Trump: klimaatverandering bestaat, maar 'nutteloos om er iets tegen te doen'

Geen categorieokt 15 2018, 9:00
President Donald Trump laat weer eens van zich horen. Dit keer over klimaatverandering. Trump staat bekend om zijn uitspraken dat klimaatverandering een 'Chinese hoax' zou zijn, maar hij komt erop terug. Dat is maar goed ook, want iedereen weet dat het klimaat net zo veranderlijk is als het weer, maar dan net wat langzamer.
In een ruim 60 minuten durend interview met CBS sprak Donald Trump over allerlei onderwerpen, waaronder klimaatverandering. Nu komt Donald Trump terug op zijn uitspraken en zegt hij dat klimaatverandering geen hoax is, maar dat hij het nutteloos vindt om er iets tegen te doen. Een prima standpunt, want wat wil de mensheid nu precies ondernemen tegen de natuur? Politici zijn niet eens in staat de armoede te bestrijden, al beloven zij elke verkiezingen weer dat de 'war on poverty' zal worden gewonnen. In Nederland vertaalt zich dat in een D66 dat met droge ogen durft te beweren het 'klimaatprobleem' aan te pakken. Tegelijkertijd is dezelfde partij niet in staat om armoede onder werkenden een halt toe te roepen. Hoeveel tekenen van narcisme wil je nog krijgen voordat je het ziet?
De kosten van het huidige Klimaatakkoord zoals deze door de Verenigde Naties in Parijs (2015) zijn vormgegeven zijn 'te hoog', aldus Trump. Daarom stapte hij vorig jaar al uit het akkoord. Het zou de Verenigde Staten miljoenen banen en miljarden dollar's kosten. Geld dat hard nodig is om de sociale problemen die het land kent op te lossen. Daarnaast is ook de wijze waarop het Klimaatakkoord is vormgegeven in het nadeel van ontwikkelde economieën. Zij worden door het akkoord verplicht hun economieën te transformeren naar een meer duurzaam model, maar dit kost dus enorm veel geld en banen. Dat terwijl ontwikkelingslanden mogen wachten met verduurzamen. Zo bouwt China nu weer kolencentrales om aan hun energiebehoefte te voorzien.
Europese landen die als 'kip zonder kop' aan de slag gaan met klimaatverandering lopen zelfs het risico hun economisch structuur te ontwrichten, met wellicht nog grotere sociale schade tot gevolg dan klimaatverandering ooit zou kunnen doen. Het is om die reden dat het kabinet op dit moment nog geen haast maakt met de groene agenda. En dat is verstandig van het Nederlands kabinet, want zonder het leiderschap van de grote landen zal een 0,0003 graad verlaging van de temperatuur een druppel op een gloeiende plaat blijken te zijn.
Het is waarschijnlijk dat Trump zich zal focussen op humanitaire hulp om de gevolgen van klimaatverandering te beperken. Wanneer we kijken naar de schade van orkaan Michael, waarbij een handjevol doden vielen, dan kunnen we stellen dat de Verenigde Staten de gevolgen van extreem weer goed aan kan. Voor hen is het dus rationeel het pad van Trump te volgen. Want: 'America First!' Toch zijn de VS niet egocentrisch, zo spenderen zij jaarlijks miljarden aan ontwikkelingshulp.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten