Wetenschapper zegt moslimpubliek dat islam nauwelijks wetenschap beïnvloedde; zaal stroomt leeg want ongewenste info

Ha! Is dat nu toch eens even een fikse tegenvaller voor de aanwezigen bij een lezing van de Britse wetenschapper Ehsan Masood. De man zou vertellen over de wijze waarop de islam de wetenschap zou hebben vormgegeven én gedomineerd. Als een bedremmelde Masood moet uitleggen dat dát allemaal wel meevalt, verlaat de halve zaal zijn lezing: “Onsamenhangend! Zonde van mijn vrije avond!”

Meestal kan bladen als de Ad Valvas – beter bekend als de Breedveldbode – het beste gewoon passeren. Maar ditmaal had ’s lands grootste haatzaaier toch een aardig stukje opgepend in het universiteitsblad van de VU. Breedveld was namelijk bij een spreekbeurt geweest van Ehsan Masood, een wetenschapper uit het Verenigd Koninkrijk. Masood was naar Amsterdam gehaald door SV Anatolia, een Turks-Nederlandse studentenvereniging die “integratie wil bevorderen.”

SV Anatolia had Masood groots aangekondigd. Als iemand die zou laten horen dat de islam en wetenschap twee kanten van dezelfde medaille waren. Dat de islamitische “Gouden Eeuw” het beste is wat de wetenschap ooit is overkomen. Daar hadden tientallen jonge moslims en moslima’s natuurlijk wel oor naar:

“Een lezing door iemand van deze statuur, die onder andere gaat over de ‘islamitische waarden’ die ten grondslag zouden liggen aan de wetenschap in die Golden Age of Islam, en over het geloof, dat ‘nodig was voor die nieuwe wetenschap’, trekt op donderdagavond 4 oktober honderden belangstellenden, naar het zich laat aanzien vooral jonge moslims en opvallend veel vrouwen. Een grote collegezaal in het gebouw van de medische faculteit zit nokvol. “The biggest audience I’ve had so far”, zegt Masood een beetje geïmponeerd.”

Maar hoeveel hebben we nu echt te danken aan de islam? Dat valt dus wel mee. Masood legt uit dat wetenschap destijds alleen maar kon bestaan bij gratie van een daarvoor betalende koning of kalief. En dat al die ontdekkingen weer de prullenbak ingingen zodra een andere koning of kalief de troon had bestegen.

Dat was natuurlijk niet wat de aanwezigen wilden horen, over de fabeltastische invloed van de islam. En dus was de pauze hét moment voor de zaal om weer leeg te stromen:

“De lezing valt niet even goed bij alle aanwezigen, want na de pauze, als er vragen van het publiek worden beantwoord, is de zaal bijna halfleeg. Een jonge gelovige vrouw die naast me zit tijdens de eerste helft van de bijeenkomst, zegt dat ze had gehoopt dat Masood zou vertellen hoe je een wetenschappelijke, rationele instelling paart aan het irrationele geloof. Ze vermoedt dat veel mensen zijn komen luisteren om te horen hoe belangrijk de islam is voor de wetenschap, ook de moderne wetenschap. In de pauze spreek ik twee vrouwen die Masoods lezing “onsamenhangend” vinden en ik hoor zelfs iemand zeggen dat ze het zonde vindt van haar vrije avond.”

Moeilijk hè, naar lezingen luisteren die je dwingen je buiten je eigen dichtgetikte referentiekader te bewegen? Van die “biggest audience I’ve had so far” bleef uiteindelijk maar een armzalig smaldeel zitten. Want je zal ook eens worden geconfronteerd met de mening dat de islam níét de alfa en omega van de wetenschap is… Stel je voor!


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

45 reacties

 1. Eugenie de la Fleur

  Dit is erg discriminerend en bovendien klopt er ook niets van

  1. Baaz

   Hoe kun je de islam dan discrimineren? Wat klopt er dan niet?

  2. Lol Kwipsel

   Wat is discriminerend? Dit? Op welk deel van het artikel slaat uw “dit”? De vraagstelling? De conclusie van de wetenschapper? De conclusie van de schrijver van het artikel?Uitspraken van toehoorders? Of uw blijdschap dat het u gelukt is om een foutloze zin te schrijven?
   En waar klopt dan niets van? Of bedoelt u de islam? Of de wetenschap? Of het artikel, en heeft het symposium niet plaats gevonden?

  3. Adriaan

   @Eugenie, wat klopt er niet?

  4. Top

   Ach guttegut, moedertje ‘niks te doen’ weet het weer beter. Maar komt alleen met soundbites, maar vult verders alleen lege briefjes in. Al verhuisd?

  5. Baaz

   Hehehehe… wel neer plempen en geen antwoorden geven. 😛

  6. robroy

   vertel meid hoe zit het in elkaar wat klopt er niet en wat is er discriminerend aan ?

   1. Eugenie de la Fleur

    Wij hebben wetenschap aan de islam te danken. Het middenoosten was in de jaren voor Christus de wieg van beschaving. Om dit niet te willen erkennen heeft te maken met islamofobie; je weet wel mensen die de islam helemaal niets gunt

    1. Siemien

     @EdlF islam, beschaving en islamofobie.

     1 islam en beschaving (respect hebben voor andermans cultuur en tradities) gaan niet samen.
     2 islamofobie bestaat niet en jou definitie is pertinent niet juist..

    2. IJscoman

     In de jaren voor Christus, bestond de islam nog niet.

     1. Troelstra

      Ik schoot ook even in de lach bij het lezen van zoveel domheid in een reactie.

     2. Baaz

      “Ik schoot ook even in de lach bij het lezen van zoveel domheid in een reactie.”

      Misschien is het wel opzettelijk? Ik wil niet verwijzen naar een paar maanden geleden, maar toen zag je ene Svetlana nog wel eens voorbijkomen. In de wortel stond daar hetzelfde: CJD.

      Een goed verstander had aan de helft van mijn reactie al genoeg.

    3. Siemien

     @EdlF waarom toch dat felle verdedigen van de islam wat is dat toch met jullie zogenaamde ontkenners warme pleitbezorgers te zijn van deze ideologie..

    4. Original NL

     Q…..Wij hebben wetenschap aan de islam te danken…….
     Tjongejonge alweer een islamdebiel die maar wat roept.
     Met de introductie van de islam was het wat wetenschap betreft wel gedaan in de arabische wereld ….maar vooral blijven proberen ernst!! kwal

    5. Janna47

     Ach Eugenie wat jij benoemt is geen wetenschap hoor….sneu maar waar…en zullen we het maar helemaal niet hebben over ‘beschaving’ de islam kent de betekenis niet van dit woord hoor…

    6. toetssteen

     De la fleur
     Wat ze hadden, was eerlijk gestolen(ahum) van overwonnen volken. Maar de wortels van de kennis ontbraken en de plant ging dood.
     Door wat Nestorianen, is er wat behouden gebleven waardoor grote Italiaanse uni’s (Padua/Mantua) verder gingen met de kennis uit bijvoorbeeld Mesapotamie
     Arabieren hebben zelfs de nul niet uitgevonden.

    7. janszm

     Lieve kind, dat is het grootste probleem.
     De grote beschaving was in het MO.
     Na 632 n Chr is die beschaving helemaal in elkaar gedonderd en wel door jouw lieveling Mohammed. Zijn beschaving, en van alle opvolgers, bestond uit machetes.
     Zoek eens uit hoeveel Nobelprijzen zijn uitgereikt aan moslims. Eén of twee.
     Moslims moeten bidden, mogen geen tijd besteden aan wetenschap.
     Vind je de feiten discriminerend? Het blijven harde feiten.

 2. droef

  Er zijn dan ook zoveel islamitische Nobel prijswinnaars, oh wacht…..

  1. Original NL

   Er zijn ongeveer 1,5 miljard moslims in de hele wereld – maar ze kunnen op geen enkel terrein een substantiële verworvenheid laten zien; niet op politiek terrein, niet in maatschappelijk opzicht, niet in de natuurwetenschappen, niet in de kunst of in de literatuur!
   Kortom…nada noppes nihil nothing nichts geen moer!

