug dat Rutte en zijn bende er al weken over hebben onderhandeld. Waarom doe je dit toch? Dat maakt DDS ongeloofwaardig. Hou daar mee op.
  Dat Unilever op een andere manier wordt bediend, moet nog worden bewezen.

  1. Guus Geluk

   Tja, de kop had ook kunnen zijn: “kabinet schaft dividendbelasting niet af”. 🙂 Maar dat klinkt natuurlijk niet spectaculair. Zo gaat het bij de Telegraaf ook.

 6. Pescador

  die demente leugenaar gaat gewoon door met ons land naar de klootten te helpen.

 7. Ben Zine

  De grijns van Rutte wordt steeds enger. Dit is toch niet normaal meer… Het lijkt wel alsof ie pijn heeft. Wat heeft die vent een nepsmoel.

 8. sonar

  List en bedrog de intelligentie is ver te zoeken en de clan is weer tevreden de burgers weer een oor aan genaaid.

 9. Blue monday

  Als zelfverklaard klassiek liberale site zal DDS haar vingers moeten aflikken bij dit nieuws.

  En zo krijgen de concerns nog meer gratis geld om de top extra te belonen en de aandeelhouders hogere winsten in het vooruitzicht te stellen over onze ruggen.

  Het is dit gegeven dat ik “links” ben en zal blijven…niet om de immigratie of islam, maar de eeuwige drang van rechts om de rijken nog rijker te maken.

  Alleen daarom zal ik mezelf nooit rechts noemen.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.