Rutte staat voor paal: Unilever komt ondanks dividendscadeautje toch niet met hoofdkantoor naar Nederland

Ondanks dat de minister-president er alles aan gelegen is om de afschaffing van de dividendbelasting door te zetten, leidt het schrappen van de tax niet tot het gewenste resultaat: Unilever kondigde vanochtend aan onder druk van haar eigen aandeelhouders toch maar niet te verhuizen van Londen naar Rotterdam. De afgang van de premier is compleet.

Mark Rutte zette er zowat zijn politieke carrière voor op het spel: de afschaffing van de dividendbelasting. Er was niemand meer te vinden die de maatregel publiekelijk wilde steunen, behalve de premier en zijn vazallen. En nu? Nu staan ze allemaal voor joker. Want het voornaamste argument voor het schrappen van deze belasting was altijd dat het het Nederlandse vestigingsklimaat voor grote bedrijven gunstiger zou maken.

Maar in de praktijk blijkt dat dit allemaal mee te vallen; ondanks de aangekondigde rode streep door de dividendbelasting was de Nederlands-Britse multinational Unilever niet overtuigd. Sterker nog: het concern komt terug op een voornemen om het hoofdkantoor te verplaatsen van Londen naar Rotterdam. Men blijft lekker in het Verenigd Koninkrijk zitten – of Rutte z’n belastinkje nu schrapt of niet.

Lol oeps, inderdaad!

“Unilever ziet voorlopig af van de verhuizing van het hoofdkantoor van Londen naar Rotterdam. Volgens het voedings- en wasmiddelenconcern kunnen vooral Britse aandeelhouders zich niet vinden in deze stap.

Onder meer de grootaandeelhouders Aviva, Schroders en Legal & General hebben zich tegen de verhuizing van het hoofdkwartier verzet. Stemadviesbureau PIRC heeft zich er ook negatief over uitgelaten, omdat Unilever bij de verhuizing uit de Londense beursgraadmeter FTSE 100 zou verdwijnen. Het levensmiddelenconcern ziet hiermee ook af van de versimpeling van de concernstructuur.”

We zullen ongetwijfeld vanmiddag horen van de premier of hij de dividendbelasting nog steeds wil schrappen, of dat hij zich nu zo voor joker voelt gezet dat hij de maatregel (die per jaar €2 miljard kost) wil intrekken.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

37 reacties

 1. Two Ravens Black Kettle

  Dan sturen we dat geld toch gewoon naar Al-Qaida !

 2. swetsnek

  Tja wat zal ik er van zeggen ….. mmm even kijken …. o ja … hahahahahahahahahahahaha
  hahahahahahahahahahahahahaha
  hahahahahahahahahahahahahaha

  Zo werk ze mensen maak er een mooie dag van

  1. Guus Geluk

   U ook een mooie dag, Swetsnek.

 3. Eugenie de la Fleur

  Laten we hopen dat het verstand eindelijk eens gaat zegenvieren en dat dit onzalige maatregel van tafel gaat. Tijd om de druk op te voeren

  1. AS210854

   Wat je niet hebt kan ook niet zegevieren

 4. struisvogelpolitiek

  Nu Unilever niet naar Rotterdam komt, komt een mooie baan in Brussel voor Rutte steeds meer in zicht. Let maar op.

 5. Ernst Quispel

  Men kan betwisten of er een causale relatie bestaat tussen de dividendbelasting en het besluit van Unilever, maar dat dit Rutte niet helpt om deze onbezonnen maatregel te verdedigen is wel duidelijk.

 6. Ni28

  Bij Rutte dringt het toch niet door hij gaat het weglachen. Die man is echt onmogelijk en een vervanger wordt dringend gezocht. Een die geen opticien nodig heeft maar liefst.

  1. Guus Geluk

   Rutte heeft voor hetere vuren gestaan. Ik schat in dat hij ook hier moeiteloos overeind blijft.

   1. DutchDropveter

    Rutte heeft voor hetere vuren gestaan dat klopt, maar dit kabinet is bijna afgebrand laat maar vallen dit nep kabinet.

    1. hans-e-pans

     Misschien is dit wel de bedoeling van de VVDer Mark R. Dan heeft hij de gelegenheid om zich helemaal, dus nog meer als nu, op zijn volgende baan bij de EU te richten.

     Kan hij ook de schuld ook nog eens bij de oppositie leggen.

 7. lvdv

  Natuurlijk wordt het niet ingetrokken. Het zou absurd zijn om een genomen
  besluit weer teniet te doen omdat een vaak genoemd bedrijf ter toelichting
  een andere richting kiest. Geen Clown, of Joker zo U wilt, past zijn/haar
  programma aan omdat een persoon uit het publiek niet mee applaudisseert.

 8. Guus Geluk

  Dit is inderdaad een nederlaag voor de minister-president. Hem rest maar één ding: de maatregel terugtrekken voor de Eerste Kamer haar zegen erover moet geven.

 9. Baaz

  Unilever blijft dus in Londen? Vreemd want de Brexit zou toch… O wacht die paar miljard die het afschaffen van de dividendbelasting kost wordt door de NL-bevolking betaald en Rutte opnieuw gekozen, NL wordt opnieuw besodemieterd en gaat “erop vooruit”.

  mundus vult decipi, ergo decipiatur

  1. Aytas

   Er wordt helemaal niets door de Nederlandse belastingbetaler betaald. Het is niet zo dat het afschaffen van de dividend belasting geld kost, er komt minder belasting binnen. Is een zeer belangrijk verschil.