 3. Aytas

  Dit klopt. De meeste wetenschappelijke bijdragen uit de Arabische wereld werden gedaan voor de koran. Op astronomisch gebied hebben ze best wel een bijdrage geleverd maar de meeste wetenschappelijke bijdragen waren vertalingen van ouder werk. Zelfs de aribische cijfers komen eigenlijk uit India ook al is de vormgeving zoals wij die kennen uit noord Afrika.

  1. Siemien

   @Aytas klopt, de islam heeft de wetenschap nauwelijks beïnvloed..

 4. Jantje

  Het is wetenschap dat de islam niets betekent voor de wetenschap. In tegendeel, het is list en bedrog.
  Dit is logisch omdat hun rover hoofdman zo leefde.

 5. Job Jansen

  Maar we hebben wel mooie kleren.

  1. van Urk

   Boerkini was de islamitische uitvinding van de eeuw.

 6. Troelstra

  Hoe zat het ook alweer net due Islam expositie 1001 inventions? Dat bleek toch gewoon wetenschapsgeschiedvervalsing te zijn? Het had beter 1001 leugens kunnen heten.

 7. Gerlos

  Als ik hier in ons LAND de moslims bekijk dan kan ik mij wel vinden in dit verhaal op enkele mensen uitgezonderd

 8. Troelstra

  De Islam doet meer aan parasiteren dan aan presteren. En dan druk ik me nog mild uit.

  1. Aytas

   Nee niet mild, het geeft aan dat je nooit op universiteiten komt.

 9. J.Rademaker

  Waarom is de waarheid altijd discriminerend, discriminatie betekende vroeger onderscheid maken en dat doen we gelukkig iedere dag.

  1. Job Jansen

   Alleen als je blank bent is het discriminatie. Voor alles wat donkerder is, is het vrijheid van meningsuiting.

   1. Baaz

    Wij moeten ons daar als blanken natuurlijk ook helemaal niets van aantrekken! 🙂

   2. Troelstra

    Dus er is eigenlijk alleen een soort white privilege op voor racist uitgemaakt te kunnen worden? Nou, lekker bevoorrecht zijn we dan. Waar janken die linkerds nog over?

 10. Baaz

  Heeft u een eigen mening?

  Geleend van de buren:

  Dat is hartstikke gevaarlijk. Tenminste, daar kwam de tot diep in zijn naad op internationale festivals gelauwerde documentairemaker Marijn Poels achter toen hij een film maakte over het klimaatprobleem. Toen had hij ineens geen linkse vrienden meer over. Een andere mening hebben mag namelijk helemaal niet. Daar was Marijn zo van geschrokken dat hij allerlei makkers is gaan interviewen die ook gevaarlijke meningen hebben, zoals Jordan Peterson en Alexander Doegin, voor zijn nieuwste film Paradogma. Onze eigen gevaarlijke man Tom Staal reisde af naar Berlijn voor een gevaarlijk gesprek met Poels. Kijk zelf dan.

 11. Ries

  In de middeleeuwen togen Europeanen naar het midden-oosten om het vak van ‘chirurgijn’ te leren- dat dan weer wel. Daarna hield het helemaal op. Toen de fantasieen van ene Mohammed openbaar werden gemaakt, waren de volgelingen zo confuus, dat zij en hun nakomelingen nog bezig zijn de essentie van de geschriften van Mohammed te begrijpen, laat staan te interpreteren. Overigens, Mohammed heeft geen letter van het aan hem toegeschreven boek geschreven. Hij kon namelijk niet schrijven. Wel drinken en zich met jonge meisjes plezieren. Een islam-bijdrage tot de wetenschap? Ik kan me verder niets herinnren, nog vinden in de boeken. Maar dat is op zich natuurlijk geen wonder als je de hele dag bezig bent onzin in je hoofd te stampen.

 12. B. Pascal

  DE VREZE DES HEEREN IS HET BEGINSEL DER WETENSCHAP

  Spreuken 1 : 7a (931 v.Chr.)

