Terugtrekken VS uit kernwapenakkoord is volgens Rusland ‘zeer gevaarlijk’

Rusland reageert op het mogelijke terugtrekken van de VS uit het kernwapenakkoord. Het akkoord, dat de productie van kernwapens die een afstand van meer dan 500 kilometer kunnen bereiken verbiedt, zou eerst geschonden zijn door Rusland zelf, meent Trump. Via NU.nl.

Het Russische staatspersbureau TASS citeerde de onderminister van Buitenlandse Zaken, Sergei Ryabkov: “Als de Verenigde Staten zich inderdaad terugtrekken uit het akkoord, is dat een zeer gevaarlijke stap.” U voelt het al aan, het wordt een ‘ja maar hij…’ verhaal.

De Verenigde Staten redeneert dat Rusland het akkoord allang zou hebben geschonden, waardoor ze strategisch achterlopen. Rusland ontkent dit natuurlijk en beweert dus dat de VS een verzinsel de wereld in helpt om zelf de productie op te kunnen voeren en daarmee het akkoord te schenden.

Het akkoord, Intermediate-Range Nuclear Forces Treaty, stamt uit 1987. Raketten met een middellange afstand (500-1000 kilometer) zouden niet meer mogen worden ontwikkeld. Raketten die vanaf zee kunnen worden gelanceerd zijn hiervan uitgesloten. In feite tekende dit het strategische kader voor beide landen. Flikt de één iets wat een nucleaire reactie kan verwachten, dan zou de raket dicht bij de eigen kust opduiken en is het al snel te laat om adequaat te reageren. Dit leidde mede tot de ‘Mutually Assured Destruction’ (MAD) doctrine: ‘ik dood, jij dood.’

Of het daarom daadwerkelijk uitmaakt of deze raketten nu wel of niet weer geproduceerd worden lijkt daarmee irrelevant, gezien het feit dat zowel Rusland als de VS veel kust hebben en dus in elkaars vizier zitten. Wellicht gaat het de VS dus om mogelijke doelen die niet of moeilijk met raketten uit zee zijn te raken. Daarmee wordt het mogelijke ‘speelveld’ wijder en komt mogelijk Iran in beeld. Dat land heeft namelijk de mogelijkheid om de Straat van Hormuz te blokkeren, wat zo’n beetje de enige mogelijkheid is voor een onderzeeër om in positie te komen om zinvolle doelen te raken in het land.

De ontwikkeling van mogelijk nieuwe middellange afstand raketten maakt ook dat deze ergens zullen moeten worden gestationeerd. Saudi-Arabië zou een optie zijn als Iran het doelwit zou zijn, Polen, Duitsland of Nederland wanneer het toch om bepaalde west-Russische doelen gaat. Wellicht zit ik er wel helemaal naast en wordt Japan gevraagd de raketten te stationeren tegen Noord-Korea of China als ze eenmaal geproduceerd zijn. Een verdere reactie van andere landen zal dus in de loop der tijd volgen, wanneer blijkt of de VS haar plannen inderdaad doorzet.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

13 reacties

 1. Ernst Quispel

  Onverstandige buitenlandse politiek van de clown in het Witte Huis.

  De kans is groot dat het hem gaat opbreken: de Russen hebben steeds minder reden hem uit de wind te houden.

  1. IJscoman

   Jij was toch in de overtuiging dat Trump een stropop is, daar neergezet door de Russen?

   Wonderlijk dat Trump dan nu geheel tegen zijn opdrachtgevers in gaat. Of is dit ook strategie van de Russen?

   1. droef

    En toen hoorde je natuurlijk niets meer van Kwispedoor?

   2. Ernst Quispel

    Ik denk inderdaad dat deze maatregel hem in de ogen gaat roken, IJscoman. Ik ben nieuwsgierig wat er de komende weken gaat gebeuren.

    1. IJscoman

     Quispel krabbelt terug en geeft besmuikt toe dat hij er weer volledig naast zat en Trump helemaal niet door Putin in het Witte Huis is neergezet en wordt gechanteerd. Ondanks het boek dat hij las waarin het ‘met zware feiten en argumenten’ werd bewezen.

     Quispel leeft in een schijnwereld. En daarbinnen wordt hij steeds door zijn rode vrienden op het verkeerde been gezet.

     Je vraagt je af of de man ooit nog serieus is te nemen.

     1. Ernst Quispel

      Nee hoor, ik denk nog steeds wat ik hierover dacht, IJscoman, en daarom kijk ik ook met grote belangstelling naar de effecten van dit onbezonnen besluit.

 2. Eugenie de la Fleur

  De liefde tussen Trump en Putin is veranderd in haat, iets wat ons wellicht veel meer zorgen moet baren

  1. droef

   Trump en Putin zijn twee intelligente mensen die het beste voor hebben met hun land, dus ik zou mij meer zorgen maken met de volkomen leeghoofden die ons trachten te besturen en ons het kankergezwel islam genaamd door de strot trachten te splitsen onder het mom van dat diversiteit zo grandioos zou zijn.

   1. Ernst Quispel

    Onintelligent zou ik, in elk geval, Putin niet willen noemen maar het lijkt me wel de intelligentie van Hitler, Assad en Erdogan.

    1. Two Ravens Black Kettle

     Dus U vergelijtk Putin met Auschwitz en Dachau.

     Gefeliciteerd jongen.

 3. Arie B

  Het is aan Trump te bewijzen dat het verdrag geschonden is. Dat de Russen zeggen dat het niet geschonden is zegt helemaal niets. Die weten sowieso nooit van iets en leveren vaak/graag eigen bewijs (bijv. Skrpal/MH17 ed). Als het klopt wat Trump zegt moet je kappen en eventueel een nieuw verdrag fabrieken.

 4. fusilier

  Dit gaat om de wereld vrede te bewaren,Trump en Putin weten dat als geen ander. China is een veel groter gevaar , met hun slaafse bevolking.

 5. Steve Van der Vekens

  Ondertussen…
  Op de algemene commerciële nieuwszenders op tv…

  “De alcoholcontroles van gisteren waren een groot succes, er waren negen minder dodelijke ongevallen dan vorig jaar, maar het aantal snelheidsovertredingen is wel toegenomen…”
  GA TOCH KAKKEN MAN!

  Want volgend jaar zijn de alcoholcontroles een minder groot succes en zijn er drie doden bijgekomen, maar uiterst positief is dat het aantal snelheidsovertredingen wel gedaald is, zo, het nieuws is gevuld, over naar Sport!

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.