   1. Guus Geluk

    Dat is correct, en het gat wordt door het MKB gecompenseerd.

   2. IJscoman

    Onjuist Aytas, want de mindere hoeveelheid belasting die binnenkomt moet toch weer -om de begroting sluitend te maken- gecompenseerd worden door…. juist, de belastingbetaler.

    1. Guus Geluk

     Nee, dat wordt gecompenseerd door het bedrijfsleven. De coalitie wilde juist voorkomen dat de belastingbetaler het gat moest opvullen.

     Er zal wel geen link doorkomen, dus Google maar.

     1. Troelstra

      Welk bedrijfsleven? Het MKB? Dat gaat er inderdaad weer miljarden op achteruit. Kortom: De binnenlandse nijverheid wordt weer een stukje meer de nek omgedraaid.

     2. Stanly2000

      Beste Guus, en het bedrijfsleven verhaalt deze extra onkosten op de consument door de prijzen van hun producten aan te passen. En wie betaalt deze hogere prijzen dan? Ja die dus!

     3. Guus Geluk

      Stanly, of bedrijven de prijzen verhogen, teneinde het gat te compenseren, kunt u niet met zekerheid zeggen.

     4. Stanly2000

      Guus neem maar van mij aan dat dat zal gebeuren. Per slot van rekening wil het MKB ook meer winst maken, of vergis ik mij daar in.

    2. Aytas

     De afschaffing dividend belasting is minder inkomsten. Dat compenseer je, hoe is niet van belang. Het is niet zo dat minder inkomsten geld kosten. Ik neem aan dat je dat in je eigen huishoud boekje beter uitlegt. Als jij minder salaris krijgt kun je minder uitgeven, zo hoort dat voor een overheid ook te gelden. Stellen dat het geld kost is gewoon onjuist. Tenzij je je rijk rekent met iets wat je niet hebt en dat is gewoon niet zo slim.

     1. Stanly2000

      Aytas, was dat maar waar.
      “Als jij minder salaris krijgt kun je minder uitgeven, zo hoort dat voor een overheid ook te gelden.”
      Inderdaad zo zou het moeten zijn maar ik zou u even aan de afgelopen jaren herinneren. Wij, de burgers hebben het gelag grotendeels betaald, linksom of rechtsom.

     2. Aytas

      Stanley
      Hoezo? Volgens mij krijg je voor je belasting geld ook erg veel terug.

     3. Stanly2000

      Aytas,
      Klopt ik krijg er wat voor terug, maar dit is te simpel. Dus als de overheid minder inkomen heeft krijg ik er dus ook minder terug.
      De burger en zeker de gepensioneerden hebben de broekriem moeten aanhalen om de miljarden aan bezuinigingen tijdens de crisis op te hoesten. En nu krijgen ze weer minder omdat de overheid minder inkomen heeft.

     4. Aytas

      Stanley
      Naar mijn mening krijgen gepensioneerden teveel, vaak waren het eenverdieners die thuis een werkster hadden die niets bijdroegen aan het herverdelingstelsel maar wel vollop van de voorzieningen gebruik maakten.

      De tijd dat het geld binnenstroomde is voorbij en dan zul je allemaal moeten inleveren. Ik ben het ook helemaal niet eens met mensen vinden dat ze pensioen hebben opgebouwd en daarvan mogen uitgaan. Ons pensioenstelsel is een verkapt omslagstelsel er is nergens een direct opeisbaar spaarpotje.

   3. Baaz

    De middenstander is natuurlijk geen Nederlandse bevolking, dat is logisch.

 10. cmsuijkerbuijk

  Dit houdt dus ook in, dat het met dat Brexit-doemscenario ook wel mee zal vallen!

  1. Ernst Quispel

   Er verandert voorlopig niets in de huisvesting van het hoofdkantoor van Unilever omdat het personeel tegensputtert. Met Brexit en dividendbelasting heeft dit besluit volgens mij niet zoveel te maken.

   1. Baaz

    Er verandert voorlopig van alles in de huisvesting van het hoofdkantoor van Unilever omdat het personeel niet tegensputtert. Met Brexit en dividendbelasting heeft dit besluit volgens mij ook van alles te maken.

 11. Hamer Sikkel

  Beste Tim Engelbart, nog van harte gefeliciteerd met je hoofdredacteurschap van DDS.

  Rutte, Buma, Pechtold en Segers hebben de Nederlandse werkende mensen belazerd, omdat ze een fiscale deal hebben gesloten met ondernemingen als Unilever en Shell.
  De producent van margarine en mayonaise komt echter niet met zijn hoofdkantoor naar Rotterdam.

  Laat de parlementaire oppositie de 15% dividendbelasting gewoon intact houden, zodat de stijging van de BTW laag tarief van 6% naar 9% ongedaan kan worden gemaakt.

  1. Aytas

   Je vergeet het trapsgewijs afbouwen van de vennootschapsbelasting, wat volgens mij de werkelijke rotstreek is, dividend belasting afschaffen is eerlijk, gelijke behandeling, de vennootschapsbelasting had omhoog gemoeten en fors ook.

  2. Guus Geluk

   Kennelijk was die deal er dus niet. Want als die er wel was, was Unilever gebleven.

   1. Guus Geluk

    = niet gebleven.

 12. Karel de Grote

  Rutte stond en staat bij heel veel Nederlanders al heel lang voor paal, het plezierige is dat hij het nu zelf bevestigt.

  1. Guus Geluk

   Het zal wel, Karel, maar hij boekte bij diezelfde Nederlanders drie verkiezingen op rij.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.