  Deze spreuk is inmiddels 3000 jaar oud!
  Daar is de wetenschap begonnen! En wie steunen op deze spreuk?
  Juist de joods-christelijke culturen. De overigen culturen hebben niet de wetenschap zoals wij als joods christelijke cultuur die kennen.

  Je kan de Islam en Hindoe filosofie ook wel wetenschap noemen. Maar dan dien je de diepte van de wetenschap te vereenvoudigen. Je moet dan de definitie van wetenschap aanpassen om tot een verbinding te komen. Wil je appels met peren op één hoop gooien dan zul je de appel peer moeten noemen of anders om. (rebus appel = ook peer). Dat is wat links-nederland doet. Ze gooien liever de diepte van onze wetenschap weg dan dat ze werkelijk inhoudelijk tot een diep vergelijk willen komen.

  Dit vergelijk geeft aan dat de joods-christelijke wetenschap vele malen meer diepte en inhoud kent (zie de bewijzen), dan de overige natuurgodsdienst-wetenschap. Zoals de Hindoe en de Islam (wat niet minder is dan de maancultus).

  Eenvoudige vraag: wanneer je een openhart operatie nodig hebt waar zou je die willen laten uitvoeren? Rome of Mekka. Het antwoord is duidelijk!
  Zelfs de moslims zouden Rome kiezen. Maar wij lakse galverwekkende nederlanders lullen al vanaf 1618 met trainerende redenen. Bahhh

  1. Ernst Quispel

   Pascal meent dat in Mesopotamië onder de directe inspiratie van Jahwe de wetenschap begon.

   Het heeft iets ontroerends.

   1. Baaz

    Jij hebt natuurlijk ook recht op je eigen mening. En of het iets ontroerendst heeft? Ik denk dat jij die laatste opmerking alleen maar plaatst om te zuigen, je bent niet echt geïnteresseerd in de inhoud, vandaar dat je reageert met een samenvattende mening.

    Ik ken B. Pascal als een verstandige forummer, ik schat in dat hij er niet op ingaat.

    1. Stanly2000

     Ernst, je ontroert mij telkens weer!

   2. Siemien

    Gods woord spreekt..

    1. Baaz

     Amen!

   3. B. Pascal

    Ernst, u heeft recht gesproken Mesopotamië valt onder de inspiratie van God.
    Want de zoon van Noach is Shem en Jafeth is de vaders van Madai & Elam, de vaders van de volkeren die Mesopotamië hebben ontwikkeld.
    Daarvan is bewijs genoeg!

    En dat heeft inderdaad iets ontroerendst.
    Aangezien dit al meer dan 3500 jaar geleden beschreven is in de joodse cultuur (nee, niet in de islam, de islam zou pas 2000 jaar later opkomen, en een alleen recht claimen. elke echte wetenschapper ontkend dit recht).
    De christelijke cultuur stamt af van het joden. En is ouder dan de Islam en is daarmee betrouwbaarder. Immers Christus is een jood.
    En deze jood heeft de waarheid uit de oudheid gebracht over alle volkeren.
    Vandaar dat ik jou dit nu vertel, maar ook zonder mijn verhaal is het aantoonbaar door wetenschap. Zonder Christus hadden wij geen echte blik op de geschiedenis gehad. Hij wordt daarom ook wel genoemd : de Waarheid!

    1. B. Pascal

     Correctie: De zonen van Noach zijn Shem en Jafeth, dat zijn de vaders van Madai & Elam; de vaders van de volkeren die Mesopotamië hebben ontwikkeld.

 13. P.Sisterons

  Net zoals in het westen is het bij de moezelmannen niet veel anders. de muhtar houdt ze arm, de imam houdt ze dom.

 14. monach

  Hij bereikte de zonsondergang, zag haar ondergaan in een modderige poel en trof daar een volk aan. Koran 18:86

  Is dit wetenschap, intellectuele armoede of religieuze bagger.

 15. monach

  Allah geeft de volgende openbaring,

  Koran 18:86
  ”Hij bereikte de zonsondergang, zag haar ondergaan in een modderige poel en trof daar een volk aan.”

  Is dit wetenschap, intellectuele armoede of religieuze bagger.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.